Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Muffinka, repka - co do bucików jak z kolei słyszałam od ortopedy dziecięcego, że po twardym podłożu, jak podłoga w domu dziecko nie powinno biegać boso, zwłaszcza, jeśli ma tendencję do wykoślawiania stópek (nogi w "X" i płaskostopie, co ma większość maluchów), bo na twardym wykoślawia je bardziej. I tu powinny być buty ze sztywnym (w miarę) zapiętkiem i trzymające stopę. Dla nas super były paputki Befado (Adam, bo miał szeroką stopę) i Zetpol (Igor ze swoją wąska stópką). Super też Gucie, ale to bardziej na dworze...
Po piasku, trawie jak najbardziej boso (wg ortopedy)

No i jak zawsze nie wiadomo co lepsze 😀
Tu artykuł o bucikach: http://dziecisawazne.pl/buciki-do-nauki-chodzenia/

Oskarek był dziś u fryzjera. Dzielnie siedział na fotelu i w końcu ma jakąś konkretną fryzurkę 😀
Fotki zrobię jak się obudzi 😉
Hej dziewczyny, wreszcie znalazłam chwilkę na nadrobienie zaległości. Dzieciaki macie kapitalne, foty bardzo ładne i jak zwykle wiele ciekawych rzeczy się dowiaduję z wątku. Ja jakoś powoli ogarniam się z opieką nad Tadziem bo przyznam szczerze na początku nie wiedziałam za co zabrać się w pierwszej kolejności. Faktycznie taki mały człowieczek to niezła rewolucja ale za to jaka radość! Z każdym dniem lepiej rozumiem na czym to wszystko polega, nawet już przestawiłam się na nocne wstawanie. Też zastanawiam się nad doborem chusty dla takiego maluszka, jeżeli możecie polecić konkretny model to bardzo proszę bo nie bardzo się w nich orientuję.
Najbardziej się cieszę, że udaje mi się karmić piersią, pokonałam nawał pokarmu i nie ukrywam ból jaki towarzyszył mi w pierwszych dwóch tygodniach karmienia. Muszę tylko zaopatrzyć się w dobry laktator żeby móc zostawić maluszka z mężem albo mamą i wymknąć się do stajni 😅 
Zastanawiam się tylko jakie będą moje odczucia odnośnie nacięcia, bo przyznaje czuję do dzisiaj tą bliznę i ciekawa jestem jak długo jeszcze będzie towarzyszyło mi to nieprzyjemne uczucie?
Zdjęć aktualnych niestety nie posiadam ale mam takie sprzed dwóch tygodni, mój maluch już nadrabia zaległości i wygląda dużo bardziej bobaskowo niż na tym zdjęciu

My Karen Darek ma super uśmiech, wstawiaj więcej malucha..
Atea jak sobie radzisz z Franiem? Jak się udała przeprowadzka?
Kosteczka dawno Cię nie było...

Lilianna trzymaj się, na pewno wszystko się pozytywnie ułoży!

BASZNIA   mleczna i deserowa
28 czerwca 2011 16:33
Magdalena, boska jestes, nieodmiennie mnie wprawiasz w swietny nastroj podejsciem do siebie 🙂.A co do wit D jesli mas obawy, ze to niedobor, podawaj przez kilka dni zwiekszona dawke, od razu bedzie widac roznice w tym poceniu sie. Mialam u Julki tak.
tet   Nie odbieram wiadomości priv. Konto zawieszone.
28 czerwca 2011 16:48
Chaff, blizne czuc, ja nie mialam naciec tylko male pekniecie, czulam ok 3 miesiecy.
Chusta moze byc uzywana, nawet lepiej, bo bedzie barzdiej miekka i latwiejsza w wiazaniu, uniwersalna dlugosc to 4,7 m. Firmy nie polece bo to kwestia gustu 🙂
materialow na lato bawelna, lub bawelna z domieszka np jedwabiu-tu roznica tez w cenie. Z lnem dla malucha nie polecam bo twarda, lepsza na wieksze , ciezsze dzieci.
wróciłam właśnie ze szpitala. miałam wypadek komunikacyjny po czym zaczęły się skurcze. na szczęście po podaniu odpowiednich leków ustały. dostałam od ortopedy 'zalecenie' cięcia cesarskiego, ponieważ moja kość ogonowa może być złamana a prześwietlenia nie chce zrobić żaden szpital.
BASZNIA   mleczna i deserowa
28 czerwca 2011 18:20
unicorna, kurcze, pod gorke masz kobieto. Trzymam kciuki za Was .
Też trzymam kciuki.
Unicorna trzymam kciuki🙂

Prosze bardzo moje dziecko zostało dzisiaj wylizane dokładnie, do koni cieszy się jak głupi🙂
unicorna, ja również trzymam. Na pewno bardzo Cię boli  🙁 Jak to się stało w ogóle? Jeśli to nie Twoja (Wasza) wina, to druga strona powinna zwrócić Ci każdy wydatek, spowodowany wypadkiem - a jakby był z tym problem, to mogę pomóc.
A jeśli Cię to w jakikolwiek sposób pocieszy, to ja miałam złamaną kość ogonową jak miałam 15 lat - lekarz nic z tym nie zrobił, po prostu samo się zrosło. U mnie RTG po prostu potwierdziło - więc jeśli szpitale Ci odmawiają, to może jest tak, że nawet jak lekarz potwierdzi, to i tak nie będzie w stanie nic z tym zrobić  🙁 
Wytrzymaj, z każdym dniem będzie bolało mniej.
Uwaga, uwaga!!!!

