literatura końska

Szukałam ostatnio książki na temat odsadków (wychowanie, żywienie, itp.), ale niestety nic nie znalazłam 🙁 Czy spotkaliście się już z taką książką?? Słyszałam, że podobno w Hodowli Koni W. Pruskiego jest wyczerpująco poruszony ten temat...
vissenna   Turecki niewolnik
07 listopada 2010 18:06
"Podstawowe szkolenie młodego konia" Klimke też może być pomocne
Mam pytanie czy książka:
101 Ćwiczeń na Ujeżdżalni

jest warta kupienia?

http://www.empik.com/101-cwiczen-na-ujezdzalni-hill-cherry,prod6590013,ksiazka-p
zależy czego się po tej książce spodziewasz 😉
Jeśli chodzi o poziom ćwiczeń to jest w niej pełen przekrój, zaczynając od przejść i kół aż po półpiruety w galopie. Część ćwiczeń jest z westu.
zależy czego się po tej książce spodziewasz
chciałam po prostu wiedzieć, co się w niej konkretnie znajduje.
Jeśli chodzi o poziom ćwiczeń to jest w niej pełen przekrój, zaczynając od przejść i kół aż po półpiruety w galopie. Część ćwiczeń jest z westu
dzięki. brzmi nieźle
pytając czego się spodziewasz miałam na myśli: czego dokładnie w niej szukasz.
jeśli wsparcia technicznego, podpowiedzi jak na ten przykład zadziałać łydkami robiąc ustępowanie, albo jak zorganizować sobie czas na tytułowej ujeżdżalni to ogólnie polecam.
jeszcze raz dzięki.
z tego co piszesz to widzę że się przyda, gdyż fajnie byłoby się czegoś tam dowiedzieć, i przede wszystkim właśnie popracować na ujeżdżalni, dodając nowe elementy czyli po prostu zorganizować sobie lepiej  czas na ujeżdżalni, co z resztą napisałaś.
Ma ktoś w formie elektronicznej "101 ćwiczeń z dresażu"?  :kwiatek:
Równowaga w ruchu
http://www.galaktyka.com.pl/product,,311,12.html
Godna polecenia? Chodzi mi głównie o pokazanie (opisanie etc.) jak co ma wyglądać, jak to osiągnąć i jak radzić sobie z problemami "dosiadowymi" albo żebym chociaż zrozumiała jak co osiągnąć. Czy to jest w typie "Dosiad naturalny"?

Akademia jeździecka 1
klik
Oczekuję, że będzie to kompendium dla jeźdźca. Coś obszerniejszego i bardziej fachowego niż pozycje w typie "Kucyk ..."  a nawet opasłe tomsko klik
Warte 65 zł?

Język koni - Język ludzi. Porozumienie jest możliwe

klik
Mam nadzieję, że nie jest to dzieło zawierające opisy typu koń ma uszy takie a takie to jest w takim a takim nastroju, tylko porządna, wyjątkowa. Godna polecenia?

Trening uzupełniający i odnowa biologiczna jeźdźca
klik
Odczuwam potrzebę zbudowania sobie mięśni potrzebnych przy jeździe, lecz nie jestem dobra w tych klockach i szukam czegoś, co powiedziałoby mi co mam ćwiczyć i jak. Więcej nie oczekuję.

Mój "czytelny" sposób wyrażania myśli - bezcenny 🙂
Kastorkowa   Szałas na hałas
02 marca 2011 14:00
czy ma ktoś w formie elektronicznej książki

101 ćwiczeń na ujeżdżalni
i o naturalu itp..
Colt, Równowaga w ruchu jest fajna, polecam.
akademia jeździecka to takie... hmmm..... kompendium wiedzy od podstaw, o.
"Język koni.." wygląda całkiem nieźle, chociaż trąci mi to setną książką o tym co oznacza ustawienie uszu konia do przodu, do tyłu itd, ale nie miałam tego w rękach więc nie wiem, za to "Trening uzupełniający...".... wow, nie wiedziałam, że taka książka istnieje! Wygląda całkiem nieźle 🙂
🚫
Sankaritarina dziękuję baaaardzo  :kwiatek:

