KOTY

ehh zbeczka wiem co czujesz. U nas było to samo. Poprawiło się trochę jak nowy przybysz trochę urósł i się odrobinę uspokoił.. 

A tu mały pingwin trochę większy:

z Bazylem:

w końcu pies to też może być przyjaciel:

No i kota też od revolty uzależniłam, jak będę pisać bez ładu i składu to wiadomo kto się za mnie podszywa  😁 😁

Ehh a tu mała stajenna bida, znowu ktoś koty podrzucił. Widać że domowy, robi do kuwety. Szukamy pilnie domu (w stajni juz 8 kotów które małego nie lubią zbytnio) Popytajcie proszę czy nikt nie chce kota...
xxagaxx znam ten ból, mnie też ktoś bezustannie podrzuca koty, a ja bezustannie je przygarniam i teraz mam aż za dużo tego towarzystwa 😉
Sposób na zimę  😜 
my_karen   Connemara SeaHorse
03 grudnia 2010 18:22
monia, no sposób najlepszy, sama tak robię 😉
xxagaxx, zdjęcie z psem wymiata 🙂

A co do podrzucania zwierzaków, to u mnie w okolicy też z tym problem... Wczoraj właśnie ktoś podrzucił mi na ganek długowłosą kotke. Przepiękna i przegrzeczna, gdybym Riciaka dalej miała to by została pewnie choćby dla towarzystwa. Riciak zresztą przecież też podrzucony mi do ogródka był. W międzyczasie jeszcze jedna kociczka podrzucona była, też do ogródka, ale sąsiadka akurat w tym czasie swojego kota musiała uśpić i maleństwo wzięła. Masakra tutaj jakaś...

A moja podwórkowa bida okazała się byc kotką jednak, dobre przeczucie mieliśmy z mężem od samego początku 😉
Najchętniej czas spędza na rękach pańci, bo przecież śnieg jest zimny i paskudny, na widok miski robi sztuczki, a o łapaniu myszy to juz chyba zapomniała całkiem. Tylko dalej dostaje ataków paniki na widok kogoś obcego, ani oddalić sie od swojej budy nie chce dalej niz na 20m...
A to wczorajszy zimowy Riciak wtulający się w pańcie 😉
my_karen jak z dzieckiem na ręku... 😉
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
03 grudnia 2010 18:29
my_karen, Ale fajna kicia 💘 . Gdyby tak moja chciała być na rękach noszona...

Żabeczka, ale cudne łapki! 😍 Szkoda Borutki. Z moją poprzednią kocicą też były problemy. Królika goniła (do czasu aż królik ją użarł i zwiewała przed nim, albo lała go jak wariatka). Ile ma lat kocica?
yesad   Blondynka z mózgiem (:
03 grudnia 2010 18:56
To ja się pochwale moim Bond'zikiem który jednak lubi śnieg 🙂

yesad  jaki wielki kot!!
my_karen super zdjęcie 😉

Tercet zima to najgorszy czas... My w stajni aktualnie mamy 8 kotów... I jak dla mnie to już maks. Więcej nie wiem gdzie się pomieści, nie wiem jakim cudem damy radę więcej wykarmić. I na wiosne trzeba bedzie te stadko (bez 2 bo już są po) wysterylizować.... Tylko co z tego ze nasze nie będą się rozmnażać jak nam za 5min kolejne zwierzaki podrzucą??  😵
yesad   Blondynka z mózgiem (:
03 grudnia 2010 19:05
yesad  jaki wielki kot!!

No lekko wyrośnięty jak na Brytyjczyka, a dopiero co rok skończył więc jeszcze rośnie  💃
Ale tylko na suchej karmie jest i tak wygląda!

xxagaxx twój pingwin ma super tą maść! 😀
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
03 grudnia 2010 20:04
Notarialna kocica jest młoda ma ok. 3 lat. Najgorsze że sama została przygarnięta przed zimą.. i zapomniała już chyba jak to jest.
Marcel podchodzi do niej na spokojnie a ona od razu warczy, bije go łapą  i ucieka... na co on goni za nią.
Boruta nie chce żadnego głaskania ani ode mnie ani od rodziny.
Jest mi strasznie przykro, bo próbowałam już wszystkiego aby przyzwyczaić tą parkę do siebie. W tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz.
Ona absolutnie nie akceptuje Marcela i koniec. 🙁

xxagaxx popytam po znajomych czy nikt nie chce kici. Szkoda aby takie słoneczko nie znalazło domku.

yesad fajne umaszczenie 🙂
zabeczka17 będę Ci bardzo wdzięczna 😉 Ja go moge w domu przechować przez jakiś czas (np. ja ktoś chce kota dopiero po świętach) Nie mogę wziąć 3 kota bo mnie by chyba razem z nim z domu wywalili. Już ledwo Koko przemyciłam.

