Dopasowanie siodła

niedopasowane siodło 😉
czaprak tylko służy do ochrony siodła przed potem końskim  😉 nie chroni przed obtarciem
sepia   Koń stworzon ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
07 lutego 2011 19:08
W siodle jeżdzę juz jakiś czas, a na lato wyjełam futerko i zmieniłam czaprak na cieńszy, no i wtedy konisia odgniotło, dlatego sie zastanawiam, czy poprostu grubszy czaprak i futerko "maskowały" źle dopasowane siodło, czy właśnie jednak to wynikło z tego, że za mało pod siodłem było, a jednak siodło jest dobrze dopasowane, ale przy dobrze dopasowanym jednak się nie powinno zdarzyć obtarcie. A biała sierść pojawiła się w odległości 10-15cm od końca kłębu i pod poduszkami ;( Teraz po prstu już zgłupiałam.
jak obciera to niedopasowane. jak pokażesz fotki to może będzie wiadomo czy za wąskie/za szerokie etc
07 lutego 2011 19:40
No jak będę pamiętać żeby fotki wstawić to to jutro jeszcze zrobię
caroline   siwek złotogrzywek :)
07 lutego 2011 20:39
A biała sierść pojawiła się w odległości 10-15cm od końca kłębu i pod poduszkami

przy czyms takim to nie ma co sie zastanawiac - o jest ewidentny objaw bardzo zle dopasowanego siodla. bardzo zle.
A jeśli biała sierść pojawia sie na linii kręgosłupa ok 10-15 cm od kłebu i tylko tam? Przecież w tym miejscu siodło nie styka się z grzbietem, tam leci luka.
Założmy, że siodło jest dopasowe, rozstaw łęku ok, tylnie poduszki ok, siodło raczej się nie przemieszcza. Czym może być to spowodowane? Dodam, że dopiero od tej zimy pojawiły się takie włoski, wcześniej ich nie było. Koń nie skarży się raczej na jakieś bolesności
Karutek, a skąd wiesz, że to siodło? a nie np. skutek zranienia przy tarzaniu? albo ujawniająca się z wiekiem odmiana na sierści? Masz powody, żeby podejrzewać siodło? To sprawdź wszystko po kolei.
jak dasz fotki to bedzie mozna bardziej pokombinowac. 🙂

do nas przyjezdza pan Sebastian  💃
Tarzanie odpada. Też właśnie podejrzewam, że może być zmiana sierści z wiekiem, aczkolwiek koń dopiero 13letni.. innych pomysłów jak na razie nie mam 😉
to siodlo sprawdz.
No sprawdzę sprawdzę, w środę bede wiedziała czy wszystko ok, tylko chciałam się upewnić przed czy są jakieś przyczyny rośnięcia takiej sierści 😉
I akurat ta zmiana siersci pojawila się tylko na grzbiecie?  🙄

Moje siodło dzisiaj zostanie wrzucone na maszyne  💃
a może czaprak??
a może derkowałaś, i koń się wytarł od derki? o ile to nie odgniot od siodła
Hm, a może to uczulenie na proszek do prania? O nas objawiało się najbardziej właśnie na krawędzi czapraka za siodłem i przy łopatkach, czyli tam, gdzie występowało jakieś tarcie, kiedy zmieniłam proszek na płyn do prania podrażnienie znikło.

Ewentualnie czaprak jest za długi i wystaje z dużo z tyłu siodła. Ja Saharze nie mogę założyć większości czapraków w rozmiarze full, bo sięgają prawie do zadu i sierść się wyciera. Przy krótszym czapraku problemu nie ma.
08 lutego 2011 15:29
A wiec wlazłam dzisiaj na moje bydlęcie i zrobiłam zdjęcie z góry. Mam nadzieję że widać te plamki po prawej i lewej stronie
No i przepraszam za jakość zdjęcia, ale inaczej bym rady nie dała zrobić tego w jednym ujęciu  😀
caroline   siwek złotogrzywek :)
08 lutego 2011 15:34
hmmm... albo siodło (już aż tak pewna tego nie jestem...) albo może grzybica...?
ash   Sukces jest koloru blond....
08 lutego 2011 15:43
też pomyślałam o grzybicy
To jest albo grzyb, albo ugryzienia innych koni, albo obtarcie przy tarzaniu.
Nie wygląda na siodło.
jeśli skóra jest(była) czysta - żadnych strupków itp to obstawiam uszkodzenia przy tarzaniu
a ja obstawiam grzyb/inna chorobe skory. byl wet?
08 lutego 2011 17:10
Był. Koń zdrowy. Ale to tylko by wyskoczyło w tym miejscu pod siodłem? tak jak ławki terlicy? Aż tak równo? Jeżdżę w siodle westernowym i dopiero od założenia siodła klasycznego zaczęło sie tak dziać. Oczywiście od razu przestałam jeździć w tym siodle. Od tarzania też mi się nie wydaje, bo by nie było tak równo.
sepia, nie tu gdzie ławki. Ślady są niesymetryczne, siodło nie zostawia takich śladów.

Zresztą, był weterynarza i co powiedział ? Że koń zdrowy ? Ot tak ?  🤔
08 lutego 2011 17:33
Koń jest od niedawna, wet byl przy kupieniu, potem drugi raz, koniś miał ogólne badania, nic nie wykryły, a wet najwyraźniej stwierdził, że odbicia sa stare, bo go nie zaniepokoiły, jak mu powiedziałam. Może czas zmienić weta :/ Ja wiem że na forum tak na odległość to nic stwierdzić nie można na 100%
Konik do najmniejszych nie należy, a siodło ma 28/9cm w łęku.
A jesli to grzyb, to jak mu juz to zaroslo, to znczy że już po wszytskim, czy lepiej zawołać weta na kontrole jeszcze raz ?
sepia, lepiej zawołaj weta...
08 lutego 2011 17:47
Jeszcze jest jedna wersja, że już kiedyś coś mu się stało, i wyszło teraz przy zmianie sierści, ale lepiej dmuchać na zimne...
Dziekuję za wszyskie porady  :kwiatek:
Tak, zmiana siersci pojawiła się tylko na grzbiecie.
Czaprak hmm.. niby tak, ale to dlaczego akurat teraz? Jeżdze w tych samych czaprakach i nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło.
Za bardzo nie derkowałam, bo koń nie był ogolony wcześniej.
Tak mi przyszło teraz do głowy.. mógłby być to efekt stresu? Np związanego ze zmiana stajni albo cos? Że koń ' osiwiał ' ze stresu?  😁
karutek a jest opcja ze siodło leży sobie na kręgosłupie??
Bardzo w to wątpie, na 99 % nie ma takiej opcji. Jest czaprak, podkładka kieffera z bąblami więc no siodło nie ma jak leżeć
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się