SIODŁA
są czasem na allegro- mi się dwa przewinęły. I często e-bay.de
TeQuila ^^, Wintec Wide, używam i bardzo polecam.
Czy ma ktoś doświadczenia z siodłem wszechstronnym Euroriding Diamant("18"😉? Przymierzam się właśnie do kupna używanego ,proszę o opinie.
Jeszcze tutaj sprobuje. Wie może ktoś co to za siodło , jaki model Harrego Dabbsa?
Mam pytanie, które siodło będzie odpowiedniejsze:
Wintec Isabell,
DawMag Sylwester,
czy
DawMag Hubert
dla osoby o tak zwanym lekko "fotelowym dosiadzie", nie ortopedyczne a jednak usadzające prawidłowo, trzymające ale zarazem dające swobodę ruchów, przede wszystkim wygodne dla jeźdźca i konia, niekoniecznie z wymiennymi łękami, dobrej jakości i wytrzymałe?
Za wszelkie rady z góry dziękuję 😉
Ktoś robił siodło w Daw Magu na zamówienie??
Ile trzeba czekać na siodło?
Ceny są takie jak w sklepach za ich siodła czy chcą więcej/mniej za robione na miarę?? Jak wygląda tryb zamawiania, trzeba dać zaliczkę (jeśli tak to ile)?
Czekam na informację
zarzarrosa u nas zapytaj Artura z Oxera - on na przymiarki też jeździ. Telefon komórkowy mogę dac Ci na priva, zastanawiałam się nad nowym na miarę 🙂
edit - już poprawiłam bo z przyzwyczajenia napisałam po imieniu 🙂
maxowa dzięki za info. Po świętach się do niego zgłoszę i obadam co i jak. Może faktycznie dobrym rozwiązaniem byłoby popróbować ze sklepu 🙂 zobaczy się jeszcze...
Czy ma ktoś doświadczenia z siodłem wszechstronnym Euroriding Diamant("18"😉? Przymierzam się właśnie do kupna używanego ,proszę o opinie.
Miałam !! Miałam, ale 17,5. Siodło baardzo wygodne i bardzo fajnie mi się w nim jeździło. One są dosyć głębokie i mają w miarę płaskie poduszki. Jedyną wadą tego siodła dla mnie było to, że było za duże ;] (mam 172 wzrostu). Wymieniłam na nowego Grand Gilberta, 16.5 i jest idealne. Wniosek z tego taki, że euroridingi są poprostu duże. Ale polecam 😉
Ponawiam prośbę o opinie o wszechstronnym Euroridingu Diamant 18 ? Pilne, bo muszę podjąć decyzję o kupnie do pon.
croopie -dziękuję bardzo za opinię! ja mam 183 cm wzrostu,więc właśnie szukam dużego siodła;mam "17" i jest zdecydowanie za małe;
co myślicie o tym siodle?
http://www.allegro.pl/item977407896_siodlo_skokowe_okazja_wyprzedaz.html brał ktoś kiedyś cokolwiek od tego sprzedawcy?
Na mojego konia rozstaw łęku M z DawMaga czyli 30 cm jest za szeroki, mieści się tylko jeden palec, więc, myślicie że co będzie rozsądniejsze: jeździć z Mattesem czy wysłać siodło na zwężenie łęku na S?
Jeśli mielibyście zrobić na wymiar siodła z Pleszewa albo Daw Magu, którą firmę byście wybrali?Zastanawiam się też nad kwestią sensu robienia na wymiar siodła dla 3 latka?wymiary konia trochę się zmienią, ale znów nie tak dużo...
Pisałam już w innym wątku, ale tu chyba bardziej to pasuje. CO sądzicie o poglądzie, że terlice z włókna szklanego bardzo łatwo pękają? I wtedy tworzą się punkty nacisku w miejscach pęknięć i siodło się do niczego nie nadaje. Ktoś z was, kto ma taką terlicę sprawdzał kiedyś jej stan po kilku latach użytkowania? Myślicie, że to prawda? Mi też się wydaje, że to delikatny materiał, z drugiej strony takie terlice są wzmacniane na różne sposoby.
Czy ktoś ma, lub jeździł w siodle daslo rimini i moze coś więcej napisać.
No i moja radośc z posiadania nowego siodła powoli znika.
Kupiłam pare miesiecy temu Prestiga Silver Stara. Przesiadłam sie z Pessoa Amo płaskiego jak deska, typowej skokówki close-contactowej, której sie panicznie bałam bo wsiadłam w nią spzredajac Kieffera Lusitano.
