Haflingery

Zmieniam temat .
Czy warto pokryć klacz haflingera ogierem arabskim? I czym będzie źrebak?

Szczerze to ja nie jestem za krzyżowaniem koni ,a zwłaszcza koni rasy Haflinger -jest wiele pięknych ogierów rasy Haflinger -utytułowanych ,że chyba warto pokryć swoją klacz rasy Haflinger(jesli jest ona rasowa) tylko i wyłącznie Haflingerem. Szczerze po co mieszać rasy , a później wyrośnie taki nijaki to koń ,ani Haflinger ani arab  😵
cieciorka   kocioł bałkański
05 lutego 2011 22:01
a haflów nie doszlachetnia się arabami?
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
05 lutego 2011 22:06
Haflingi powstały z Araba i Tyrolskiej Klaczy....
Haflinger to jest już wyhodowana rasa i aby zachować czystość rasy nie krzyżuje się ich już z arabami bo wówczas taki koń to już nie będzie Haflingerem - w Austrii hodowcy takich praktyk nie stosują aby zaźrebiać Haflingera arabem  🤔 , no ale każdy ma prawo do zaźrebienia swojej klaczy takim ogierem jakim chce ,ale czy będzie on już rasowy to chyba mało ważne -takie zjawisko jest dość powszechne  😤, no ale cóż  😎 🙄.
06 lutego 2011 00:50
a ja mam pytanie Haflingery zagramaniczne Ogiery nadaje się imię po matce czy ojcu?
Mam pytanie: pewien hafliger został pokryty haflingerem w Polsce, urodził się z tego źrebak. Czy ten źrebak dostanie zagraniczny paszport czy już nie?
Ja słyszałam ze można pokryć klacz arabem i wyjdzie haflinger lekki do sportu.  Nie wiem czy to prawda ale chyba pokryje moją klacz arabem bo u mnie (w lubelskim) nie znalazłam dobrego ogiera.
Ja słyszałam ze można pokryć klacz arabem i wyjdzie haflinger lekki do sportu.  Nie wiem czy to prawda ale chyba pokryje moją klacz arabem bo u mnie (w lubelskim) nie znalazłam dobrego ogiera.

Po pierwsze źrebak ktory się urodzi nie będzie Haflingerem  😉 ,po drugie jest wiele ogierów w Polsce i w Europie po których będziesz mieć źrebaka Haflingera-sportowego więc nie ma sensu kryć Haflingera arabem bo to naprawde nic nie da dobrego .... ale rób jak chcesz twój koń i twój będzie źrebak.
Mam pytanie: pewien hafliger został pokryty haflingerem w Polsce, urodził się z tego źrebak. Czy ten źrebak dostanie zagraniczny paszport czy już nie?

Jesli bedziesz miala zapisaną na siebie w zagranicznym związku klacz i ogier będzie zapisany w zagranicznym to tak ,ale obydwa konie muszą być zapisane w zagranicznym związku na np. polskich właścicieli
przede wszystkim to zrebie musialo by byc przedstawione do opisu do zagranicznej ksiegi, co w praktyce oznacza dluga podroz ze zrebakiem.
06 lutego 2011 21:43
Kortina kryjąc haflingera arabem uzyskasz lżejszego haflingera aczkolwiek ja bym kryła haflingerem.Może mrożonka?
Kortina kryjąc haflingera arabem uzyskasz lżejszego haflingera aczkolwiek ja bym kryła haflingerem.Może mrożonka?

Sakura - to nie prawda ,że jesli kryje się Haflingera arabem to się uzyska Haflingera..... to tak samo jak ktoś powie np.mam klacz rasy śląskiej i jak ją pokryje ogierem Hanowerskim to źrebak będzie Hanowerem ..... No bez przesady -z takiego pokrycia może się urodzić jakiś gniady konik ,którego będzie można nazwać np. w typie araba lub w typie haflingera.Ja jestem przynajmniej kilka razy w roku w różnych zagranicznych profesjonalnych hodowlach koni rasy Haflinger i nigdy nie słyszałam ,aby ktoś chciał pokryć Haflingera arabem ... taki źrebak będzie zwykłym konikiem ani to arab ani to haflinger  🙄
elegance1, nie wiem jak w przypadku konkretnie haflingerow, ale w przypadku innych ras jest pula ogierow dopuszczonych do uszlachetniania danej rasy. czesc arabow i folblutow ma licencje na krycie w polkrwi, czesc folblutow na krycie w slazakach itd. bym moze sa araby dopuszczone do krycia w haflingerach, ale nie sadze, aby byly w polsce.
06 lutego 2011 23:17
[quote author=sakura link=topic=1432.msg887712#msg887712 date=1297028581]

