preparaty na stawy

BUCK,
Wcześniej dawałam Mebio Kieselgur z MSM , wit C i boswellią, ale zauważalnych efektów nie było…
Dzięki dziewczyny! Właśnie chciałabym coś bez "znieczulaczy", bo nic mi nie powie czy się polepsza czy nie jeśli bólowo okaże się, że pomoże 🙈 Myślę nad zamówieniem Cortaflexu. A jeszcze pytanie, któraś próbowała zrobić sama mieszankę na stawy?
aguchaka, - problem w robieniu samemu jest taki, że masz składniki jak witamina C - no kwas l-askorbionowy to kwas l-askorbinowy i tyle, a masz takie, gdzie formuła robi robotę - czyli wielkość cząsteczki, forma związku itd.
O ile jesteś w stanie przycebulić na np. czystej boswelli, msm czy tej witaminie C, tak już nie zawsze zadziała to przy kolagenie, glukozaminie czy ekstraktach. Najdroższe preparaty są skuteczne, bo mają tak dobrane proporcje, cząsteczki, formulacje, że są optymalnie skuteczne. Nie dlatego, że ktoś zrobił worek sru do mieszalnika i go zmieszał za Ciebie 😉

edit: sama dawałam ludzką boswelię czy kolagen+acerolę, bo było taniej kupić koński kolagen I acerolę na allegro niż preparat Dromy 😉 No, ale jak to ma być bardziej wypaśny preparat to już jednak lepiej wybrać coś z rynku, takich uznanych firm, jak ten cortaflex, NAF, Foran itd.
Jeszcze hippovet ma fajny Jointregen z bogatym skladem i w zelu, kupiony glownie jako kuracja na wsparcie stawów bo ostatnio zaobserwowalam sztywnosc i pomaga, przestal tez strzelac staw. no i wystarcza na ponad 40 dni
keirashara, Dzięki! Wybieram w takim razie gotowca jakiegoś 😁

A przez Remson mam dylemat pomiędzy Cortaflexem a tym Jointregenem 😅
aguchaka, - przelicz co Ci taniej wyjdzie 😉 Poczekałabym też może kilka dni, bo są szanse, że hippovet rzuci promki na black week jak w poprzednich latach i ten Jointregen może się złapać.

Cortaflex wychodzi ekonomicznie w dużych butlach jak masz z kim kupić na spółkę. Ja się tak podpinam, jest kupowany w baniaczku na trzy konie i tylko przelewamy do opakowania z miarką.
keirashara, Dzięki! Udało mi się upolować Jointregen na bergo na promocji. Wczoraj pierwszy raz zjadła i całe szczęście nie marudziła! 😀 Ale myślę czy jeszcze jednego opakowania nie kupić póki na promce można zyskać, ale faktycznie może poczekam na promocję z Hippoveta, a nóż widelec będzie taniej 😉
Hej czy ma ktoś porównanie jeśli chodzi o działanie/zastosowanie preparatów Dromy ARTRO FORTE i MATRIX HA?
Wrzucałam kiedyś wyliczenia pod suple bodajże wrzodowe, to wrzucę tu też jako ciekawostkę pod stawy, bo co pół roku robię "kurację uderzeniową" dla moich dwóch.

