ciąża, wyźrebienie, źrebak

monia- ten Twój kasztanek to przedłużane nogi chyba ma 🙂
śliczne macie źrebaki  💃
właśnie klacz u nas w stajni się oźrebiła. podobno śliczny ogierek z gwiazdką.
po 16 pojade porobie zdjęcia i wrzuce  💃
orjentica czy dobrze kojarze ze maluszka po Deksternie oczekuje Twoja klacz?
Tak,dokładnie po Deksiu.
Urodziwe potomstwo dał w tym roku w macierzystej stadninie i to same klaczki 😍
A ja znów noc w plecy,dziś było trochę inaczej,kilka razy kładła się na boku i głośno stękała.Oczywiście podglądana przez kamerkę bo gdybym poszła to powstrzymywała by się od takich zachowań.Jak tylko mnie zobaczy to od razu zaczyna jeść.
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
04 kwietnia 2011 06:43
orjentica, trzymam kciuki, ciekawa jestem tego Deksiowego potomstwa 🙂.
anetakajper   Dolata i spółka
04 kwietnia 2011 07:15
Moja wyżrebiła się w terminie  😲
01.04.  Klaczka 110cm
anetakajper   taka wielka ,super , wielkie gratulacje .

edit. zdjęcia za duże  🤬 
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
04 kwietnia 2011 08:56
Kawusia bajeczne malenstwo 🙂 !!!

Aneta gratuluje serdecznie,

a to moj nowy chlopak:

My też się doczekaliśmy małego od Wygranej!  😅
Wermut:
04 kwietnia 2011 09:19
condina bajecznie umalowany  😍
atea słodziak  🙂
no to u nas tydzień przed terminem jeden z 4 tegorocznych źrebów 🙂 na zdjęciach ma jakąś godzinę 😀
wchodzę do stajni koło g. 11.00 zaglądam do koni szamią sianko czy się gapią na mnie co chcę, zaglądam do Modeliny, bo coś miałam przeczucie, że dzisiaj może być - leży zaglądam bardziej - a tam mały 'pająk' leży  😉
myślę - pewnie widzieli niunia, bo już w sumie późna godzina 😉
no to wlazłam do niego pomiziałam, leszcze lekko wilgotny był na zadku, no ale myślałam, że to od mokrej słomy - poszłam wyczyścić Siwego i znowu zajrzałam do maleństwa - nie bardzo jeszcze mógł wstać, więc musiał się całkiem niedawno urodzić czkawkę miał, więc poszłam do opiekuna powiedzieć, czy mu nie dościelić czy coś, bo mu chyba zimno jest i rozmowa wyglądała tak:

- dzień dobry, no bo ten źrebak Modeliny, to jemu chyba zimno jest bo się tlepie i czkawkę ma

- eee... źrebak? to znaczy...?

- no źrebak.  Modeliny.

- ale jaki źrebak? O.o

- no.... Modelina się wyźrebiła... nie wiedział pan?! O.o

- nie! no to dobrze! dobrze to idziemy!a byłem u niej godzinę temu i nic nie pokazywała!

no to pościeliliśmy i daliśmy spokój, żeby matka odpoczęła i łożysko urodziła 🙂

i tym sposobem dowiedziałam się, że pierwsza miałam okazję zobaczyć źreba, a jakbym weszła do stajni pół godziny wcześniej to bym poród widziała... ehhh ja i moje 'szczęście' no  😵

imienia nie ma - będzie na M - matka Modelina kf, ojciec Efekt kf 🙂

trochę się rozpisałam  😉
Zygzak piękny 🙂 jeśli to ogierek to możne być Morfeusz, a klaczka Moda, Mała Mi 😉
fakt - nie napisałam, że to ogierek 🙂 nie wiem jeszcze kto będzie nadawał imię - fajnie by było jakbym nadawała ja - w końcu widziałam pierwsza 🤣
a Morfeusz fajne 🙂 myślałam też nad Manhattan 🙂
Ircia   Olsztyn Różnowo
04 kwietnia 2011 15:05
Śliczne wasze źrebolki  😍
A u mnie dziś  termin i nic, znowu noc nieprzespana  👿
zygzak fajny źrebak , historyjka super

Condina ale świetną ma głowę  😜   ile ma wzrostu  ❓ 

orjentica jak tam klaczunia już się oźrebiła .

