siodła bezterlicowe

Maria25,  ma 11 lat, to była zwyczajna ironia wynikająca z dyskusji w inny wątku
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,11961.3300.html
mhm - ciekawy wątek mi podsunęłaś 🙂
Najdrożsi bezterlicowcy.
Ci co choć trochę śledzili moje perypetie z siodłem, z pracą, wiedzą, że szukam taniego siodła. Zainspirowana wątkiem, i ciężkim westem (notabene z połamaną terlicą), nie chcąc mieć podobnych problemów, chcę kupić...bez terlicy. Co powiecie na takie siodło? Proszę, nie podkupujcie mi go, jeśli się do czegoś nadaje to coś..

http://cgi.ebay.ie/AMAZING-western-treeless-nubuck-saddle-brown-16-/160482361849?pt=UK_Horse_Wear_Equipment&hash=item255d7e81f9

pytanie nr dwa: jak sprawuje się nabuk?
Konstrukcję ma podobna jak barefoot ale tak na moje oko to jednak gorsza klasa... puki co cena zachęcająca i warto by zaryzykować ale jeszcze troszkę do końca czasu jest. A jak masz ochotę wypróbować westowego barefoota to zapraszam do mnie 🙂
Najchętniej upolowałabym barefoota w dobrej cenie (nikt nie ma westernówki na sprzedaż?) .. nie chciałabym kupić siodła po to by za pół roku rozglądać się za nowym, niezbytnio mnie na to stać..
A czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś na temat tego siodła, przymierzam sie do kupna 🙂

http://www.hooks.se/product.aspx?productid=320623&deptid=26&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

Z góry dziękuję 🙂
A czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś na temat tego siodła, przymierzam sie do kupna 🙂

http://www.hooks.se/product.aspx?productid=320623&deptid=26&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

Z góry dziękuję 🙂

Wyglada jak bezterlicowka hooksa  🤣
Ile to wychodzi na pln? Moze lepiej cos kupic firmowego/uzywanego? Tego typu bezterlicowek jest cala masa na rynku...
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
04 października 2010 20:01
Słuchajcie potrzebuję waszej pomocy...chodzi o popręg do bezterlicówki.

Zakupiłam popręg Nortona na gumach- http://www.gnl.pl/popreg-ujezdzeniowy-norton-p-2365.html

wiem szału to on nie robi

No i pojawił się nie mały problem. Bo tak to miejsce które zaznaczyłam w kółku praktycznie nie pozwala mi na dopięcie pasków od siodła. Szlufki są ciasno przyszyte i blokują/ stwarzają opór przy dociąganiu popręgu/ zapinaniu.
Znowuż jak pominę je przy zapinaniu popręgu to końcówka popręgu schodzi na boki , odsłaniając sprzączkę... boję się żeby koń w tym miejscu się nie obtarł.
Moje pytanie  co robić...
Czy opitolić popręg  tak jak zaznaczyłam różową linią i nie przejmować się sprzączkami.
Czy ewentualnie rozpruć szlufki i nie wiem  jakąś gumę tutaj wszyć w ich miejsce. Aby w nią wkładać popręg.

Samego popręgu się no nie pozbędę, na lepszy mnie nie stać.

Czy ktoś mi może odpowiednio poradzić?
wymień szlufki 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
04 października 2010 20:43
kolejna osoba która tak mi radzi. Dziękuję 🙂
Pytanie do właścicieli padów "physio" pod siodełka Cheyenne/Cherokee - jakie są wymiary padu (podkładki)?
Czy zależą od rozmiaru siodła (0, 1, 2)?
Gdzie najlepiej się w taki pad zaopatrzyć?

Jakie są różnice między padem pad "special" a padem  "physio" (oprócz ceny 😉 )?

I jeszcze jedno - zamawiał ktoś HalfPad (http://www.barefoot-saddles.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=142)?
Jakieś opinie?
EKornik Ja chciałam zamówić half-pad od polskich przedstawicielek (www.siodlabarefoot.pl), ale był on nie do ściągnęcia. Można go zamówić jedynie przez link, który podałeś. 😉
Pad physio i special możesz zamówić właśnie na www.siodlabarefoot.pl i szczegółowo wypytać się o wszystko. 😉
Pozdrawiam. 🙂
jak sobie radzicie z dopasowaniem długości puślisk w Cheyenne, bo mi wychodzi na to, że dł prawie jak w ujeżdżeniowym, Na razie doświadczam -  jestem po drugim dosiadzie.
Special jest dla osób do 75 kg phisio powyżej tej wagi. Różnią się tak w dużym skrócie tym że w phisio jest taki dodatkowa doczepiana cześć z panelami czyli ma lepiej chronić koński grzbiet 🙂
kasia-pala - czyli pad "special" to tylko neopren?
W takim razie takie minimum pod bezterlicówkę to np. coś takiego: http://www.bonidos.pl/66-17-potnik-z-podkladem-neoprenowym ??

