literatura końska

Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
06 marca 2010 14:05
ooo, za tą informację również dziękuję.  :kwiatek:  :kwiatek:
Interesują mnie tytuły dotyczące reakcji na kontuzje koni, te małe i większe, pielęgnacja w ich przypadku, albo w trakcie chorób. Rodzaje najczęstszych chorób, rozpoznawanie, szereg postępowania itp.

Mam na oku "choroby koni i ich leczenie" J.McEwena, co jeszcze polecacie?
Ada   harder. better. faster. stronger.
06 marca 2010 18:36
honey, sprecyzuj dokładniej.
Bo przez słowo kontuzja rozumiem urazy mechaniczne (czyli np. kulawizny) a słowo choroba jest szerszym pojęciem i nie dotyczy kontuzji.

Szukasz czegoś ogólnie o chorobach koni, kontuzjach ? Taki jakby "poradnik" ?
Tak chodzi mi o kontuzje spowodowane urazami mechanicznymi, wszelkiego rodzaju kulawizny, od podbicia do urazów ścięgien itp.
Kolejną pozycją dla mnie byłby poradnik dotyczący najczęstszych chorób występujących u koni, od kolek po poważniejsze sprawy. Chcę mieć zakreślony proces postępowania przy wstępnym rozpoznaniu i roboty do ew wezwania weta.
Dosłownie wszystko co przyda się do pogłębienia i ugruntowania wiedzy, potrzebnej do codziennej pielęgnacji. Chcę się po prostu czuć bezpiecznie w razie nagłych wypadków, a nie mam gdzie zdobywać na razie doświadczenia w szerszym zakresie  😉
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
06 marca 2010 19:04
honey, ja nie posiadam, nigdy nie miałam w rękach, ale szukając czegoś o kopytach zainteresowała mnie [url=http://agroswiat.pl/p,pl,880,urazy+u+koni-+ich+terapia+i+rehabilitacja.html]ta pozycja[/url]. być może się przyda.
Honey, może coś takiego masz na myśli?

http://www.przyrodnicze.pl/cat286-id1809-kon-zdrowy-jak.aspx

06 marca 2010 19:47
OK

Jeżeli chodzi o książki typu "co zrobić gdy..." to:
- "Pierwsza Pomoc" wydawnictwa CADMOS (dostępna w horses.pl)
Miałam ją (niestety pożyczyłam i już do mnie nie wróciła) generalnie jest to bardzo cienka książka z takimi na prawdę MEGA podstawami. Jeżeli chodzi o mnie to na nic mi się taka nie zda ale komuś kto nie ma żadnej wiedzy o jakichkolwiek urazach, myślę że trochę tak. Jest opisane np. jak zakładać opatrunek, jak usztywnić nogę, co zrobić gdy koń się skaleczy itp. (zresztą zobacz sobie spis treści)

Z wydawnictwa CADMOS jest również pozycja - "Kolka", nie miałam jej ale myślę że jest skonstrułowana na podobnej zasadzie.

Książka, która jest dla mnie absolutnie hitem opisująca mnustwo schorzeń i urazów to "Weterynaryjna diagnostyka chirurgiczna Kulczyckiego"
Niektórzy mogą się zasugerować słowem "chirurgiczna" i myśleć tylko o kościach jednak nie.
Jak znajdziesz gdzieś pełny spis treści to myślę że od razu zobaczysz że warto. Mam na myśli pełny spis czyli w wersji książkowej zajmuje on 4 strony.
Urazy opisane przystępnym językiem, każdy zrozumie o co chodzi, wyjaśnienia co może być/jest przyczyną danego urazy i jaki mogą być jego konsekwencje.

Książka "ABC zdrowia konia", wiem że samo ABC często już dostrasza. Za wiele informacji tam nie ma, generalnie bardzo ogólnikowo. Tyle że takie ABC możesz sobie przeczytać w fotelu od tak a np. diagnostyki Kulczyckiego no to już tak po prostu nie da się przeczytać.

Jest też książka "Atlas anatomii klinicznej konia" i w zasadzie to mnie by się taka przydała.
Zawsze jakoś szkoda mi kasy a jednak przekonałam się w ostatnim czasie (niestety) nie raz że znajomość bodowy/kośćca konia się przydaje.
Moje tłumaczenia przez telefon co mam na myśli nie sprawdzają się, kończy się to tak że wet podaje kilka możliwości "co mogę mieć na myśli" a ja i tak czasami nie potrafię powiedzieć że chodzi o to czy tamto  🙄

edit: dopisane oraz poprawa literówek 😉
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
06 marca 2010 21:40
honey, ja nie posiadam, nigdy nie miałam w rękach, ale szukając czegoś o kopytach zainteresowała mnie [url=http://agroswiat.pl/p,pl,880,urazy+u+koni-+ich+terapia+i+rehabilitacja.html]ta pozycja[/url]. być może się przyda.