Współczuję Ci, ale obawiam się że nic nie zrobisz. Koleżanka ze stajni opowiadała mi ze jej przybłęda na widok nowych kotów w domu zaczął sikać gdzie popadnie.. Mimo ze umie korzystać z kuwety, musi nalać też gdzieś indziej. To jest dopiero masakra.
moja Savana na widok Synusia wyprowadzila sie na balkon, bo dalej nie mogla, nienawidzila go z calego swojego serduszka, pol roku albo i dluzej go obserwowala z nieukrywanym niezadowoleniem, pierwszy raz zauwazylam, ze Savana jednak akceptuje Malego, gdy ten pojechal na kastracje i jej zniknal, czekala na niego pod drzwiami, teraz to Mamusia i jej Syneczek, ktorego pucuje jak kociaczka, a ten prawie 5 -cio letni kocur jawnie to wykorzystuje. Tak wiec, roznie to bywa, ja mam nadzieje, ze po okresie buntu i niezadowolenia, Borutka jesli nie pokocha/zakumpluje sie z Mlodym, to przynajmniej przejdzie do porzadku dziennego nad jego obecnoscia, za co trzymam kciuki, bo Borutka to moja forumowa ulubienica  😎
musialam to t wrzucic...2 kocie gadulki  😍

i tlumaczenie na jezyk ludzki  🤣

ps. Miłosz siedzi pod glosnikiem i im wturuje  😉
03 grudnia 2010 21:51
xxagaxx wysłałam dzisiaj już z 10 smsów 🙁 nikt nie chce kici 🙁  Zapytam jeszcze jutro.. ale ciężko teraz żeby toś coś przygarnął.
sanna nie wiem co ta Boruta ci zrobiła że jest twoją ulubienicą toż to zwykłe dachowe kocisko 🙂 żeby chociaż miła była dla otoczenia a to kolczate bardziej jak kaktus 🙂 :P 🙂 🙂

Dziękujemy za wsparcie :kwiatek:
03 grudnia 2010 21:59
zabeczka17, No to niezbyt fajnie. 🙁 Jakby była starsza to można by to było zrzucić na przyzwyczajenie do wychowania bez obecności innych kotów.
03 grudnia 2010 22:07
🙁 zobaczymy... mam jeszcze nadzieję że Borutka da sobie spokój jak młody dorośnie.  😡
sanna nie wiem co ta Boruta ci zrobiła że jest twoją ulubienicą toż to zwykłe dachowe kocisko 🙂 żeby chociaż miła była dla otoczenia a to kolczate bardziej jak kaktus 🙂 :P 🙂 🙂

No, urzekla mnie dziewczynka, od pierwszego zerkniecia na jej zdjecie  😎 😍
btw. moze jeszcze jakies zdjecie Borutki dla coci sanny sie znajdzie  👀  😀

Ciekawe co to u Feli.. Dea, gdzie jestescie ? mam nadzije, ze z Fela coraz lepiej..
03 grudnia 2010 23:15
sanna specjalnie dla ciebie 🙂
Akurat 30 min temu małpa walczyła z Marcelem. Zgarnęłam ja z dużego pokoju i wsadziłam do siebie na łózko. Jej mina mówi mi wszystko.
Durna baba 🙂 Oczywiście swoją porcję pieszczot dostała i o dziwo nie uciekła :P 🙂

Dea jak zdrowie kociurki?
oo, jest Borutka  😍 ona ma minke na na lekko obrazona a moze tez lekko wkurzona Ksiezniczke przystalo  😎 W koncu byla pierwsza a tu sie jej jakis maluch placze  🤣 No, piekna jest dziewczyna  😍
03 grudnia 2010 23:43
Przytyła 🙂 nabrała ciałka na zimę i futra gęstszego dostała. To już nie ten sam wypierdek co wcześniej 🙂 waleczna się zołzucha zrobiła 🙂
dzięki  :kwiatek:
U mnie mija pół roku jak 3 kot jest z nami i właśnie obserwujemy pierwsze objawy tego, że jedna z kotek zaczyna akceptować UK-iego 😉 (jedna zaakceptowała go dość szybko) - nie każda gonitwa kończy się walką, mogą koło siebie leżeć na sofie w odległości 20 cm i nawet kocica czasem zagląda co tam UK robi 😉
dea   primum non nocere
04 grudnia 2010 12:45
Dzięki wszystkim wypytującym o Felę 🙂  :kwiatek:

