KOTY

Matko, zapomniałam Wam Zuzy wkleic 😀

😀
Marzena, o jej ślicznotka 🙂, prawie jak moja Frania 😉.
majek   zwykle sobie żartuję
28 stycznia 2011 11:11
Słuchajcie, mam nadzieję, że pamiętacie mojego Kotlecika (teraz przechrzczona na Mariolkę)
Otóż miałam wczoraj już pisać ogłoszenie, że musimy ją komuś oddać.
Okazało się że mój mąż ma uczulenie na kota.  Myśleliśmy, że uczulają go lekarstwa, które brał dość długo, ale teraz przestał, odczekaliśmy miesiąc i problem się nie skończył. Cały czas ma podrażnioną skórę i jak np. się podrapie, to wyskakują takie białe bąble... A jak go podrapie kot, to wzdłuż tych zadrapań też rośnie taka podłużna górka.. nie wiem jak to opisać... nieważne...
W każdym razie teraz koleżanka uświadomiła mnie, że na kota to chyba można się odczulić.
No więc jak to wygląda?
Zastrzyk?
co jeszcze?

Dodam, że kataru np nie ma, czy kaszlu w związku z kotem.
(no chyba, że nie ma dlatego, że od miesiąca bierze allertec, do czego się właśnie przyznał)
Kociarze, nie potrzebuje ktoś z Was drapaka pod sufit?
Wrzuciłam go do ogłoszeń nie-końskich  💃
cieciorka   kocioł bałkański
29 stycznia 2011 16:41
co to znaczy że nie spełnia oczekiwań?
i co zamierzasz zrobić, jeśli producent nie dośle drabinki?
Wistra - ja szukam, ale cena zdecydowanie nie na moje mozliwosci.
29 stycznia 2011 17:23
to fakt, szkoda też, że bez hamaka, ale rzeczywiście ładny. cena mało konkurencyjna, zwłaszcza z tymi tajemniczymi oczekiwaniami 😉
29 stycznia 2011 17:57
ooo, świetny ten za 200, coś takiego mniej więcej bym chciała. tylko ciągle tych 200 mi szkoda i wyliczam, czy nie taniej samemu zrobić ;/

rudemu wyrosło coś na podniebieniu 😵
Nie jest taniej.
Robilismy maly drapak sami (Kawal drewna, podstawka, siedzisko)
lina sizalowa jest bardzo droga, i taki maly, prosty drapak kosztowal ok 50zl
a na animiali ktore tania nie jest mozna taki kupic za 37 zl.

Tez chcialam moim kupic taki duzy drapak, ale to koszt 200-300 zl i ciezko mi tyle kasy na niego wydac....
Jest za niski i za małe ma półki na moje koty.

Hamak jest - to to okrągłe coś na środkowych/tylnych kołkach.

Edit:
Te z zooplusa nie mają rozporu pod sufit, więc ich stabilność jest zagadką przy tej wysokości
29 stycznia 2011 18:20
Marzena, ja bym go obłożyła wykładziną- trochę jej mam, więc koszt sizalu odpada. zastanawiałam się jeszcze na konstrukcją- deski łatwiej przetwierdzić i niska konstrukcja będzie bardzo stabilna, ale ja chcę wysoki- stabilność, to kwestia wyważenia, ale wyobrażam sobie już jak te deski się przewracają na koty i meble.
obstaję więc przy rurach pcv- kupiłam 50cm i nawiecałam z różnych stron, przytwierdziłam do drewnianego klocka i ciskałam o ziemię :P testy przeszedł 🙂
kupiłabym więc płaską drewnianą podstawkę i półkę, a rury byłyby pcv. niestety nie pamiętam cen za metr, ale taka o srednicy 5-7cm wystarczyłaby. do drewnianej podstawki przywierciłabym klocek, na to wsadziła rurę i przywierciła ją do klocka.
jesli chodzi o budowę to chciałabym coś podobnego do tego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/180_cm/49260