Lecę roztrwonić pieniądze  😁 pytanie na co  🙄

EDIT:

Co do "Odnowy..."
http://www.wadypostawy.republika.pl/jezdziectwo.htm
Chciałabym się poradzić jaką książke mi radzicie na:
-Dobre porozumienie się z koniem... pojęcie jego psychiki, rożnego rodzaju problemy np z płoszeniem sie bądz złe nawyki z wczesniejszego złego traktowania itp.
-praca pod siodłem... praca dosiadem, dążenie to tego aby koń prawidłowo rozwijał mięśnie grzbietu, rożnego rodzaju ćwiczenia

Mam pytanie dość naglące, miał ktos w ręce książkę Jak rozmawiać z koniem Diacount K. i mógłby mi powiedzieć czy jest warta przeczytania, bo z opisu ciężko wywnioskować, a uczelnia zaszalała i nakazali sobie samemu wybrać nagrodę książkową więć nie mam możliwości jej przejrzenia i nie wiem czego się po niej spodziewać.
Ja zawsze będę polecać psychologię treningu koni. Choć ogólnie podstawowe jej treści powinny być znane, dokładnie wyjaśnia "mechanikę" konia.
Magdzior, Na nagrodę za którą nie płacisz może by się nadawała.... ale jak masz możliwość wyboru, to weź coś lepszego. "Jak rozmawiać z koniem" to takie rozbudowane tłumaczenie co oznacza, nie wiem, strzyżenie uszami. Trochę "mechanizmów jazdy" też tam jest, ale kurczę, mnie to generalnie trochę nudziło. Weź lepiej "konia kształtuje jeździec". To jest ponoć świetne 🙂
Rose, "Psychologia treningu koni" Skorupskiego. Jedyna warta uwagi pozycja na rynku końsko-psychologicznym 😉
Mam pytanie dość naglące, miał ktos w ręce książkę Jak rozmawiać z koniem Diacount K. i mógłby mi powiedzieć czy jest warta przeczytania, bo z opisu ciężko wywnioskować, a uczelnia zaszalała i nakazali sobie samemu wybrać nagrodę książkową więć nie mam możliwości jej przejrzenia i nie wiem czego się po niej spodziewać.

Ja mam tą książkę i uważam, że jest fajna.
Ja też mam i nie przeczytałam całej nawet.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
01 czerwca 2011 11:42

Mam pytanie dość naglące, miał ktos w ręce książkę Jak rozmawiać z koniem Diacount K.

tak, miałam - przejrzałam i bezzwłocznie odłożyłam z powrotem na półkę w empiku
tereska, Jak ze wszystkim, dla jednego fajna, dla innego niefajna. To są bardzo łopatologicznie wyłożone podstawy po prostu. Ja to kupiłam i żałuję, bo liczyłam na coś więcej. Początkujący byłby z niej pewnie zadowolony.
ech właśnie moge wybrać tylko z jednej księgarni i limit cenowy też niewielki (któ®ego nie mogę przekroczyć i np sobie dopłcić) wiec chyba jednak sobie odpuszczę ją i wezmę coś w ogóle niekońskiego
Magdzior, masz jeszcze coś końskiego do wyboru oprócz tej książki? :>
mogę coś wybrać z eksięgarnia.pl  tylko głupie tam jest wyszkuwanie bo trzeba po tytułach, bo konskie są w różnych działach (sport, zoologia itd) w sumie mam 60 zł ale już wzięłam jedną za 30 niekonską choc sie teraz zastanawiam czy jednak nie wziac czegos innego.

