Młode Konie

Żeby było jasne, bo jak czytam posty Paci to mi się nóż otwiera w kieszeni. Byłam w stajni, gdzie trzyma konia, znam osoby stamtąd i prawda jest taka, że żadnych słoneczników itd. koń nie dostaje. Może mu czasem oleju do owsa doleje i łyżeczkę witaminek, ale poza tym nic. Muesli? Ten koń nawet nie wie co to. A Pacia jeździ na nim na pewno nie 30 minut. Z tego co wiem, to codziennie wsiada na minimum godzinę, a wszystkich szlak trafia, bo się wbija tym wnętrem w tyłki klaczy, na których jeżdżą początkujący (bo oczywiście wsiada kiedy ujeżdżalnia cała obstawiona). A te zawody, nie w październiku tylko w maju. Tak, za miesiąc. No a Pacia z tego co słyszałam, nakręcona na te zawody i swoim koleżaneczkom w stajni opowiada, że "LL-kę to na pewno, a ujeżdżenie P, może N-ka ale to się zobaczy"  😵. Tak, tyle, że koń galopem po śladzie na ujeżdżalni nie może pełnego koła przejechać..

Zawsze się słyszy, że młode to i ambitne, a później widzi się konia, co już drugą godzinę ciągnie i już mu się nie chce, a buziuchna uśmiechnięta od ucha do ucha. Przejedzie się na tym kiedyś, ktoś zrobi jej lekcje życia i będzie chodzić jak burak od kąta w inny kąt.
Szczerze, to mi wstyd, że osoba, która jest mniej więcej w moim wieku, może mieć takie podejście do sprawy ... Nóż się w kieszenie otwiera.
Horka Nie ma tam osoby, która mogłaby ją upomnieć ? Szkoda mi konia, po prostu szkoda ...
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
22 kwietnia 2011 13:48
upomniec? temu dziewuszysku  porzadny opieprz sie należy.
Pacia chyba zostanie na forum trwałym synonimem Quoniarki, albo jeszcze gorzej... Ta wstawiona fotka, typowe, dziewczę nie ma zielonego pojęcia o tym, jak powinna wyglądać jazda konna (i jak powinien wyglądać koń, też nie). Przecież ten biedny zwierzak nie ma żadnych, żadnych mięśni... Zad wygląda jak po jakimś wypadku, serio, być może ten koń był tak długo niedożywiony, że w znacznej mierze "zjadł" swoje własne mięśnie, bo inaczej trudno wytłumaczyć, skąd taka atrofia u pięciolatka. Tym bardziej "zajmowanie się" konikiem zaczynamy od kompleksowych badań (to nie jest wielki koszt, zbadać krew, a może to cokolwiek powiedzieć o stanie konia) i odkarmianiu zwierzaka przez 2-3 miesiące, bo tyle potrzeba, żeby się cokolwiek kondycyjnie zmieniło, a nie pakowaniu mu na grzbiet i mrzonkach o zawodach. Tu coś jest strasznie nie tak, nawet koń, który nie pracuje, nie powinien tak zeszkapieć...

A to:

nawet szkoda komentować, koń uwalony na przodzie, fatalnie odgięte plecy, zad kilometr za koniem, nie na kontakcie i opuszczony gumami. Uuuu, ale będzie miał zakwasy po takiej pracy, gratulacje dla Paci, gwarantuję, że koń będzie wspominał taką jazdę całą dobę, aż do kolejnej godziny wozidupstwa, i kolejnej...
... masakry
A ja bym chętnie pojechała zobaczyć na te N-ki uj. które zechce pojechać 🙂, no to byłby niezły cyrk na kółkach. W sumie nawet na L-ce by był. Tak wiecie, niezłośliwe - no po prostu rzadko można by mieć tak dobry kabaret na żywo...
22 kwietnia 2011 14:11
tak skromnie odbiegając od tematu Paci.. druga praca na lonży....

Dalej kombinuje  aby załatwic  nachrapnik 🙂
Sanndy   „Czy dajesz siłę koniowi…”
22 kwietnia 2011 14:17
przykro się patrzy na konia...
też mam pięciolatka, wydawało mi się, że jak go kupiłam to on był chudy.

teraz pasienie go idzie mi jeszcze lepiej, w końcu mamy zieloną trawkę  💘
A ja odbiegając od tematu Paci (szkoda na nią słów...) pokażę znowu mojego młodzika🙂

Ankers bo to jest jakieś kucykowe siodło..

wiec nie dziwota, ze popreg potrzebny 140...
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
22 kwietnia 2011 16:13
zabeczka, bardzo fajnie sie mloda prezentuje. wyglada jakby chodzila juz setny raz na lonzy😉 ladnie luzno chodzi, powodzenia w dalszej pracy🙂
Sanndy   „Czy dajesz siłę koniowi…”
22 kwietnia 2011 16:43
narazie tylko takie telefonowe, ale będę miała niebawem coś co da się normalnie oglądać 🙂
pierwsze dwa, dwumiesięczna Zara
kolejne to urodzona dziś w nocy Panienka "R" 😉
jest troche mniejsza niż Zarka kiedy się urodziła...