Marzena- są jakieś rabaty na zooplusie wyższe niż 5%dla nowego klienta?
moj drapak niby jest rozporowy ale przy masie futer to ten patyk pod sufitem sie tylko wygina.. fakt ze mam ciezkie koty, ale bez tego i tak chyba byloby stabilnie.
natomiast jesli sie wahacie czy wydac kupe kasy na cos wypasionego - to powiem, ze ja nie zaluje ani zlotowki. moj Maniut spi tylko i wylacznie na drapaku - na najwyzszej polce. MCO (mimo ze sie nie miesci) lubi spac w okraglym, glebokim hamaku. panowie dodatkowo uwielbiaja urzadzac walki na calej konstrukcji, a cala trojka lubi sobie podrapac i to w kazdym miejscu 😉
nie zdaje egzaminu tuba - nigdy nie zostala uzyta przez zadne z futer. i domek - moze dlatego, ze sa  nisko. najlepsze sa jednak hamaki/miekkie polki!
Marzena, ja bym go obłożyła wykładziną- trochę jej mam, więc koszt sizalu odpada. zastanawiałam się jeszcze na konstrukcją- deski łatwiej przetwierdzić i niska konstrukcja będzie bardzo stabilna, ale ja chcę wysoki- stabilność, to kwestia wyważenia, ale wyobrażam sobie już jak te deski się przewracają na koty i meble.
obstaję więc przy rurach pcv- kupiłam 50cm i nawiecałam z różnych stron, przytwierdziłam do drewnianego klocka i ciskałam o ziemię :P testy przeszedł 🙂
kupiłabym więc płaską drewnianą podstawkę i półkę, a rury byłyby pcv. niestety nie pamiętam cen za metr, ale taka o srednicy 5-7cm wystarczyłaby. do drewnianej podstawki przywierciłabym klocek, na to wsadziła rurę i przywierciła ją do klocka.
jesli chodzi o budowę to chciałabym coś podobnego do tego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/180_cm/49260

Marzena- są jakieś rabaty na zooplusie wyższe niż 5%dla nowego klienta?

Tak, jak zrobisz zakupy z czyjegoś polecenia 😉
10% zniżki masz wtedy.
Chętnie wyślę
koty w górę i koty w dół 🙂
29 stycznia 2011 19:35
i od 99 zł wysyłka bezpłatna? kusicie, wistra, chętnie skorzystam 🙂

wtedy miałabym drapak za 180zł.
ładny i bez wysiłku.
diy miałby mniejsze walory estetyczne, ale zakładając że zużyłabym ze 4 metry rury i płytę pliśniową to byłoby to koło 10zł+40, czyli 50zł, do tego klej do wykładzin, wkręty deska do pocięcia na klocki, więc w 100zł spokojnie się zamknę.
sama nie wiem co robić, bo zawsze jest ryzyko, że drapak nie wyjdzie :P
Teoretyk ojoj, jakie cudne  😍
dea   primum non nocere
29 stycznia 2011 20:03
Raportuję, że mój drapak też się przyjął 🙂 Na początku narzekałam, że chlopaki się nim nie interesują, ale wędka zrobiła swoje - zachęcałam je do wdrapywania się i wskakiwania na półki. Teraz jak coś dłubię w kuchni, to chłopaki obsiadają górę budki i tę podłużną, łączącą półkę i obserwują. Lemur jeszcze czasem siedzi w kącie na parterze, ale ostatnio zaczął włazić na piętra 🙂 Budki nie używają. A mam taki:

Wędka+drapak i wędka+skakanie po łóżku to teraz największe hity zabawkowe.

A na koniec sie pożalę na sierotę-Simbę. Chłopak nabił sobie guza na głowie. On wie jak  🤔 W czwartek po robocie wróciłam do domu i zastałam kota wyglądającego jak Tom z kreskówki po oberwaniu od Jerry'ego patelnią w łeb. Dokładnie. Dwa uszyska a między nimi wystający guz - najpierw miał rozmiary pięciozłotówki, w piątek już połowy piłeczki pingpongowej, dzisiaj zajął całą dostepną między uszami przestrzeń, mam nadzieję, że do jutra już nie urośnie  😵 To tylko ten talent potrafi... No ale nie wiedziałam co to jest - że to krwiak dowiedziałam się dopiero u weta. Może mały lubi tam jeździć? Ciągle daje mi jakieś powody. Echh... no nic, dobrze że to tylko to, bo już myslałam, że znowu wywala mu jakieś wrzody (dwa tygodnie wczesniej ćwiczyliśmy rozdrapane owrzodzenia, też na głowie). A poza tym jest absolutnie kochany  😍 i mam nadzieję, że mu przejdzie ta chęć podróżowania po wetach.
jak oduczyc kota jedzenia co pol godziny?  😵 odkad kazdy kot dostaje oddzielnie moj siersciuch chcialby miec non stop pelna miske (a tak sie nie da bo Gizmo wyjada wszystko co napotka na swojej drodze) jak nie ma pelnej miski a chce jesc to probuje podnosci albo przewracac albo przesuwac miski - obojetnie czy puste czy z woda czy z czym...  😵 
krolewicz moj  😂
Dać jeść i pić potem zabrać miski, wodę postawić w ciężkim garnku gdzięś np w łazience, albo gdzieś, gdzie łazi
probowalam tak kiedys i on chudl, chudl, chudl a jadl po swojemu - czyli kilka bubek i do zabawy
jeszcze jak jadly razem to pol biedy a tak to nie wytrzymuje przy misce dluzej niz kilkadziesiat sekund chocby byl i sam w pokoju zamkniety...
a z ciezka miska kiedys tez wyprobowalam - wtedy zamiast miske przewracac to tylko przesuwal i wrzucal do niej perfidnie co sie da! wszystkie zabawki po kolei, wszystko co sie dalo ogolnie!  😵
agent maly  😂
Teoretyk, ale piekne te rudzielce!!!

