kącik skoków

A my z kobyłem też sobie podskakujemy, coraz lepiej nam to wychodzi, na razie muszę się nauczyć na niej bardziej łapsko oddawać.  😉

Kawał kobyły  😀 Natomiast siodło odstaje  🙁
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 stycznia 2013 18:58
Dzionka, może się znów narażę...ale zapytam - możesz powiedzieć dlaczego jeździłaś tę linię?

wiesz sama,że masz kłopot z równowagą...a jeździsz linię,na pasujących odległościach - ok,ale sama nie wiesz,czy się zgadza,czy się nie zgadza...najpierw trzeba się nauczyć skakać,lądować,a potem uczy się jeździć w dystansie i jeździć linie...
zima jest,powinnaś teraz do bólu napierniczać skoki-wyskoki,do bólu,żeby Twoje mięśnie na pamięć wyuczyły się tych dobrych odruchów...żebyś z zamkniętymi oczami, bez wodzy,w środku nocy o północy,robiła to dobrze... na małych,często...aż wszystko będzie tak jak trzeba...i wtedy dopiero uczyć się jazdy w dystansie (tu np. wg mnie jesteś wyraźnie wleczona" i przed i po tej linii), a potem dopiero próbować odtworzyć te dobre odruchy w liniach,jakie proponuje Ci trenerka (z góry mówię,że nie wiem kto to jest).
nie ma innego sposobu na złapanie równowagi,jak wyrobienie w sobie dobrych odruchów...wtedy można iść dalej...bo co z tego,że skaczesz wyżej i trudniej,jak nadal nie jest tak,jakbyś chciała,żeby to wyglądało...a taki brak równowagi wyleje się,wcześniej czy później,ale się wyleje.a dla konia takie skoki wyskoki zimą też są fajne - taka siłownia,która w sezonie zaprocentuje...

tak mi się skojarzyło - wrotki ma podopieczną,która przyszła w podobnym problemem...prawie dwa miesiące,miała do dyspozycji w zasadzie 3 konie,więc skakała  codziennie - i nic,tylko skoki - wyskoki...dziś jeździ w domu parkury 100 cm,ale odruchy zostały i naprawdę zrobiła niesamowity progres:
dramka niestety, po powrocie z ferii mam zamiar oddać do dopasowania, bo teraz to nie miałam za bardzo kiedy  🙄.
Sorry ale to pierwsza rzecz co mi się rzuciła w oczy. Natomiast myślę że kobyła ma wystarczająco swobody w skoku  😉
Ktoś, taki jest plan - tłuc gimnastykę do oporu teraz. Już trochę tłukłyśmy i ja czują różnicę i widzę na tych filmikach, więc kierunek chyba jest dobry, tylko czasu teraz trzeba, bo już mi się utrwaliły złe odruchy 🙂  A wy się szykujecie do tego WKKW tak na serio? Coś zmieniliście z wrotkiem w treningach skokowych z tej okazji?

brunatna, super kobyłka, pokaż więcej! Siodło faktycznie mocno sprężynuje, dobrze że się zajmiesz dopasowaniem 🙂
19 stycznia 2013 21:23
Dzionka - dystanse. 🤣

a co do Ciebie - trzymam kciuki. 🏇

Ktoś, dzięki 🙂 Mam powera i dla własnej motywacji będę tu co jakiś czas wrzucać fotki/filmy dla porównania, a co! No i czekam niecierpliwie na wasze pierwsze WKKW - zazdroszczę odwagi 🙂
Dzionka oby tak dalej a na pewno będzie lepiej🙂 Nie chciałabyś widzieć mojego zdjęcia sprzed n lat jak pięknie prezentowałam stanie w strzemionach, aż mam ochotę poszukać tego zdjęcia bo sama się sobie dziwię jak tak skakać można było.

A u mnie też pozytywnie i skokowo jak nigdy w zimie, bo z racji, że z Reszką się rozstałam i jeżdżę teraz inne konie to i okazji do skakania jest więcej 😍 Głownie skaczemy właśnie albo gimnastycznie albo różne dziwne kombinacje w postaci krzywych linii, szeregów itd itp w zależności od fantazji ustawiającego. Tak więc jeszcze póki czas mam plan solidnie przepracować zimę a potem byle do wiosny i wkkw po roku przerwy 😍
Wichurkowa   Never say never...
20 stycznia 2013 10:46
Możecie mi powiedzieć czy robię dalej kurze skrzydełka w locie? Bo oduczam się tego nawyku ale dalej wydaje mi się że jest coś nie teges...
I chętnie przyjmę jakieś inne wskazówki🙂
bakalia07   Nigdy nie rezygnuj z marzeń!
20 stycznia 2013 11:56
To może i ja znowu wstawię jakiś filmik? 🙂 Od razu mówie, że te moje wypociny nie są jakieś fajne do oglądania. 🤣

Ostatni raz wstawiałam ten filmik we wrześniu chyba;

Czy widzicie może jakieś malutkie zmiany? 😉 Proszę nie gryźć. 😁
Czy posiadając III klase moge jechać Runde Młodych koni, chodzi mi o 5-ciolatki i 6-ciolatki?