Na początek fotka z najgorszego dnia - poniedziałek, przed pierwszą wizytą u dr Ławeckiego:

Tak własnie siedziała, obojętna na wszystko, nic już nie jadła - jelita puste. Miałam z nią jechać na kontrolne (!) badania krwi po tygodniu lania kroplówek NaCl. Zmieniłam trasę i myślę, że to była decyzja ratująca jej życie... A w tej chwili - kontrolne badania zaplanowane na przyszłą środę. Nerki podobno są w normie. A zachowanie kota? Od trzech dni wita mnie przy drzwiach. Łazi i domaga się żarcia. Jelitka znowu zaczynają pracować - była pierwsza po chorobie kupa 🙂 Chodzi za ludźmi, gada do nich jak zwykle, przychodzi na kolana, zamiast zaszywac się w tym kącie od fotki (to pokój, który w dzień stoi pusty - sypialnia). Może dzisiaj uda mi się zrobić jej nowe fotki. Ale jest dużo lepiej 🙂 Jeszcze żeby tylko bez leków się poprawiała dalej (cały tydzień dostawała codziennie "wspomagacze", ale w coraz mniejszej ilości - dzisiaj pierwszy dzień bez wizyty u doktora).

...a gdyby się ktoś jeszcze zastanawaiał co u moich jajcarzy, to proszę:
Król Simba Pierwszy na parapecie

Tak wygląda dzisiaj. nie jestem przekonana, czy te jego oczy już takie zupełnie zdrowe są. Troszkę jeszcze "śpiochów' jest i jakby minimalnie zbyt różowe spojówki. Trzecią powiekę trochę widać, ale nie pamiętam, czy zawsze tak miał. Na nosie też jakieś paprochy przyklejone ma i zdarza mu się kichać. Kociary, jestesmy w normie czy ustawiać paska w kolejce po Feli do doktora?

Lemur zwykle wygląda tak, szczególnie jeśli niedawno odkurzałam:

Ale żeby nie byo, że nadal taka totalna dzicz - czasem nawet wychodzi nieśmiało... Mogę...?

Głaskać się już daje calkiem nieźle, rzadko ucieka, nawet się bawił szczurem! Sorki że niewyraźne zdjęcia, ale jego ciężko uchwycić 🙂

No i z Simbą szaleją, widać, że się Król lepiej czuje - znowu męczy Lemurka 😉

..i po drapaku łazi 😉

No to Was zasypałam paskami po same uszy 🙂
04 grudnia 2010 12:56
dea, Super, że z kocicą wychodzisz na prostą! Trzymam dalej kciuki za Was! 😅
dea   primum non nocere
04 grudnia 2010 13:00
Gdyby nie sanna i dr Ławecki, to mała już by... padła z głodu u mnie na kolanach  😲 brrr....!

Jeszcze raz dzięki za kontakt!! :kwiatek:
cieciorka   kocioł bałkański
04 grudnia 2010 13:10
zabeczka17, trzymam kciuki za miedzy kocie porozumienie.
z mojego doświadczenia wynika, że koty należy na samym początku zamknąć ze sobą (kontrolować) i pozwolić poustawiać, a nie dać starszemu uciekać.

dea, super, bardzo się cieszę z poprawy! te oczka nie są jeszcze cacy, trzecia powieka jest widoczna, ale ja się nie podejmuję diagnozy. zawsze mozesz zabrać zdjęcie do doktora jak będziesz szła z Felą 🙂
jakie on ma fajne pędzelki na uszach! 🙂 Lemurek też świetny, przytula się do ciebie czasem?

Moja wczoraj wysterylizowana, siedziała po operacji biedna i obojętna, nic nie chciała. W nocy wtulała się we mnie, dziś już dostała jeść, nie jest już taka pokrzywiona, humor jej chyba wraca. Ale bardzo marnie wyglądała. Jest bez kubraczka, w poniedziałek na antybiotyk, a za 10 dni na ogarniecie szwów.

kupiłam dwie saszetki karmy mokrej z zawartością min. 60% mięsa w przeprosinach, bo Rudy musiał niestety pościć wraz z młodą. Niechętny zmianom, ale wsunął całą porcję.
04 grudnia 2010 14:28
dea super ! że z młoda lepiej 😀

cieciorka zamykałam ich razem w  moim pokoju przez długie tygodnie na ok. dwie godzinki. Były bójki, olewatory a i tak każde lądowało w swoim kącie. Marcel bardziej ze strachu. Efekt? Kocica przychodzi się nażreć i natychmiast chce wyjść na dwór . Jest obrażona jeszcze bardziej a mój pokój omija z daleka. Nic nie działa, nawet nacieranie zapachem.  Jedyna nadzieja w tym że Marcel w końcu dorośnie, zostanie wykastrowany i może Borutka go w końcu zaakceptuje.
dea super że już lepiej 😉 Trzymamy kciuki zap powrót do zdrowia.

