Derki

Zwracam się do Was z pytaniem ponieważ jestem kompletnie zielona w kwestii derkowania a to nasza pierwsza zima w boksie angielskim. Na najbliższe noce zapowiadają mrozy nawet do -20 stopni (w tym momencie już mamy -17) i zastanawiam się, czy na noc nie przyda się założenie polarówki. Koń jest w dobrej kondycji, ofutrzony jak trzeba, siana ma pod dostatkiem, dość grubo ścielone, codziennie padokowany po kilka godzin. Góra boksu zawsze otwarta (koń z RAO). Niestety do stajni mam daleko i nie jestem tam codziennie więc nie mam możliwości sprawdzenia czy koniowi jest akurat czy nie. Z drugiej strony nie chciałabym zbyt kopytnego przyzwyczaić do derki żeby nie odbiło się to na jego zdrowiu. Zakładać polar na te mrozy czy darować sobie? Bo sama już nie wiem.
ivett, dzisiaj przymierzyłam derkę na Dzionka i jest BOSKA  🏇 Rozmiar idealny, kolorki fajne, a wykonanie - no po prostu mistrzostwo, chyba najlepiej uszyta derka jaką miałam 🙂 Porobiłam fotki, wrzucę jak będę w domu. Od razu zamawiam sobie u ciebie podpinkę 🙂
Nie wyobrażam sobie trzymac konia w boksie angielskim przy -20 w samej polarówce. Polarówka nie służy do boksu tylko do osuszenia po treningu.

Ivett Ciekawe jest to że wszystkie moje derki 145cm do tej pory były ciut krótkie, a twoja 145 jest idealna  😅
Dramka, może Dramka ma takie gabaryty jak Dzionek, bo on też jest gdzieś pomiędzy 145 a 155 i derka ivett idealnie na nim leży 😀
Nie wyobrażam sobie trzymac konia w boksie angielskim przy -20 w samej polarówce. Polarówka nie służy do boksu tylko do osuszenia po treningu.

Całą zeszłą zimę Reszka stała w boksie angielskim bez jakiejkolwiek derki, fakt byla mocno ofutrzona, ale nie marzła, no i gó®a boksu była zamykana na noc i na największe mrozy, ale ona jest prymityw więc może dlatego jej ciepło🙂
Dramka, może Dramka ma takie gabaryty jak Dzionek, bo on też jest gdzieś pomiędzy 145 a 155 i derka ivett idealnie na nim leży 😀

Możliwe 😉

Magdzior Ja jestem marzne więc wyobrażam sobie że dramka też  😁
a u nas w angielskich stoją konie bez derek, niektóre zakładane polarki na noc, więc megi007 spokojnie można

A ja często zakładam polarówkę jako przejściówkę na jesień i wiele osób także zakłada, do osuszania mam inną
Nie wyobrażam sobie trzymac konia w boksie angielskim przy -20 w samej polarówce.

Czemu? 😉
Jak koń stoi cały rok w takiej stajni i jest przyzwyczajony do chodu, i się dobrze ofutrzy + ma stały dostęp do siana i jeszcze jakąś dobrą pasze na posiłki, to nie zmarznie.

Ja dzis zapakowałam w drelich na noc, bo ma być -17, a mój koń ma średnie futro. Może jej takie wystarcza, ale jest w dobrej kondycji i nie chce by cokolwiek straciła z wagi poświęcając zbyt dużo energii na ogrzanie się. W każdym razie drelichem zarzuconym na kilka zimnych nocy nie zaszkodzę. Reszta koni w stajni ma naprawdę zdecydowanie dłuższe futro...
A w stajni było -8 jak wychodziłam (jak już kiedyś pisałam, tam w środku w stajni temperatura jest praktycznie taka jak na zewnątrz, bo boksy angielskie, cały dzień otwarte 😎 ).
O, takie futro ma mój koń stojący w tych warunkach:
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
30 listopada 2010 17:50
Szukam jakiejś polarówki, której nie szkoda by mi było wrzucić pod derkę w czasie mrozów, tanio ale dobrej jakości. Coś możecie polecić?  :kwiatek:

