Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Kurcze no nie dobrze, ja to brałam, ale nie byłam  w ciąży więc nic Ci to nie da 🤔 Nie wiem co masz zrobić, jedyne co bym mogła to zadzwonić jutro do swojego lekarza i spytać się co on myśli na ten temat, tylko, że to tak trochę dziwnie, bo to by było takie przesądzanie przez telefon, ale w razie czego służę :kwiatek:
Magdalena, może jak wrzucisz nazwę leku w http://scholar.google.com to znajdziesz coś więcej?
Pokemon, Galantova, gratulacjony! Jedna zaczyna druga kończy przygodę pod tytułem ciąża 🙂 Rzeczywiście jest ruch w wątku!
Kurcze no nie dobrze, ja to brałam, ale nie byłam  w ciąży więc nic Ci to nie da 🤔 Nie wiem co masz zrobić, jedyne co bym mogła to zadzwonić jutro do swojego lekarza i spytać się co on myśli na ten temat, tylko, że to tak trochę dziwnie, bo to by było takie przesądzanie przez telefon, ale w razie czego służę :kwiatek:

hanoverka... nie mam śmiałości Cię prosić... Jeżeli to by nie był duży problem (np. dla mnie by był, nie jestem jakoś "zaprzyjaźniona" ze swoimi lekarzami) to byłabym niezmiernie zobowiązana. Już głupieję, boję się Julii zaszkodzić antybiotykiem (niby miejscowo, ale ona tam jest zaraz obok), ale też się boję że jak nic nie zrobię, to jej zaszkodzę jeszcze bardziej.

Powiedz proszę, czy u Ciebie macmiror zadziałał? W moim antybiogramie jest:
Doxycyklina - średnio wrażliwy
Erytromycyna - wrażliwy
Klidamycyna - wrażliwy
Penicylina - wrażliwy.

Macmiror ma w składzie nifuratel i nystatyna. Nie wiem, czy to inne nazwy tego z antybiogramu, nie udało mi się znaleźć w necie  🙁  Na penicylinę jestem uczulona, a podobno to dają dożylnie przy porodzie. Chyba mam sporo tego świństwa, bo wszystko mnie tam bardzo boli - ale to nie problem, boję się o Julię i jeśli ma jej być gorzej, to będę mniej chodzić (boli przy chodzeniu). Lek. nr 1 - ten od "nic teraz nie da się zrobić" obejrzał mnie i nic nie zauważył, na skargi, ze boli powiedział, że główka dziecka napiera i jest to normalne. A mnie nasuwa od ok. 10 dni bardzo, wcześniej było super. Lekarz nr 2 obejrzał wyniki, a na wzmiankę o bólu kazał iść na fotel - i powiedział, że jest tam bardzo nieładnie, obrzęk jakiś i że musimy leczyć. Pierwszy lekarz oglądał mnie wczoraj, drugi jakieś 3 godziny temu.

Magdalena, może jak wrzucisz nazwę leku w http://scholar.google.com to znajdziesz coś więcej?
Teodora dziękuję Ci  :kwiatek:
Niestety wypluło tylko strony obcojęzyczne, jestem zbyt słaba, żeby zrozumieć co do mnie google mówi - medyczny angielski jest unavailable dla mnie. Stron w kategorii jęz polski brak  🙁

Edit: odpisywałam na post Teodory
Galantowa,Pokemonwielkie gratulacje! Majeczko witaj na tym świecie!

Notarialna czy ja dobrze zrozumiałam? Komunia na 100 osób? 👀
Magdalena dzwoniłam do kuzynki mojego męża która jest ginekologiem ( zupełnie o tym zapomniałam) mój lekarz nie odbiera moze jest na dyzurze, będę próbować jutro, nie ma sprawy :kwiatek:
Kuzynka powiedziała mi tak, że jesli ty nie odczuwasz zadnych dolegliwosci to nie trzeba tego leczyc, a podac przed porodem ten antybiotyk, to ze wyszly bakterie w posiewie to nie znaczy ze odrazu jestes zakazona. Ona na swoim oddziale ma często przypadki zarazenia ta bakteria i nic sie nie dzieje, kobiety rodza normalnie.  Co innego jesli ty masz jakies dolegliwosci, upławy, pieczenie, czujesz jakis dyskomfort i ogólnie zle to wyglada to trzeba to leczyc, nie mozna sobie tak z tym chodzic. Nie masz jakis wtyków do jakiegos super profesora w wawie? Trzeba by było to jeszcze skonsultowac z trzecim lekarzem w takim razie. Ja napewno jutro zadzwonie do swojego i spytam sie co i jak.
ps: przepraszam ze bez polskich znakow ale chcialam szybko przekazac info

jeszcze kazała mi zebys to przeczytala: [[a]]http://www.nucleagena.pl/files/rekomend.%20PTG%20dot.%20paciorkowcw%20B.pdf[[a]]
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
12 marca 2010 19:43
mac, Miało być więcej 😀iabeł: , Ale przyszło koło 80. 
havoverka OGROMNE!! dzięki, jesteś kochana  :kwiatek:

