Dopasowanie siodła

Witam, czy któś może mi wytłumaczyć, łopatologicznie, jak prawidłowo dopasowac siodełko do grzbietu konisia? Mam kobyłkę 178, duuuża małopolanka. grzbiet i łopatki można opisać przymiotnikiem "szerokie". Pierwsze siodełko, wszechstronne, kupiłam na tzw. "czuja". Dopasowałam je do mojego siedzenia idobrze leży. Rozmiar to 16,5'. Rozglądam się teraz za ujeżdżeniówką. Czy powinnam nadal sugerować się rozmiarem mojego siedzenia i siedziska? Dzięki za kadą radę.
jest dobrze osiodłany czy siodło jeszcze powinno pójść do tyłu?
ok, dziś dorobiłam zdjęcia. zapraszam do galerii: http://re-volta.pl/galeria/album/1555
Bay Nie za bardzo z przodu siodłasz? Według mnie siodło leży jak moje, tzn. za wąskie.
możliwe, że tu wyszło ciut z przodu + ona nie ma kłębu praktycznie, więc to pogłębia wrażenie osiodłania na kłębie. imo też za wąskie.
croopie, szczególnie upierdliwe, kiedy koń jest mega niestandardowy (gruby, mały i niewykłębiony) a szuka się siodła używanego 🙂.
Kayra   Kucusiowy wariat :P
05 lutego 2011 21:12
Sisisa, masz racje, właśnie na takiego szukam od 3 miesięcy. I nadal nic nie mam.
Bo zazwyczaj standardowe siodła są 32-33 czyli na konia szerokiego za wąskie. Tylko raz mi się trafił szeroki stubben.
_kate ja bym się nie czepiała😉 Sama najlepiej zobaczysz, sprawdź jak łopatka pracuje gdzie się kończy 😀 i wtedy zobaczy czy siodło nie zachodzi 😀
caroline   siwek złotogrzywek :)
06 lutego 2011 01:10
Bay, i teraz ładnie widać, że to siodło jest zbyt wąskie 😉
ja też bym minimalnie cofnęła siodło.
acha, jesteś pewna, że twój koń nie ma wyrostków kolczystych piersiowego odcinka kręgosłupa?? (-> klik 😉)

_kate, ja bym cofnęła, ale jak to niektórzy twierdzą - ja mam chyzia na tym punkcie 😉
akurat mam fotkę w prawie tej samej fazie co ty, to wrzucę - widać, że popręg jest nieco dalej do konskiego łokcia niż u was.

zwróć uwagę, że w tej fazie, u ciebie wygląda jakby popręg leżał (w tej fazie podkreslam!) około dłoni od łokcia. ale jakby koń stał to popręg byłby bardzo blisko łokcia (na pewno mniej niż "podręcznikowa" co najmniej szerokość dłoni).
u mnie w tej fazie ty wygląda jakby straaaasznie daleko ten popręg był, tymczasem jak koń stoi to okazuje się, że popręg jest w odległości szerokości dłoni od końskiego łokcia.
esteś pewna, że twój koń nie ma wyrostków kolczystych piersiowego odcinka kręgosłupa??
ma, ma  🤣 ale znikome  😎 też mi się wydawało za wąskie. to teraz wiem, że biorę L czyli XL z mattesem na 100%. dzięki  :kwiatek:

u mnie wszyscy w stajni mają s/m na dużo bardziej rozbudowane konie niż mój niepracujący młodziak, masakra.
Kochani powiedzcie mi czy według Was to siodło dobrze leży na moim koniu. Ja już się pogubiłam z tą DAW MAG-owską rozmiarówką. Czy ono kwalifikuje się do poszerzania?

Niestety mam zdjęcia bez popręgu, jak dorobię z to wrzucę oczywiście..
Caroline, Twoje zdjęcia mnie tak zachęciły do rachunku sumienia. Kiedyś siodłałam bardzo na przodzie, potem zaczęłam siodłać trochę bardziej do tyłu. Czasami próbowałam siodłać jeszcze bardziej z tyłu, ale siodło podczas jazdy wracało do swojego miejsca. Pewnie dlatego że jest już ciasnawe
aleksandrine to zrób z popręgiem. Jaki jest sens teraz coś pisać jak dopięcie popręgu zmieni ułożenie siodła??
ok 🙂
czy ktoś próbował wkładać łęki wintec wide do standardowego  winteca?
da się?  a jeśli nie, to co jest przeszkodą?  🤔
A mam jeszcze jedno pytanie - spotkałam się z różną rozmiarówką w tym samym modelu Euroridinga - jedna to 32, 34 itd., a druga to Fit 3, Fit X... Jak one mają się do siebie..?
Jak odesłałam siodło to główkowałam na czym bede w miedzy czasie jeździć  🤔 Pytałam osoby w stajni 👀