21 stycznia 2013 11:33
a jakie sa konkursy w ramach tych Rund? o Lesznie piszesz? czy o innych zawodach?

z III możesz jeździć konkursy do 125 cm włącznie (N1)
Ktoś z II chyba 😉

III do 105cm
Puma dobrze Ktos napisała, z licencją III (zdany konkurs licencyjny L1 +srebrna odznaka) można jeździć P i N czyli do N1(125), II dopiero robi się na konkursach N.
Puma,  z II to powyżej  125 możesz. 🙂

Edit. Magdzior mnie wyprzedziła.  🤣
oesu przepraszam!  :kwiatek:

a sama II robiłam dwa lata temu  😜

leże chora w domu i mnie zaćmiło, przepraszam za błąd  😁
w 5-ciolatkach  zazwyczaj pierwszy i drugi dzien P1 na trzeci dzien N, w 6-ciolatkach - pierwszy i drugi dzien N1 a w trzeci C

na stronie PZJtu wyczytałam:

Prawo startu w konkursach do Kl. N włącznie.
    Prawo startu w OOM, PPK kat. B,C,D, PPMK, MPK

więc nie bardzo rozumiem
21 stycznia 2013 17:52
Ale czego nie rozumiesz?
Pierwsze zdanie wiadomo,drugie zdanie to Olimpiada Młodzieży i kucykowe konkursy.
ok dzieki
Dzionka - mam jeszcze krótki filmik kobyła pod trenerem, niestety z początku treningu, ale zawsze coś  😉
Ta pogoda mogłaby sobie darować. Jak mają byc takie temperatury to wyjazd do Robsona sobie darujemy i star sezonu po przerwie znowu odłożony. :/
Temperatury jaktemperatury, ty nie chcesz wiedzieć co się dzieje kawałek za Gdańskiem. Moja trasa trwająca normalnie 1,5 godziny dziś trwała prawie 3....
O tym między innymi myślę.... a drogi na Olsztyn itd. to ja nie chce oglądać nawet. Temperatury w okolicach zapewne -18 to swoją drogą. Nie do przyjęcia.
Klami Właśnie zgłosiłam nas  💃 Zawody+narty będzie w jednym  😁
Gillian   four letter word
23 stycznia 2013 14:39
chyba się dziś podłamałam... koń nie skakał od listopada 2011 w ogóle. Dziś puściłam gościa w korytarz i musiałam szybko go rozbudować, zanim by się coś stało - konisko totalnie bez ładu i składu, wpadał w drągi, skakał z miejsca :/ dałam mu się wygalopować i ustawiłam trzy drągi na kłus, tak samo. Z miesiąc temu skoczyłam na nim jedną kawaletkę, też ciężko szło. Aż tak wszystko pozapominał? 🙁
zaczniemy chyba od zera, od pojedynczego drąga w stępie  😵
Gillian Dzisiaj po pierwszych skokach w terenie też się załamałam. Ale jak się rozgrzałyśmy fruwałyśmy  🏇
Gillian   four letter word
23 stycznia 2013 14:49
ja sobie obiecałam, że będzie powoli... najpierw koń będzie dobrze chodził pod siodłem, kondycyjnie wydolny, pierwsze skoczki luzem. No ale teraz to sama nie wiem, chyba z siodła mam jednak więcej kontroli i nie będzie bezwładnie wpadał w drągi :/ najgorsze, że nie mam nikogusieńsko do pomocy, nikt nie pokrzyczy i nic nie poprawi. Oj będzie batalia...
klami Może za 2 tyg będzie odwilż?  😀
Dramka, my się pewnie będziemy zgłaszać na ostatnia chwilę.
Mam nadzieję, że pogoda odpuści i drogi będa przejezdne, bo jak nie to po prostu nie pojedziemy. A nie chce kurczę żeby star sezonu znowu mi się przesunął, juz dość miałam przerwy w startach, a zważywszy na powód przerwy chciałabym raczej na wstepie na spokojnie pojechac na jakieś regiony żeby sie ogarnąć i uspokoic po przerwie i sprawdzic, czy na prawde juz jest ok, a nie atakować od razu ZO na pełnym stresie.
Coś mi się ostatnio ani plany ani budżet nie chcą zazebiać. Wrrr... Mam nadzieję, że tu się jednak uda.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się