Mam objawy, upławy b. duże, jak chodzę to czuję jakbym miała tam wielką, jątrzącą się ranę. Ale jak bym leżała, to boleć nie będzie - ale z drugiej strony, jeśli dzisiejszy lekarz zauważył, ze jest tam źle - to znaczy że mam objawy i wynik raczej nieprzypadkowy  😕

Dzięki za radę, niestety nie znam superprofesora ale znajdę (może ktoś mógłby mi polecić - z Warszawy), na pewno taki superprofesor albo przyjmuje w jakiejś prywatnej klinice albo sam prowadzi - więc uproszę wizytę na cito. Czy powinnam szukać profesora o jakiejś określonej specjalizacji - jak wybrać superprofesora...?
cholera nie wiem jak znalezc superprofesora, tak jakos napisalam, kazdy lekarz powienien miec pojecie o takich sprawach. Szczerze mówiąc to ten który nie zobaczył u ciebie objawów powinien spadać na drzewo. Ja brałam ten macmiror  w połączeniu z innymi lekami a było ich sporo bo miałam bardzo duże zakażenie, też nie mogłam chodzić i tylko leżałam z szeroko rozstawionymi nogami, to był straszny ból i wygląd tego też nie był piękny.  🙁
Myślę, że powinny sie odezwać dziewczyny z warszawy, może znaja kogoś godnego polecenia. Wiadomo, że trzeba będzie zapłacić, ale jakoś musi się udać.
Notarialna - wow 🙂 sporą rodzinę macie 🙂
u nas na weselu było 130 osób i tylko najbliższa rodzica, nawet znajomych nie prosiłam ( jedynie moją przyjaciółkę z chłopakiem, 2 koleżanki koniary i jednej syna, i naszą wspólną przyjaciółkę z przyjacielem) a tak to tylko najbliższa rodzina
12 marca 2010 20:42
Cierp1enie, No jakoś tak się złożyło 😁
Na tegorocznej wigilii było 15 osób i siedzieliśmy do 4 rano Wesoło było 😀iabeł:
Notarialna przyznam się, że jestem w szoku ito nie małym... Na moim weselu było 62 osoby (planowanych 65), w przyszłym  roku mam komunię Natusi i będzie góra 18 osób- z dziećmi, tak jak ostatnio na chrzinach Różyczki. No chyba, że Twoja kuzynka ma aż tak liczną rodzinę?
12 marca 2010 20:46
To też zależy od fantazji rodziców i od tego jak chcą zaszpanować. Na 2 komuniach (w tamtym roku miała środkowa, została jeszcze najmłodsza) było mniej więcej podobnie, ale wydaje mi się, że na komunii Marty (czyli najstarszej) było około 120. Małe wesele normalnie.
Nieco jednak podejście rodziców mnie zmroziło, że pieniądze, które dziecko na komunie dostało poszło na pokrycie kosztów caterngu. Wolałabym już je zamrozić na jakimś koncie do czasu osiągnięcia pełnoletności dziecka, bo miałoby jakieś pieniądze na start.
In.   tęczowy kucyk <3
12 marca 2010 20:48
Omg, na mojej komunii było około 10 osób max .... 😲
Niestety teraz czasem chrzty, komunie to kolejna okazja do pokazania się i hucznej imprezy. Szkoda że przy okazji zatraca się to co najważniejsze w tym dniu.
Notarialna to ile u was jest osób, jak się odbywa wesele? Bo jak na komunii 100...  😎
Ale jeśli wszyscy faktycznie się dobrze znacie i lubicie, to musi to być mega  😜
12 marca 2010 21:50
szepcik, Wesela daaawno nie było, ale jak już jest to jest co wspominać 😁
Nawet jak siostra przyszła ze swoim chłopakiem pierwszy raz na wigilię do nas to ten na początku siedział speszony, ale po kilku chwilach się wkręcił 😁
U nas tez spora rodzina.
Na wigilii zawsze min 18 osób przy stole (a czasem jak jeszcze kuzyn z żoną przyjeżdżają to 20).
Jak obliczyliśmy na chrzcie też nam wychodzi sporo 😵 Dziadkowie Zosi (4), rodzice (2), chrzestny z dziewczyną (2), rodzeństwo męża (3), chrzestna z chopakiem (2), moi dziadkowie (2), babcie męża (2)
Zairka mały ma zwiekszone napięie mięśniowe w okolicy barkowej i asymetrię połówek ciała.
Tj. w lęku lub nerwach mały zaciska pieści z całych sił i żadko reaguje puszczeniem pięści na bodzce, zostawia główkę jak sie go ciągnie do przodu i podpór ciała na brzuszku opiera całkiem na prawej stronie, nie dociążając ani troche lewej reki.No i głowke obraca głownie na prawo
NIe jest źle bo gdy jest spokojny wykonuje te odruchy, ale widać że jeszcze rozwojem nie wszedł w 3 miesiąc życia i musimy ćwiczyć.

