jeden z koni bardziej miękko nosi, a drugi ma bardziej wybijający chód.
to też czesto zalezy od siodła - pod dopasowanym się bardziej rozluźnia i lepiej nosi a czasem pod dopasowanym się rozluznia, plecy lepiej pracują i niektórzy tego nie docenią... bo powiedzą, ze im sie mniej wygodnie jezdzi 🙄
odpowiedź na szybko: jakie niepasujące buty cie nie obetrą? za małe, za duże czy za ciasne? 😎
podpowiedź: niedopasowane szkodzi. kropka.
caroline, masz rację, to nie było najrozsądniejsze pytanie.
Dziękuję za rozwianie wątpliwości 😉
[quote author=Bonzo link=topic=1412.msg783904#msg783904 date=1290634033] jeden z koni bardziej miękko nosi, a drugi ma bardziej wybijający chód.
to też czesto zalezy od siodła - pod dopasowanym się bardziej rozluźnia i lepiej nosi a czasem pod dopasowanym się rozluznia, plecy lepiej pracują i niektórzy tego nie docenią... bo powiedzą, ze im sie mniej wygodnie jezdzi 🙄
[/quote]
Warto przejechać się na oklep i będzie wiadomo 🤣 A tak na poważnie, caroline, święta racja :kwiatek:
[quote author=caroline link=topic=1412.msg783932#msg783932 date=1290634652]
[quote author=Bonzo link=topic=1412.msg783904#msg783904 date=1290634033] jeden z koni bardziej miękko nosi, a drugi ma bardziej wybijający chód.
[/quote]
Warto przejechać się na oklep i będzie wiadomo 🤣 A tak na poważnie, caroline, święta racja :kwiatek:
[/quote]
w tym watku chyba wszystkie pytania sa rozsadne
1. Mógłby mi ktoś obrazowo opisać jak wygląda "walenie z krzyża"?
Dość często widzę na forum to określenie (koń wysadza jeźdźca waląc z krzyża)
Powiedziano mi, że wczoraj koń właśnie sprawił mi taką niespodziankę ale niestety znalazłam się na ziemi w takim tempie, że nawet nie wiem co tak na prawdę się stało (koń opuścił łeb, bryknął jakoś odskakując przy okazji) 😁
2. Czy któreś z tych trocin nadałyby się do poprawy kiepskiego podłoża w hali?
http://allegro.pl/trociny-ze-stolarni-160l-i1321654595.htmlhttp://allegro.pl/trociny-olchowe-do-wedzenia-17kg-tylko-1-50zl-kg-i1330421405.htmlhttp://allegro.pl/trociny-ze-stolarni-i1339469187.htmlCo za tym idzie. Ile trzeba by zużyć takich trocin aby przyniosło to efekt w hali średniej wielkości (niestety nie znam wymiarów, uznajmy że ok 20 x 45m)
Chess myślę, że mowa tu o zwykłym 'baranku' tzn wybiciu w górę z dwóch przednich.
Przynajmniej tak mi się wydaje, poprawcie jak źle mówię. 🙂
a wg. mnie - z 4 w górę plus plecy wysklepione do gory
cos w tym stylu 😉
Właśnie też mi się to z czymś takim skojarzyło. W moim wypadku było to coś w rodzaju baranka z odskokiem w bok i opuszczeniem nisko łba przez co zabrakło mi konia przed sobą 😁
Caroline ja tak samo rozumiem walnięcie z krzyża 😉
co ile smarować ogłowie, siodło, uprząż jeśli używa się jej sporadycznie ?
jak wziac konia do dolu? stopniowo wypuszczac mu wodze? a potem na takich dluzszych dojechac lydka i jechac? 👀
<typowo laicko>
co ile smarować ogłowie, siodło, uprząż jeśli używa się jej sporadycznie ?
ja smaruję raz na 2 tygodnie, chyba że jeździłam w deszczu to od razu 🙂
W jakim ustawieniu jeździć konia, aby nabudować mu mięśnie szyi i grzbietu?
