Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

dea   primum non nocere
13 listopada 2010 21:32
szarotka - możesz zdradzić, ile kosztowało Cię wykonanie tych drzwi?
,
W jednej stajni widziałam dość niezwykłe rozwiązanie.
Nie było dolnych drzwi tylko same górne do boksów. Podobno się sprawdzało
dea cena za materiał na drzwi wyniosła 320 zł. Drzwi mają podwójne deski i ocieplenie w środku z pianki.
W jednej stajni widziałam dość niezwykłe rozwiązanie.
Nie było dolnych drzwi tylko same górne do boksów. Podobno się sprawdzało

to chyba zależy od koni , ale ja bym sie bała bo ostatnio zdażyło mi sie , że koń 175 w kłębie przecisnął się pod deskami na wysokość 155, na szczęscie połamały sie deski ale grzbiet konia cały. A juz przy np. hucułach to by na pewno egzaminu nie zdało bo te to sie każdą szparą przeczołgają 😀
dea   primum non nocere
14 listopada 2010 10:29
Nasz Wiesław (hc właśnie) na pewno by się przeczołgał 😉

Cały materiał, z zawiasami i zasuwkami włącznie? A rama jest metalowa, dobrze widzę? Czy drewniana? Robicie z suchego drewna? Tak się dopytuję, bo mi szczena opadła, jak dostałam rozliczenie za "moje drzwi" i zastanawiam się czy to ja jestem z kosmosu, czy wykonawcy...
szarotka - tak mam konia u siebie 🙂 zdjęcia w wekend

Ps. był gdzieś watek o tabliczkach na boks??
Mam pytanie odnośnie pozwoleń na budowę🙂 Czy na wiatę wolnostojącą, postawioną bez fundamentów, tylko na stopach betonowych potrzeba pozwolenie na budowę, czy wystarczy tylko zgłoszenie? Jakie wymiary może mieć taka budowla?
:kwiatek:
Tomek_J - niezły pomysł!
Fabapi- moj znajomy mial taki patent czyli brak dolnych drzwi,póki 800 kilowy ogier,ślazak mu tam sie nie zakleszczył i próbował wstac.
dea za cały materiał z zawiasami. Deski są suche, kupione 20 zł m2 gotowe,suche obrobione. rama jest metalowa.

W inter. znalazłam jeszcze takie rozwiązanie drzwi do boksu

ryzykowne, ale wszystko zależy od konia kombinatora 😀
Ja mam pytanie: Jak mniej więcej rozkładają sie koszty pomiędzy samą konstrukcją hali, a jej murowaniem?
,
Po prostu jestem ciekawa czy konstrukcja to główny koszt, czy to mniej więcej trzeba rozłożyc po połowie? Tak mniej więcej, niezaleznie jaki projekt.
spotkał się kto z podłożem w stajni z farby do asfaltu ?? Zastanawiam się nad tą farbą,bo w tej chwili mam beton,a jak bym pomalowała tą farbą to by nie było tak zimno od podłoża. I by nie wsiąkało, a podłoże było by coś w stylu kauczuk.
,
majek   zwykle sobie żartuję
24 listopada 2010 08:04
ja chyba wiem, o jaką farbę chodzi.

Miałam tak pomalowane pomieszczenie gospodarcze i pomijając, że było ślisko, jak się coś wylało, to ona dość szybko się zdzierała - mi i.in. kółka od kosiarki wyjeździły koleiny w farbie, po dwóch latach położyliśmy tam terakotę.
Witajcie 🙂 Niedługo dojdzie do mnie do stajni nowy koń i dlatego robimy boksy w stajni bo do tej pory moja klacz była sama i chodziła po całej stajni. I właśnie zastanawiam się bo jeden boks wyjdzie 2.90X3.20 czy nie będzie za mały ?
majek   zwykle sobie żartuję
24 listopada 2010 15:38
nie będzie za mały
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
24 listopada 2010 15:41
MonikaxD wiele koni chciałoby miec boks w takich wymiarach...
Wiem że standardowy to 3X3 ale jakiś taki mały mi się wydaję 🙂  dzięki  :kwiatek:
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie można kupić lustra nadające się na halę i jakie powinny mieć wymiary ?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
29 listopada 2010 18:38
fabapi- o ile dobrze pamiętam Lostak podawała link
do luster, które ma u siebie - jak pogrzebiesz w tym wątku to na pewno
któryś z Jej postów Ci wyskoczy... 
Fabapi może w Krak-szkle zapytaj jak będziesz wiedzieć jakie chcesz  😉
lostak   raagaguję tylko na Domi
29 listopada 2010 20:53
[quote author=ms_konik link=topic=841.msg789698#msg789698 date=1291055939]
[/quote]

nie szukaj... proszę:  lustra są pokryte specjalna folią, zeby sie nie rozwalily po stluczeniu, wlozylam je w luzne ramki pod katem.  sprawują sie swietnie i bardzo dobrze przez nie widac, nasze maja  chyba 2 m x 1 m ale nie pamietam,  oni beda wiedziec jak powolasz sie na Centuriona i mnie tel. 22 783 70 41
lostak, z ciekawości - planujecie montować lustra przy czworoboku zewn?
[quote author=ms_konik link=topic=841.msg789698#msg789698 date=1291055939]

nie szukaj... proszę:  lustra są pokryte specjalna folią, zeby sie nie rozwalily po stluczeniu, wlozylam je w luzne ramki pod katem.  sprawują sie swietnie i bardzo dobrze przez nie widac, nasze maja  chyba 2 m x 1 m ale nie pamietam,  oni beda wiedziec jak powolasz sie na Centuriona i mnie tel. 22 783 70 41
[/quote]

serdeczne dzięki  :kwiatek:
lostak   raagaguję tylko na Domi
30 listopada 2010 07:28
lostak, z ciekawości - planujecie montować lustra przy czworoboku zewn?

nie... w naszym klimacie bylyby non stop brudne.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
05 grudnia 2010 21:51
Pamiętacie moją ruderę  😉 ?

później

i z dzisiaj  🤣
Euforia - super 🙂
agull   Dążąc do celu
06 grudnia 2010 09:04
Kiedyś tam obiecałam zdjęcia  😡
Jesteśmy, a raczej stanęliśmy na takim etapie. Gdyby nie śnieg dalej byśmy działali.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się