Poprostu pediatria u nas na super poziomie.Mogłam przecież zacząć ćwiczyć już wcześniej 😫

vill- skomplikowane macie te ćwiczenia?
My w tym tyg idziemy z wizyta do neurologa- jestem ciekawa jak oceni mała. Narazie jakiejś wielkiej asymetrii u niej nie widzę poza tym że jedną nóżkę jak nie śpi to prawie cały czas ugina w kolanku a drugą ma wyprostowaną. Nie wiem czy to kwestia tej nieprawidłowości w główce.
Proste.Na pleckach, łączymy stópki podeszwami nad brzuszkiem i rączkami obejmujemy je tak aby kciuk i reszta paców nie łączyła się i robimy kołyskę na boki i powoli w przód żeby zaczął dźwigać łepek(to ćwiczenie pokazują w reklamie pieluszek bella)
Na pleckach.Pupe unieruchamiamy delikatnie swoją klatką piersiową lub kolanem.Prostujemy sylwetkę, tak aby nie tworzyły się "zmarszczki" na boczkach ciała, rączki podpieramy równolegle pod barki i wytrzymujemy tak chwilę
Te ćwiczenia do czasu wyrażenia zgody na terapię przez pediatrę.
BASZNIA   mleczna i deserowa
13 marca 2010 17:57
Magdalena,  popros o pomoc Cisawa, wiem ze ma dobrze znajomego gina w Warszawie.

Ja bym lek BEZWZGLEDNIE brala. W ulotce byloby napisane, ze absolutnie nie wolno, gdyby byl naprawde niebezpieczny dla dziecka. Natomiast zakazenie jest jak najbardziej niebezpieczne. I od razu cos o porodzie: nie przestrasz sie, jak mala wezma po porodzie na obserwacje 12 godzin-zakazenie w ciazy jest wskazaniem, ja mialam w ciazy zapalenie drog moczowych leczone uroseptem ( ! ) , a i tak wzieli Marte na 12 h na obserwacje-takie dmuchanie na zimne, zeby szybko wychwycic ewentualne objawy zakazenia.
Magdalena MASZ PRIV.
jej odciągnęłam właśnie 400ml mleka  😵 🤔 też tak miałyście?
majek   zwykle sobie żartuję
13 marca 2010 20:56

tak, dwa razy  😀 ----> zamrażarka i na konia!

Chcesz miec jeszcze wiecej?  😀 Wierz ze czym więcej odciągasz tym więcej organizm produkuje mleka.
alona - ale musiałam, bo mała już śpi, a cyce jak balony i bolą strasznie. Całe szczęście, że moje dziecię dużo je 🙂 tak 140ml co 2,5godziny 🙂  czasami 200ml zje  😵 a dopiero 6 tygodni będzie miała
zaraz padnę...
zaraz padnę ze śmiechu...
muszę to napisać... na muszę...

właśnie przeczytałam na jakimś dziwnym forum o operacjach plastycznych pytanie dziewczyny:

= "co mam zrobić po dwóch porodach czuję, ze muszę sobie zwęzić pochwę, bo czuję się za duża"

i jedna z odpowiedzi... sic!

"a może to Twojemu staremu zmalał?"

umarłam ze śmiechu...

to taka dygresja po-porodowa...
hahahhahaha padłam
😁 😁 😁

Przepraszam, ale padłam 😂

Cierp1enie- z jednej strony zazdroszczę, bo ja się obecnie borykam z tym, że mała nie dojada. Mam piersi jak flaki i tak jak jeszcze 2-3 tyg temu po 3 godzinach przerwy w karmieniu musiałam się odciągnąć, bo tak mnie piersi bolały. Teraz za to mogę przespać 6 godzin, a i tak odciągam po tak długiej przerwie max 120 ml
deborah   koń by się uśmiał...
14 marca 2010 12:42
Galantova gratulacje niech się Majka zdrowo chowa 😅 😅

Pokemon super ! gratuluję. jak sie czujesz?

u nas wszystko ok, połykamy kolejne piosenki i wierszyki. Aktualnie na tapecie lokomotywa Tuwima
🙂dla wytrwałych z możliwością posłuchania
edit:zapomniałam o linku

fotki ze świętowania nadejścia wiosny (mam nadzieję, ze nie za wcześnie 😉)

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się