Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Kaprioleczka   Apocaloptimist.
16 maja 2010 22:45
W zyciu nie znalazlam na ciuchach konskich wlosow, a wszystko jest prane w jednej pralce. Ba - czasami nawet zdarza mi sie jakies jeansy wrzucic z bryczesami czy owijkami i tez nigdy nic nie znalazlam 😉
ale na pralce są (jak sie wkłada i wyjmuje to się sypie niestety)
No niestety...
jutro się biore za plaster  😁
A i jeszcze jedno pytanie. Czy różni się re-volta.pl od voltopiry.pl ? Ja sobie siedzę raz na tym, raz na tym i różnicy po za wyglądem jakoś nie widzę  👀
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 maja 2010 22:51
Strzyga dziękuje ślicznie. :kwiatek: Tak mi się zdawało ale niektórzy robią jakieś konferencje co lepsze i się zaczęłam zastanawiać  😁
cieciorka   kocioł bałkański
17 maja 2010 00:51
ja też bryczki prałam z innymi ciuchami :P

Alabamka, nie mozesz wyprać w misce?

ja mam pytanie z cyklu 'powrót do przeszłości'. pamiętam, że jak byłam w pierwszej klasie SP to jedna z lektur opowiadała przygody 2 psów na wsi (?). może ktoś kojarzy tytuł/autora? i absolutnie nie chodzi o psa jeżdzącego koleją.

edit. już wiem. udało się wyszukać. 'Puc, Burszyn i goście' 🙂

ojej! ja też się zastanawiałam nad tym parę miesięcy temu i dość długo mnie to meczyło. jak doszłam do tego, jaka to ksiazka stwierdziłam, ze dobrze byłoby jeszcze raz ją przeczytać 😀
Alabamka, Perfekcyjna Pani Domu poleca do ściągania sierści wilgotne gumowe rękawiczki.
albo gumowe zgrzebło 🤣
i te takie rolki do usuwania sierści świetnie się u nas sprawdzają (rzeczy końskie+ciągle liniejący jamnik)
swoją drogą, zgrzebło świetnie też się sprawdza na jamniku 😉
Nie sprało się w misce... Taśmą już zdęjmę, dzięki  :kwiatek:
Jak się skończył film CUBE2? Kto przeżył? Doszli w końcu do tego, w jakim celu i gdzie są zamknięci?
Gdzie moge dostać futerko do kantara?  🤔
nie wiem czy chodzi ci o komplet i naturalne, ale na przykład:
http://www.motoallegro.pl/item1030458772_futerko_owcze_na_kantar_komplet_super_wygoda.html#gallery
Gdzie moge dostać futerko do kantara?  🤔
tak unikatowy towar, tylko w sklepach.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
17 maja 2010 15:19
rewir, ależ Ty jesteś nieżyciowa. Bierzesz małą owieczkę i ostry nóż...
😂

Dlaczego woda, która stoi otwarta kilka dni śmierdzi zgnilizną?  😲
Wydaje mi się, że dlatego że po otwarciu dostaje się do niej dużo zarazków które się rozkładają, psują [?] (np. te które są w ustach)
Myślicie, że istnieje w PL baza np. ośrodków jeździeckich, klubów, jeźdźców. Interesuje mnie sama statystyka ile czego jest.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
17 maja 2010 22:05
Dada przejżyj roczniki statystyczne GUSu. tam jest trochę danych, na ile dokładnych, nie wiem.

np według GUSu jest zarejestrowanych 320 sekcji jeździeckich i 5194 zawodników
w 2008 roku było 325,3 tys koni z czego 317,0 w gospodarstwach indywidualnych. średnio 2 konie przypadały na 100ha terenu

resztę informacji związanych z końmi i jeździectwem pewno też tam znajdziesz 😉

Cieciorka ostatnio naszło mnie na lektury z podstawówki. niedawno czytałam Cudaczka Wyśmiewaczka  😂
O, dziękuję E! Będę nurkować w GUS 😉
Wydaje mi się, że dlatego że po otwarciu dostaje się do niej dużo zarazków które się rozkładają, psują [?] (np. te które są w ustach)