Sakura - to nie prawda ,że jesli kryje się Haflingera arabem to się uzyska Haflingera..... to tak samo jak ktoś powie np.mam klacz rasy śląskiej i jak ją pokryje ogierem Hanowerskim to źrebak będzie Hanowerem ..... No bez przesady -z takiego pokrycia może się urodzić jakiś gniady konik ,którego będzie można nazwać np. w typie araba lub w typie haflingera.Ja jestem przynajmniej kilka razy w roku w różnych zagranicznych profesjonalnych hodowlach koni rasy Haflinger i nigdy nie słyszałam ,aby ktoś chciał pokryć Haflingera arabem ... taki źrebak będzie zwykłym konikiem ani to arab ani to haflinger  🙄
[/quote]

Tak masz racje źle sięwyraziłam,to nie będzie haflinger a jakiś kundel...😉 co nie zmienia,że nie krylabym arabem haflingera ani araba haflingerem :P
elegance1, nie wiem jak w przypadku konkretnie haflingerow, ale w przypadku innych ras jest pula ogierow dopuszczonych do uszlachetniania danej rasy. czesc arabow i folblutow ma licencje na krycie w polkrwi, czesc folblutow na krycie w slazakach itd. bym moze sa araby dopuszczone do krycia w haflingerach, ale nie sadze, aby byly w polsce.

W żadnym kraju ,który należy do Światowego Związku Koni Rasy Haflinger nie ma zapisu ,aby dozwolone było krycie ogierem Arabskim klaczy rasy Haflinger ( ani w Austrii,Niemczech,Szwajcarii,Holandii,Belgii,Słowacji,Węgrzech,Czechach). W Polsce też nie ma takiego zapisu  😉 😀
Ahaaa...... <wyraz twarzy blondynki>
Dzięki za odpowiedzi 🙂 Znalazłam ciekawego haflingera na sprzedaż i sprzedawca upiera się, że ten koń ma zagraniczny paszport, który własnie pocztą idzie 😁 Hodowca ze mnie żaden, nie wiem jak to tam hula i w sumie dopuściłam do świadomości możliwość, że ten paszport może iść 😁
Moja klacz ma holenderski paszport...
08 lutego 2011 18:20
Przerabiasz na polski?
Moj ma niemiecki xD
Holenderski bardziej efektowny  😁
kortina, Matka tego źrebaka też ma zagraniczny paszport, sprowadzana była, ojciec tak samo. Tylko sprzedawca mnie zastanowił z tym hasłem, że "paszport z zagranicy pocztą jedzie"  😁
Ja bym raczej w to nie uwierzyła..
Wstawiam kilka ofert stanówek- ogierami rasy Haflinger ,ogiery stoją w niemczech ale z pewnością jest możliwość wysłania do Polski Nasienia.

za duże zdjęcie 🤦
kortina, ja się na haflingerach nie znam, na hodowli koni się nie znam, ba - jestem ignorantem do potęgi entej jeśli chodzi o takie papierkowe sprawy, więc temu przyszłam tutaj pytać czy taka sytuacja jest możliwa.
No fajnie że mogą wysłać tylko  jak się z nimi dogadać jak niemieckiego nie znam wcale a po angielsku się nie dogadam...?  😁
kortina, Matka tego źrebaka też ma zagraniczny paszport, sprowadzana była, ojciec tak samo. Tylko sprzedawca mnie zastanowił z tym hasłem, że "paszport z zagranicy pocztą jedzie"  😁

to ja polecam haflingery z tej hodowli http://www.haflinger-konie.pl/ofertasprzedazy.html i teraz nawet mają kilka Haflingerów wyjątkowo na sprzedaż  😀
Niko i Mikado 🙂

najcudowniejsze haflingery jakie znam
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
10 lutego 2011 11:54
ale wypaśne.... 🙂
10 lutego 2011 13:40
Grzywsko zajefajne...ehhhh mój miał też taką ale uciapana została xD jednakże już odrasta. 👍
no grzywę to ma chłopak boską 🙂
Mojej już odrosła  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się