SIODŁA
Dzionka, zgadzam sie z Toba w 100 procentach. mam od niedawna tez GP i juz je kocham. kon tez. o dziwo Hubert o leku M nie lezal dobrze a to o tym samym leku lezy idealnie🙂
Czy ktoś ma/miał/zna siodło SOMMER OTHELLO ?
potrzebuje kupić siodło z wymiennymi łękami, ponieważ mam 3,5 letnią klacz. Zastanawiam się nad kupnem Winteca a Daslo Rimini. Miał ktoś styczność z obydwoma tymi siodłami dla porównania?
A ja mam nowe siodelko produkcji drugiej polowki forumowej Bogdan 🙂. Na razie tylko przymierzylam do niego tylek, ale zrobione jest przepieknie po uwzglednieniu wszystkich uwag , no i w bardzo okazyjnej cenie jak na ta klase sprzetu.
Po sprzedaży Winteca 2000 długo szukałam siodła pasującego na moją arabkę i w końcu mimo zaklinania, że nigdy więcej syntetyk... kupiłam Winteca ujezdzeniowego 😎 ale mniejszego niż ostatnio. Nie znalazłam nic innego tak szerokiego i dobrze leżącego na arabie. Model 2000 w ogole mi nie pasował, ani na koniu nie leżał, za to ujeżdżenióweczka pasuje super 😁
Ja sie tak zapytam o budowe siodła...
Czy ktoś mi może powiedziec gdzie znajduje się PRZYSTULICA w siodłach?
Jakie było moje zdziwienie kiedy na cwiczeniach z chowu koni dowiedziałam się, że ten kawałek skóry który znajduję się na przystułach to nie "tybinka mała", a "przystulica"... Coś mi się z tym nie zgadza, ale chciałabym by ktoś mi potwierdził bądz poprawił taką informację...
W "ABC jeździectwa"J.M.Kotowski,E.Kaszuba-Warpechowska na str.79 jest rys.przedstawiający budowę siodła i wskazujący co to jest przystulica.Na str 80 jest wyjaśnienie: cyt."Pod tybinką znajduje się mały płat skóry-podtybinka,zwana też małą tybinką.....Pod przystułami leży duży płat grubej skóry,zwany przystulicą".
Co sądzicie o siodłach passiera?
RioBrawo dziekuje za potwierdzenie...
Ciekawe z jakiej ksiazki uczyla sie Pani mgr, ktora prowadzi cwiczenia.. 🙄
Wiem, że była już mowa jak się mierzy rozmiar siedziska,ale....tutaj na forum jak i na stronie ihaha podaje się ,że mierzy się od środka tylnego łęku do przedniego,ale do miejsca na wysokości tego "guzika"-z np.nazwą firmy.Inne źródła podają(książka) że dokładnie w linii prostej od przedniego do tylnego łęku.
Mam dylemat-mierząc w linii prostej wychodzi mi "17" a w pierwszy sposób-po skosie do tego guza-"18".
Może ktoś dokładnie wie i jest pewny jak zmierzyć siedzisko?proszę o rady.
RioBrawo, raczej do wysokości "guzka" - ale w linii prostej (i poziomo). Od środka tylnego łęku do "wirtualnej" płaszczyzny łączącej "guzki".
potrzebuje kupić siodło z wymiennymi łękami, ponieważ mam 3,5 letnią klacz. Zastanawiam się nad kupnem Winteca a Daslo Rimini. Miał ktoś styczność z obydwoma tymi siodłami dla porównania?
Czy naprawdę nikt z was nie posiada siodła Dalso???
Przejrzyj wątek:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,800.0.htmloraz drugi o siodłach z niższej półki.
Wyszukiwarka też nie gryzie.
a ja chyba będę musiała się przymierzyć do własnego siodła, ponieważ z powodu dość długich nóg, to, które ma klacz, na której jeżdżę, jest za małe. Więc teraz się pytam o własne doświadczenia. Czy ktoś brał siodła z wydłużanymi tybinkami? Ewentualnie da się jakoś dopasować tybinkę? Jaka powinna być optymalna długość względem nóg. Nawet nie wiem jak się zabrać za szukanie takiego siodła.
Zamienia Daw-maga 18,5 na mniejsze, więcej w ogłoszeniach
Czy może ktoś zna modele siodeł ujeżdżeniowych z krótką tybinką??? Coś co fajnie wyglądałoby na małym koniu - mianowicie na arabku, no ale wygodne. Coś w ten deseń. Tak w ogóle może ktoś wie co to za siodełko?
Wygląda to jak Devocoux. Każdego Prestige'a możesz zamówić ze skróconą tybinką.
Koniczka ma racje to Devocoux, mam takie samo i faktycznie tybinke ma bardzo krótką (na mnie - 172cm za krótka) 😉
Byłby ktos w stanie mi powiedzieć jakiemu rozmiarowi w Kieffer'ze odpowiada rozmiar 29 Passier'a?
a ja się tak zastanawiam...
Myślę nad zmianą siodła, to, w którym jeżdże obecnie jest dla mnie za duże i rzeczą niemozliwą jest utrzymanie prawidłowej postawy.
Cała rzecz polega na tym, że jestem osobą drobną (155cm, 42kg), natomiast mój koń jest zwierzakiem dużym (174cm) i ma duży kłąb..
I teraz się zastanawiam: czy da się dobrze dopasować takie małe siodełko na tak dużego i wykłębionego konia?
Ej mam rozkminę...
myślicie że DawMag zrobiłby mi coś na kształt "Huberta, ale o profilu ujeżdżeniowym"? W końcu z tego co słyszałam robi na zamówienie...
ale nie wiem 🙄
Ja bede moze robic huberta bardziej skokowego niż jest, z dodatkowo kwadratowym łekiem i klockami na rzep. Mysle ze problemu zeby zrobic ujezdzeniowy profil 🙂
hubert ponoć bardzo niewygodny w skokach. Ogółem to jest świetne siodło, ale zgadzam się z opinią, że źle się w nim skacze. tajnaa daj znać jak Ci wyjdzie przemiana w skokówe 😀 a ja właśnie dlatego zbieram na grand prix'a 😀
edit; ort?
Mnie się w Hubercie skakało super, natomiast strasznie bolą mnie po nim kolana - takie duże blokujące poduchy i klocki to jednak nie dla mnie 🙁
A Daw-Mag Sylwester nie jest czasem podobny do Huberta?
Ja też coraz bardziej zastanawiam się nad zmianą siodła, ale najbardziej nurtuje mnie nie tyle co rozmiar łęku, bo z tym już wiem co i jak, ale rozmiar siedziska, zauważyłam, przeglądając ten wątek i ten o siodłach ujeżdżeniowych, że dużo osób jeździ w bardzo małych siodłach... Zauważyłam dużo osób grubszych jeżdzących w 16, 17.. A niektóre osoby szczuplejsze mają 17,5 czy 18 😀 Mam ok 176 cm wzrostu i ważę 62 kg i jeździłam dotychczas w 18...
equishop wystawił siodła testowe na allegro - skokówki, za nieduże pieniądze, szkoda że '18-stki