W zyciu nie znalazlam na ciuchach konskich wlosow, a wszystko jest prane w jednej pralce. Ba - czasami nawet zdarza mi sie jakies jeansy wrzucic z bryczesami czy owijkami i tez nigdy nic nie znalazlam 😉
ale na pralce są (jak sie wkłada i wyjmuje to się sypie niestety)
No niestety...
jutro się biore za plaster 😁
A i jeszcze jedno pytanie. Czy różni się re-volta.pl od voltopiry.pl ? Ja sobie siedzę raz na tym, raz na tym i różnicy po za wyglądem jakoś nie widzę 👀
Strzyga dziękuje ślicznie. :kwiatek: Tak mi się zdawało ale niektórzy robią jakieś konferencje co lepsze i się zaczęłam zastanawiać 😁
ja też bryczki prałam z innymi ciuchami :P
Alabamka, nie mozesz wyprać w misce?
ja mam pytanie z cyklu 'powrót do przeszłości'. pamiętam, że jak byłam w pierwszej klasie SP to jedna z lektur opowiadała przygody 2 psów na wsi (?). może ktoś kojarzy tytuł/autora? i absolutnie nie chodzi o psa jeżdzącego koleją.
edit. już wiem. udało się wyszukać. 'Puc, Burszyn i goście' 🙂
ojej! ja też się zastanawiałam nad tym parę miesięcy temu i dość długo mnie to meczyło. jak doszłam do tego, jaka to ksiazka stwierdziłam, ze dobrze byłoby jeszcze raz ją przeczytać 😀
Alabamka, Perfekcyjna Pani Domu poleca do ściągania sierści wilgotne gumowe rękawiczki.
albo gumowe zgrzebło 🤣
i te takie rolki do usuwania sierści świetnie się u nas sprawdzają (rzeczy końskie+ciągle liniejący jamnik)
swoją drogą, zgrzebło świetnie też się sprawdza na jamniku 😉
Nie sprało się w misce... Taśmą już zdęjmę, dzięki :kwiatek:
Jak się skończył film CUBE2? Kto przeżył? Doszli w końcu do tego, w jakim celu i gdzie są zamknięci?
Gdzie moge dostać futerko do kantara? 🤔
Gdzie moge dostać futerko do kantara? 🤔
tak unikatowy towar, tylko w sklepach.
rewir, ależ Ty jesteś nieżyciowa. Bierzesz małą owieczkę i ostry nóż...
😂
Dlaczego woda, która stoi otwarta kilka dni śmierdzi zgnilizną? 😲
Wydaje mi się, że dlatego że po otwarciu dostaje się do niej dużo zarazków które się rozkładają, psują [?] (np. te które są w ustach)
Myślicie, że istnieje w PL baza np. ośrodków jeździeckich, klubów, jeźdźców. Interesuje mnie sama statystyka ile czego jest.
Dada przejżyj roczniki statystyczne GUSu. tam jest trochę danych, na ile dokładnych, nie wiem.
np według GUSu jest zarejestrowanych 320 sekcji jeździeckich i 5194 zawodników
w 2008 roku było 325,3 tys koni z czego 317,0 w gospodarstwach indywidualnych. średnio 2 konie przypadały na 100ha terenu
resztę informacji związanych z końmi i jeździectwem pewno też tam znajdziesz 😉
Cieciorka ostatnio naszło mnie na lektury z podstawówki. niedawno czytałam Cudaczka Wyśmiewaczka 😂
O, dziękuję E! Będę nurkować w GUS 😉
Wydaje mi się, że dlatego że po otwarciu dostaje się do niej dużo zarazków które się rozkładają, psują [?] (np. te które są w ustach)
😲 dzięki
Cieciorka ostatnio naszło mnie na lektury z podstawówki. niedawno czytałam Cudaczka Wyśmiewaczka 😂
ja jestem zakochana w Chłopcach z Placu Broni Molnara 😍 😍 😍
co oznaczają różne dziwne skróty jak imo, imho, wtf? czy podobne
IMO - In My Opinion (moim zdaniem)
IMHO - In My Humble Opinion (moim skromnym zdaniem)
WTF - What The Fuck (co jest do cholery lub co jest k***a)
Edytka, o nie, tego nie było w moim spisie lektur 😉
ovca ja ryczałam jak to czytałam 🙂
a co do tej wody, to przypadkiem w wodzie nie są kultury bakterii, które w styczności z powietrzem doprowadzają do jakichś tam reakcji?
nie jestem dobra z chemii ani biologii, ale kojarzę coś z lekcji o tworzeniu się glonów w butelce itp..
[quote author=bajaderka-zorro link=topic=20.msg590438#msg590438 date=1274185845]
WTF - What To Fuck[/quote]
raczej What the fuck
cieciorka nie wierze 🤣 wszyscy czytali o cudaczku wymiewaczku co mieszkal we wlosach panny obrazalskiej 😀
ovca tego nie pamietam 😡 ale ja jeszcze utknelam na 1 sp, moze to bylo troche pozniej. plan na wakacje mama taki zeby przeczytac wszystkie lektury z SP 🏇
Chłopców z placy broni nie pamiętasz? musisz nadrobić koniecznie, ale to chyba rzeczywiście jakaś 4ta klasa była 🙂
cudaczka serio serio nie czytałam 🤣
czy ktoś orientuje się może, przez jaki czas po szczepieniu przeciwko tężcowi i błonicy nie można oddawać krwi?
smarcik, http://www.darkrwi.info.pl/portal/pokaz/7/kto-nie-moze-oddac-krwi.html ani o jednym ani o drugim nie wspominają
7. Również przez pewien czas po szczepieniach ochronnych nie można oddawać krwi:
przez 4 tygodnie - po szczepieniu przeciwko BCG, chorobie Heinego-Medina (szczepionka doustna), odrze, różyczce, żółtej febrze, nagminnym zapaleniu ślinianek przyusznych, przyjęciu szczepionki z żywymi atenuowanymi zarazkami duru brzusznego i cholery,
przez 48 godzin - po przyjęciu szczepionki z inaktywowanymi wirusami, bakteriami lub riketsjami cholery, duru brzusznego, krztuśca (kokluszu), duru plamistego, grypy,
nagminnego porażenia dziecięcego,
przez 48 godzin - po szczepieniu przeciwko żółtaczce zakaźnej (wzw) typu A (jeżeli nie było kontaktu z osobą chorą),
przez 1 tydzień - po szczepieniu przeciwko żółtaczce zakaźnej (wzw) typu B, (jeżeli nie było kontaktu z osobą chorą),
przez 48 godzin - po szczepieniu przeciwko wściekliźnie, kleszczowemu zapaleniu mózgu (jeżeli nie było ryzyka zakażenia, w przeciwnym razie okres dyskwalifikacji wynosi 12 miesięcy).
przez 3 miesiące po biernym uodparnianiu surowicami odzwierzęcymi.
Nie wiem czy we wszystkich miastach, ale we Wrocławiu jest 'promocja' na szczepienia przeciwko rakowi szyjki macicy. Z okazji dnia matki i dnia dziecka szczepienia kosztują taniej, pod warunkiem, że szczepi się matka i córka.
Wiecie coś więcej na ten temat?
edit:
Akcja nazywa się 'Zaszczep dobre wzorce', ciekawe ile taka szczepionka kosztuje.