Dzięki za pomoc 😉
Pytanie idiotyczne ale nigdy nie jestem pewna kto ma racje.
Koń powinien iść głównie od dosiadu czy łydek? 🤣
Ressa, Tego się nie rozgranicza. Jeździec ma mieć dobry dosiad, a dobry dosiad obejmuje również łydki. 😉
Nie wiem zupełnie do jakiego wątku to wrzucić więc zapytam tu.
Ktoś może mi powiedzieć "co to jest"?
Pytanie czysto teoretyczne. Zobaczyłam. Nie mam pojęcia jak i czemu to służy?
to jest nachrapnik. zajrzyj do watku z nachrapnikami w tytule, tam jest wiecej zdjęć i info - mialam i uzywałam takiego.
Dziękuję, już oddaje się lekturze. :kwiatek:
Pytanie w akcie desperacji:
Jeśli bym ogoliła kn'a pod koniec grudnia, to czy jest szansa, żeby mi do końca stycznia trochę zarósł? Szkoda mi go, bo straszny futrrzak jest, ale halę będziemy mieli tylko przez 5 tygodni, a potem wracamy do domu i nie mam możliwości derkowania go.
a dla czego nie będziesz miała możliwości derkowac? Odrosnie trochę tylko jak będziesz go przez te 5 tyg. mrozic po trochu.
Jasnowata, poza tym nawet jesli masz hale to musisz konia derkowac.
a ja słyszałam, że konie powinno się golić najpóźniej w listopadzie, bo potem mogą mieć problem z wymianą sierści. Ale na własnej skórze się nie przekonałam, bo sama golę we wrześniu/październiku
Jasnowata, ja bym nie golila wcale. pomeczysz sie troche z suszeniem po jezdzie, ale tak chyba lepiej, niz go ogolic, a potem miec problem z lysolem, a hali i tak nie bedzie.
Jasnowata, poza tym nawet jesli masz hale to musisz konia derkowac.
Oczywiście, wiem o tym. Na te 5tyg przenosimy się do stajni sportowej, więc na pewno obsługa stajni będzie go derkować na padok jesli o to poproszę.
A w naszej stajence nie mam tej mozliwości, bo stajennym jest "Pan Dziadek", któremu nie chciałabym robić dodatkowych kłopotów. Tak już sie przyjęło, że u nas konie nie są zawijane, derkowane itp. itd., właśnie ze względu na "niekońskiego" stajennego, który nie ma niestety nikogo do pomocy.
Konia nigdy nie goliłam, nie znam się na tym zupełnie.
Wiem jednak, że na hali w zimowym futerku po pierwszym kłusie mogę z niego wyciskać pot. Nie miał nigdy zadyszki, czy brakowało mu sił, ale nie sądzę, żeby czuł się komfortowo.
A jakbyś wygoliła tylko śliniaczek taką maszynką co goli na dłuższy włos?
skoro to prymitywek i to do tej pory nigdy nie golony/derkowany to w 3 tygodnie powinno mu futerko calkiem odrosnac. ja mam szlachetne konie i wszelkie mlode pierwszy raz tej zimy golone obrosly spowrotem w 3tygodnie mimo, ze stosunkowo cieplo derkowane i w ciaglym treningu. wiec tak naprawde gol go po calosci zeby sie nie meczyl, wzucacj w derke a i tak odrosnie nawet za szybko. a jak nie bedzie chcial to go stopniowo "ochladzaj" i wtedy bedzie musial, glupi nie jest na pewno 🙂
Ale możesz kupić porządną dere zimową padokowa oddychajaca/nieprzemakalna i trzymać w niej 24 godziny na dobę, stajenny nic nie będzie musiał robić. A w stajniach sportowych z hala nie zawsze jest za różowo z derkowaniem, tak że sporo osób tak robi.