Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Potrzebuję strony, gdzie mogę kupić zdjęcia. Ponieważ będą użyte niby prywatnie, ale ludzie będą je oglądać, muszę mieć albo zgodę autora, albo kupiona fotkę.
Mam getty images i istock. co jeszcze?
Fog przepiękne kolory na pierwszym! Bardzo subtelne.
To ja przy okazji zapytam - czy istnieje jakaś jedyna słuszna obowiązująca forma w jakiej autor udziela zgody na wykorzystanie jego zdjęcia?
(musi być pisemna czy wystarczy ustna? co powinna zawierać?)
Fog, flygirl - dzięki ogromne!  :kwiatek:
nine, drugie ma to "coś", zdecydowanie. Nietypowe.
Time, piękny zachód miałaś. Był taki czerwony czy podciągałaś? ;>
Misskieds, mnie trochę przeszkadzają kantary na tych zdjęciach. Plus faktycznie drugie i trzecie zbyt ciemne.
wistra, oprócz stron stockowych możesz również napisać do fotografów z pytaniem o ceny zdjęć. A co to ma być za projekt?

Iwona, oczywiście, jest to umowa pisemna o udzielenie licencji, w której zapisane jest wszystko, od miejsca publikacji, przez jego cenę, po warunki z korzystania ze zdjęć. Umowa słowna jest również akceptowana wg prawa, ale nie jest do udowodnienia w przypadku sporu.
Potrzebuję strony, gdzie mogę kupić zdjęcia. Ponieważ będą użyte niby prywatnie, ale ludzie będą je oglądać, muszę mieć albo zgodę autora, albo kupiona fotkę.
Mam getty images i istock. co jeszcze?

Fotolia,
A tu są darmowe stocki:
www.morguefile.com
wymodelowana - podciągnęłam ciutke pod różowy, był taki blado czerwony 🙂
Jest jeszcze sxc.hu. W przypadku wykorzystania niekomercyjnego zazwyczaj mozna sie ograniczyc do wymiany ustalen droga mailowa. W pozostalych pisemna umowa licencyjna jest dobrym pomyslem. Wzoru jako takiego nie ma - kazde zdjecie jest udostepniane na specyficznych, konkretnych warunkach.
Ja wrzucę swoje grzybki 😉.
wymodelowana, maz mowi, ze grzybki sa smerfne 😉 Ja z kolei mam wrazenie, ze bylby po nich niezly odjazd 😉 Obledne kolory.
wymodelowana: Świetne i kolory bajka. Bardzo poprawne zdjęcie. Czym focisz?
wymodelowana, ekstra grzybki
I kilka kolejnych moich, mam nadzieje, że troszkę lepszych niż ostatnio 🙂
kittajka, kobieto mając do dyspozycji takich modeli i takie stroje tylko korzystać, a tu... dlaczego takie cięcia, kadry?
ten czub na czapie jest mega, a tu go brak  🤬... br....
technicznie ostre jak brzytwa...
m.indira, dzięki za opinie :kwiatek: takie z czubem też mam 😉 Na pierwszy ogień wrzuciłam te kadry, które mi się spodobały, a których nie byłam pewna. No i jeśli chodzi o portrety, to się w tym zbytnio nie czuje. Tym razem niestety nie mogłam za bardzo korzystać z modeli, bo jechali na przemarsz pare kilometrów (byli umówieni na konkretną godzinę). Mi się udało załapać na transport samochodem i większość zdjęć robiłam przez otwarty bagażnik lub szyberdach, co zbyt dużych możliwości nie dawało 😁 No i starałam się patrzeć na tło, omijając wszelkie znaki, słupy, domy
In.   tęczowy kucyk <3
16 października 2012 01:54
Time, ano mały 😉
Pozdrów ją, proszę, jak będziesz miała okazję 🙂

edit: skleroza  😵 od Inki pozdrów, nie od jakiejś "dziwnej osoby z forum" 😉
MsCarmen to ma być jakaś fajna panorama Tajlandii (Bankok, albo Korat), która będzie wydrukowna na materiale i będzie tłem w klatce wystawowej moich kotów (które pochodzą z Tajlandii właśnie)
abre, haha no może i by był 😀. A takie u nas w stajni pod drzewami rosną! +Dziękuję 🙂
Fog, dzięki 🙂. Nikon D3100 + Sigma 70-300mm 😉
kittajka, :kwiatek: Twoje faktycznie super ostre, jak już pisała m.indira 🙂 Wrzucaj resztę!
Highlandy.
Wiem, że kadry kiepskie, ale nie było łatwo  🙄
to ja sie wcisne z roslinkiem moim.  :kwiatek:
historia pewnej fotografii, czyli jak można zrobić fajne zdjęcie nie patrząc w wizjer i nie mając podglądu
wracając z zawodów wieczorem na pięknie malowanym niebie pojawiły się dwie paralotnie, a ja tylko tele zapięty, kita nie brałam wcale i sobie dumam, kuźwa fajowe by były foty... wiec sięgam po aparat i lukam gdzie się zatrzymać, ale okazało się to zgoła niewykonalne bo zwężka na drodze i ruch wahadłowy plus światła, wiec na czerwonym pstrykłam 3 jak paralotnie były blisko siebie

ale wskoczyło zielone, więc trzeba jechać, droga wąska z pachołkami, a ja aparat przez okno i na czuja strzeliłam jedno jedyne zdjęcie ... efekt oceńcie sami
m.indira drugie mega 🙂
pitoszek, drugie takie bajkowe
m.indria jak dla mnie drugie bomba!
konik na drugim mi się podoba, ale brakuje mi trochę gałęzi z prawej i na górze - za to kolorystyka niezła.
Fog, moim zdaniem kadry wcale nie są złe. Pierwsze może bym trochę szerzej kadrowała, ale drugie jest piękne!
pitoszek, drugie jest dobre, fajne kolory. Tylko szkoda tego przepalonego bokehu po prawej stronie 😉.
m.indira, widać nawet takie warunki nie są Tobie straszne! 🙂
m.indira, kit z tym paralotniarzem, ale to niebo 😍
Za to nie długo będę mieć okazje porobić zdjęcia husarii u nas na hubertusie, bo jak się uda, to rozegrają dodatkowo mecz buzkashi 😉 Z portretów tak na szybko mam jeszcze takie:
pitoszek: 1 jest fantastyczne
m.indira: 2 😜
wymodelowana:  :kwiatek:
kittajka: Kapitalna ostrość  😍 Kadry średnie. W 1 flaga i ucho konia trochę przeszkadzają. Za to 3 mi się bardzo podoba, uwielbiam takie zdjęcia  😍
miriti2:  :kwiatek:
Fog drugie jest epickie  😍
pitoszek śliczne zdjęcia, zwłaszcza druga fota!
dzieki dziewczyny wielkie za docenienie samoistnego strzału mojego sprzętu 😉
kittajka o wiele lepsze i ciekawsze niz poprzednie portretówki, ostatnia może za bardzo w żółtej tonacji ale tez ciekawa nawet z tymi przepaleniami 😉
Zgadzam sie z m.indira - kittajka, ostatnie ma bardzo intrygujacy kadr.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się