Konie zimnokrwiste i pogrubiane

A to Tara malutka jeszcze u nas!!
Rany nie poznała bym Tary gdyby nie podpis..
Ale nam kobyła wyrosła 🙂

Kris   PKZ- rządzi
02 sierpnia 2010 06:34
Ciekawej maści będzie ta Tara 😀

Nirv,  już Groma nie ma. Do tej pory są po nim 3 sztuki  potomstwa z licencją.
juz jest  😁

a nabiera ona jeszcze większej wręcz 'mistyczności', kiedy cała rzesza "ekspertów" wchodzi w polemike na temat jej maści  😁 👀
Kris   PKZ- rządzi
02 sierpnia 2010 12:35
Ach to ona 😲 Po urodzeniu pewnie nie było problemu z określeniem maści, z wiekiem wystąpił problem 😀 Jak ma zapisane w paszporcie- ciemno kasztanowata?
ciemno kasztanowata w świżnie chyba 🤣
Bischa   TAFC Polska :)
07 sierpnia 2010 16:46
A to nasz rekreacyjny Grubasek - Vigo . Muszę koleżankę pomęczyć , żeby całościowe zdjęcia mi wysłała  😉

To ja zaprezentuję zimnokrwistą klaczkę z OJ Skręt, ma na imię Lalka 🙂(Lala)

W terenie na oklep

Zdublowany post usunięty, ale jeśli chcesz pokazać zdjęcie na forum, to nie wstawiaj linków do naszej-klasy, trzeba się zalogować, żeby się cokolwiek wyświetlało - Q. - zmieniłem
A Reszka dzisiaj na zawodach pozyskała nowych fanów, ciągle się o nią ktoś pytał i zachwycali się tym z jaką lekkością się odbija🙂

Magdzior babo! nie dość, że rzadko tu się pojawiasz, to jeszcze skąpisz nam tych zdjęć rechy jak scrooge 😀 dawaj więcej!
A no bo ja w sumie nie wiem czy bardziej pasujemy tu, czy do kącika amatora, czy też skoków czy wkkw😉 Oglądając wasze grubaski Resia przy nich taka chudzinka malutka🙂 ale dzisiaj w L pokazała innym większym koniom na co ją stać bo na 40 przejazdów tylko 4 były na czysto w tym nasz🙂 W P nieco ja nawaliłam i pozrzucałyśmy ale jeszcze jest jutro.

Zdjęć będę miała pewnie więcej jak dostanę od innych bo z mojego aparatu mało mam:

i jeszcze jakieś starsze:

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Rozmiar zdjęcia !
Mam takie pytanie, oczywiście do ludzi znających się na tym, ile można/potrzeba dawać zboża (mieszanki owies i jęczmień) 16 miesięcznej źróbce w wadze ok 450kg?
Kris   PKZ- rządzi
12 sierpnia 2010 10:22
rafuś19 , zależy w jakiej jest kondycji   i jakie ma mieć przeznaczenie ta źrebówka. To jest zimnokrwista klaczka?
Tak, jest to klaczka zimnokrwista po ogierze belgijskim, a będzie przeznaczona do rozpłodu, a i czasami coś "pociągnie" w zaprzęgu.
Kris   PKZ- rządzi
12 sierpnia 2010 11:32
To trochę mizerna jak na swój wiek lub słabo oszacowałeś  jej kg  🙂
Jeśli nie jest chuda i ma dużą ilość odpowiedniej roślinności  na pastwisku to nawet nie ma takiej potrzeby. Symbolicznie możesz 1kg z rana i 1kg wieczorem jej dawać tej mieszanki. 
Fakt, nie była ważona 😉 raczej chuda nie jest, ale gruba jak bąk też nie. A Twoim zdaniem ile kilogramów w tym wieku powinna mieć?
Kris   PKZ- rządzi
12 sierpnia 2010 12:10
około 600kg
A więc 600 kg to ona nie ma na 100% 🙁
Czyli ile tak max. ona powinna dostawać tego zboża dziennie?
ja swoim grubaskom nie dodaje jęczmienia wiec trudno mi doradzac ile takiej mieszanki owies +jęczmien masz dawac zrebówce.
Moje konie dostaja miesznkę paszy z owsem do tego marchew +witaminy czasem jabłka, czasem buraczka.
Karmie podstwowo dwa razy dziennie i tak na oko obie klacze dostaja po litrze owsa z mieszanego z pszą to sniadanko a wieczorem litr owsa z paszą + dodatki. Obie wyglądają jak paczki w masle. Od rana do nocy sa na pastwiskach a na noc dostają po pol cikua sianka.
Faza........... ale mi też chodzi o to, żeby w przyszłości ta klaczka rodziła źrebaczki, a z reguły przyszła mama nie może być "tłuściutka". A Twoje klacze to rodzą źrebaczki? 😀
Kris   PKZ- rządzi
13 sierpnia 2010 06:19
rafuś19, wiec ten kg śmiało możesz jej dawać 🙂 Jak byś pokazał jej aktualną fotkę, to bym mniej więcej wiedział w jakiej jest kondycji i byłoby łatwiej coś doradzić 😀
Witam. Rozpocznie się niebawem  okres aukcyjno-wystawowy młodych, przyszłych reproduktorów zimnokrwistych. W związku z tym moje pytanie do Was, czy już zaczęliście przygotowania z końmi  bądź planujecie wybrać się na taką imprezę, która jak by nie było jest najważniejsza w województwie , podsumowuje dany rocznik (w tym przypadku 2008) oraz poziom hodowlany ❓
Jeśli znajdzie się czas to pewnie,że się wybiore  🙂
A Kris u Ciebie już przygotowania?  🙂
Tak ja i mój pupil już się przygotowujemy, niebawem  zacznie się codzienna  praca z wozem 🙂bieganie po trójkącie i intensywniejsza pielęgnacja.
Ja pewnie tradycyjnie pojadę do Kętrzyna na aukcję. 🏇

Czerwcowa sesyjka z moim Baśkiem  😍
Edy Super fotki, szczególnie !  😍 Fajnego masz tego Baśka, po czym??? 👀 😀
Trybun (Tamburyn,Tundra po Tabu), Burma (Ben II, Bierka po Brzeg) 🙂
trzynastka   In love with the ordinary
08 września 2010 19:01
Ostatnio byłam w odwiedzinach w hodowli koni zimnokrwistych i mam kilka zdjęć.

Powiedzcie mi, czy to prawda, że konie zimnokrwiste są mniej stadne od gorącokrwistych,bardziej opanowane, mniej nerwowe i bardziej przewidywalne?
czy mniej stadne? To chyba kwestia tego czy wcześniej konisko przebywało w stadku czy od urodzenia samotnik. Z reguły opanowane i  spokojne, chodź zdarzają sie wyjątki  😉
ninvet a masz może fotkę ukazującą całego źrebola z 4 foty, już mi się podoba 😜 Kasztany z ostatniej mioooodziooo 💘
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się