Dopasowanie siodła

u Bogdana nie ma rozmiarówki - każde siodło jest indywidualnie dopasowywane do konia i jeźdźca 😉

rozmiarówka jest,ale robiąc siodło na indywidualne zamówienie najpierw dopasowuję łęk do budowy konia i nie sugeruję się wtedy rozmiarem- rozmiar wychodzi sam na końcu pasowania. Rozmiarówka jest potrzebna jeśli robi się korekty siodeł- po to jest szablon aby wszystko pasowało. Standardowy rozmiar łęku jaki wychodzi z formy to 32cm i potem zwężamy albo rozszerzamy w zależności od potrzeb

ps. szkoda,że w niektórych stajniach nie mogliśmy zabawic dłużej, ale brakowałoby czasu- ostatni pomiar wykonaliśmy o 21.30,a o 23.58 byliśmy już pod Pniewami...w bazie noclegowej u Baszni (ale tam faworki jedliśmy  😀) no potem kolejne pomiary
Bogdan Jeździsz do Warszawy?  😎
caroline   siwek złotogrzywek :)
13 lutego 2011 20:11
Bogdan Jeździsz do Warszawy?  😎

halo, halo! takie sprawy bardzo proszę załatwiać na PW!
mam do was pytanie 🙂
czy wg Was to siodło leży w równowadze?
czy nie leci trochę do tyłu?
agata
Osiodlaj poprawnie to będzie widac jak leży. narazie lezy bardzo na lopatce.
Hypnotize- dziękuje
może tu lepiej widac?
edit tyle ze tu nie wiem czy derka nie przeszkadza w ocenie?
Agata
Moim zdaniem nadal jest troche za wysoko. ale jesli koniecznie chcesz nac odpowiedz na pytanie to, siodlo leci w tył i to nawet bardzo. mam wrazenie ze gdybys wyciagnela tego miśka z pod siodła i osiodłała poprawnie to mogłoby to supelnie inaczej wyglądać.
Hypnotize dziękuję :kwiatek: i spróbuję osiodłać jeszcze dalej
jeszcze jakbym mogła prosić o ocenę w drugim siodle - też cofnąć bardziej do tylu?
Agata
Nie ma za co. To siodło tez bym cofnela.
Masakra większość siodeł tutaj wstawianych leci do tyłu  🤔  😵

Mam nadzieje że po dopchaniu tyłu już bedzie ok, bo teraz jak wsadze rakiete znów siodło leci do przodu za bardzo  🤔
Dramka
Bo większośc ludzi kupuje STANDARDOWY rozstaw leku, bo mysli ze ma standardowego konia. W zwiazku z tym kupuja ca ciasne siodła. No i przede wszystkim bardzo duzo zdjęc tutaj to zdjeca koni niepoprawnie osiodlanych. Nie wiem czy spotkalam sie z siodłem nie lecacym w tył, jesli koń miał je na łopatce.
Swoja drogą może ten obrazek niektórym pomoże.

