Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Facella   Dawna re-volto wróć!
29 grudnia 2011 19:02
możecie uznać, że jestem dziwna, ale mnie się tam zdjęcie Blondyny podoba. i nie wiem czy byłoby lepsze nieporuszone i z szerszym kadrem.
moje Torwarowe 😉

i ulubiona para Dainis Ozols i Laguna 😉

Robię zdjęcia dla zabawy i własnej satysfakcji i przyjemności, a jezeli komuś się podobają - to jeszcze bardziej się ciesze 😀
(nie wiem czy mogę wrzucić linka strony - jeżeli nie, to przepraszam.)
www.photoblog.pl/aokt  - tutaj umieszczam większość moim zdaniem, najlepszych moich zdjęć 🙂
Czekam na opinie i rady : D
nine mnie się podobaja 😉
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
01 stycznia 2012 16:46
nine znasz moją opinię 😀 mi się strasznie podobają 😀 ostatnio bardzo bardzo się rozwinęłaś  💘

Jedno moje

trzynastka   In love with the ordinary
03 stycznia 2012 00:41
MartaBaranowska - dzięki 🙂
Juliadna - no już nie słodź nie słodź...  😡 A papużek fajny, tylko ciemny, brakuje doświetlenia z "mrocznej strony".
A dokładniej brakuje kontry.
Dava   kiss kiss bang bang
09 stycznia 2012 09:14
Dawno mnie tu nie było, więc nadrabiam teraz  🤣

Z racji beznadziejnej pogody męczymy się w studio  😉

ps: wiem, logo duże i zaburza trochę oglądanie foty, ale przezorny zabezpieczony 😉
Dava, http://zawsze-kwadrat.pl/2010/12/niszczysz-swoje-zdjecia/
moze poczytaj sobie
dla mnie zwyczajnie nie da się tego ogladać
Dava - spoko fota.
sznurka - fajny link.
09 stycznia 2012 12:08
Dava, http://zawsze-kwadrat.pl/2010/12/niszczysz-swoje-zdjecia/
moze poczytaj sobie
dla mnie zwyczajnie nie da się tego ogladać

Wrzucam jako przykładowe zdjęcie studyjne. Ad. artykułu to serio, nie interesuje mnie opinia tego Pana. Niech się poprocesuje trochę i zobaczy jakie to jest ciekawe. A jeśli robię zdjęcia zarobkowo i na zlecenie loguje dosadnie, żeby nikomu się nie chciało bawić w usuwanie i przycinanie.
Rozumiem, że ciężko jest odbierać prawidłowo takie zdjęcie, ale cóż  😀iabeł: postój sobie 6h i zrób taką fotę i sobie nie loguj, serio nikt Ci nie broni  😀iabeł:

Cały czas w środowisku fotografów jest gorąca debata na temat praw autorskich i ich przestrzegania. Bo sytuacje kiedy era (sieć telefonów komórkowych) kradnie całą serię zdjęć do swojego folderu (serio!), bo sobie mój kolega 'nieotagował'  😲 Też nie chciał odbierać prawidłowego odbioru i widocznie odbiór był idealny skoro zdjęcia reklamowały kampanię  😁 Dobrze, że przynajmniej jest się o co wtedy procesować  🤣

Poważnie, to nie jest kwestia przylansowania zdjęcia...

Wawrek dzięki  🙂

sznurka, poza tym autor ma niezbywalne prawo podpisania swojej pracy i nikomu nic do tego 😉
abre, nikt nie broni, co nie znaczy że nie mogę podzielać opinii autora artykułu, można podpisać dyskretnie ale mozna też cieciówę odwalić
mówię o logo psujacym 1/4 kadru bo autor wstawia i oczekuje opinii, dla mnie fota niestety jest z tego powodu niestrawna

można otagować, dać sto napisów na wierzchu, a jak ktoś wprawny podejrzewam ze to kwestia komplikacji podczas usuniecia
09 stycznia 2012 16:22
Po pierwsze to nie 'treść artykułu' tylko wpis na blogu (tym bardziej dla mnie jest to całkowicie osobista opinia autora). Rozumiesz różnice?  🤣 Linkujesz jakby to pisał jakiś profesjonalista i poważna osoba, która swoje zdanie poprze jakimiś przykładami, dowodami itp.
Koleś najzwyczajniej na swoim osobistym blogu piszę, że to mu nie pasi - jego sprawa.

Można nie dać na zdjęcie nic, a później rozprawę zaczynać od udowadniania, że to Twoje foty  😂 Bardzo głupie to Twoje argumentowanie. Umiesz obsługiwać PS? Spróbuj usunąć sobie takie logo tak, żeby nie ucierpiał na tym obraz. Wierz mi, że ludziom się nie chce i wolą poszukać czegoś innego.

