strzyżenie / golenie koni

A ja ponawiam pytanie, które zadałam parę postów wyżej: jak poznać, czy napięcie w golarce jest dobrze wyregulowane?  :kwiatek:
asior   -nothing but eventing-
11 października 2010 16:41
Jakie napiecie? Napiecie chyba jest jedno, tak? Bo ja nie rozumiem  🤔
asior, bostonka pyta chyba o regulację śrubą (ang. tension) - jak to po polsku określić? 
Ja to zawsze robię tak na czuja. Jak jest za słabe, to maszynka przestaje dobrze ciąć. Jak jest za mocne, to się przegrzewa. 
asior   -nothing but eventing-
11 października 2010 17:07
No tak myslalam! Ja tez to robie na czuja. Jak golarka nie lapie, to minimalnie dokrecam, az bedzie ok  😉
moja jest tak ogolona:

postaram się o lepsze zdjecie
korsik, daj znać czy nie zapaca Ci się na szyi, mój dziś całą szyję miał mokrą chyba nie mogę tak zostawić 🙁 ile nóg ciachnęłaś bo nie widzę?
kujka   new better life mode: on
11 października 2010 20:25
Burza, ja widze - standardowo.
rozwiazalas problem z goleniem nog?
ja tez mysle jak ogolic, mam ochote poszalec z wzorkami i w ogole jakos go tak odjazdowo ciachnac ale zastanawiam sie czy nie bedzie mu najlepiej jak go opitole zwyczajnie na lysola... po wczorajszym koniu-szmacie troche sie zalamalam... no ale z 2 strony wczoraj bylo tez bardzo cieplo, wiec to na pewno podwoilo efekt.
To ja jakaś ślepa jestem..
Tak stwierdziłam, że golę nogi tak jak w lato

Czyli 'pod owijkę', staw goły. Nie zmarznie przecież a jak się utapla w jakimś błocie to łatwiej zmyć z brzucha i nóg.

Wzorek i tak możesz zrobić!
nogi standardowo.
Na szyi się trochę poci, ale bardzo szybko wysycha. Nie chciałam ciachać całej szyi (ale rozważałam zostawienie tylko'derki nerkówki'😉 ze względu na to, że nie mamy hali.

11 października 2010 20:36
Burza, no i dobrze, jak mu bedzie zimno to odrosnie szybciej.

wzorek na pupie to wiadoszka ze bedzie, ale chcialam sie pobawic tym goleniem troche, jakos bardziej fantazyjnie, "oplywowo" go ciachnac, czy co, ale teraz juz sama nie wiem... jeszcze pewnie przez 2 tygodnie nad tym pomedytuje i w koncu jak wrocimy do nowej stajni to ciachne. poki co szukam inspiracji i robie jakies projekty-maziaje...
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
11 października 2010 22:12
kujka tnij na łyso 😉
ja jestem bardzo zadowolona, gorzej tylko z derkowaniem, bo pogoda teraz beznadziejna - w nocy 0 stopni, w ciągu dnia 18. No i bądź tu człowieku mądry, skoro derek Belfastowi zmieniać nie będą 🙄 A sama nie będę przecież codziennie przyjeżdżać po to, żeby derki zmienić...
Jak przyjdzie do mnie derka 200g od Ivett to chyba go w nią spakuję i będę patrzeć, czy się nie poci.
Strucelka, musisz przeczekać najgorsze wahnięcia temperatur. Ja mam to szczęście, że mi zmieniają derki bez żadnego problemu.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
11 października 2010 22:43
No niestety, nie mam wyjścia.
W weekend na zawodach w ciągu dnia stał w polarze, a na noc polar+ortalion, bo stał w stajni namiotowej i było bardzo zimno.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
11 października 2010 22:45
Tylko warto pamiętać, że większość stajni jest na noc zamykana - a konie naprawdę mocno grzeją! W rezultacie często jest w niej tak naprawdę cieplej w nocy, niż w dzień, kiedy wszystko pootwierane.
Koniczka, właśnie my przez to w nocy stoimy w drelichu a w dzień duużo grubiej 🙂
Młoda dama ma gwiazdki na pupie, ale jest taka ciemna , ze slabo zdjecie wyszlo.
Poważnie rozważam zakup golarki i po przeczytaniu Waszych opinii stanęło  na firmie Heiniger. No i nie mogę się zdecydować pomiędzy tymi trzema modelami
http://shop.bober.com.pl/advanced_search_result.php?keywords=Heiniger&language=pl
DELTA
HANDY
PROGRESS

Generalnie maszynka ma być dla mojego nerwusa z łaskotkami  😉, ale oczywiście jak zdarzy się ktoś chętny to usługowo też bym ogoliła 🤣

Proszę pomóżcie bo sama nie zdecyduję  🙇
pierwszy koń w tym roku ogolony  😉
mamy smoka ale chyba będe go poprawiać jeszcze
Zmniejszyłabym nieco skrzydła. Poza tym- super  😉
horcia137, boski!
dzięki
no własnie koleżanki mnie namówiły żebym zrobiła większe niż zamierzałam ale jednak źle to wygląda
będe poprawiać  😉
a myśmy się ogolili tak 🙂 zdjęcie paskudnej jakości, ale na razie innymi nie dysponuje. Planuje jeszcze dogolić zad i walnąć wzorek
Raz kozie śmierć  🤣 zamówiłam Heiniger Progress. Mam nadzieję, że to będzie udany zakup  🏇
jascus199   :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
18 października 2010 11:26
Witajcie, mam pytanie co sadzicie o ogoleniu konia ktory nie chodzi po hali, a jest nerwowa i szybko sie poci , na padoku spedza jakies 4 godziny jak pogoda dopisuje 🙂  Czekam na podpowiedzi 😉
Halo halo 🙂
Jest tu ktos, kto ogoliłby mi kunia??  :kwiatek:
Zarasta juz i tak kosmicznie się poci... masakra...
Konio stoi pod Krakowem (Włosań), oczywiście mogę "fryzjera" dotransportowac w obie strony 🙂.
18 października 2010 11:31
Gagulec, jak mnie dotransportujesz z Warszawki to ja! 😁
Gagulec, jak mnie dotransportujesz z Warszawki to ja! 😁

Pędzę lęcę kupić Ci bilet lotniczy :kwiatek:
18 października 2010 11:51
Gagulec, zwaz, ze latam tylko 1 klasa...  😎
Ja się też powoli zbieram do golenia.... Tylko nie wiem co na zadku zostawić. W zeszłym roku Sigma zrobiła rekinka, którego kazdy mylił z nietoperzem zwłaszcza później :P

A teraz nie mam kompletnie pomysłu... Coś proponujecie może??
Dla mnie hitem jest konik z ferrari  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się