Kolagen 3 kg (dawkowanie 30g), Askorbinian sodu 1kg (dawkowanie 10g), kwas hialuronowy wielocząsteczkowy 75g (dawka 1g), siarczan glukozaminy 1kg (dawkowanie 10g), siarczan chondroityny 500g (dawkowanie 5g) -> przy takim dawkowaniu, które bardzo ciężko znaleźć przy jednym preparacie wychodzi 814 zł na 50 dni (czyli dla 1 konia na 100 dni).
Wszystko na allegro, wiadomo samemu trzeba sobie odmierzyć itp., ale no przy takiej kwocie jak dla mnie warto. 😅
A no i to nie są najtańsze preparaty - tylko te trochę zweryfikowane.
Melanie, taka mieszanka to wylewanie połowy tego co tam jest do ścieku🙂 via koński przewód pokarmowy.
Brakuje pierwiastków, które powdują, że te "dobra" mają sznsę się przyswoić, stać biodostępne i się wbudować gdzie trzeba.
kotbury, patrząc na składy niektórych preparatów typu NAF (Składniki preparatu: woda, glukozamina HCl, MSM, witamina C,l-glutamina,siarczan chondroityny, guma ksantanowa, kwas hialuronowy) nie widzę jakoś za bardzo nic więcej niż ja daję.
Przy czym moje są suplementowane jeszcze zestawem aminokwasów właśnie, witaminami B, miedź, które pojawiają się w niektórych preparatach, które mają tą przyswajalność poprawić.
Te aminokwasy trzymam cały czas, kiedyś nawet pisałam Ci właśnie, że zauważyłam lepszą przyswajalność preparatów na kopyta np., po tym jak pisałaś o aminokwasach czy wit. B.
Melanie, mangan dodaj.

Z B to jest tak, że są potrzebne do prcesów przyswajania zęlaza... a żelazo twrzy grupy z aminokwasami.

Imho, jak dodasz wszystko co trzeba dać w preparacie, i do tego weźmiesz pod uwage, żę niektóre rzeczy musza być 'zabezpieczone" żby się uwalaniałuy w jelitach a nie utleniały w żołądku to... jednak z dobrej firmy wyjdzie ci tanniej i lepiej.
Ale... nie ze wszystkimi typami supli. Imho te aminokwasowe (i hairulonowe) akurat tak, ale inne- rozumiem jak ktos kombinuje i ma efekt.

Mam też takie ostnio prywatne przmyślenia;
- suplementować jednak trzeba konia a nie wyniki krwi (to szczególnie przy żelazie i miedzi)
- krew 'w normie"- czyli wsyztsko na zielono ale rozstrzelone na różne krańce- to nie jest wynik w normie
- mało mamay wetów, którzy się legitnie nad tymi wynikami pochylają.
kotbury, mangan widzę mam w miksie witamin, które mają na stałe i akurat podaję z meszem, gdzie wrzucam suple i patrząc ilościowo... dawka jest ok, więc chyba mamy komplet.
Wiadomo właśnie ja mam dodatkowo te preparaty po prostu na stałe: B, aminokwasy, cynk + miedź + ten zestaw witamin, więc powiedzmy nie doliczyłam do tego mojego zestawu na stawy, bo i tak zawsze będę to mieć. Przede wszystkim, że choćby przy tych amino zauważyłam ewidentnie lepszą przyswajalność (właśnie wtedy supli na kopyta, które dostawały cały czas, a dopiero efekt przyszedł jak dodałam te amino).
Więc faktycznie to podsumowanie z góry przy tych dodatkowych rzeczach wyjdzie nieco więcej, ale dawkowanie mi przede wszystkim pasuje właśnie.

A co wyników krwi to niestety faktycznie mam też takie doświadczenie, że jak na zielono - to zawsze wszystko ok i koniec analizy. 🙁
Melanie, a aminokwasy, cynk i miedź jakie dajesz? I jaki zestaw wit? Bo ja obecnie na chevinalu, ale jak się skończy to bym pomyślała nad czymś innym
BUCK   buttermilk buckskin
09 marca 2025 09:03
ja to liczę jako 650mg, czyli jeśli chce podać 3.000mg dziennie to daję 5 tabletek
Melanie, a aminokwasy, cynk i miedź jakie dajesz? I jaki zestaw wit? Bo ja obecnie na chevinalu, ale jak się skończy to bym pomyślała nad czymś innym
Podbijam, bo jestem ciekawa.
Jeśli chodzi o cynk i miedź to nie znalazłam do tej pory nic lepszego niż biotyna od podkowy.
Kupowanie np. Hesty tego i tego to dla mnie bankructwo 😒
Cynk i biotyna - polecam Premin Plus HoofCare. Czeski, ale mój weterynarz to np. sprowadza i cenowo wychodzi super. Aminokwasowo i kopytowo największe cuda u nas się działy na Farrier’s Formula Double, żeby kontynuować ten efekt znalazłam tanie jak barszcz aminokwasy Dolfos Calvet - w wątku o dodatkach chyba zrobiłam zestawienie porównujące składy aminokwasowe.
Ja daję cynk i miedź z Nuveny i do tego zwykła biotyna z horseline - w krwi niedobory szybko się wyrównały i pierwszy sezon z kopytami w top formie.
A te suple pojedyncze z Nuveny wychodzą bardzo przystępnie cenowo
Alaska, właśnie ta biotyna składowo jest super, ale obecnie nawet w meszu nie przechodzi 🙄