obie klaczki to hucułki. Zara od razu pakowała się nam na kolana, a eRka to troche dzikusek, ale wyrobi się 🙂
22 kwietnia 2011 16:46
margaritka bo ona chodzila setny raz... ale na niewidzialnej 🙂
JoinUp i kilka trików/ ćwiczeń  z Karen Rohlf  do czegos mi się przydały. Póki co odpukać - nei buntuje się, przyjmuje swój los...
Trzeba przyznac że jestem zwolennicza zdania: Jeśli chcesz nauczyc psa chodzenia na smyczy , spraw aby nauczył się najpierw biegać na ,,niewidzialnej, a dopiero wtedy  podepnij tą prawdziwą.  😎
Dziękujemy  :kwiatek:

Ruda77 a co to za kolejny spasiony koń...  🙂  Pacia w końcu zaserwowała nam świetną atletyczną sylwetkę 🙂
Lov   all my life is changin' every day.
22 kwietnia 2011 18:18
Ja pierniczę, ja najchętniej bym Paci natrzaskała porządnie, a rodzicom to podwójnie, że na takie rzeczy pozwalają. Można się nie znać, ale chyba widać nawet dla laika, że teń koń jest ZA chudy? Mamo.... help.
Ruda77, ale ładny, co to, co to? OT: ślicznie mu w gelbie.
Lov, już szkoda słów na tą całą Pacie, może kiedyś zmądrzeje, niestety teraz koń na tym cierpi.  🙄 Wrzuć przy okazji zdjęcia swojego młodziaka. 😉
Moja modelka aktualnie:

Pochwalę się troszkę, że praca idzie nam coraz lepiej.  😅
Caira ile twoja już ma lat?
daram, za dwa miesiące będzie miała 5.  🙁
daram, a co u Twojej? Wstawiaj zdjęcia 🙂
horka   black horse <3
22 kwietnia 2011 20:35
Rodziców Paci wtedy nie ma w stajni, przyjezdżają później, a ona się tylko uśmiecha od ucha do ucha i jest wszystko 'ok'  😵
Caira, to 4 letni wałach Absolut po og. Kamp i klaczy Ascona po Laryszu 😉 Wiem, że jest szczupły, ale na szczęście żeber mu nie widać, tylko po przerwie zimowej brakuje mu mięśni 🤔
ChingisChan   Always a step ahead! :)
22 kwietnia 2011 20:53
Rodziców Paci wtedy nie ma w stajni, przyjezdżają później, a ona się tylko uśmiecha od ucha do ucha i jest wszystko 'ok'  😵

A ci "rodzice" znają się chociaż trochę na koniach?
Napewno nie... Moja mama też nie zna się na koniach, ale od kiedy mam Absoluta to czyta chociaż strony internetowe, a ja jednak jestem o 5 lat starsza od Paci i mam trochę więcej doświadczenia. Najgorsza jest postawa dopóki się czegoś nie widzi, to wszystko jest ok...
ChingisChan   Always a step ahead! :)
22 kwietnia 2011 21:03
Ech 🤔, nawet jak się nie znają to byłoby fajnie gdyby zobaczyli na tych zawodach, że jednak coś nie gra. Może zauważą, że koń "odstaje" wszystkim od reszty koni 🙁.
Ja już nie mam siły - starałam się być miła i radzić po dobroci, wychodząc z założenia, że 14-latka może wielu rzeczy nie wiedzieć i robić koniowi krzywdę nieświadomie. I co? Pacia i tak wie swoje. Szkoda tylko, że koń trafił w takie ręce, bo jej po prostu nie zależy na dobru konia, tylko na wożeniu dupy i szpanowaniu na fotoblogu. Żal zwierzaka  🙁
Po prostu masakra jakaś.. Ale zapewne jak ktoś się opamięta, i o ile w ogóle ktoś się opamięta, to już będzie za późno.. Jak już nie jest. Szkoda konia..

Ruda77 - piękny ten Twój 🙂 nie przejmuj się, w porównaniu do konia naszej Paci Twój to pączuś.. Ale nie jest źle, teraz wiosna i będzie tylko lepiej 🙂

Caira - urodzona modelka ! 😀 i jak pozuje fajnie 🙂 gratuluję postępów ! 🙂

zabeczka17 - widzę, że te naturalsiowe działania dają niesamowicie świetne efekty 🙂 muszę spróbować 😀 śliczna ta Twoja Iskierka i gratuluje postępów ! 🙂

A teraz ja pochwalę się moim 3-letnim rudzielcem 🙂 Okaz z tego tygodnia podczas leniuchowania na pastwisku 😀
22 kwietnia 2011 21:50
kasztankowa 🙂 dziękujemy , fajnego masz dzieciaka 🙂
kasztankowa, dziękuję. :kwiatek: O Boże a co to!? Na czwartym zdjęciu widzę moją staruszkę za czasów młodości, identyczny koń. 😉
rtk moja już powoli stara się robi 😉 ale ma się baardzo dobrze  😀
(zdjęcia niestety słabe jakościowo)
Caira - całe szczęście, że widzisz Twoją staruszkę za czasów młodości, a nie za czasów starości..  😁 bo mój trzy latka dopiero ma  😀

daram - jaka stara !? to dopiero nadchodzi siła wieku i piękne lata.. 😀
kasztankowa, heh, naprawdę myślałam, że już mi ktoś ukradł jakieś zdjęcie Kaliny. Klony! 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się