grupy krwi koni

Szukalam podobnego wątku bo chcialam o coś zapytać, ale nie znalazam jeżeli jest to przepraszam, ale jest mi to pilnie potrzebne.
Mianowicie szukam w necie i nie moge sie doszukac jakie uklady grupowe krwi wystepuja u koni? jest mi to potrzebne na egzamin poprawkowy z genetyki ktory juz za pasem a ja nie mam notatek.
A.   master of sarcasm :]
25 sierpnia 2010 11:04
Ja mialam genetyke konska na uniwersytecie, mam ksiazki z dziedziny genetyki hipologicznej (angielskie i amerykanskie) ale slowa jednego o grupach krwi tam nie ma...  🙄  To wszystko to cytogenetyka...
Ja na genetyce miałam do wkuwania grupy krwi u bydła i trzody chlewnej...
Napewno chodzi o układy grupowe krwi u koni?
taaaakkk dokladnie o to, potrzebuje grupy krwi koni swin i bydla

akzzi jesli mialas genetyke to moze pomozesz mi jescze w tym co to sa rasy autoselekcyjne? abberacje chromosomowe u koni swin i byda oraz jakie choroby powoduja geny letalne u koni swin i bydla ?😀

Edytujemy, edytujemy...
Postaram Ci się poszukac notatek z tego, porobić zdjecia i Ci przesłać. Ale bede mogła to zrobic dopiero jutro. I mam nadzieje ze nie powyrzucałam notatek...

ok z gory wielkie dzieki
There are over 30 blood groups in horses, of which only 8 are major systems. Of these 8, 7 are internationally recognized (A, C, D, K, P, Q and U), whilst the T system is primarily of research interest. Of these, the Aa and Qa are most important for hemolytic reactions, especially neonatal isoerythrolysis (NI). Other blood groups can occasionally give NI reactions, including Dc, Ua, Ab and Pa. In addition, all horses lack a unique red cell antigen to donkeys, so they will produce antibodies (and NI) when exposed to donkey blood (such as in mule pregnancies). Natural antibodies do exist, particularly to Ca antigens, which cause weak agglutination and hemolytic cross-match reactions, however the antibodies to Ca do not appear to produce a significant hemolytic reaction in vivo. The incidence of Aa and Qa is breed-dependent.

http://ahdc.vet.cornell.edu/clinpath/modules/coags/typeeq.htm
Witam,

Cos mi tam swita z biologii molekularnej. Z tego co pamietam to u bydla:

BLAD- Bovine Leukocyte Adhesion Deficiency  - wrodzony niedobór leukocytarnych cząstek adhezyjnych;
CV - Complex Vertebral Malformation (CVM) - zespół zniekształceń kręgosłupa;
DUMPS
Wszystkie sa uwarunkowane przez gen recesywny.
Więcej na stronie:
http://www.hgplus.pl/artykuly/PrzegladHodowlany/PH_5_2004.pdf
Grupy krwi bez podtypów;

bydło: B, C, F, J, M, R

świnie: A, B, D, I, O, C, E F, G, H, K, M
i z podtypami;

konie: Aabcdefg, Ca C-, Dabcdefghiklmnr, Ka K-, Pabcd Qabc, Ua U- (7 układów grupowych, 34 grupy krwi, 56 alleli je kodujących).

To w skrócie jest oczywiście, po więcej informacji zapraszam na priv.
dzieki ludziska 😀 moze dzieki wam zdam 😀 :kwiatek:
srebrna kurcze, tez miała poprawkę z geny 😉 ale jak zdała to wywaliłam wszystkie notatki!!! nienawidzę tego przedmiotu 😉
Niestety ja jednak tez albo komuś dałam notatki albo wywaliłam...

Pamietam, że u bydła jest 11 układow grupowych krwi, w każdej grupie są podgrupy. No i że genem letalnym u bydła jest karłowatość.
Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Czy ktoś wie coś więcej? Czy są i ew. gdzie  się robi takie badane dla konia ?
U ludzi grupa krwi ma wpływ na to co jest przyswajalne a co nie - zapewne u koni tez tak bywa że pewnych "rzeczy" nie powinno sie im podawać ............
Czy ktos coś słyszał na ten temat ?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się