Uchwycić chwilę

Kastorkowa   Szałas na hałas
07 listopada 2010 18:50
a co z koniem tym wywruconym?
Bryk to szok, dawno takiego nie widziałam  😲  mam nadzieje że drugi koń się pozbierał i nic się nie stało
może się najpierw należałoby sptać co z tym jeźdźcem co się z koniem przewrócił??
Dlatego ja nie lubię hubertusów!!
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
08 listopada 2010 06:48
Nikomu nic się nie stało 😉 Jeździec wsiadł i pojechali dalej 🙂
Bryk to szok, dawno takiego nie widziałam  😲 

To wyobraź sobie, że moja młoda na pierwszych zawodach podczas takich bryków wybijała się pół metra wyżej.  🤔wirek:
Misskiedis, to jest właśnie dla mnie idealnie "uchwycona chwila". Dwa takie wygibasy uchwycić w jednym kadrze, super! 😀
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
08 listopada 2010 11:05
Zgoda jest potrzebna, ja też staram się wybierać takie zdjęcia, żeby nie było zanadto widać jeźdźca, tutaj trudno zidentyfikować kim jest jeździec...

A gdzież to wyczytałaś? Radzę się dokształcić.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
08 listopada 2010 11:14
w TV widziałam urywek tego Hubertusa sarmackiego z wywrotka. Wyglądało to jakby koń nagle ni stąd ni  zowąd w kłusie chyba nawet sę wywrócił.
Strzyga, z tego, co ja wygrzebalam w ustawie wynika, ze zgoda nie jest potrzebna tylko wtedy, gdy czlowiek (wystepujacy podczas jakies publicznej imprezy, a nie uchwycony w sytuacji prywatnej) nie jest glownym elementem zdjecia, a jedynie fragmentem. Innymi slowy, jesli masz na zdjeciu dziesieciu jezdzcow podczas gonitwy, to zgody nie potrzebujesz, jesli masz na zdjeciu jednego jezdzca podczas takiej samej publicznej imprezy i stanowi on glowny element zdjecia, zgoda na wykorzystanie wizerunku jest juz potrzebna. Jesli Ty posiadasz inne informacje, bede wdzieczna, jesli podzielisz sie ze mna podstawa prawna.

a to ja uchwyciłam aparatem forumowej koniary 79 na sobotnim hubertusie. koleżance nic poważnego raczej się nie stało, potłukła się nieco. nietypowo umiejscowione w kadrze, bom się zestresowała i jednym okiem patrzyłam już poza aparatem  😉

Meise, pierwsze super, ale drugie nadaje się raczej do wątku o  koniokrytyce 🙂
dziękuje, a drugie w takim razie zaraz przeniosę  🙂
Meise cudowne!  👍
Tamto nie, więc coś innego😉
Panieneczka z okieneczka xD
http://zapodaj.net/859b4df57cfa.jpg.html
kuco, nie wyświetla mi się.  🙁
ja na hubertusie ustrzeliłam coś takiego:
Kuco nie wyświetla się, ale jak dla mnie, uchwyconą chwilą nie jest zdjęcie, na którym widać, że koń ma jedną nogę na ziemi.

Altiria za to twoje jest ok 😉 Szkoda, że 'lis' zasłonił tamtego konia.
Facella   Dawna re-volto wróć!
11 listopada 2010 18:39
kuco, mi się wyświetla, ale: po pierwsze rozmiar-gigant, po drugie - nie ten wątek, koniokrytyka się kłania...

Altiria, dobrze uchwycone, ale faktycznie szkoda, że lis się tak "wciął"
Ano szkoda, przy takich zdjęciach zazwyczaj bywa, że nie wszystko wychodzi idealnie.  😉
Przeryłam jeszcze galerie na picasie i znalazłam inne zdjęcia:

Jak patrzę na te zdjęcia to utwierdzam się w przekonaniu, że w życiu bym mojego konia nie naraziła na takie sytuacje, jakie mogą mieć miejsce podczas  Hubertusa.

Altiria pierwsze straszne...
BaŚ, to jeszcze nic, chwilę później zadnie nogi były za płotkami:

Na szczęście koń doświadczony (to Bolero), więc jakoś się z tej sytuacji wyratował.

W sumie brawa dla niego, bo przecież wpadł w środek oksera przodem, tyły założył za płotki, a udało mu się wydostać nie łamiąc drągów ani nie zrzucając amazonki. No i był niesamowicie opanowany, pomimo iż dziewczyna trzymała go kurczowo za pysk i na pewno to całe zajście nieźle go zestresowało. Jak już zobaczył, że wszystko jest okej, to po prostu się zatrzymał.  👍
Co następne zdjęcie- to gorsze 🤔
A najokrutniejsze ostatnie- za co ten koń został ukarany?
Amazonka ma ochraniacz- szkoda, że nie ma ochraniaczy dla koni  - przed ludźmi.
guli ukarany?  👀
jett   success is the best revenge
12 listopada 2010 08:24
Altiria, dobrze, że się wyratowali ( w sumie koń wyratował), bo wygląda nieciekawie.
[quote author=galopada_ link=topic=2332.msg766994#msg766994 date=1289550108]
guli ukarany?  👀
[/quote]
Chyba żartujesz 😲
"Poszerzanie uśmiechu " metalem - jest nagrodą ?

Szczęście dla ludzi, że konie nie krzyczą z bólu 🙁
mi to wyglada na łapanie przez dziewcze równowagi. widac konkurs nieduzy wiec i umiejetnosci jezdzca nie sa ogromne. no litosci  😵 jak ci kon bryka to puszczasz wodze i czekasz az przestanie albo az spadniesz?  😂 a jak juz wisisz ledwo na siodle to nawet nieswiadomie nie zdaza ci sie ciagnąc?
kolorwiatru   Pani władczyni imperatorka
12 listopada 2010 09:14
galopada to ty nie wiesz, że guli w najstraszniejszych sytuacjach zatraca swój instynkt przetrwania i myśli tylko o koniu żeby go nie szarpnąć, nie zestresować i nawet jakby się cała połamała to by podpełzła jak gasienica do swojego konia i sprawdziła czy go przypadkiem nie poszarpała i goraco go przeprasza... ?  😁
aaa czy to ta guli? okej wszystko jasne  😎
[quote author=galopada_ link=topic=2332.msg767031#msg767031 date=1289551806]
a  juz wisisz ledwo na siodle to nawet nieswiadomie nie zdaza ci sie ciagnąc?
[/quote]

Nie zdarza.
Na zdjęciu nie widać, żeby ratowała się przed upadkiem trzymając wodzy.
Siedzi pewnie i sprawia ból koniowi- pewnie karze konia  za to, że źle skoczyła.
oczywiscie i wbija mu 4 cm ostrogi w boki i leje batem  😂 daj sobie spokoj. 😵
Trzymanie się wodzy jako ratunek przed upadkiem- to dopiero zanik instynktu samozachowawczego 😀
Nie znam przypadku, zeby taki plan powiódł się.
Wprost przeciwnie - koń ucieka przed bólem również , a dodatkowo mozna sprowokować upadek razem z koniem- to pewnie dopiero frajda , jak leży się pod 500 kg  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się