Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

takie nic, wyjatkowe nudne warsztaty fotograficzne...  😉
wątek zamknięty
wątek zamknięty
A ja mam pytanie natury "pieniężnej" . Wysłałam ostatnio zdjęcia dla producenta derek - Bischofa z zawodów - z dekoracji , skoków - byłoby wszystko super , gdyby zawodnik patrzył w obiektyw . Rozmawiałam z przedstawicielem firmy telefonicznie - jadę w poniedziałek do Strykowa ( trochę ponad 100 km od Warszawy ) zrobić kilka zdjęć , które mają się ukazać na stronie głównej i w katalogu - wiem jakie to mają być zdjęcia , jestem z zawodnikiem na sesję umówiona ( zaczęło się od niego z tymi zdjęciami - zadzwonił , zę ta firma potrzebuje jego zdjęć z Bischofem ) . Aparat będę mieć pożyczony , ale nie od nich tylko od koleżanki która ze mną jedzie , bo na moim nie widać jak zdjęcia wychodzą ( zepsuty wyświetlacz ) , a nie chcę ryzykować nieudanych zdjęć i jeżdżenia ileś razy w te i wewte . Podczas rozmowy z przedstawicielem firmy padła kwestia finansowa , że dostanę z tego kasę od nich . I tu moje pytanie - nie wiem czy sami mi zaproponują kwotę , czy ja się będę musiała zadeklarować - jak się cenowo takie "sesje" z wyjazdem włącznie ( bo poświęcam własny czas na dojechanie ) mają ? Nie chcę za dużo deklarować , i nie chciałabym również jak to się mówi "zostać okantowana"  😁 Z góry dziękuję za odpowiedzi  :kwiatek:
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
14 października 2009 15:03
Bischa L, Weźcie ze sobą laptopa, zgrajcie na miejscu i opracujcie razem z zawodnikiem 😉
wątek zamknięty
Mamy taki zamiar , ale wiesz jeśli zsiądzie z konia , nie będzie można już nic więcej raczej poprawić , nie licząc tych na ziemi , ale mają być też na koniu .
wątek zamknięty
Dużo więcej nie ma 🙁 Ale coś się znajdzie. Chwilami świeciło słońce i ciepłe światło uatrakcyjniało sceny.
http://voltopiry.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=67.0;attach=13208

Strasznie stare odkopuję, ale dopiero teraz zauważyłam. Muszę to napisać - uwielbiam takie zdjęcia! Nie dość, że koń piękny 😉,  to jeszcze kadr czysty.
edit: Coś mi cytowanie zdjęć nie wychodzi. Mam na myśli zdjęcie ze strony 59.
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
14 października 2009 15:56
halo miała sportowe zdjecia 350d. ja miałam i wg mnie to bardzo fajny amatorski aparat zwłaszcza granicach swojej ceny.

praca z analogiem to jedno... ale z zenitem drugie 🤣 nauczyć sie można, ale równiez mocno zniechęcic. to bardziej legenadrny/modny aparat niz dobry. chyba ze ktos lubi niezidentyfikowane efekty na zdjeciach od czasu do czasu 😉
wątek zamknięty
wiem,ze duzo nazw padało, ale nie mam zbytnio czasu przeszukiwac calego watku a potrzebuje na GWAŁT jakis prosty program do obrobki zdjec 😉 gl do zmniejszenia, bo siedze przy obcym komputerze i tu nic nie ma!! help
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
15 października 2009 12:22
Ja zmniejszam zdjecia w programie IrfanView  😉
wątek zamknięty
wlasnie o tym myslalam, ale nazwa wyleciala 😉 dzieki !!
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
15 października 2009 12:36
Nie ma za co 🙂
wątek zamknięty
A co ze mną , jest ktoś w stanie mi pomóc ?
wątek zamknięty
Tak naprawdę nie podałaś zbyt wiele informacji. Nie piszesz najważniejszych rzeczy czyli tego gdzie pojawią się te zdjęcia ani sposobu sprzedaży praw majątkowych.

Miłej lektury http://nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=131
wątek zamknięty
Napisałam wyżej , że mają się pojawić na stronie tej firmy i w katalogu produktów  😉 A to drugie - mogę poprosić o wytłumaczenie ? W poniedziałek jadę , piszę referat na zajęcia , piątek sobota niedziela - zajęcia i brak czasu  😉 Referatu jeszcze mi sporo zostało , więc nie bardzo mam czas czytać to wszystko na dzień dzisiejszy , ale w późniejszym okresie chętnie skorzystam i poczytam  😉 Z góry dziękuję i przepraszam za fatygę .
wątek zamknięty
Kropelki
wątek zamknięty
trzynastka   In love with the ordinary
15 października 2009 17:10

róża śnieżna
wątek zamknięty
Ninevet strasznie lubię takie kontrasty na zdjęciach 🙂 I zdjęcia kwiatów  😉
wątek zamknięty
Bischa L, przykro mi ale nikt Ci ceny nie poda. Musisz policzyć sobie ile wyjdzie dojazd, ile Twój czas, jaki nakład tej broszury, jaki jej zasięg (krajowy, międzynarodowy), czy obowiazuje jedno wykorzystanie zdjęć w jednej broszurze, czy zrzekasz się autorskich praw majątkowych itp. itd.
Nikt Cię niestety z czytania i obsługi kalkulatora nie zwolni http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
wątek zamknięty
W ostatni wekend pojechałam na fotograficzny plener z przyjaciółmi.
Z dwóch dni zrobił się jeden bo w niedzielę od rana lało jak z cebra.

