Szukalam podobnego wątku bo chcialam o coś zapytać, ale nie znalazam jeżeli jest to przepraszam, ale jest mi to pilnie potrzebne.
Mianowicie szukam w necie i nie moge sie doszukac jakie uklady grupowe krwi wystepuja u koni? jest mi to potrzebne na egzamin poprawkowy z genetyki ktory juz za pasem a ja nie mam notatek.
Ja mialam genetyke konska na uniwersytecie, mam ksiazki z dziedziny genetyki hipologicznej (angielskie i amerykanskie) ale slowa jednego o grupach krwi tam nie ma... 🙄 To wszystko to cytogenetyka...
Ja na genetyce miałam do wkuwania grupy krwi u bydła i trzody chlewnej...
Napewno chodzi o układy grupowe krwi u koni?
taaaakkk dokladnie o to, potrzebuje grupy krwi koni swin i bydla
akzzi jesli mialas genetyke to moze pomozesz mi jescze w tym co to sa rasy autoselekcyjne? abberacje chromosomowe u koni swin i byda oraz jakie choroby powoduja geny letalne u koni swin i bydla ?😀
Edytujemy, edytujemy...
Postaram Ci się poszukac notatek z tego, porobić zdjecia i Ci przesłać. Ale bede mogła to zrobic dopiero jutro. I mam nadzieje ze nie powyrzucałam notatek...
Witam,
Cos mi tam swita z biologii molekularnej. Z tego co pamietam to u bydla:
BLAD- Bovine Leukocyte Adhesion Deficiency - wrodzony niedobór leukocytarnych cząstek adhezyjnych;
CV - Complex Vertebral Malformation (CVM) - zespół zniekształceń kręgosłupa;
DUMPS
Wszystkie sa uwarunkowane przez gen recesywny.
Więcej na stronie:
http://www.hgplus.pl/artykuly/PrzegladHodowlany/PH_5_2004.pdf
Grupy krwi bez podtypów;
bydło: B, C, F, J, M, R
świnie: A, B, D, I, O, C, E F, G, H, K, M
i z podtypami;
konie: Aabcdefg, Ca C-, Dabcdefghiklmnr, Ka K-, Pabcd Qabc, Ua U- (7 układów grupowych, 34 grupy krwi, 56 alleli je kodujących).
To w skrócie jest oczywiście, po więcej informacji zapraszam na priv.
dzieki ludziska 😀 moze dzieki wam zdam 😀 :kwiatek:
srebrna kurcze, tez miała poprawkę z geny 😉 ale jak zdała to wywaliłam wszystkie notatki!!! nienawidzę tego przedmiotu 😉
Niestety ja jednak tez albo komuś dałam notatki albo wywaliłam...
Pamietam, że u bydła jest 11 układow grupowych krwi, w każdej grupie są podgrupy. No i że genem letalnym u bydła jest karłowatość.
Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Czy ktoś wie coś więcej? Czy są i ew. gdzie się robi takie badane dla konia ?
U ludzi grupa krwi ma wpływ na to co jest przyswajalne a co nie - zapewne u koni tez tak bywa że pewnych "rzeczy" nie powinno sie im podawać ............
Czy ktos coś słyszał na ten temat ?