Mignęły mi gdzieś niedawno jakieś zioła oddechowe, nie wiem czy stricte dla koni, być może były dla gospodarskich, opakowanie 5kg i cenowo wychodziło fajnie, chyba taniej niż mieszanie samemu 5kg pojedynczych ziół z allegro, nie mogę tego teraz znaleźć, czy ktoś kojarzy coś?
Katasia, może Pulmostim?
Katasia, ja nie mam niedoborów, więc trzymam je na trouwit Biotyna + Cynk, aminokwasy mam zazwyczaj Trouwit Amino, ale teraz wymieszałam tu ze wspomnianymi Dolfos Calvet by podbić trochę różnorodność. Miedź mam z witamin (Dolfos Horsemix).
Pytanko odnośnie Gelapony Fast. Czy dawkę dzienną można dać w jednej porcji czy lepiej w dwóch? 🤔 Kobyła nie dostaje treściwego w ogóle i najwygodniej dla mnie byłoby dać raz dziennie.
DJka, W dawkowaniu masz na 2 albo 3 razy pewnie dlatego, że 6 miarek to jest w sumie dużo... Pewnie dlatego to tak podzielone, by zapewnić stopniowe wchłanianie składników + pytanie czy podanie jednorazowo będzie tak samo efektywne. No i czy koń jakiejś biegunki nie dostanie.
Hej, mam trzy pytania co do suplementów cortaflex:
- czy ktoś wie w ciągu jakiej ilości czasu od otwarcia suplementu powinno się go zużyć?
- czy należy co jakiś czas robić przerwy w suplementowaniu? Jeśli jest to wskazane to jak często i na jak długo?
- czy na czas kuracji wrzodowej warto zaprzestać suplementowaniu?

Dla poszczególnych koni suplementuję HA Super Fenn oraz Cortavet
Barbara, - czas od otwarcia do zużycia powinnaś mieć na opakowaniu suplementu (taka ikonka z cyfrą - ilość miesięcy). Super Fenn podaję swojemu bez przerwy.
Barbara, oba wymienione suplementy zawierają MSM, a opinie są różne, ale niektóre źródła twierdzą, że przy wrzodach nie jest polecany. Ja z tego względu zdecydowałam się na Buteless High Strength - tylko on nie zawiera MSM - inne wersje Buteless też mają MSM w składzie, jak większość supli na stawy 🙄
Dancerzasta   dorwać rudego!
21 marca 2025 22:57
Ja tak samo jak keirashara podaję swojemu Super Fenn cały czas.
Jestem bardzo zadowolona z efektów, u mojego 20-latka widać dużą poprawę.
Nie zamierzam zmieniać.
Jaką boswellie teraz kupujecie? Ironfex znów nie do dostania, a nic ciekawego z dużą ilością kwasów boswelliowych mi się nie ukazało.
ja po prostu przeszłam na cortaflex buteless, bo miałam wrażenie, że ta boswellia w tabsach nic nam nie dawała. Nie wiem czy cortaflex działa, ale przynajmniej przestało strzykać w stawach 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się