Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Strzyga, jak pożyczył to niech teraz zwróci... równowartość.
Strzyga a za pierwszym razem wyciągnęłaś konsekwencje?
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
11 stycznia 2012 15:57
Niestety nie, nie miałam czasu, teraz podziałam, przyda mi się trochę torpolowego sprzętu 😀
szczęściara  😁
11 stycznia 2012 16:00
Mój konik będzie miał co na słitfociowe sesje ubierać😀
Strzyga, i w tym chyba jest sęk tak naprawdę, że złodziej czuje się bezkarny
a może warto wyłożyć trochę grosza na prawników i spróbować wyciągnąć konsekwencje?
daj znać jak idzie, na pw jak ruszysz temat
11 stycznia 2012 16:01
Myślę, że bez prawników się obejdzie =)
Strzyga trzymam kciuki zatem!
Dava   kiss kiss bang bang
11 stycznia 2012 16:29
Strzyga bez jaj 😀iabeł: nie daj się  ❗ Niestety jest tak, że jak się pobłaża takim zachowaniu to później po 'agencjach' czy 'branży' idzie fama, że taka np. Strzyga sobie daje i że można Ją ciąć  😉
Robisz fajne foty, głowa do góry i wal mailami, jak nie to prawnik (są tacy to lubią takie zabawy i wystawianie pism za pół-darmo). Niech się wieśniaki uczą  😎

Abre Strasznie biedny ma pecha. Chyba faktycznie jest za dobry 🙇

Szemrana Pamiętam tego autora i Jego zdjęcia! Wielka szkoda, że nie da się Go już obserwować w necie  🙁

Czy ktoś ma nowy 'Świat Koni'? Podobno trafiła tam moja fota (udzieliłam zgody) ale ciekawa jestem jak to wygląda 😀 Okładka też miała być, ale kurde za free dawać fotę i jeszcze się nie móc doprosić o format, spady itp. to już mi się odechciało  🤣

Laski tak właśnie jest. Reserved? A Zara? A H&M? Afer było ostatnio sporo. Kradli zdjęcia z bardzo znanych blogów modowych i robili na ich podstawie grafikę na koszulki http://stylez.pl/zara-i-reserved-kradka-zdjecia-z-blogow
Przecież to jest poniżej krytyki (nie łatwo obliczyć ile kosztuje wykonanie takiej koszulki prze małe chińskie rączki, a po ile sprzedają w sklepie).

Dzisiejszy hit mailowy. Generalnie koleś chce żebyśmy mu wykonali sesje zdjęciową mebli. Mówię, że mamy wiele zleceń więc nie wiem czy będziemy mieli czas. Odpisuje maila, że chce żeby współpraca wyglądała następująco. Żebyśmy przyjechali z całym sprzętem, ogarnęli organizacje sesji, decor itd. i porobili kilka godzin foty, po czym możemy jechać, bo on sobie dalej poradzi. A i żebyśmy zostawili platformę obrotową, sprzęt, aparaty, lampy i software  😜
Normalnie uświetnił mój dzień  😎

Standardem jest oczywiście wysłuchiwanie, że przecież wcale nie ukradli zdjęć, przecież były w internecie (na Naszej stronie/z Naszym logo) hahahahahaha
Dava, nie dostałaś egzemplarza autorskiego? Tego też nie rozumiem.

A klient ambitny 😀 Chce się w kilka godzin nauczyć tego, co wiecie Wy. Podziwiam 🤣
Strzyga trzymam kciuki zatem!

Również się przyłącze do trzymania kciuków  😅 😅
11 stycznia 2012 17:40
Dava, nie dostałaś egzemplarza autorskiego? Tego też nie rozumiem.

A klient ambitny 😀 Chce się w kilka godzin nauczyć tego, co wiecie Wy. Podziwiam 🤣

Nie dostałam i pewnie nie dostanę. Co tam kupię sobie w empiku  🤣

Klient jest super, w stylu: rozumiem, że macie dużo zleceń, więc zostawcie mi cały sprzęt na kilka dni. A zdjęcia mają być 360stopni, pewnie nie wie jak się takie robi. Serio cycki mi opadają jak takie coś czytam  😵  No ale co to za problem zrobić dobre foty jak się ma dobry aparat  😉 😀

co do dobrego aparatu przypomniała mi się pewna anegdota

Znany fotograf poszedł kiedyś do restauracji.
Rozpoznał go tam kucharz i powiedział: "Pana fotografie bardzo mi sie podobają, ma pan na pewno bardzo dobry aparat."
Fotograf zjadł kolację i po niej rzekł do kucharza: "Jedzenie bylo przepyszne, ma pan z pewnoscią bardzo dobre garnki
Wojenka   on the desert you can't remember your name
13 stycznia 2012 10:36
Grrr, właśnie znajomy mi podesłał linka, gdzie zamieszczono zdjęcie Marty Baranowskiej z moją suką  😀iabeł:
http://www.widelec.pl/widelec/1,111648,10953512,17_zwierzakow_z_frisbee.html

No szlag człowieka trafia.
13 stycznia 2012 11:47
Wojenka o jaaa i jeszcze jakiej strasznej jakości bleee  😤
Facella   Dawna re-volto wróć!
13 stycznia 2012 18:31
ale jakie cudne fotomontaże pod nr 2 i 17 !
normalnie padłam  😵
.... już mi brak słów....

chyba kultura wykorzystywania cudzych zdjęć bez pozwolenia nigdy nie wyjdzie "z mody" w Polsce....

