[quote author=Karla🙂 link=topic=8233.msg973686#msg973686 date=1302627409]
Trochę wrażeń od kupującej
Dwa miesiące temu puściłam w net info,że szukam:klaczy 4-7lat,165-170cm, z pełnym pochodzeniem w czystości rasy ( bez nn,ksiąg wstępnych itp,domieszek ślaskosokólskich itp.) po sprawdzonych w hodowli i/lub sporcie rodzicach,w przyszłości do hod.,zajeżdżonej,regularnie chodząca pod siodłem,zdrowej na ciele i umyśle,poprawną eksterierowo-bez wad itp.maści każdej poza siwą,tarantowatą,srokatą i kasztanowatą
Dostałam około 30maili
m.in. klacz nn 4 lata naskakana chodzi w bryczce
ofertę z jednej ze stadnin koni młp gdzie: same ogierki a jeśli klacze to siwe i kasztanki
13(!!!)letnią klacz 155cm
klacz po Corde od matki R...po NN
klacz, która była kiedyś dawno temu moim pacjentem i ma gruz w nogach i dychawicę
co otwierałam kolejne maile to ryłam ze śmiechu
W końcu umówiłam się na zeszły weekend z kilkoma właścicielami koni z ogłoszeń ,wcześniej długo mailowaliśmy,wisieliśmy na fonach
1klacz....babka księga wstępna,dziadek nn i dalej jakieś ślunzaki, klacz tylko lonżowana od kilku miesięcy,pomijam niewielkie wady eksterierowe i kopyta do roboty
2 klacz-"wczoraj założyliśmy siodło pierwszy raz"
3klacz- wg paszportu gniada b.o. w rzeczywistości malowana na zadzie do stawów skokowych-być może zgłoszę tą sprawę do związku,bo pani wyprowadziła mnie mocno z równowagi
4klacz,wszystko fajnie, obejrzałam pochodzenie( środek paszportu) głośno zapewniano, że super do hodowli, że kapitalny papier,wsiadłam, umówiłam wstępnie znajomego z rtg...chcę spisac numer paszportu do umowy...a tam czerwona pieczęć bez prawa wpisu do księgi...
5klacz sytuacja jak wyżej, ale można wpisać do związku oldenburskiego ( jakoś nie porywa mnie ten pomysł) za niewielkie 500euro na początek.
6klacz aktualnie w ZT i nie można za bardzo wywiedzieć się o cenę końcową
7klacz,"godzinę temu sprzedaliśmy" mimo że umawialiśmy się na konkretną datę wizyty i nie jechałam zza miedzy tylko zrobiłam 400km
8klacz dychawica
9klacz trakenska, noga tak skrzywiona, że szok... cena 25tyśklacz dopiero zajeżdżona,ani papieru super,ani ruchu ani urody a wad sporo
10klacz będę pokazywac studentom ile wad może być w 1 koniu- wysłano mi inne zdjęcia,pokazano innego konia.
11"jak pani nie kupi pójdzie na mięso,chce mieć pani konia na sumieniu" - bez komentarza
12-16 ...konie nie zajeżdżone,dzicz kudłata zdjęta z padoku.
ufff
[/quote]
Fajna 4 letnia babeczka, dobrze się zapowiada skokowo, głęboki rodowód stadninowe korzenie, no i nie kasztanka, siwa, etc.......
http://www.bazakoni.pl/horse_140349.htmlŻeby nie było ,nie jest moja, ale mam z nią filmy,widziałam ja na żywo, i jestem pod wrażeniem.