Ta Pessoa to było siodłopłaskie, niepomagajce a co za tym idzie nieograniczające. Mimo tego że było rozmiaru 18" pozwalało mi na swobodne znalezienie sobie odpowiedniego miesjca,a co za tym idzie poprawnego przyłożenia łydki i działania dosiadem. Jak tylko udalo mi się puścić kolanem to zaczeło mi się super w nim jeździć. Najwieksze postepy moje i konia były własnie wtedy. Ale w tym czasie chciałam siodło bardziej dopasowane do konia i mniejsze to szukałam czegos nowego. Na Silvera trafiłam przypadkiem. Na konia pasuje idealnie. MNie w trakcie pierwszych jazd było idealnie, bo wiadomo miekko, inaczej troche. Przy czym im dłuzej jeżdze, tym gorzej siedze. Pomijam fotelowy dosiad bo widze ze to jest standardem już... ale najbardziej przeszkadza moi to ze nie moge usiasc tak jakbym chciała samą pupą, bo siodło wymaga ode mnie zupełnie innego ułożenia, w zupełnie innym miejscu. Łydka nigdy nie jest stabilna. A do tego nie potrafie NIJAK wysiedziec kłusa czy szybszego galopu. Nie ma tez mozliwości przesunięcia w tył troche łydki bo mamy tak taki śmieszny bloczek, który zaraz kieruje łydke do przodu.
Wczoraj jezdzac uświadomiłam sobie skad sie bierze moja flustracija i niechec w zwiazku z jazdą. Mecze się w siodle, chce siedzieć poprawnie ale fizycznie nie ma mozliwości. Tylko na bardzo bardzo krótkich skokowych strzemionach byłam w miare zadowolona z pracy z koniem i własnego dosiadu. Tylko wtedy kiedy moje kolano było tam gdzie mamy poduszke...
Nie wiem już co mam robić. Męcza mnie te zmiany siodła. To dopasowywanie, wymysalnie itp.
Ale czuje ze jestem nieszczesliwa z powodu tego jak wygladam w tym siodle na koniu... chyba najgorzej przez całe moje jeździeckie życie :/
Miał by może ktoś bliskie zdjęcia na żywo prestige hippos dressage?
potrzebuję PILNIE kontaktu do sprawdzonych osób, które sprowadzają siodła skokowe z zagranicy (francja, niemcy). szukam bardzo konkretnego siodła. mało dostępnego na rynku wtórnym stąd od tak na allegro ani ebayu kupić nie mogę. za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna!
Potrzebuję Waszej pomocy,
szukam siodła dla jednej z moich podopiecznych i szczerze mówiąc nie wiem nawet w jakie typy celować.
Chodzi o siodło dla niewysokiej dziewczyny ale naprawdę ze sporą nadwagą, z krótki szerokim udem i podobną łydką.
Szukam czegoś co ułatwiłoby jej naukę skoków, bo teraz jedyne największe siodło które posiadamy w stajni to Wintec 17,5 bez żadnych klocków kolanowych i tym podobnych bajerów, co skutecznie uniemożliwia jej naukę siedzenia w siodle.
Myślę, że narazie najlepszym dla niej rozwiązaniem byłoby siodło 18,5 lub większe ( szczerze mówiąc nie wiem czy możliwe są gotowce w większych rozmiarach?), z porządnymi klockami klanowymi trzymające dobrze łydkę na swoim miejscu( dziewczyna ma tendencję to wypadania z siodła, poprzez kompletne zarzucanie łyski bądź do przodu lub do tyłu).
Bardzo mi zależy na Waszej pomocy, bo dziewczyna naprawdę chce się uczyć, robimy co w naszej mocy, żeby jej to umożliwić, ale bez dobrego siodła pod jej tyłek nie możemy iść do przodu, a podstawy mamy dobrze opanowane jednak obecne siodło skutecznie przeszkadza i tworzy nowe błędy.
pozdrawiam :kwiatek:
Niestety wielkość siedziska nie rozwiąże problemu gdyż automatycznie wiąże się to z dłuższymi tybinkami a co za tym idzie nie będzie odpowiednio mogła oddziaływać na konia łydkami.
przemknęło mi gdzieś na allegro rajdowe siodło 18 ale nie wiem czy takie siodło będzie spełniało jej oczekiwania.
Mam rajdówkę 18' i zdecydowanie nie jest dla ludzi z krótkimi nóżkami 🙂
no właśnie dlatego mam taki problem, bo siedzisko musi być duże, no nie ukrywajmy jest co w nie posadzić, tybinki zbyt długie też nie mogą być. Dlatego jestem w kropce, bo nie mam pojęcia jak to ugryźć.
Szczerze mówiąc nie widzę wyjścia jak jeździć w tym co jest lub rozmiarowo zbliżonym - siodło na zamówienie nie jest tanie (choć na pewno by pasowało) a do szkółki nie dla siebie prywatnie jest po prostu bezcelowe i nieopłacalne.
Jak mam problem w druga zaś stronę ale to prędzej jest do rozwiązania heh 🙂
Jeździł ktoś z was w siodle passier PSL vs???
Przecież Daw Mag robi na zamówienie, trzeba do nich zadzwonić czy jest opcja dużego siedziska z mniejszymi tybinkami. Trzeba zapytać czy dotyczy to też tych tańszych wszechstronnych modeli.
Ja mogę już oficjalnie, bo po kilku jazdach, oznajmić, że moje siodło Daw Mag Grand Prix jest super 😀! Koń je uwielbia, mi siedzi się świetnie, nie zamienię już na żadne inne 🙂