Hej dziewczyny 😉 Chyba pora zacząć się tu udzielać i pozałatwiać chociaż podstawowe sprawy. 😀
Do ślubu mamy ok. rok i 4 miesiące, planowana data to 15.06.12, godzina +/- 17-18, ślub konkordatowy. Planowana, bo nie mamy jej zajętej. Myślałam o Bazylice Mariackiej w Gdańsku, jeśli tylko będzie taka możliwość.
Tu zdjęcia:
http://www.bazylikamariacka.pl/galeria-zdjec-gdansk-historia-bazyliki-mariackiej/fotografie-architektura-bazyliki[jak ktoś ma jakieś info, to proszę dać znać 🙂 sama pewnie wybiorę się tam jak przyjadę do domu za jakieś 2 tyg.]
Sala... no i tu jest problem... nie wiem za co się brać, czego szukać. Gości będzie ok. 50, chciałabym aby była to jedna sala- z częścią do tańczenia i siedzenia 😉 Ale najlepiej też aby była możliwość wyjścia do ogrodu. Lubię sale z klimatem, wgle najchętniej to chciałabym mieć wesele w Pałacu... 😍🤔wirek: no ale brak funduszy, a raczej ojca milionera. Ewentualnie w jakiejś stajni z klimatem. A jak przeglądam różne strony internetowe sal, to większość wygląda bardziej jak na komunię niż wesele. Są też takie, które za bardzo "rozrzucają" gości po sali- a ja chciałabym aby było tak: wersja 1- 2 stoły, 1szy dla gości, 2gi dla pracowników np. kamerzysta, fotograf, orkiestra; wersja 2- jeden stół dla rodziny, jeden dla znajomych i jeden mały na uboczu dla pracowników.
Szukam sali najlepiej w Gdańsku bądź okolicach. Moja rodzina jest z Gdańska, mojego narzeczonego z Ostrołęki i dlatego chcemy by choć część gości mogła samodzielnie wrócić do domu (w skrócie: kasa kasa kasa).
Mam dylemat co do poprawni. Raczej wolałabym zrobić poprawiny takie bardziej kameralne, luźniejsze i już tylko w grupie znajomych, niekoniecznie w tym samym miejscu co wesele, ale i tu brak pomysłów na salę.
No i jeszcze pytanie- gdzie przespać gości by nie zbankrutować? Niektórzy delikatnie sugerują by goście płacili za siebie, fajnie by było, ale trochę mi głupio to zaproponować, a niestety prawda jest taka, że kasy dużo to my nie mamy.
Kolejny problem to orkiestra. Ile osób brać, skąd wiedzieć którą wziąć? Orkiestrę planuję brać tylko na wesele.
Co do reszty pracowników:
Plan jest taki, że mamy paru znajomych "focących", więc chcę poprosić ich o zabranie swoich aparatów 😉 Tyle, że wiadomo- nie będą latać non stop z aparatem, bo każdy chce się pobawić. Oprócz tego zdjęcia robi mój ojciec, całkiem nieźle. Ale chciałabym też wynająć 1-2 osób bardziej profesjonalnych, być może jednego profesjonalnego fotografa, a druga jakąś osobę, dla której fotografia jest pasją, ale nadal uczy się i zrobi zdjęcia za 200 zł (będzie to dla niej kolejna- bo nie chcę by była to pierwsza- okazja do nauki, podszkolenia się, taka też bardziej wymiana).
Kamerzysta musi być, nie wyobrażam sobie nie mieć filmu ze ślubu czy z wesela. Jednakże o północy może sobie iść 😉
Jakieś propozycje? 🙂