Zmieniam temat .
Czy warto pokryć klacz haflingera ogierem arabskim? I czym będzie źrebak?
Szczerze to ja nie jestem za krzyżowaniem koni ,a zwłaszcza koni rasy Haflinger -jest wiele pięknych ogierów rasy Haflinger -utytułowanych ,że chyba warto pokryć swoją klacz rasy Haflinger(jesli jest ona rasowa) tylko i wyłącznie Haflingerem. Szczerze po co mieszać rasy , a później wyrośnie taki nijaki to koń ,ani Haflinger ani arab 😵
a haflów nie doszlachetnia się arabami?
Haflingi powstały z Araba i Tyrolskiej Klaczy....
Haflinger to jest już wyhodowana rasa i aby zachować czystość rasy nie krzyżuje się ich już z arabami bo wówczas taki koń to już nie będzie Haflingerem - w Austrii hodowcy takich praktyk nie stosują aby zaźrebiać Haflingera arabem 🤔 , no ale każdy ma prawo do zaźrebienia swojej klaczy takim ogierem jakim chce ,ale czy będzie on już rasowy to chyba mało ważne -takie zjawisko jest dość powszechne 😤, no ale cóż 😎 🙄.
a ja mam pytanie Haflingery zagramaniczne Ogiery nadaje się imię po matce czy ojcu?
Mam pytanie: pewien hafliger został pokryty haflingerem w Polsce, urodził się z tego źrebak. Czy ten źrebak dostanie zagraniczny paszport czy już nie?
Ja słyszałam ze można pokryć klacz arabem i wyjdzie haflinger lekki do sportu. Nie wiem czy to prawda ale chyba pokryje moją klacz arabem bo u mnie (w lubelskim) nie znalazłam dobrego ogiera.
Ja słyszałam ze można pokryć klacz arabem i wyjdzie haflinger lekki do sportu. Nie wiem czy to prawda ale chyba pokryje moją klacz arabem bo u mnie (w lubelskim) nie znalazłam dobrego ogiera.
Po pierwsze źrebak ktory się urodzi nie będzie Haflingerem 😉 ,po drugie jest wiele ogierów w Polsce i w Europie po których będziesz mieć źrebaka Haflingera-sportowego więc nie ma sensu kryć Haflingera arabem bo to naprawde nic nie da dobrego .... ale rób jak chcesz twój koń i twój będzie źrebak.
Mam pytanie: pewien hafliger został pokryty haflingerem w Polsce, urodził się z tego źrebak. Czy ten źrebak dostanie zagraniczny paszport czy już nie?
Jesli bedziesz miala zapisaną na siebie w zagranicznym związku klacz i ogier będzie zapisany w zagranicznym to tak ,ale obydwa konie muszą być zapisane w zagranicznym związku na np. polskich właścicieli
przede wszystkim to zrebie musialo by byc przedstawione do opisu do zagranicznej ksiegi, co w praktyce oznacza dluga podroz ze zrebakiem.
Kortina kryjąc haflingera arabem uzyskasz lżejszego haflingera aczkolwiek ja bym kryła haflingerem.Może mrożonka?
Kortina kryjąc haflingera arabem uzyskasz lżejszego haflingera aczkolwiek ja bym kryła haflingerem.Może mrożonka?
Sakura - to nie prawda ,że jesli kryje się Haflingera arabem to się uzyska Haflingera..... to tak samo jak ktoś powie np.mam klacz rasy śląskiej i jak ją pokryje ogierem Hanowerskim to źrebak będzie Hanowerem ..... No bez przesady -z takiego pokrycia może się urodzić jakiś gniady konik ,którego będzie można nazwać np. w typie araba lub w typie haflingera.Ja jestem przynajmniej kilka razy w roku w różnych zagranicznych profesjonalnych hodowlach koni rasy Haflinger i nigdy nie słyszałam ,aby ktoś chciał pokryć Haflingera arabem ... taki źrebak będzie zwykłym konikiem ani to arab ani to haflinger 🙄
elegance1, nie wiem jak w przypadku konkretnie haflingerow, ale w przypadku innych ras jest pula ogierow dopuszczonych do uszlachetniania danej rasy. czesc arabow i folblutow ma licencje na krycie w polkrwi, czesc folblutow na krycie w slazakach itd. bym moze sa araby dopuszczone do krycia w haflingerach, ale nie sadze, aby byly w polsce.