😲 dzięki
ovca   Per aspera donikąd
18 maja 2010 12:59
Cieciorka ostatnio naszło mnie na lektury z podstawówki. niedawno czytałam Cudaczka Wyśmiewaczka  😂

ja jestem zakochana w Chłopcach z Placu Broni Molnara  😍 😍 😍
co oznaczają różne dziwne skróty jak imo, imho, wtf? czy podobne
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
18 maja 2010 13:30
IMO - In My Opinion (moim zdaniem)
IMHO - In My Humble Opinion (moim skromnym zdaniem)
WTF - What The Fuck (co jest do cholery lub co jest k***a)
18 maja 2010 13:49
Edytka, o nie, tego nie było w moim spisie lektur 😉
ovca ja ryczałam jak to czytałam 🙂

a co do tej wody, to przypadkiem w wodzie nie są kultury bakterii, które w styczności z powietrzem doprowadzają do jakichś tam reakcji?
nie jestem dobra z chemii ani biologii, ale kojarzę coś z lekcji o tworzeniu się glonów w butelce itp..
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
18 maja 2010 14:16
[quote author=bajaderka-zorro link=topic=20.msg590438#msg590438 date=1274185845]
WTF - What To Fuck[/quote]
raczej What the fuck

cieciorka nie wierze  🤣 wszyscy czytali o cudaczku wymiewaczku co mieszkal we wlosach panny obrazalskiej  😀

ovca tego nie pamietam  😡 ale ja jeszcze utknelam na 1 sp, moze to bylo troche pozniej. plan na wakacje mama taki zeby przeczytac wszystkie lektury z SP  🏇
18 maja 2010 14:23
Chłopców z placy broni nie pamiętasz? musisz nadrobić koniecznie, ale to chyba rzeczywiście jakaś 4ta klasa była 🙂

cudaczka serio serio nie czytałam 🤣
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
18 maja 2010 15:00
czy ktoś orientuje się może, przez jaki czas po szczepieniu przeciwko tężcowi i błonicy nie można oddawać krwi?
18 maja 2010 15:15
smarcik, http://www.darkrwi.info.pl/portal/pokaz/7/kto-nie-moze-oddac-krwi.html ani o jednym ani o drugim nie wspominają
7.      Również przez pewien czas po szczepieniach ochronnych nie można oddawać krwi:
przez 4 tygodnie - po szczepieniu przeciwko BCG, chorobie Heinego-Medina (szczepionka doustna), odrze, różyczce, żółtej febrze, nagminnym zapaleniu ślinianek przyusznych, przyjęciu szczepionki z żywymi atenuowanymi zarazkami duru brzusznego i cholery,
przez 48 godzin - po przyjęciu szczepionki z inaktywowanymi wirusami, bakteriami lub riketsjami cholery, duru brzusznego, krztuśca (kokluszu), duru plamistego, grypy,

nagminnego porażenia dziecięcego,
przez 48 godzin - po szczepieniu przeciwko żółtaczce zakaźnej (wzw) typu A (jeżeli nie było kontaktu z osobą chorą),

przez  1 tydzień - po szczepieniu przeciwko żółtaczce zakaźnej (wzw) typu B, (jeżeli nie było kontaktu z osobą chorą),
przez 48 godzin - po szczepieniu przeciwko wściekliźnie, kleszczowemu zapaleniu mózgu (jeżeli nie było ryzyka zakażenia, w przeciwnym razie okres dyskwalifikacji wynosi 12 miesięcy).
przez 3 miesiące po biernym uodparnianiu surowicami odzwierzęcymi.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
18 maja 2010 15:17
Nie wiem czy we wszystkich miastach, ale we Wrocławiu jest 'promocja' na szczepienia przeciwko rakowi szyjki macicy. Z okazji dnia matki i dnia dziecka szczepienia kosztują taniej, pod warunkiem, że szczepi się matka i córka.
Wiecie coś więcej na ten temat?

edit:
Akcja nazywa się 'Zaszczep dobre wzorce', ciekawe ile taka szczepionka kosztuje.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się