Właśnie dostałam wiadomość od Any, że Leon jest już na świecie 😅  🏇
Ma całe 3870 gramów 😉

GRATULACJE!
Juuuż? WITAMY LEONA   🏇 GRATULACJE DLA RODZICÓW  :kwiatek:
Witaj Leon 💃 gratulacje!!!!
No dobra, miałam chwilkę to doczytałam...

unicorna współczuję, trzymaj się dzielnie.

Co do bucików to widzę że faktycznie różne są opinie. Jedni mówią że jak najpóźniej , inni że jak zacznie na nóżki dziecko wstawać bo bez butów może nogi wykoślawić. I teraz już sama nie wiem. Teraz i tak nie mam czasu na latanie po sklepach, jak wrócimy z wyjazdu to może coś młodemu kupię.
Gratulacje dla Any 😅
unicorna współczuje  🙁 mam nadzieję,że wszystko będzie ok.również miałam poważne problemy z kręgosłupem podczas ciąży,ale neurolog zabronił mi robić zdjęcie ze względu na maleństwo.zrobiłam rtg po urodzeniu Wiki i się załamałam 😵
Chaff ja jestem 5miesięcy po cięciu i ciągle to miejsce jest bardzo wrażliwe,a najgorzej jak bryczesy zaczną mnie tam ugniatać,a co najgorsza czuję każdą zmianę pogody 😵
deborah   koń by się uśmiał...
28 czerwca 2011 20:14
Ana super GRATULUJĘ

ależ nam niespodziankę zrobiłaś!
zuza   mój nałóg
28 czerwca 2011 20:18
ana gratulacje  😅
unicorna trzymaj się
Ana gratulacje!
Leon piękne imię, witamy na świecie 🙂 Ana gratulacje :kwiatek:

Ana gratulacje  😅. Wybrałaś pięęęęękne imię.
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
28 czerwca 2011 22:20
Ana - GRATULACJE! Leon fajne imię!  😅 :kwiatek: 😅 :kwiatek: 😅
Leon witaj na świecie 🙂 Ana gratulacje dla was 🙂  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

unicorna - kochana trzymaj się
Ana wielkie gratulacje 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
29 czerwca 2011 07:16
Ana gratulacje! Leony to super chłopaki! 😅 😅
Unicorna trzymaj się dziewczyno!
Ana gratulacje!  :kwiatek:

Unicorna cała re-volta trzyma kciuki- musi być dobrze!
mamuteq   .:Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem... :.
29 czerwca 2011 07:18
Ana  😅
Unicorna trzymaj sie dzielnie...

Ana w takim razie masz te obiecane fotki, udalo m sie cyknac ostatnio 🙂 Tak aktuanie wyglada moj "dorosly" chlopak  :kwiatek:
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
29 czerwca 2011 07:29

Co do bucików to widzę że faktycznie różne są opinie. Jedni mówią że jak najpóźniej , inni że jak zacznie na nóżki dziecko wstawać bo bez butów może nogi wykoślawić. I teraz już sama nie wiem. Teraz i tak nie mam czasu na latanie po sklepach, jak wrócimy z wyjazdu to może coś młodemu kupię.
[/quote]

Pozwole sobie na wypowiedz, jako, ze mam wyksztalczenie w tym kierunku. Rzeczywiście pawdą  jest to , co napisala Ana. Po miekkim jak najbardziej dzieciaki ( i dorosli zreszta tez ) powinni  chodzic na bosaka, natomiast po twardym i plaskim jak najwiecej w dobrze wyprofilowanych butach.
Ana super!  :kwiatek: Ale teraz masz gromadę trzech chłopów + jednego dużego 😀 masakra, po prostu 😉
Jakoś tak miałam takie myśli, że co by było jakby z zaskoczenia się dziewczynka urodziła ale nie 😀
Leoś witaj !  😅
Ana ogromne gratulacje !!!!!  Witaj Leon na swiecie!!!!

Chaff jaki fajny chlopczyk :-)

Ide dzis z Agatka do fryzjera. mam nadzieje ze uda sie cos jej zrobic.

jak kladziecie Wasze niemowlaki do lozeczka? czym przykrywacie? kolderka? ja pieluszka flanelowa bo boje sie ze Mala przekreci sie i udusi pod koldra. A przekreca sie i spi w poprzek lozeczka. na nozki zakladam skarpetki zeby nie bylo zimno.

gwash gratuluje przeprowadzki i zazdraszczam.... :-)

unicorna jestem z Wami myslami...

my karen super usmiech!!!!
galop, ja przykrywam kocykiem, kłade śpiochy z nogawkami bo tak to bym musiała co 5 minut go przykrywać, a w domu mam raczej chłodno, na wszelki wypadek mam taką małą kołderke z wózka i same nóżki mu nakrywam.
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
29 czerwca 2011 09:34
Ana Garatulacje! Ściskam cieplutko!! 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się