W między czasie się rozłożyłam i nie moge i tak jeździć  😁
czy ktoś próbował wkładać łęki wintec wide do standardowego  winteca?
da się?  a jeśli nie, to co jest przeszkodą?   🤔

podobno się nie da! Czytałam o tym , jest po prostu inny rozstaw dziurek. Albo po prostu to wynika z samej szerokiej budowy siodła "dla grubasów". Jak ja jeżdżę na niebieskim to już ciężko jest mi wsadzić ten biały łęk (no jakby to powiedzieć muszę rozklapać trochę siodło i wcisnąć na siłę)
W biały łęk od zwykłego winteca Cię nie satysfakcjonuje? Co Ty masz za smoka?
Dzisiaj przetestowałam siodło po serwisie u Bogdana. Moje konisko jest z "czarnej" serii beczułkowatych, krótkich grzbietów o stosunkowo mało wydatnym kłębie. Rozstaw łęku był prawidłowy, natomiast siodło leciało na tył. Podczas jazdy nie potrafiłam tego wyczuć, natomiast oczywiście "powiedział" koń, gdy zaczęła się wycierać sierść i nieco ustąpiły mięśnie (choć wet twierdził, że panikuję).
Wymienione zostało wypełnienie,nieco inaczej sprofilowane panele (został podniesiony tył). Oczywiście wrażenia z dzisiejszej jazdy zupełnie na świeżo i na pewno trzeba jeszcze spokojnie poczekać, pojeździć, żeby na zimno ocenić. Na ten moment ja i konisko  💃. Konisko co prawda nieco wystane, więc może dlatego tak żwawo pląsał  😉. Dla mnie natomiast nagle wszystko spasowało - równowaga w dosiadzie, klocki nareszcie są we właściwym miejscu i nie lata mi łydka (i to chyba był dla mnie największy szok). Zawsze uważałam, że to prostu moja przypadłość, a jednak w dobrze zrównoważonym siodle, zaczyna się normalnie jeździć. Kamień z serca. A co do jakości pracy i wykonania, ponownie czapki z głów  🙇 i dozgonna wdzięczność  :kwiatek:.
marysia550 Smoka? arabka....  🤣
w wakacje jeździłam z czerwonym i było ok, obecnie koń po 3 miesiącach nic nie robienia wygląda jak beczka i biały jest na styk  🤔wirek:
Agu

Ja przez to że do tej pory leciały mi wszystkie siodła do tyłu, miałam problem z półsiadem (w kłusie), łydki mi leciały do przodu, tyłek do tyłu, pochylałam się i też myślałam że jestem poprostu beznadziejna  😉

Wystarczyło pod takie siodło włożyć tylko rakiete i od razu inaczej usiadłam bez wysiłku  🤔
Widzisz tylko ja próbowałam, cudowałam - żel Ok, ale tylko "osłabia" skutki, rakieta zbyt gruba (tym razem mój kręgosłup zdecydowanie był na nie), robiłam nawet wycinanki z karimaty i nic z tego. Trochę śmieszne teraz się wydaje, że wystarczyło tak niewiele, a jest tak radykalna poprawa.
ae- ale jak koń stoi to z mięśni grzbietu raczej opada, a w brzuch mu idzie????
Agu moje siodło właśnie wraca z serwisu 😉 mojej trenerki też 😀 Jestem ciekawa jak przyjdą.

Ja żałuję że z moim Prestigem się nie da nic już zrobić więcej. Jak byłoby fajnie gdyby można było dopchać poduchy  😍 No ale mattes aktualnie się sprawdza. Zobaczymy na jak długo i kiedy znowu zacznę tą nierówną walkę z dopasowaniem  😵
Agu Jakie rakiety próbowałas?
ae
Maksymalnie szeroki łęk dla siodeł sportowych winteca to łęk biały, włożenie łęku z wide grozi pęknięciem terlicy.  Łęki wide - jasny fiolet i fiolet- są do siodeł na konie szerokie.
Zwykłego Eskadrona, potem taką w kształcie klina, potem pożyczyłam Mattesa Correction, jakiś żel ze stajni, sama mam tą grubą podkładkę Lamicella, która tez ładnie ustępuje pod wpływem pracy. A ostatnio zaczęłam na poważnie myśleć o Aktonie. Tylko, że teraz wiem, że to jest szarpanina totalnie bez sensu, jeśli punktem wyjścia jest choć trochę niedopasowane siodło. Co więcej akurat w tym przypadku, ja nie czułam, że mnie coś nie pasuje. Przy poprzednim siodle, kiedy koń ewidentnie się rozrósł, byłam w stanie sama ocenić zmianę jakości pracy,teraz wydawało mi się, że jest OK. Do momentu, kiedy znowu pojawiły się przytarcia sierści (koń chodzi w czapraku Mattesa z podszytymi ławkami, więc to nie czaprak). Natomiast jakość dzisiejszej jazdy po korekcie, była dla mnie zaskoczeniem. Oczywiście podkładki też mają swój sens tylko, że głównym ich celem powinno być ewentualne podniesienie komfortu pracy, a nie korekty na siłę.
sepia   Koń stworzon ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
07 lutego 2011 18:29
Czy to możliwe, że konia obtarło siodło dlatego że miał bardzo cieńki czaprak pod siodłem i nic więcej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się