Kiedy to będzie na takim poziomie jak np w USA? Kiedy będą wysokie kary za łamanie praw autorskich.... 🤦
Proszę o ocenę. Jakość padła duużo po zmniejszeniu niestety, więc przepraszam za nią 😉
:kwiatek:
I bardzo by mi pomogły komentarze, co jest dobrze, co źle, co trzeba zmienić 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
14 stycznia 2012 16:53
dodam moje do oceny 🙂
Moje pierwsze kroki na  Nikonie D5100
z dzisiaj  😉 , jakość b.padła
15 stycznia 2012 15:14
Naciau, u mnie koń jest trochę za ciemny (edit: ale to pewnie wina monitora - nie doszłam z nim do porządku jeszcze), ale ogólnie pomysł mi podchodzi.
zabeczka17, mam wrażenie, że zgubiłaś poziom, ale jak na pierwszy raz - jest dobrze
idziosława, pomysł bardzo dobry, ale kot - zwłaszcza jego oczy - jest za ciemny, w całym zdjęciu brakuje nieco kontrastu, wolałabym żeby linie były wyrównane do poziomu i to chyba tyle z mojej strony.
facella dzieki 😉 tak jak pisałam , jakość bardzo padła .
15 stycznia 2012 16:02
Naciau nie wiem czy to kwestia jakości, złego naświetlenia/obróbki zdjęcia czy złych ustawień mojego monitora...
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
15 stycznia 2012 16:03
Facella patrz nie zwróciłam uwagi  :kwiatek:-  podjarana byłam tym panem na fotce  😉
trzynastka   In love with the ordinary
15 stycznia 2012 19:26
żabeczka17 - jeszcze uciełaś ucho na pierwszym.

Naciau nie wiem czy to kwestia jakości, złego naświetlenia/obróbki zdjęcia czy złych ustawień mojego monitora...

Stawiam na naświetlenie/obróbkę, jakaś próbę ratowania przepalonego nieba [1sze zdjęcie], kosztem ciemnego konia. Generalnie ciężko coś takiego doświetlić. Efekt jest fajny, tylko koń jako czarna plama nie prezentuje się najlepiej. Bo jednak nie ma u niego żadnego przejścia, szyja-łopatka nie istnieje, tak samo szyja- klata. Na drugim jest ciut lepiej.
Z resztą zaraz przyleci ktoś mądrzejszy i mnie zacznie poprawiać to się dowiesz prawdy  😁
aniapa   Niedobre zwierzę wierzchowe nieznanego gatunku.
16 stycznia 2012 23:49
Nie było mnie tu baaardzo długo i w sumie nie mam nic super ciekawego do pokazania. Od września nie wzięłam aparatu do ręki bo strasznie się zacięłam, dopiero dziś obrobiłam zdjęcia z września właśnie - i poniżej dwa pstryki. Wiem, że nie są dobre technicznie, pierwsze podejrzewam że na skraju "ciemności" po dodaniu winiety (muszę obejrzeć na innym monitorze), drugie bardzo ciasne - zrobiłam je w pionie, a szkoda, bo gdyby było poziomo, jeździec tak jak jest, a po prawej nieostry parkur, byłoby super - patrzący w tamtą stronę jeździec wciągałby widza w to napięcie tuż przed przejechaniem celowników... dopiero teraz widzę, jakie to zdjęcie mogło nieść potencjał... muszę powtórzyć w lecie gdzieś ujęcie, skoro już mam zamysł.

Ale i tak są to zdjęcia, które kurcze po prostu przyciągają moją uwagę - dlatego je tu wstawiam i czekam na konstruktywne wyliczenie wad.

cieciorka   kocioł bałkański
17 stycznia 2012 09:43
http://www.optyczne.pl/4502-nowość-Crumpler_Singapore_Sling.html
widziałyście pasek z efektem mojżesza? 😂
17 stycznia 2012 09:47
Nie działa mi ten link hmm
cieciorka   kocioł bałkański
17 stycznia 2012 10:22
to skopiuj i wklej w wyszukiwarkę. rozbił się, bo są polskie znaki.
Stiepan   can i ask you for something?
17 stycznia 2012 10:54
Świetnie skadrowane, dynamiczne zdjęcie Marty z poprzedniej strony!

Dava moim zdaniem dobrze dobrany kąt, fajna akcja w kadrze, woda dodaje dynamiki i życia czerwonym chłopakom. Gorzej wypada oświetlenie, zdaję sobie sprawę, że przy tak małych obiektach światłem trzeba operować delikatniej. Wygląda to, jakbyś użyła jednego dużego źródła światła, co spłaszcza produkt, przez co jest nieatrakcyjny. taki sam efekt da użycie kilku źródeł światła przy takiej samej hmm... wartości ekspozycji na obiekcie. Nie poradziłaś sobie z wodą - na białym tle wygląda mdło. Większą kontrolę dałoby uchwycenie wody osobno na czarnym tle i odwrócenie kolorów, po czym sfotoszopowanie całości, ale to już zaawansowana fotografia produktów. Pomijam wielkość loga(chociaż faktycznie nie da się z nim fotki oglądać), bo dobrze wiem jak łatwo znaleźć swoje nieopisane prace w ciemnych zakątkach internetu, ale za każdym razem kiedy widzę przy kogoś podpisie "photography" to na twarzy pojawia mi się grinczowy uśmiech. Podpisuje się tak co druga dziewczynka na serwisach blogowych, bo przecież skoro ma "luszczanke" to już z niej nawet nie fotograf, a photograhper, przecie w dzisiejszych czasach wszystko trzeba okrasić angielszczyzną, bo brzmi to bardziej kul i światowo. Dava to nie jest skierowane bezpośrednio do Ciebie, więc się nie obrażaj, ale do cholery - skoro podpis jest na zdjęciu, to wiem, że to podpis osoby/agencji fotografującej, a nie kogoś kto w danym momencie produkuje wykałaczki czy składa długopisy.

Aniapa co w tych zdjęciach przyciąga twoją uwagę?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się