Ircia trzymam kciuki że już nie długo się oźrebi

Atea źrebak cudo , następny kasztanek  😜 
Przecudowne te wasze maluchy! Jaki nagły wysyp się zrobił! 🙂

U nas 339 dzień ciąży i nadal się na poród nie zanosi.
Super maluchy 😀
U nas nadal nic,coś mi tam obiecywała że 4 już będzie ale nie załapałam że to było w prima-aprilis 😉
Wymię nabrzmiałe ale zauważyłam że saą różnej wielkości,od początku najpierw nabierało w lewe a prawe później.Czekamy więc.
orjentica ja Ci współczuje, kolejna nieprzespana noc 😉
Dziękujemy za komplementy dla Wermuta. Jest ogroooomny. Ma wielkie, śmiesznie nieproporcjonalne stawy. Ślicznota. Już po pierwszym spacerku 🙂
U nas dziś młody wypuszczony na cały dzień ,inne konie pilnują go  😁 
05 kwietnia 2011 12:37
No teraz mam mniejsze zdjęcia 😉

Moją dziewczynkę wypuszczamy co 3 godz na godzinkę. Ziemia trochę zimna i boję się na cały dzień.
u nas na razie 2😲 dla ogierkow 🙂 jeszcze 3 klacze w kolejce do wyzrebienia

Dzisiaj się wkurzyła , liczyłam na jedną klacz i co  😤  dzisiaj jak poczuła źrebaka zaczęła się ruja  😵

galopada_ świetny ogierek  😜 
Moja kobyłka co ma termin wyźrebienia na września (potwierdzona ciąża) też właśnie ruje zaczęła pokazywać  😁 Z poprzednim źrebolem też w 5 miesiącu piękną ruję miała  😁 taka jej "uroda".
Help! Potrzebuję info na szybko, nie bardzo jest czas na wertowanie tylu stron. 3 - dniowy źrebak, po 3 dniach walki kobyła nadal nie akceptuje źrebaka. Trzeba dokarmiać, mleko jest (sztuczne niestety).
Co ile godzin karmić malucha?
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
05 kwietnia 2011 22:08
Bera - co godzinę po małych porcjach 100 - 200 ml ...  😵
ps. już przekazałam dalej - mam nadzieję, że kobyłka da radę  🙄

kochani a może ktoś z Was przerabiał karmienie butlą ??
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
05 kwietnia 2011 22:35
Galopada, fajowe chłopaki, po czym to??

Monia, mały jak się urodził to miał jakies 112 cm

a to najnowsza baba - siiiiiiiiiiiiiwa będzie 🙂: 

Wykituję przez tą ciążę. Przysnęłam przed telewizorem przed chwilą i śniło mi się, że poród się zaczął, poszłam do stajni i kobyła się rozmyśliła, bo jej przeszkodziłam swoim sprawdzaniem. Potem wychodząc ze stajni zobaczyłam laptop w jej boksie i otwarty plik w wordzie, ona opisywała jak się rozpoczął jej poród, co robiła wcześniej i częstotliwość skurczy oraz inne wzmianki na temat tego co się działo w ciągu dnia i co przyczyniło się do porodu. 😵
Ja nie wiem co mam mysleć o tym durnowatym śnie i chyba zostanę samozwańczym histerykiem porodowym 😜
Ja już dwukrotnie miałam takie zwidy po całonocnym czuwaniu przed ekranem ,tak że nie przejmuj się,jak nas zamkną to razem 😉
U nas nadal nic 🙄
Ircia   Olsztyn Różnowo
06 kwietnia 2011 06:28
U nas też nadal nic  👀
Nie jest fajnie wstawać do klaczy, troszkę przysnąć i za chwilkę do chorego dziecka, jak na razie to nie śni mi się nic, ale to chyba lepiej.
Dziewczyny trzymajcie się  👍 będzie dobrze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się