Dopasowanie siodła

sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
04 lutego 2011 23:24
przechylone jest od podkładki ktora niesprawdzila sie =) uffffff nie bede musiala kupowac takiej 😀

jak bede nastepnym razem to je nizej poloze ale ono i tak zjedzie niestety to moge zagwarantowac...i tu jest ten problem. podogonie nie wiele daje i kon sie Wkurza na nie strasznie =/
A no własnie, leci do tyłu bo jest za wąskie a jeszcze jest mattes  😵

Caroline Zasdrościsz grzywy?  😂
caroline   siwek złotogrzywek :)
04 lutego 2011 23:38
jak bede nastepnym razem to je nizej poloze ale ono i tak zjedzie niestety to moge zagwarantowac...i tu jest ten problem. podogonie nie wiele daje i kon sie Wkurza na nie strasznie =/

jak polozysz je nizej, to potem przesun je o kolejne 5 centymetrow i od razu dopnij popreg.

podogonie nie "zabetonuje" siodla, a pewnie z taka silą siodlo ucieka do przodu, ze az koniowi to moze bol sprawiac jesli ma podogonie. podogonie moze pomagac, ale nie odwali czarnej roboty - w pierwszej kolejnosci siodlo musi byc dopasowane.

problemem nie jest przesuwanie sie siodla (to jest tylko OBJAW). problemem jest PRZYCZYNA przesuwania. jak pisalam - obstawiam, ze masz siodlo za wąskie.

Dramka, poniekąd 😉 jakby mój kon mial taką grzywe to nie wkladalabym mu w te grzywe siodla 😉 ale moj kon nie mialby takiej grzywy, moj kon mialby sport-loczek i tyle 😉

acha, sakura, prosze, pierwsza lepsza z moich fotek (szukałam na szybko, to nie jest niestety ideał jeszcze 😉), gdzie jest ujecie z profilu. zobacz ile ja mam konia przed soba: całą szyje i jeszcze kłąb widze przed siodłem. zobacz gdzie jest popręg. zobacz gdzie jest konska przednia noga w relacji do popręgu.
Pani z Equishop mi wytłumaczyła że błąd jest zakładanie napierśnika tak żeby na siłe trzymać siodło na łopatkach. Po rozmowie wydłuzyłam od razu napierśnik.
05 lutego 2011 12:27
Ok tylko ,że popręg zjeżdzża nam z brzuszyska 🙁 nawet jak się dopnie od razu po przesunięciu siodła w tył.

Mógłby mi ktoś narysować jak ma to siodło leżeć?
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-02/54218254/obraz 005.jpg.html
A może bezterlicówka by była rozwiązaniem?

Ja bym założyła tak.
Niebieskie to siodło.
Czerwone przerywane z przodu to mniej więcej kształt łopatki i miejsce, które nie powinno być zablokowane siodłem. Przednia poduszka może wchodzić lekko na łopatkę ( bo konia masz krótkiego) ale terlica siodła nie może jej blokować.
Przerywana linia z tyłu, to miejsce do którego to siodło może sięgać.

Jeśli siodło będzie odpowiednio szerokie i odpowiednio będzie miało wypchane ławki, to będzie leżało w równowadze i nie będzie obniżenia tyłu. A jeśli nie będzie siodło leciało na tył, to Ty nie będziesz tyłkiem uciskała tego tylnego łęku. I to, ze tylne panele leżą blisko "nerek" w niczym nie szkodzi.

Tak uważam.

Bardziej do tyłu, niż narysowałam bym siodła nie cofała. Ale tak jak Ty go miałaś osiodłanego, to spokojnie do tyłu mogłabyś cofnąć te 5- nawet 10 cm.
05 lutego 2011 12:40
Ok Dziękować 🙂. 🙇
Zobaczę jak będę bez tej podkładki bo ona nie spełniła swojej funkcji.
Wyjmij podkładkę, nie wkładaj nic między czaprak a siodło. Cofnij siodło niej więcej tak jak Ci tłumaczymy i zrób wyraźne fotki.  😉 To się zobaczy jak to wygląda.
Bo wiesz..jeśli siodło jest za wąskie, to żadne cofania go nie pomogą. I będzie źle leżało, będzie uciskało konia, będzie źle zbalansowane i tybinki będziesz miała wysunięte tak jak masz teraz, jak w skokówce.  😉
I w życiu nie usiądziesz poprawnie w tym siodle.  😉
Jest jeszcze sprawa kształtu grzbietu tego konia bo budową jest on w typie pogrubionym a z doświadczenia wiem, że często na takim koniu położyć siodło w równowadze bez stosowania podkładek np. podnoszących tył siodla, tylko jesli siodło okaże sie za wąskie a dalej będzie leciało na tył to miejsca na podkładkę już nie ma i wtedy będzie trzeba myśleć pewnie o nowym lub poszerzaniu.