Mam tą pozycję.. praktycznie cała jest o urazach ... wszystko co związane z kośćmi i częstymi urazami aparatu motorycznego.
Ksiazka jest naprawdę ciekawa i fachowo wytłumaczona nawet jak dla osoby która nie ma pojęcia zbyt wiele o weterynarii. Wydanie mam z 2000 roku.
najpierw zobaczyłam reklamę tej książki w chyba KP a dziś rzuciła mi się w oczy w Empiku. Przejrzałam i wydaje mi się, że to jest nowa jakość pisania o koniach w polskich książkach  😉
Czy kogoś też zaciekawiła?
Dorotheah   मेरी प्यारी घोड़ी
15 marca 2010 23:56
"Pierwsza Pomoc"
Na ile pamiętam -pożyteczna i bardzo przejrzysta książka, dlatego moja leżała (leży? ) sobie w szafce w stajni jako ewent. podpora wiedzy (nim przyjedzie wet itp.).

"Weterynaryjna diagnostyka chirurgiczna Kulczyckiego" - to też chyba mój nr. 1. Przede wszystkim  mam potężne zaufanie co do poziomu merytorycznego wydawnictwa. A i w ważnym dla mnie przypadku książka mi pomogła zrozumieć przypadek .

O urazach jest jeszcze "urazy u koni leczenie i rechabilitacja" - jakoś tak brzmi tytuł, autor chyba  Bromiley (piszę z pamięci). Pamiętam, że byłam bardzo zadowolona, choć jakby tematyka, w moim odczuciu wyszła poza zakres materiału którego się spodziewałam na podstawia tytułu. Na pewno interesująca książka dla osób ciekawych tematu zdrowia konia.

Bardzo też lubię  obejmującą szeroko tematykę -ogólnie zdrowia ( więc odpowiednio uproszczoną dla konkretnych zagadnień) - "Koń zdrowy jak". Mimo tego uproszczenia, nie gubią się istotne charakterystyczne objawy, szczegóły np przy opisie kulawizn- o dziwo jedno proste zdanie z tej książki (z opisem kiedy i jak ujawnia się dana kulawizna) okazało się tak celne , że naprowadziło mnie na znalezienie przyczyny kulawizny u danego konia -co zdiagnozował i potwierdził lek. wet.  (wcześniej 4 wetów nie wpadło na tą przyczynę  😁 - więc książka u mnie ma solidnego plusa)

((Te książki i wspomniane ABC zdrowia konia i parę innych o zdrowiu staram się możliwie często ponownie czytać (bo jakoś mi szybko ta wiedza wyparowuje z główki), i/albo przeglądać pod konkretnym kątem, analizując dla danego przypadku.))
----
O kopytach koniecznie: "kucie zło konieczne?". Mimo dość ostrego tonu autorki, w pierwszych rozdziałach - całość o mechanice i budowie kopyta mega przejrzysta, spójna, logiczna  (tak, że aż boli  😉). Książkę pod kontem merytorycznym "studiowało" moich znajomych 2 wetów i 2 kowali  -do mechaniki kopyta, budowy, opisanych procesów nie byli w stanie się czepić (znaleźli 1 błąd tłumaczenia jakiejś tam drobniutkiej części w kopycie). Sama jestem zakochana w tej książce - bo mimo iż przed nią trochę wiedzy o kopytach  musiałam przyswoić sobie podczas edukacji, to tak naprawdę cały obraz nie kleił mi się w głowie (co się kończyło wkuwaniem na blachę), a po "kuciu. zło..." wszystko stało się dużo jaśniejsze, bardziej logiczne.
"Podkuwanie ..." też polecam, ale nie w ciemno i nie bez wcześniej opisywanej książki. Po przeczytaniu tej pierwszej uważnie czytając "podkuwanie.." można znaleźć parę niespójności i to w dość poważnych sprawach (opis i rysunki ustawienia kości kopytowej względem podłoża w różnych częściach książki). A książkę polecam dla prześledzenia kiedy i jakie podkowy, czy metody, rozwiązania stosuje większość najczęściej spotykanych kowali i dla szerszego zrozumienia tematu.

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
05 kwietnia 2010 20:13
Czy ma ktoś w formacie PDF książki:
- "Żywienie Koni" Helmut Meyer, Manfred Coenen
- "Praktyczne żywienie koni i kuców" Sarah Pilliner
- "Medycyna naturalna dla koni" Cornelia Wittek
- "Choroby układu pokarmowego koni" Jacek Sikora
- "Jak nauczać jeździectwa. Podręcznik dla instruktorów i trenerów" Akademia Jeździecka

i mógłby mi wysłać na maila lub mogłabym odkupić za jakąś niewielką kwotę? :kwiatek: :kwiatek:

Czy ktoś w ogóle w ostatnim czasie przeczytał jakąś interesującą książkę w końskiej tematyce?
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
05 kwietnia 2010 21:02
Dołączam sie do postu Strucelki 😎
w książce "Jak osiągnąć mistrzowską formę koni" S. Pilliner oraz Z. Davies jest też fajnie opisane  żywienie itp
pomocną książką jest też "Choroby koni i ich leczenie" J. McEwen
a ma ktoś taką nową książkę o polskich medalistach Mistrzostw Polski? chętnie poczytałabym o paru osobach,ale 90 zł to trochę dużo
a może ktoś ma "101 ćwiczeń na ujeżdżalni" w formacie PDF i ewentualnie mógłby podesłać mailem?  👀  :kwiatek:
07 kwietnia 2010 20:24
Forta, jaki tytuł ma ta książka ?
Ada, nie pamiętam "Polscy medaliści" albo coś w ten deseń
07 kwietnia 2010 23:14
Forta, tu jest za 65 zł --> http://akademiajezdziecka.pl/
W zasadzie to chętnie bym zobaczyła tę książkę.
łał, niezła różnica w cenie - w sklepie kosztuje 90 zł.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
19 czerwca 2010 18:37
witam, 
ma ktoś może książkę "gdyby konie mogły krzyczeć" w formacie PDF i mógłby przesłać mailem?  :kwiatek:  👀
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
23 czerwca 2010 21:16
Forta, tu jest za 65 zł --> http://akademiajezdziecka.pl/
W zasadzie to chętnie bym zobaczyła tę książkę.

Ja ją mam i już zaczęłam zbierać autografy poszczególnych mistrzów 🙂 Jako pierwszy w zakupiopnej książce był autograf pana Sałackiego.
Nie tak dawno było wznowienie Pruskiego i w tym przypadku wiedziałam, że warto mieć. Teraz pojawiło się wznowienie innej staroci i zastanawiam się nad kupnem. Ma ktoś "Hodowlę koni" Prawocheńskiego? Warto?
http://www.pwril.com/Hodowla_koni_R_Prawochenski-199.html
Odświeżam temat.
Poszukuję w formie elektronicznej:
Naturalne metody w leczeniu koni,
Medycyna naturalna dla koni,
Jak nauczać jeździectwa,
Jak rozmawiać z koniem,
Wszechstronne szkolenie koni cz I i II,
Jeździectwo naturalne bez tajemnic.

W zamian mogę zaoferować:
Urazy u koni, ich leczenie i rehabilitacja,
Nauka jazdy konnej - Museler,
Akademia Jeździecka - I,
Zasady Jazdy Konnej - I,
Okulistyka weterynaryjna,
Choroby układu oddechowego koni,
101 ćwiczeń z dresażu (nie całe do 41 ćwiczenia),
101 ćwiczeń na ujeżdżalni.

Edit: Do poszukiwanych dołączam jeszcze wszelakie materiały nt. leczenia, rehabilitacji schorzeń trzeszczek.
A ja dziś dorwałam w swoje łapy "Balsam dla duszy miłośnika koni".

Super książka, ale...

...nie do czytania w miejscach publicznych!
Niektóre historie są tak wzruszające, że widok ryczącej ponad dwudziestoletniej baby w przedziale mógł być dość dziwny  😂
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
30 października 2010 00:04
vissenna a możesz przybliżyc o czym ta książka jest?
florcia9   "Amicus optima vitae possessio"
30 października 2010 00:15
Podejżewam, że jak każdy balsam:
Niesamowite i piękne historie ludzi i (w tym wypadku) koni. Są to króciutkie historie, które naprawde wzruszają (prawdziwa wzajemna miłość i przyjaźń).
Potrzebuję skanów/plików PDF książek z serii "101" lub innych książek, gdzie są opisane różne ćwiczenia, ułożenia parkuru, drążków itp. :kwiatek:
Kawecan   Jeździec bez konia...
07 listopada 2010 16:24
Miał ktoś do czynienia z książką "Trener Radzi" ?
Warta kupna?
Kastorkowa   Szałas na hałas
07 listopada 2010 16:33
[quote author=zielona_stajnia link=topic=176.msg717836#msg717836 date=1285489265]
Odświeżam temat.
Poszukuję w formie elektronicznej:
Naturalne metody w leczeniu koni,
Medycyna naturalna dla koni,
Jak nauczać jeździectwa,
Jak rozmawiać z koniem,
Wszechstronne szkolenie koni cz I i II,
Jeździectwo naturalne bez tajemnic.

W zamian mogę zaoferować:
Urazy u koni, ich leczenie i rehabilitacja,
Nauka jazdy konnej - Museler,
Akademia Jeździecka - I,
Zasady Jazdy Konnej - I,
Okulistyka weterynaryjna,
Choroby układu oddechowego koni,
101 ćwiczeń z dresażu (nie całe do 41 ćwiczenia),
101 ćwiczeń na ujeżdżalni.

Edit: Do poszukiwanych dołączam jeszcze wszelakie materiały nt. leczenia, rehabilitacji schorzeń trzeszczek.
[/quote]mogłabys mi podeslac 101 ćw na uj
vissenna   Turecki niewolnik
07 listopada 2010 16:38
Kawecan mam tą książkę. Zależy do czego potrzebujesz tej książki.

Jeśli jako książki do treningu konia - nie bardzo.

Jako zbiór pożytecznych rad, przemyśleń autora i wskazówek - super.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się