Ja pomagajac komukolwiek dobrać siodło obrysowuje mu konia. Znajduje 3 elementy kostne ktore są ważne. Po 1 łopatka, czyli to półokragłe, po 2 połaczenie żeber z wyrostkami poprzecznymi kregów ( czyli linia pozioma ), po 3 ostatnie żebro, czyli to pionowe.
Siodlajac konia jego tybinki nie powiny wchodzic na łopatke,  siodło nie powino byc tak szerokie żeby zakrywało  łaczenia żeber z wyrostkami i nie tak dlugie żeby wychodziło za linie ostatniego żebra ( co jest czeste u krótkich koni, kucy itp ) .
Generalnie to sa podstawy do osiodlania konia zeby sprawdzić czy jest ok.
Ja przed osiodlaniem ogladam plecy konia, jego budowe, deficyty mięśniowe bo czasem siodło lezy w rownwadze , a miesni przy lopatce nie ma, bo siodlo na tyle uciskało że je skutecznie "wyeliminowało i zrobiło sobie miejsce . No i ogladam samo siodło. Czy jest równe, dobrze szyte, czy poduszki nie sa źle /niesymetrycznie dopchane, czy terlica nie jest złamana. Siodlałam na kursie konia ktory plecy miał ladne. Siodło na 1 rzut oka lezało dobrze. Ale po zbadaniu dotykiem pleców i obejrzeniu siodla kazaało sie ze w jednym miejscyu poduszka jest wieksza i bardzo uciska, powodujac ból o dyskomfort, chociaz w ogole tego nie było widać.
Po tym jak osiodlam juz konia sprawdzam przyleganie poduszek, przestrzeń między poduszkami. Czy przylegaja cala swoja powierzchnia prawidłowo, czy tylko czescia, czy dotykaja kregoslupa itp.
Mam nadzieje ze to niektórym pomoże 🙂
Ja mam uwagę do twojego postu - tybinki w siodle skokowym na łopatkę akurat zachodzić będą i mają prawo. Chodzi o elementy sztywne czyli terlicę - to ona ma być za łopatką.
branka, masz racje 🙂  :kwiatek:
jakim kurierem wysyłacie siodła żeby nie było jakoś kosmicznie drogo a bezpiecznie??  :kwiatek:
ash   Sukces jest koloru blond....
14 lutego 2011 14:08
wejdz na towarzyskie, tam jest temat o kurierach
A moim zdaniem siodło agaty* na drugim zdjęciu nie leży na łopatce. Leży w dobrym miejscu. A jeśli chodzi o równowagę, leci do tyłu tylko odrobinę. Nie jest tak źle 😉
14 lutego 2011 14:56
A moim zdaniem siodło agaty* na drugim zdjęciu nie leży na łopatce. Leży w dobrym miejscu. A jeśli chodzi o równowagę, leci do tyłu tylko odrobinę. Nie jest tak źle 😉

to z tego posta? http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,95.msg897741.html#msg897741
moim zdaniem leci do tylu na leb na szyje...
14 lutego 2011 15:07
no, to faktycznie lezy lepiej - nie idealnie ani bardzo dobrze, ale juz nie tragicznie 😉
dzięki dziewczyny za  opinie  :kwiatek:
czy jakaś podkładka/żel może pomóc czy raczej myśleć o innym siodle na tego konia?(chodzi w tej chwili o skokówkę)
agata*, spróbuj włożyć jakąś cieńszą podkładkę, nie mattesa. Może jakiś żel albo coś w tym stylu. Siodło będzie szersze z przodu i powinno się wyrównać. Ewentualnie, jeśli się tak nie stanie, polecam mattesa correction system, gdzie będziesz mogła sobie troszkę podnieść tył siodła 🙂
Anderia   Całe życie gniade
14 lutego 2011 15:20
agata* ja bym spróbowała z czymś podnoszącym tył, ale to też dużo zależy od tego jak siodło jest szerokie.
croopie dzięki  :kwiatek:
potestuję z podkładkami 🙂 i zobaczę czy będzie lepiej leżało

kodusiowata było dopasowywane już ponad pół roku temu i wydaje mi się, że z podkładką jest na styk

ale zobaczę jak z żelem i innymi podkładkami , w tym z podnoszącą tył

jeszcze raz dzięki za pomoc
croopie, mogłabyś wyjaśnić, skoro uważasz, że owo siodło leży w dobrym miejscu - dlaczego? nie można przesunąć go do tyłu? Bo z pewnością może! być przesunięte dotyłu o dobre 5 cm. To dlaczego nie? Jakie znasz "zyski" z umieszczenia siodła tuż przy łopatce?
halo, ja nie uważam, że nie może zostać przesunięte do tyłu. Sądzę jedynie, że nie leży na łopatce i że znajduje się w względnie dobrym miejscu. 😉
No ale dlaczego określasz to miejsce jako "względnie dobre"? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić luzu łopatki w takim położeniu 🙁
halo, cóż, ja mogę 🙂
jakim kurierem wysyłacie siodła żeby nie było jakoś kosmicznie drogo a bezpiecznie??  :kwiatek:

Ja ostatnio wysłałam siodło poczta polska za ok 25zł i było na drugi dzień  🤔  😲
O ile pamiętam to Ihaha wysyła też poczta polską i zawsze na drugi dzień jest. Nie wiem czy to Pocztex czy co, ale szybko i tanio.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się