A ja dzis poradziłam się mądrzejszych osób odnośnie siodła co do którego pisałam, że mam wątpliwości i okzało się, ze jest za szerokie. Zawsze wydawało mi się, że Reszka jest szeroka i każde siodło może być na nią co najwyzej wąskie, ale przez zimę schudła i teraz się zrobiło za szerokie i zjeżdża za nisko uciskając kłąb. Przez co też byłam zmuszona siodłać za bardzo z przodu bo wydawało mi się, że tak jest ok. Fakt próbowałam wczesniejz podkładką ale okazało sie, że była za cienka i dopiero dwie cienkie gąbki poprawiły sytuację. Siodło zrobiło się węższe, zrobiło się miejsce na palce nad kłębem, teraz mogę je odrobinę cofnąć aby nie blokować łopatki i dalej nie uciska kłębu🙂 Ulżyło mi🙂 Teraz przydaoby sie za mattesem rozejrzeć bo te gąbki nie wyglądają zbyt ciekawie.
ja bym stawiała, że będzie leciało na przód i zjeżdżało naszyję - koń bez kłębu, szeroki i przebudowany. To siodło jest tak waskie, ze leci na tyl.
05 lutego 2011 14:36
Ono leci w przód nie na tył.
sakura- ono się PRZESUWA do przodu, ale leci na tył.

Leci na tył, to znaczy, że jest źle zbalansowane. Nie leży jak powinno, tylko tył siodła jest ZA NISKO. A jest za nisko, bo przód jest za wysoko.
05 lutego 2011 14:41
Aaaaa rozumiem
Ale z ta podkładka?
Podkładka podniosła ci zarówno tył, jak i przód, więc NIC TO nie zmieniło.

A raczej zmieniło.
Na niekorzyść.

Bo podkładka jest gruba i jeszcze bardziej zawęziła ci siodło w przodu.
05 lutego 2011 14:48
No tak więc podkladka OUT

TAk wygląda to siodło bez padów,podkładek na samym czapraku.

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-02/581c31e2/_dsc0497.jpg.html
lockmittel   Co nie zabije to dobrze zrobi mi.
05 lutego 2011 14:55
Dziewczyny proszę o ocenę mojego Winteca Wide.😉 Osobiście wydaje mi się, iż jest odrobinę przymały i trzeba nam zmienić łęk.  😵

A tak wyglądają nasze plecy bez siodła.
łęk, za mały?
prędziej za duży
Bez podkładek dalej leci do tyłu.

Czy ktos jest w stanie na podstawie tej fotki ocenić rozstaw łęku?
lockmittel też bym powiedziala ze za duży łęk - identycznie wyglądało nasze za szerokie siodło, leżało za blisko klębu, z podkładką zrobiło się o wiele lepsze więc moim zdaniem za szeroki macie lęk.
05 lutego 2011 16:43
hmmm no to czas zmienić na mniejszy.😉 a tak wszystko jest ok?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
05 lutego 2011 17:06
lockmittel masz jeszcze jakieś zdjęcia od tyłu?
możliwe, ze to kwestia perspektywy (zdjęcie nr 2), ale mam wrażenie, że odstęp miedzy poduszkami jest trochę za mały
05 lutego 2011 17:20
Edytka niestety nie mam, ale postaram się jak najszybciej zrobić.😉
Mógłby ktoś napisać jak mają się do siebie rozmiary łęków Euroridinga, Prestiga i Daw-maga? Szukam drugiego siodła, aktualnie posiadam siodełko mało znanej firmy (Young Rider) z łękiem 35 i nie wiem jakiego rozstawu szukać przy zakupie...
Sisisa, nijak się do siebie nie mają. Jakbyś trochę poczytała ten wątek, to wiedziałabyś, że mieliśmy już tutaj kilka sprzecznych informacji, tj jedna osoba porównywała łęk Daw Maga do zupełnie innego rozmiaru Prestige niż inna osoba.
Mierniki Daw Mag i Prestige są ogólnodostępne w sklepach i na stronie ihaha. Jeśli chodzi o Euroriding, metoda na oko sprowadza się co najwyżej do 2-3 prób takich siodeł, gdyż nie mają tak szerokiej skali rozmiarów.
croopie, czytam wątek i właśnie zauważyłam, że opinie co do rozmiarów łęków są różne, dlatego pytam czy ktoś może sprawdził różne siodła na jednym koniu i ma jakąś skalę porównawczą.
Sisisa, w takim razie nie doczytałaś o dwóch osobach sprawdzających siodło Daw Mag z rozmiarem łęku M i mających zupełnie inne porównanie z Prestige 🙂
Wszystko zależy od modelu 🙂
Przed wszystkim 2 rozne siodła prestige z tym samym rozmiarem łęku będą inaczej leżeć na koniu.
Ok, rozumiem, czyli pozostaje mi kupowanie na oko i przymierzanie 🙂.
Sisisa, jeśli chcesz kupić Daw Maga, to idź do sklepu jeździeckiego, który zajmuje się dystrybucją tych siodeł i poproś o mierniki lęków 😉
Jeśli polujesz na Prestige, wejdź na ihaha.pl i poczytaj dokładnie jak zmierzyć łęk, to nic trudnego.
Jak Euroriding, to obawiam się, że na oko, albo popytaj u dystrybutorów, np. w pasi-koniku 😉

Choć jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem jest przymierzenie konkretnego siodła, które cię interesuje, na konia i późniejsze decyzje - mniejszy, większy, szerszy, węższy 😉 Choć to trochę upierdliwe 🙂
cieciorka   kocioł bałkański
05 lutego 2011 20:17
jeszcze prościej poprosić sprzedawce by przywiózł kilka modeli i testować 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się