teraz tak patrzę jeszcze na to[url=http://www.eksiegarnia.pl/Trening-konia-sportowego-Ujeżdżanie-Skoki-Kros;s,karta,id,248559] http://www.eksiegarnia.pl/Trening-konia-sportowego-Ujeżdżanie-Skoki-Kros;s,karta,id,248559 [/url] lub to [url=http://www.eksiegarnia.pl/Podstawowe-szkolenie-młodego-konia-wierzchowego;s,karta,id,214203]http://www.eksiegarnia.pl/Podstawowe-szkolenie-młodego-konia-wierzchowego;s,karta,id,214203[/url]
Ja mam parę książek w formacie PDF  😉
-"Gawędy jeździeckie - Jak osiągnąć niezależny dosiad?"
-"Gimnazjum jeździeckie"
-"Instrukcja ujeżdżenia koni"
-"Jeździectwo - Skoki przez przeszkody"
-"Koń ujeżdżeniowy"

Niestety, nie mogę powiedzieć na jakim poziomie są te książki i czy są warte przeczytania, bo nie mam za bardzo czasu na czytanie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę pisać  👀
Magdzior
"Podstawowe szkolenie młodego konia" jest fajne, bardzo polecam. Instrukcjo obsługi młodego konia nie daje 😉 ale fajnie pokazuje "system", dla mnie bomba. Ten "Trening konia sportowego" wygląda całkiem nieźle. Przynajmniej w porównaniu z "Jak rozmawiać z koniem", ale nie miałam tego w rękach i nie przeglądałam, więc nie mogę nic więcej powiedzieć.
Podstawowe szkolenie młodego konia preglądałam i podobało mi się, korci mnie też równowaga w ruchu, ale mam jeszcze czas wiec jutro jak będę miałą chwilę zerknę na ten Trening konia sportowego moze będzie w empiku to przejrzę.
Która z tych pozycji będzie najlepsza:
,,101 Ćwiczeń Ujeżdżeniowych dla Konia i Jeźdźca"
,,Harmonia Jeźdźca i Konia"
,,Podstawowe Szkolenie Młodego Konia Wierzchowego"
,,Jak rozmawiać z koniem"
,,Równowaga w ruchu"
,,Jak lepiej jeździć konno"

Która będzie najlepiej zobrazowana przykładami, ćwiczeniami, pomoże uniknąć błędów i będzie taka średniozaawansowana/zaawansowana.

Dodatkowo chciałabym się dowiedzieć co jest treścią ,,101 ćwiczeń ujeżdżeniowych dla konia i jeźdźca" Warto kupić?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
06 lipca 2011 14:53
Myślę że ,,Harmonia Jeźdźca i Konia" byłaby OK

Dodatkowo chciałabym się dowiedzieć co jest treścią ,,101 ćwiczeń ujeżdżeniowych dla konia i jeźdźca" Warto kupić?

moim zdaniem warto
ElaPe: dzięki  :kwiatek:
A nie wiesz może, czy ,,101 ćwiczeń ujeżdżeniowych..." różni się znacząco od ,,101 ćwiczeń na ujeżdżalni..."
(Tą 2 posiadam i jak dla mnie jest średnia, taka ni dobra ni zła i ma dużo ćwiczeń z westu, które mnie osobiście potrzebne nie są.)

warto, ksiazka jest super, cwieczenia ciekawe i czesto inne niz standardowe, duzo jazdy na drugim sladzie i linii cwiartkowej, co u zaawansowanego konia nie jest problemem, ale dla takiego 5-6 latka jest genialne. "Harmonia jezdza i konia" jak dla mnie nie wniosla nic za bardzo.

Do mnie przyjechala ostatnio ta ksiazka: http://www.amazon.co.uk/Lektionen-richtig-reiten-FN-Richtlinien-Olympiasiegerin/dp/3440101029/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1300023007&sr=1-2 zapowiada sie super pom pobieznym przejzeniu, czekam na urlop zeby sie wglebic (bo od czytania po niemiecku 4 lata po maturze mozg mnie boli 😉 )
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się