Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Nie czuję się zbyt pewnie w krajobrazach, ale może nie jest aż tak źle?

dziekuje :kwiatek:
flygirl drugie fajne🙂
flygirl w kwestii zdjęć pejzażowych, linia horyzontu powinna być w 1/3 kadru od dołu lub niżej, jeśli jest wyżej musi być tego powód który bedzie niepodważalny czyli na tyle ciekawy, by móc porządek rzeczy zaburzyć i nie przysporzyć sobie nagonki pod ww pretekstem złego podziału
pretekstem drugiej foty jest mocniejszy refleks odbitego słońca w wodzie i kaczka która przemierza akwen w dolnym prawym rogu i choć nie jest ona dominantą to jednak przykuwa uwage na tyle mocno że zły podział poszedł w niepamięć, vo prawda pokusiłabym sie o jeszcze niższe skadrowanie tak by odciąć przepalenie z góry i zakończyć na ciemniejszych chmurach by uzyskać ciekawszy i bardziej intrygujący efekt niewiadomego odbicia światła którego nie ma ... a przesunięcie kadru niżej i danie oddech odbiciu słonecznego blasku dopełniło by całości...
i przeróbka by pokazać o co mi biega ;

rada odnośnie pejzaży, róbcie ich kilka, z róznymi ustawieniami horyzontu, dominant i zamknięcia kompozycji, potem bedziecie w stanie wybrac to jedno naj, które okaże się strzałem w 10...
m.indira dziękuję ci bardzo, bardzo, bardzo :kwiatek: I faktycznie o niebo lepiej [dobry dobór słów 😁] wygląda bez tego 'słońca' na górze!
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
17 października 2012 21:01
flygirl odbicie słońca w lustrze wody przypomina mi serduszko  😎
Haha faktycznie. 😀 To pewnie jakiś znak. 👀
Kilka zdjęć z wczorajszego spaceru... nie bijcie za mocno, ale jednak "specjalizuję" się raczej w koniach  🙂

Wiem, że jesienne kolorki to dość "oklepany temat"  😀

1.

2.

4.

5. Jesień... życia

6. Nie pasuje do reszty
madmaddie   Życie to jednak strata jest
19 października 2012 07:18
koniara, piąte bardzo mi się podoba, mogę ukraść na tapetę?  :kwiatek: 😡
Ja mam takie coś, robione parę dni temu. Myślałam, że fajnie wyjdzie jak truskawka się zaczerwieni na słońcu, ale wczoraj ktoś ją zerżarł..  🤦
madmaddie, proszę bardzo  😉
Koniara79 5 jest świetne  😀
Thymos z kadrem coś mi do końca nie pasuje, ale kolorki bardzo fajne  😉

W oczekiwaniu na Abre zrobiłam przegląd starych obiektywów, które ojciec ma w kolekcji i dorwałam fajną ruską zabawke  😁
Efekt 5 minut na ogrodzie:

to akurat przez szybe:

a jak się ostrości nie ustawi to z listków robi się taki piękny bokeh:

Nie moge się doczekać portretów z tego obiektywu  😀
A co to za zabawka?
Lena podrzuce później zdjęcie obiektywu, bo nawet nie umiem tej nazwy przepisać  😁 a teraz spadamy na sesje  🏇
Co myślicie?
hhehe foto strzał 😉 z mega miną owada
To może i ja się pochwale starociami?
przepraszam najmocniej za ilość  😡
a ja ostatnio wpadłam w portrety i nie mogę wyjść:P

jedno z lata:

i tak inaczej🙂

Chyba najprostszy temat szkolny jaki miałam a jednak brak pomysłu, myślicie że jest ok? (pytam bo mi ciągle coś nie pasuje) Temat "kredki"
Breva ostatnie kapitalne !
Breva
Pierwsze trochę ciasne, ale bardzo mi się podoba - piękne światło 🙂
Baffinka
Nie mogę się doczekać efektów sesji 🙂

Moje ostatnie, jakoś tak nie-końsko

Powoli zaczynam zabawę z RAW'ami, jak o mówią - lepiej późno niż wcale.
Bardzo ładny wróbelek 🙂

A tu nowa porcja jesiennej tandety 😉

Mój ukochany Park Oliwski

Sopot, moje miasto

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
20 października 2012 18:19
Lena armara coś pięknego... przy Was człowiek wstydzi się cokolwiek wstawić 🙂 :kwiatek:

Dodam skromnie mojego osła 🙂
Mam wrażenie, że nigdy nie ogarnę mojej lustrzanki 🙁
Breva portrety świetne, naprawdę fajnie sie takie ogląda, bo, naturalne, ciepłe i maja to cos co przyciąga, pierwsze jest na styk z kompozycją, ale zamknięta, dopieszczona i dobrze doświetlona, ciekawa ....
to z aparatem zdaje się w lustrze odbicie, prawda? dla mnie najsłabsze z zamieszczonych, ale też niezłe
nogi mimo iż centralne są super ...

Lena aż mnie kusiłoby by pierwsze zobaczyć szerzej, więcej, wyżej, dalej... dlatego dla mnie choć poprawne to jednak ciasno ...
alejka fajna, prowadzi wzrok jakby sie po niej spacerowało, może tylko za bardzo odchodzi na lewo ...
ostatnie dobre, może deko niżej np na wysokości ławki bym spróbowała pstryknąć by długość alei wykorzystać w "nieskończoność"
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
20 października 2012 22:58
Baffinka - właśnie, gdzie efekty?!
Czekaaam.

Mi brakuje sportu strasznie, nie mam możliwości, więc z braku laku trzaskam portrety.

Nigna   Warto mieć marzenia...
21 października 2012 08:22
Dziewczyny mam pytanie , jak to jest z gwarancją producenta w przypadku obiektywu Sigma ? Z tego co się dowiadywałam jest objęty 3 letnią gwarancją(na wszystkich aukcjach tak pisze).  Chciałabym kupić używany obiektyw i zależy mi aby gwarancja była aktualna. Znalazłam ofertę gdzie obiektyw był kupiony w kwietniu 2011r , sprzedający  dołącza dowód zakupu. Czy to wystarczy aby ewentualnie w razie czego oddać obiektyw na gwarancje bo teoretycznie mam jeszcze 1,5 roku użytkowania ? Sprzedający napisał że obiektyw w papierach jest już po gwarancji (jaki to ma sens jak KAŻDY przedmiot powinien mieć min 2 lata gwarancji)i  nie wie czy Sigmy  mają 3 letnią gwarancje producenta  🤔wirek:
Dlaczego nie napiszesz pytania do Sigmy?
Strzyga piekne zdjęcia robisz  💘
Wojenka   on the desert you can't remember your name
21 października 2012 09:18
Najnowsze:

Strzyga drugie fajne, bo inne

niestety coraz częściej można spotkać takie same ujęcia, pozy, pory dnia i podobne tła w fotografiach końsko ludzkich, jesień piękna temu się przyczyniła walnie, ale niestety tez spowodowała powielanie się zdjęć...
czy jest to spowodowane chęcią dążenia do doskonałości, czy też kopiowaniem innych końskich fotografów? a może też wolą fotografowanego, by zdjęcia były w takim a nie innym klimacie właśnie?
tak czy inaczej zaczyna zacierać sie granica rozpoznawalności danego autora, a szkoda ...

moje nie końskie, wieczorno Hubertusowe złapane całkiem przypadkiem

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się