[quote author=sakura link=topic=1432.msg887712#msg887712 date=1297028581]
Sakura - to nie prawda ,że jesli kryje się Haflingera arabem to się uzyska Haflingera..... to tak samo jak ktoś powie np.mam klacz rasy śląskiej i jak ją pokryje ogierem Hanowerskim to źrebak będzie Hanowerem ..... No bez przesady -z takiego pokrycia może się urodzić jakiś gniady konik ,którego będzie można nazwać np. w typie araba lub w typie haflingera.Ja jestem przynajmniej kilka razy w roku w różnych zagranicznych profesjonalnych hodowlach koni rasy Haflinger i nigdy nie słyszałam ,aby ktoś chciał pokryć Haflingera arabem ... taki źrebak będzie zwykłym konikiem ani to arab ani to haflinger 🙄
[/quote]
Tak masz racje źle sięwyraziłam,to nie będzie haflinger a jakiś kundel...😉 co nie zmienia,że nie krylabym arabem haflingera ani araba haflingerem :P
elegance1, nie wiem jak w przypadku konkretnie haflingerow, ale w przypadku innych ras jest pula ogierow dopuszczonych do uszlachetniania danej rasy. czesc arabow i folblutow ma licencje na krycie w polkrwi, czesc folblutow na krycie w slazakach itd. bym moze sa araby dopuszczone do krycia w haflingerach, ale nie sadze, aby byly w polsce.
W żadnym kraju ,który należy do Światowego Związku Koni Rasy Haflinger nie ma zapisu ,aby dozwolone było krycie ogierem Arabskim klaczy rasy Haflinger ( ani w Austrii,Niemczech,Szwajcarii,Holandii,Belgii,Słowacji,Węgrzech,Czechach). W Polsce też nie ma takiego zapisu 😉 😀
Ahaaa...... <wyraz twarzy blondynki>
Dzięki za odpowiedzi 🙂 Znalazłam ciekawego haflingera na sprzedaż i sprzedawca upiera się, że ten koń ma zagraniczny paszport, który własnie pocztą idzie 😁 Hodowca ze mnie żaden, nie wiem jak to tam hula i w sumie dopuściłam do świadomości możliwość, że ten paszport może iść 😁
Moja klacz ma holenderski paszport...
Przerabiasz na polski?
Moj ma niemiecki xD
Holenderski bardziej efektowny 😁
kortina, Matka tego źrebaka też ma zagraniczny paszport, sprowadzana była, ojciec tak samo. Tylko sprzedawca mnie zastanowił z tym hasłem, że "paszport z zagranicy pocztą jedzie" 😁
Ja bym raczej w to nie uwierzyła..
kortina, ja się na haflingerach nie znam, na hodowli koni się nie znam, ba - jestem ignorantem do potęgi entej jeśli chodzi o takie papierkowe sprawy, więc temu przyszłam tutaj pytać czy taka sytuacja jest możliwa.
No fajnie że mogą wysłać tylko jak się z nimi dogadać jak niemieckiego nie znam wcale a po angielsku się nie dogadam...? 😁
kortina, Matka tego źrebaka też ma zagraniczny paszport, sprowadzana była, ojciec tak samo. Tylko sprzedawca mnie zastanowił z tym hasłem, że "paszport z zagranicy pocztą jedzie" 😁
to ja polecam haflingery z tej hodowli
http://www.haflinger-konie.pl/ofertasprzedazy.html i teraz nawet mają kilka Haflingerów wyjątkowo na sprzedaż 😀
Niko i Mikado 🙂
najcudowniejsze haflingery jakie znam
Grzywsko zajefajne...ehhhh mój miał też taką ale uciapana została xD jednakże już odrasta. 👍
no grzywę to ma chłopak boską 🙂