Dziewczyny jezeli macie dostep do pchlich targów albo giełd staroci to szukajcie tam drapaków. Ja jakies 2 miesiace temu kupiłam nowiutki wielki drapak do sufitu za całe 30 zł. Koleś nie wiedział co to jest i nawet nie wiedział jak to sie składa. Warto czasem poszperać 🙂

Moj mały od jakiegos czasu (po przeczytaniu co Marzena napisała o karmach) je Sanabelle i ma na jej punkcie totalnego hopla. Sierść dostał piekną , w koncu mi przytył i ma full energii także za te cene polecam 🙂
Taki oto domek ma moja Bubu, robiony własnoręcznie przez mojego narzeczonego 🙂
Dołącze do grona posiadaczy kotów 😀

Mam zaszczyt przedstawić Cynamona i Lawende 🤣
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
30 stycznia 2011 18:46
indi - cudowne kociska

A ja dzisiaj ponownie dołączyłam do zakoconych. Już od dłuższego czasu obserwowałam pewną kotkę w schronisku w Koninie. Dzisiaj mąż zrobił mi niespodziankę z okazji urodzin i po nią pojechaliśmy 😀

Przez to zdjęcie się w niej zakochałam:

Tutaj w drodze do domu - jak na kota "dzikusa" zniosła ją nad wyraz spokojnie, cichutko leżała sobie w transporterze 🙂

I już na miejscu:

Ależ się cieszę  😅
Horciakowa to gratuluje!
Jest śliczna 🤣
hej hej🙂 rzadko tu teraz bywam, bo jak wyjechałam na 2 tygodnie do USA to mojego Mettet przejęla teściowa, zakochała się na zabój, kot ma jak u Pana Boga za piecem, i jest z kotem teściowej z którym się ubóstwiają, no i nie miałam serca go stamtąd zabierać.. ale bywam często, zawsze wygłaskam, wymolestuję i tylko patrzę jak rośnie😀

i tak dla porównania - taką maleńską myrchą był:

a tak wygląda teraz😀

30 stycznia 2011 19:11
zdecydowałam że zrobię coś pomiędzy tymi dwoma: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/180_cm/49260
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/drapak_siegajacy_sufitu/77493
czyli na trzech nogach, ale nie do sufitu, bo jedyne miejsce, gdzie mogę postawić taki drapak, to takie z sufitem ponad 3m.

szalenie podoba mi się ten:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/180_cm/185564
rozumiem, że ta cena, to już po zniżce, nie?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy#Do sufitu
szkoda że domek, i legowisko takie małe. ale poza tym, to ideał. jeśli tylko rury owinęłabym wykładziną, co dać na półki? mam trochę linoleum, ale to raczej mało przytulne. obszyte materiałem szybko zaczną wyglądać niechlujnie, prawda?
z drugiej strony te miśki na drapakach sklepowych jakoś wytrzymują.
dobra- zostawiam sobie budżet 200zł, i będę walczyć 🏇

czy możecie polecić jakieś karmy mokre z dostępnych w animalia?

z testowanych próbek kotom wchodzi najlepiej nutra adult i nutra nuggets z dziurkami.

Breva, ale wyrósł! pięknie wygląda i jaka minę ma na tym drugim zdjęciu! 😀
nie zabierzesz go już?
cieciorka i co z panem kurakiem? nikt nie dzwonił, nikt go nie chce?
30 stycznia 2011 20:09
CuLuLa, właśnie dzwoniłam się zapytać- Alvika poleciała do sklepu, kupiła, a kotka olała :P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się