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
09 stycznia 2012 16:50
ja na przykład podpisuję foty, bo wędrują po necie, a czasem, czasem, komuś się podobają, wie, gdzie uderzać😀 ja też lubię oglądać foty i jak mi się podobają, zajrzeć na stronę, do portfolio, obejrzeć więcej. Podpis mi to umożliwia.
Dava, rozumiem że nie można krytykować;]
Strzyga, mi podpis na twoich zdjęciach nie przeszkadza w sensie ze jest dyskretny, nie zaburza odbioru
rozumiem motywację, ale trzeba uważać by w pewnym momencie nie był to przerost formy nad treścią
09 stycznia 2012 17:46
Można mówić co się chce, mamy wolny kraj. Tylko farmazony piszesz jakieś, przecież napisałam dlaczego jest takie duże logo (przeważnie daje mniejsze).

Nie masz podstawowej wiedzy na temat PS, a rzucasz mi jakimś pożalsięboże wpisem na blogu żebym się dokształciła?  😎 Rozumiesz o co mi chodzi, czy nie?
nie rozumiem;]
wypuść powietrze;]
Jak ktoś chce popstrykać coś innego niż koniki to zapraszam na spocik. Będzie nas naprawdę many many 😉
Dava Co jak co, ale na tym zdjęciu logo zasłania całą akcję. I popieram opinię poprzedników, zupełnie odwraca uwagę od zdjęcia.
Jak robiłaś je dla kogoś i takie były wymagania - spoko. Ale poddając pracę ocenie, jak mogę ją ocenić, jeżeli ćwierć kadru to mało atrakcyjna sygnatura?
11 stycznia 2012 13:36
Logo jest właśnie w tym miejscu żeby zasłaniało  🤣
Jakoś bardzo mało osób tutaj 'ocenia' zdjęcia, więc nie rozumiem takie hallo o jedno moje małe zdjęcie  🤣 Każdy autor ma prawo robić ze swoim zdjęciem co chce, a krytyka zawsze mile widziana.

Dava - zmień ton i wszystko będzie ok.
Argumentuj, przekonuj a nie pisz komuś że "farmazoni"
Klasy Ci zyczę 🙂

I żeby było jasne to :
Zgadzam się  z autorem "Niszczysz swoje zdjęcia" tylko w baaardzo niewielkiej części.
I w baaardzo dużej części zgadzam się z Tobą.

Nie sądzę, aby Dava oczekiwała oceny. Odwaliła kawał roboty i wstawiła, żeby się pochwalić, że praca się opłaciła. I słusznie.

To typowe zdjęcie produktowe, w sam raz do wykorzystania na www restauracji - nie każdy chciałby za nie zapłacić ale bez sygnatury wielu mogłoby się na nie połasić. To nie dziewczynka z konikiem. To komercyjne ujęcie 😉

A co można zrobić z internetowym obrazkiem?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194014

Przypominam też, że są w necie konkursy, w których można wygrać nie najgorsze nagrody, których regulamin nie przewiduje konieczności wysłania zdjęcia w oryginalnym formacie.
11 stycznia 2012 14:48
Pisałam już kilka razy dlaczego jest takie logo, więc irytuje mnie to, że ktoś nie jest w stanie zrozumieć tego co mówię (pisze to samo co kilka osób wcześniej).
No irytuje mnie i chyba mam do tego prawo  🤣 Zawsze staram się dość wyczerpująco wyjaśniać dlaczego sytuacja tak wygląda.
Ton? Jeśli ktoś pisze farmazony to dlaczego mam nie napisać, że tak jest? Niech osoby, które nie mają bardzo do czynienia z branżą znają inną opinię, niż tylko jakiegoś kolesia, który zrobił sobie wpis na swoim prywatnym blogu.
Oczywiście, że każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie i ja też mam takie prawo. Ja się nie obrażam na krytykę/omawianie zdjęć, tylko akurat w tym wątku jest tego zawsze bardzo mało. Argumenty 'za duże logo' jest z lekka śmieszne, bo zdjęcie nie kandyduje do WPF tylko wrzucam je do wątku o fotografii na końskim forum. Nie potrzebuje tu nikt określania filozoficznych podtekstów itd. (na marginesie ich tu nie ma  :lol🙂 i każdego detalu.
Oczywiście, że lepiej się ocenia/komentuje 'czyste' foty. Napisałam już kilka razy dlaczego takie logo i nie przeszkadza ono w zapytaniu się o tematykę, technikę czy cokolwiek co ludzi interesuje. Nie przeszkadza też w krytykowaniu doświetlenia/ustawień i kompozycji.
Nie mówcie mi, że logo przysłania Wam te rzeczy, bo tak nie jest  🤣

Do galerii/na wystawy zawsze daje zdjęcia bez jakichkolwiek podpisów (no ale podpis jest pod zdjęciem i w folderze). Internet traktuje nieco inaczej z opisanych kilka razy względów  😉

abre dzięki  :kwiatek:  -> czy Andrzej jest może na plphoto? Jakoś znajoma ta fotografia. Powiem szczerze, że pełen szacunek dla cierpliwości tego człowieka, bo mi by już żyłka chyba pękła, a prawnik by miał ręce pełne roboty.