Bo "physio" to właśnie czaprak z neoprenem plus ta doczepiana na rzep podkładka, nie wiedziałam, jak wygląda pad "special", stąd pytanie o różnice...
Właściwie to myślałam, że w tym padziku "special" też są jakieś wkładki/panele...
EKornik ten z Bonidosa jest trochę za cienki, neopren w padzie special jest dość gruby, raczej jak porządna karimata około 1 cm grubości (takiej grubości, ale bardziej zwięzła faktura). Pinesska kiedyś pisała, że nie powinno się czuć swoich palców po ściśnięciu takiego neoprenu i miała rację.
Mój pad dojdzie na dniach więc jak będzie potrzeba to go obfocę dokładnie i wrzucę. Ja jeździłam rok z DIY padem ale bardzo dokładnie się do robienia go przygotowywałam i sprawdził sie w 100 % ale to był podwójny panel + podwójna wełna też tanio to nie wychodzi niestety ale po plamach potu było widać że działa super i konia o ile lekko marudziła jak jeździłam na początku z kocykami i innymi samoróbkami tak po tym jej wszystko pasowało 🙂
ale dobrego linka dałaś Ekornik, bo bonidos robił dla mnie na zamówienie pad bezterlicowy, także może ci też zrobic, na PW wyślę ci jutro wiadomośc w tej sprawie.
Ja od 2 tyg mam Mattesa Correction system (dodalam po 2 wklady w kazda kieszonke) i jak dla mnie to jest ful opcja  😍
Orientujecie się gdzie można dostać cieniuteńki, niepikowany czaprak? Szukam i szukam i NIGDZIE nie ma. Jakieś namiary- sklep, firma, osoba, która robi takie czapraki?  🙂

Siodło + podkładka + mój czaprak= mój koń wygląda jak juczny wielbłąd.  🤔
ola_koniczynka, napisz do jarpola
oni szyją wszystko co człowiek wymyśli!
a jeździł ktoś w bezterlicówce daw maga??bo cena nowego siodła kusząca...
Dzięki sznurka  😀 Już lecę napisać ! :kwiatek:
Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje!

Jak nie zamówię oryginału (ta cena  :icon_rolleyes🙂 to spróbuję z szyciem na zamówienie.
Przymierzam się do cherokee, brąz ,ale ja noszę rozmiar 42, i teraz zastanawiam się czy siodło numer 2 nie będzie wyglądać dziwnie na moim koniku 160cm. I czy mi się w dwójce nie będzie siedziało za bardzo jak w fotelu, nie wiem już sama, niby w jedynce siedziało mi się dobrze, ale nie wiem jak wyglądały moje nogi.
Ja noszę 42 i dobrze mi się jeździ i w 1 i w 2. Miałam 2 westową w dodatku, a więc większą niz te bardziej klasyczne wersje i na hc i było dobre, aczkolwiek drugi mój mikrokoń w wersji krótszej już był porządnie nakryty tym siodłem 😉
Czy ktoś z Wrocławia ma bezterlicówkę ujeżdżeniówkę? Byłaby szansa ją pożyczyć na jedną jazdę?
Na polskie wychodzi 1080 zł, bez przesyłki bo mam możliwość kupna osobiście.
Dziś dostałam do jazdy testowej siodło Startrekk - ujeżdżeniówkę, ale moim zdaniem bardziej wszechstronno-ujeżdżeniowe. Na pierwszy rzut oka to takie siodło w pół drogi do bezterlicówki typu Barefoot. Miałam okazję jeździć w Barefoocie i było OK, choć w Startrekk-u mnie akurat jeździło się lepiej. Konisko też zadowolone, bardzo fajnie pracowało. Czy może ktoś jeszcze jeździł w tym siodle? Jakieś przemyślenia, uwagi?
EKornik mój pad special mówi mi że za tę cenę to możesz sobie takie ze 4 uszyć 😉 Konkretnie to ok 1 cm neoprenu i 2 cieniusieńkie karimatki piankowe i to na zwykłym czapraczku pikowanym.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się