"Czemu tak mało elasticów na rynku wtórnym?"
Tunrida Bo dobre siodła nie sprzedaje się 😉
Sama jestem w szoku że się odważyłam 😲
Caroline :kwiatek: za te ostre ale zasłużone słowa
Bay wracając do twojego zdjęcia to wydaje mi się że typ siodła ma duże znaczenie. Bo nie wiem jak inaczej skokówka mogłaby z przodu leżeć.
A co do mierzenia palcami. Wydaje mi się że to dużo daje. Ale nie na początku, należy dopiąć popręg i postępować nawet 10-15 min i wtedy sprawdzić, i zwrócić uwagę czy siodło nigdzie nie uciska, czyli wepchnąć paluchy dość głeboko (ja zawsze uzywam do tego bacika 😉)
Przeglądałam fotki w swojej venecji, w której też nie mogłam usiąść jak należy. Siodło podczas ruchu unosi się do góry 🤔 wcześniej oglądając te same fotki nie zwróciłam na to uwagi 🤔
no i siedzisz na łopatce 😉
Trzymamy kciuki ze po poszerzeniu siodło będzie dobrze leżało 🙂
Siodłam pewnie też źle 😵 Ostatnio po rozmowie z pani z equishop wydłużyłam napierśnik, żeby pozwolić siodle powędrowac do tyłu i się prawidłowo ułozyć.
A jeżeli w stępie jak się w ręku prowadza konia tył siodła do góry leci?
że jest tak wąskie, że się przyczepia "nad łopatkami" i nie ma szans się "wsunąć" dalej.
Właśnie nie jest za wąskie..
Przy okazji porobie fotki jak lezy na ogierze.
To może tylne panele są niedostatecznie wypełnione i wiszą nad koniem.
Albo kształt paneli jest właśnie, jak ktoś tu już ujął, bananowaty i siodło opiera się na środku paneli. I na przodzie. A tył wisi.
Może..
I może się okaże że drugie siodło nie pasuje na drugiego konia 😵 Tylko to jest na gwarancji 😀iabeł:
a gwarancja coś da w takim wypadku?
Taa nie ma to jak stać się w końcu swiadomym problemu... wtedy dopiero zaczyna się zabawa 😀😀
Na gwarancji dopasuje siodło. Tak nam mówiono...
Okaże sie w praniu 😉
Straszna rzecz być świadomym 😵 Człowiek do tej pory żył spokojnie że wszystko pasuje i jest kolorowo 😁
Dramka niestety są rzeczy (nie mówię ze w twoim przypadku) ze nie da się ich poprawić. Kształt poduszek, rozstaw pomiędzy ławkami, kształt łęku. I choćby nie wiem jak człowiek chciał dany model może po prostu nie pasować.
Trzymam kciuki zeby się jednak udało 😉
to tak samo jak z kopytami i kowalami. Człowiek też długo żył w błogiej nieświadomości...
Żeby nie robic OT postanowiłam poszerzyć ujeżdżeniówkę zamiast dopychać tył. Siądzie bardziej na przodzie to tył się zrównoważy.
tajnaa Tak jak z mężami..myślało się że zawsze będzie tak pięknie. 🤔wirek: Siodło można poszerzyć, dopchać a męża..najwyżej wymienić na nowszy model 😁
męża co najwyżej można popchnąć 😁
Dramka, wiesz co, czasem łatwiej wymienić jednak siodło niż męża :P
Mów za siebie. Nie wyobrażam sobie rozstanie z moim arezzo 😍
No widzisz, ja nie wyobrażam sobie rozstania z mężem, siodła zmieniam dość często 🙂
Mąż zostaje, siodło też 😉 tfu tfu
tez jest zle.....ale ja juz nie wiem sama co z tym zrobic.po pierwsze - zrob lepsze zdjecia (jesli chcesz naszej pomocy, to daj nam szanse cokolwiek zobaczyc dokladniej na twoich zdjeciach)
po drugie - z drugiej fotki wnioskuje, ze siodlo jest za wąskie - przewraca sie do tyłu
po trzecie - kon jest osiodlany prawie, ze na szyi. obrazowo pisząc: ma taką ładną grzywę, nie kladź mu na niej siodla!
popatrz tutaj:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,95.msg461587.html#msg461587
ty siodłasz dokładnie tak jak pokazalam na pierwszej fotce. i to jest bardzo źle. wiec cofnij siodlo.
to tak na początek 😉
xxaga hm, czyli te poduszki mogą tak być. cóż, jutro zrobię lepsze zdjęcia i pomyslę.
🚫
(...) obrazowo pisząc: ma taką ładną grzywę, nie kladź mu na niej siodla!
😂 🙇
ale ono jest juz cofniete ;/ nie mam gdzie mu tego cofnac bardziej na nerkach mam mu to polozyc by popreg sie zapiac mogl na jego ciazowym brzuchu? ;/
w swietle dziennym beda lepsze zdjecia
http://zapodaj.net/b99f09a04009.jpg.html
Moim skromnym zdaniem, na niektórych fotkach masz do "nerek" z ładnych 5 cm, a na niektórych zdaje się, że nawet z 10. Możesz je spokojnie cofać nadal.
Ja nie rozumiem jedno. To jest siodło ujeżdżeniowe?
Dlaczego tybinka sa do przodu jak w skokowce?
Dramka mi się wydaje, że te poduszki tak wyglądają bo siodło jest przechylone i leci w tył, jakby leżało prawidłowo to pewnie wyglądałoby bardziej ujeżdżeniowo
Też tak myślę. Jak je zdejmie z łopatek to siodło ma szansę położyć się bardziej poziomo, prawidłowiej. Bo czy prawidłowo, to się okaże, jak je cofnie. 😉
To jest siodło ujeżdżeniowe?
Dlaczego tybinka sa do przodu jak w skokowce?
bo to siodlo jest tak mocno "zadarte" do gory i tak bardzo przewrócone do tyłu. szok, nie?
zajrzyj do mojego linka, tam na pierwszej fotce masz dokładnie ten sam efekt.
(powtórzyłam co dziewczyny napisały 😉 za wolno piszę 😉)
sakura, zajrzałaś w ogole do tego co podlinkowałam...?
nie, twoje siodlo nie jest cofnięte, lezy koniowi praktycznie w grzywie. tak NIE powinno być.
brzuch to odrębny problem - tez odsyłam do linku o dopasowaniu popręgów do budowy konia.
zaś siodło - wygląda na za wąskie (zrób lepsze zdjecia, bez czapraka - pisalam Bay mniej wiecej jakie fotki byłyby dobre, stronę albo dwie temu - to spróbujemy jakos dokładniej to ocenić), do tego kon jest zle siodlany.
zagladając do mojej szklanej kuli - nastawialabym sie na wymianę lub poszerzanie siodła. to siodło wygląda źle i koniecznie "coś musi zostac zmienione lub poprawione.
przy okazji - podkladanie futerka nie polepsza sytuacji a tylko ją pogasza.