zbeczka u mnie też nic nie pomagało. Nieważne czy cały dzień siedziały razem w pokoju czy nie. Najgorsze było to że Bazyl zobaczył że Lula sie go boi i tak superowo ucieka i można ją gonić  😵 😵 Po ok roku jak młody trochę się unormował to byli w stanie jeść obok siebie czy spać na jednej kanapie. Ale i tak ją w przypływie bzików gonił i zaczepiał.

Najbardziej mnie rozbawiło że jak przyniosłam Koko do domu to Bazyl się obraził  😂 Prychał, burczał uciekał. Zapomniał wół jak cielęciem był  😁 Ale już mu dzięki bogu przeszło.

Myślę ze musisz przestać się starac. Nie wciskać małego na siłę twojej kotce. Ja bym w ogóle zrobiła jej kąt gdzie może być tylko sama i mały nie ma wstępu. Ona czuje się niepewnie w swoim domu i dlatego ucieka.
04 grudnia 2010 15:21
dzieki za wsparcie  :kwiatek:
Graba.   je ne sais pas
04 grudnia 2010 15:49
dea, cieszę się, ze z Twoją już coraz lepiej. Gdy widzę wstawione zdjęcie mam przed oczami moją kotkę, która nie miała takiego szczęścia i przez debilnego weta męczyła się  prawie tydzień. Gdy po 6 dniach zmieniliśmy (codziennie dostawała zastrzyki)weterynarza powiedział, ze jedyne co możemy dla niej zrobic to ją uśpić.
W grudniu minie 4 lata...
dea   primum non nocere
05 grudnia 2010 09:39
Graba u mnie niestety też przez tydzień się męczyła i wykańczała, traktowana wyłącznie kroplówką z NaCl - bez kontroli. Gdybym od razu trafiła do tego weta, może już byłaby zdrowa. A żeby nie było tak pięknie - wczoraj była wesoła i rozbiegana. Wychodząc zostawiłyśmy jej jedzenie. Wracamy po kilku godzinach - wtrąbiła dużo, już na pierwszy rzut oka za dużo jak na nią. No i kota nie ma. Wołam, kiciam, w końcu wylazła z jakiejś dziury, ale taka biedna... usiadła na łóżku tyłem do ludzi i się oblizywała tylko - zero reakcji na moje wołanie. To typowe jak się źle czuje, niestety 🙁 Spakowałyśmy zwierzątko i pojechałysmy do pana doktora na dyżur. Dostała swój "kumpot", badanie - znowu "coś" jest w jelicie, ale w innym miejscu. Moje podejrzenie jest takie - ona teraz żre dużo, bardzo dużo, żeby się próbować odbudować. Przytyka się i dlatego zrzuca te ogromne ilości. Nigdy nie mogła dużo zjeść bez skutków. Te "cosie" to pewnie kule włosowe. Zawsze miała z nimi problemy. Najlepiej funkcjonowała na RC hairball, ale to trochę mało kaloryczne na teraz. Kurcze, zostaje tylko convalescence + hairball w ramach diety... Żeby się jeszcze dało gdzieś łatwo kupić conv - a tak, codziennie latając po pracy na wizytę, nie mam kiedy odwiedzić hurtowni wet albo naszego pierwszego weta, który toto rozprowadza. Muszę naciagnąć czasoprzestrzeń jeszcze.
A w poniedziałek robimy USG brzuszka. Prosimy dalej o kciuki, żeby nie wyszło nic złego. Tyle dobrze, ze nie ma żadnych objawów bólowych przy macaniu brzucha, tylko ta "kiełbaska" w różnych miejscach.

Co do Borutki - ja bym nie zamykała kotów razem. Ja bym się zamknęła z Borutką. U nas na kocie fochy praktykowane jest zamknięcie się z kotem w łazience. Ale czasu to trzeba miec... jak na konia 😉 Czekasz aż kot podejdzie do Ciebie (nie siadaj przy drzwiach). To na dobry początek. I tak codziennie. Może w końcu odkryje, że ma swój czas, kiedy ma Ciebie na wyłączność. Powodzenia! Fela też ciężko przeżyła wprowadzkę kocurów.

A moje paski jajeczne właśnie latają dokoła jak totalne wariaty 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się