Na marginesie byłam kiedyś w restauracji gdzie zdjęcia w karcie były chamsko ściągnięte z istock'a z nieudolnie wymazanym logo. Z racji, że mam dużo wspólnego z branżą pokrewną i sami robimy strony internetowe/foldery/ulotki jestem wyczulona i zawsze oglądam szczegółowo wszystko co mam po ręką. Bardzo często ludzie 'kradną' zdjęcia, ba, nawet duże agencje czasem to robią, bo im szkoda kupić foty za 4dolce szt.
Abre
jest taki facet (polak z USA) Mark B Bartosik, zdobywca wielu nagród w tym tych najbardziej prestiżowych  np.w konkursie Hasselblada.
I tak Mark jakies 10 lat temu zaczął pokazywać swoje zdjęcia w internecie.
Na chwilke obecną Marka w necie nie widać a zdjęcia (te które są dostepne) mają ogromniasty znak wodny.

Co było tego przyczyną ?
Koszulki z nadrukiem z jego zdjęciami nietoperzy, ptaków, robali to był pikuś w porównaniu z tym, że jego zdjęcia wygrywały niejeden konkurs z cennymi nagrodami. I nie był to worek karmy, czy zestaw pierdołowatych upominków
Nie muszę chyba dodawać, że nie on te zdjęcia na te konkursy wysyłał.

Pamietam nasze rozmowy - był rozżalony, wściekły.
Potem jego zdjęcia zaczęły się pokazywać ze znakiem a z czasem zniknęły z internetu.
A szkoda, bo było na czym oko zaczepić a na dodatek facet był kopalnią wiedzy i oceanem życzliwości w dzieleniu się własnym dośwaidczeniem.
Znalazłam resztki jego fotografii tu http://www.pbase.com/mbb

Nie twierdzę, że moje zdjęcia, Abre, Strzygi czy kogoś z nas 🙂 wygrają prestiżowy konkurs ale mnie wkurzać mnie będzie ich obecność na demotywatorach, digarcie.
Jedno z moich zdjęć dawno temu wykorzystało jedno z konskich czasopism. To wkurza i wkurzać będzie.
Mały rozmiar nie jest żadną przeszkodą pomijając fakt, że ze zdjęcia 800 x 800 da sie zrobic naprawdę przyzwoite odbitki lub wykorzystac je w reklamie, folderach czy innych przynoszacych dochód złodziejskich procederach.
Mnie żadne znaki, loga i pieczęcie nie przeszkadzają. To decyzja autora

Dava, 4$? Drogo 😀 Często i 1$ starczy.

Czy Andrzej ma konto na plfoto to nie wiem, wiem że pojawia/ł się na wielu portalach, choćby na "obiektywnych", gdzie wystawiał swoje zdjęcia lub brał udział w konkursach. Dodatkowo, niestety, Andrzej ma swoistego pecha. Jego zdjęcia dziaciaków są namiętnie kradzione i wykorzystywane bez jego zgody. To chyba po prostu człowiek o zbyt dobrym sercu. Doszło do tego, że gdy ktoś zobaczy jego zdjęcie użyte gdziekolwiek i ma wątpliwości czy to Andrzej je tam wstawił - alarmuje autora. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198114 😉

Mnie też nie przeszkadzają żadne dodatki. Umiem je "wyłączyć" i patrzeć na zdjęcie jako całość.
11 stycznia 2012 15:29
przecież Reserved koszulkę zrobił ściągając autoportret dziewczyny, która go wrzuciła chyba na DA. bez skrępowania.
Dla mnie to jest nie do pojęcia, że firmy obracające niejednokrotnie milionami $ nie mają kilku tysięcy zł, żeby zapłacić za zdjęcie. Nie umiem się z czymś takim pogodzić.
11 stycznia 2012 15:38
Jakby grały uczciwie, pewnie nie obracałyby milionami $ 😀

Swoją drogą Torpol znów pożyczył sobie ode mnie zdjęcie...
Jakby grały uczciwie, pewnie nie obracałyby milionami $ 😀

Swoją drogą Torpol znów pożyczył sobie ode mnie zdjęcie...

Czy słowo - pożyczył - nie powinno byc ujęte w cudzysłów ?  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się