Bywa, że z takich plenerów nie przywożę ani jednego zdjęcia.
Czasem 1 - 2 ujęcia są na tyle ciekawe, że warto je pokazać.

Zresztą ja już wogóle robię niewiele zdjęc.
Czas robienia ich setkami mam za sobą.
Sprzęt opanowany, obiektywy oswojone - teraz chce się zrobić choć jedno takie, co zagada innemu człekowi w duszy.
Ech 

wątek zamknięty
Nie no, fatalne, do kitu, z czym Ty do ludzi  😎

2 i 3  😵 😵 😵 😵 😵 😵
wątek zamknięty
wiem że nie są do kitu ale nadal mi się chce takich jak robiłam jeszcze 3-4 lata temu.
Chciałabym emocji  a widzę jedynie poprawność.
Mam wrażenie jakbym straciła świeżość spojrzenia.
Nic mi się mojego nie podoba.
wątek zamknięty
To nie rób, nikt nie zmusza 😉
Zdjęcie to ma być taka opowieść, której słowami nie zdołałabyś przekazać, więc dlatego robisz zdjęcie. Wcale nie musi Ci się podobać.
Przecież nie chodzi tylko o ładne obrazki 😉
Tylko o treść...
Chociaż ja ją widzę, w tym 2 i 3, i 1 też frapuje
wątek zamknięty
Lubię zdjęcia Abre.
Ona szuka kadrów.
Robi zdjęcia inne od ......innych , które widuję totutotam  😉

Podziwiam ją własnie za technikę połaczoną z niebanalnymi kadrami.

Szepciku 🙂 Co do nierobienia to........nie robię ostatnio.
A na dodatek Abre mnie jeszcze dobija  😍 😍  😉
wątek zamknięty
Ostatni na zajęciach parę osób z mojej grupy pokazywało zdjęcia (to były zajęcia z fotografii mody, i facet chciał zobaczyć, jakie mamy zdjęcia jeśli chodzi o fotografię ludzi). I tak trochę mi się zrobiło... duszno. Bo ludzie naprawdę fajne te zdjęcia mają.
wątek zamknięty
a mają, mają - szczena opada czasem..

Tak właśnie się zastanawiam nad tymi moimi i wychodzi mi, że robię około 2 zdjęć rocznie z których jestem zadowolona i nie są obrazkami.
Gorzej, że jeśli chodzi o ten rok to.....do zrobienia tych dwóch już niewiele czasu mi zostało.
Grudzień za pasem  😉
wątek zamknięty
A gdyby tak zacząć robić, czego się nie robiło/ nie lubiło? To odświeża spojrzenie. Np. po latach nokturnów i martwych natur - portrety dzieci (w ruchu!)? Po pejzażach - reporterka? itp.
wątek zamknięty
halo, dobrze kombinuje. Ja, gdy się końmi zmęczyłam, poszlam do lasu. Jeden raz, drugi, trzeci. Z wypraw przyniosłam kilka zdjęć... a potem był Janów. Po leśnym bogactwie konie wydały mi się jakieś takie uformowane, zwarte, zebrane w konkretną bryłę. One nie drgały w promieniach słońca, brakowało zamgleń i nagłych jasności na tle głębokiej czerni. Więc potraktowałam je jak architekturę, jak formę rzeźbiarską 😉

Pozazdrościłam Wam kolorowych, jesiennych zdjęć 🙂
Tu moja walka z kolorem 🙂
wątek zamknięty
Abre właśnie o takie coś mi chodziło . Ale chciałam jednocześnie też wiedzieć jak wyglądają stawki za podobne wyjazdy - tak mniej więcej . Wiadomo , że każdy sam wg siebie liczy , wg własnych wydatków , ale też co w tych wydatkach poza wiadomo dojazdem , własnym czasem powinno się doliczyć ustalając cenę za taką sesję .
Dzięki .
wątek zamknięty
Na Plfoto dzisiaj DZIEŃ GNIOTA
Obśmiałam się jak norka.
Na portal wpadają TAKIE zdjęcia, że mam już całkiem opluty monitor  😍
wątek zamknięty
Szemrana: dzięki za cynk. Niektóre zdjęcia ekstra, a komentarze jeszcze lepsze  😂
Z innej beczki - chyba lubisz odbicia w wodzie? Dobrze pamiętam, że takie zielono-wodne z odbitym jednym głównym drzewem i innymi drzewami/trawą to Twoje?
Z powyższej partii chyba ostatnie najlepsze, ale na pulpit dałabym przedostatnie.

Abre: walka z kolorem daje fajne efekty. Chociaż to akurat strasznie "parzy" oczy.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.