lit.
http://dobry-kon.pl/opis/1702427/york-derka-polarowa-ekona.html może coś takiego? produkty tej firmy są naprawdę przyzwoite jak na cenę.
arivle polarówki Yorka, 50zł a nawet ujdą  😉
arivle, polar colorado ze stajni.pl są niezniszczalne 😀 z pasami krzyżowymi, klamra z przodu i zapięciem pod ogon kosztuje całe 50 zł 😉
Mój dzisiaj golony ma drelich i 150g. Wychodząc ze stajni sprawdziłam: pod derką ciepły, uszy ciepłe. Myślę, że będzie mu w sam raz.
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
30 listopada 2010 20:03
Strucelka Ja kupiłam derkę padokową Masty (bez wypełnienia) i na opakowaniu jest napisane 130 cm (5'9) a zamawiałam z tabelki 125cm

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
30 listopada 2010 20:09
Nasturcja-Renata ale też z gnl?
Pani powiedziała, że to 5'6, ale jakby była ciut większa to się nie obrażę 😉 Żeby tylko nie była mniejsza.
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
30 listopada 2010 20:14
Strucelka była ściągnięta z Anglii  😉
Oby była dobra na Twojego zwierza.
Później zamówiłam większą (według tabelki 140cm-6'3) a według Masty 145cm  😁
Orientuje się ktoś może jak z rozmiarówką  nowej kolekcji Eskadrona? Chodzi o derkę 240g w czterech kolorach co jest.
jak sobie radzicie z mokrymi derkami,głównie padokowymi?
gdzie je rozwieszacie?
Wrzucam zdjęcia Dzionka w derce od ivett z wypełnieniem 200 🙂

adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
30 listopada 2010 21:18
Dziewczyny pomozcie prosze, w doborze derki zimowej dla  zrebaka kuca walijskiego. Wymiekam znalazlam tylko jedna. A tu takie mrozy... 😵

poprawiłam, bo post rozjeżdżał forum
korsik, w pustym boksie sznurki rozwiesiliśmy do suszenia.
pustego boksu brak..
wieszam na wieszakach na wolnej ścianie, ale 5 koni nosi derki i jak wszystko się powiesi to wygląda jak jakiś stragan a nie stajnia.
Na polarówki chyba kupię takie wieszaki:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30179435
z boku boksu mam trochę miejsca, to przywieszę
a padokówki chyba będę wisieć jak wiszą  😵

adrianna:
http://www.dlakonia.pl/sklep/page/product/product/1648
http://www.siodlarnia.com/index.php?page=produkt_info&produkt_id=1187
lub jarpol, ivett
a ja zamówiłam 2 derki w Jarpol dla moich koni bo uważam ,że derki Jarpol są najlepszej jakości ,dobrze uszyte,dobrze leżą i mam nadzieje ,że będą wizytówką firmy Jarpol 🙂 już nie mogę się doczekać.  😀
korsik, na polarówkę jeśli konie mają zabudowane boksy to na boksie możesz powiesić ramkę na kawałku łańcuszka- każdy przeciętny facet Ci to skleci 😉 a to co pokazujesz- na grubsze derki na ścianę np.
elegance1, pokaż koniecznie zdjęcia jak do ciebie przyjdą 🙂

Deborah, zamilkłaś coś! Pochwal się nowymi pomysłami derkowymi!
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
30 listopada 2010 21:42
Ok  dzieki bardzo, wybieram druga opcje, zgodnie z pooleceniem. :kwiatek:
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
30 listopada 2010 21:46
mój golec dziś dostał polar pod zimową 300 g - i był wielce zadowolony - zwłaszcza że wieczór mieliśmy bezhalowy i chłopak pobiegał na lonży po śniegu
jak tylko dojdą to wstawie zdjęcia bo zdecydowanie bardziej jestem przekonana do derek Jarpol  😀
elegance1, bardziej niż do czego?
mojw zwierze stoi teraz w 330 gr... I jest ok. Zima u nas okropna ;/ boks ma zwierze przy drzwiach wiec mu już chłodno.

Słuchajcie jak można ocenić ile derka ma wypełnienia?? Mój tattiniak po praniu na pewno nie ma 330gr.. Normalnie jest cienki. Dałabym mu max 200.. to normalne ze tak się dzieje??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się