Howrse gra :)

Maść w grze jest całkowicie losowa i nie ma żadnego związku z prawdziwym dziedziczeniem maści. Tak sobie ustalili i już.
Poza tym przy użyciu Hera Pack jest opcja wyboru maści źrebaków.

Share your ideas zniknęło jakiś czas temu. Teraz jest tak, że w dziale Game Play można zgłaszać pomysły, a jeśli będą miały odpowiednio dużą ilość głosów, to przenoszą je do Your ideas (widoczne po kliknięciu ogólnego linka do forów). Przy okazji - głosujcie na
http://www.howrse.com/member/forum/topic?id=1503328931&page=0
wątek zamknięty
Skoro to ma byc gra hodowlana to niech ona kieruje sie odrobina logiki. W sprawie GP zrobili tak jak nalezy, to niech teraz poprawia dziedziczenie masci. Duzo od nich nie wymagam, skoro rodzice sa roznej masci to niech bedzie losowa masc dla potomstwa, ale skoro rodzice sa jednolici to potomstwo musi byc podobne do rodzicow!!!
wątek zamknięty
jak na losowosc to karych Canadian Horse'ow wychodzi mi duzo za duzo  👿
wątek zamknięty
A propo losowosci .. w piatek z arabow mialem chestnuty, i dzisiaj badanie wykazalo, ze z peruvianow bede mial kolejne chestnuty. Dziwny zbieg okolicznosci  😉
wątek zamknięty
jak ja zobacze ze cos mi sie z Canadianow znow na karo ozrebi to normalnie  👿 juz mam dosc tych karusow.

Deidre, jak tam dziecko zakupione ode mnie? ladne?
dzieki za uratowanie mojego budzetu  :kwiatek: nie wiem, skad Wy bierzecie kase - z finansami EC idzie mi calkiem niezle, z wlasnymi niekoniecznie  😤

(zupelnie jak w zyciu  👀 )
wątek zamknięty
z tymi maściami jest też tak że do każdej rasy jest procentowo przypisane jakie są najczęstsze maści i jest większa szansa na uzyskanie właśnie takiej w losowaniu
wątek zamknięty
Kami   kasztan z gwiazdką
15 lutego 2010 21:20
Dlaczego kiedy chcę dodać kurę do boksu wyskakuje mi komunikat:
You cannot put a hen in your stalls because your equestrian center has no more wheat, barley or oats in stock.
Mam wszystkie wymienione na stanie  🙄
wątek zamknięty
Deidre, jak tam dziecko zakupione ode mnie? ladne?

Ładne 🙂

Dużo kasy nazbierałam dzięki Xanthosom, achievements, masie dobrze płatnych zawodów, sprzedawaniu dobrych koni itd.

Kami - bo kury losowo wyjadają ziarno, tak samo jak czasem króliki zjadają marchewki. Pewnie gra sobie "rezerwuje" możliwość zjedzenia ziarna.
Aaa, nie doczytałam - chodzi o to, co siejesz, nie zbierasz.
wątek zamknięty
No tak, tylko Xantosow juz nie ma (mimo klikaniu nic nie wygrywam od kiedy mozna ich kliknac tylko 5  👀 ani razu mi sie nie zdarzylo cos wyklikac), z achievements nie dostaje kasy bo nie umiem przejsc glupiego prestizu EC (Ale za to jak juz przejde to bede bogaaaata  😎 cala te gre kupie  😂 ), koni nikt ode mnie nie kupuje (dobrych, zlych -zadnych) a to co zawody zarobia "schodzi" na pasze i na oplacanie boksow koniom; tez tym ktore dopiero dobre beda i nie wygrywaja mi jeszcze zawodow, szczegolnie tych dobrych zawodow.

😵 😵 😵
wątek zamknięty
15 lutego 2010 22:10
Aaa, nie doczytałam - chodzi o to, co siejesz, nie zbierasz.

No tak... dzięki  🙂
wątek zamknięty
busch   Mad god's blessing.
15 lutego 2010 23:34
Ej, ja się tak nie bawię  😵
Mam klacz arabską i wystawiam ją na cross country. Ma w punktowanych umiejętnościach po 60-80 %. Wystawiam ją w zawodach o prestiżu 50% i wciąż osiągam conajwyżej 3 miejsce  👿
Jak się wygrywa? Bo mnie to już osłabia  😵
wątek zamknięty
jak odkryjesz jak sie wygrywa - daj znac. nie moge klaczy zblupowac do konca przez to :/ chyba pojdzie jako Pass horse niedlugo przez ten blup, a mialabym z niej jeszcze zrebaki.

czy ktos pamieta o ktorej sie krylo na jednorozca (to byla 6:23 czy 6:24? i ktorej strefy czasowej? GMT?)

:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
wątek zamknięty
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
16 lutego 2010 08:44
Konia mi z EC wyrzucili ;D ale zwrócili 40Eq 😀
wątek zamknięty
No to jak tam nasza mala re-volta 🙂 Czy ktos napisze ten apel o dziedziczeniu masci przez konie?
wątek zamknięty
16 lutego 2010 10:44
Jak dla mnie to niepotrzebne.
wątek zamknięty
Jezeli tylko gonisz za GP to niepotrzebne ... ale jezeli dla kogos estetyczny cel czyli "przyjemnosc dla oka" jest wazniejsza niz  tylko "wyscig szczorow" za GP to w takim przypadku gra traci sens 🙁
wątek zamknięty
16 lutego 2010 11:18

czy ktos pamieta o ktorej sie krylo na jednorozca (to byla 6:23 czy 6:24? i ktorej strefy czasowej? GMT?)

:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

6.23 GMT  🙂
wątek zamknięty
16 lutego 2010 11:24
A nie uważasz, że przez to zrobi się bałagan? osoby zajmujące się grą mają tysiące takich genialnych pomysłów. A teraz wprowadź wszystkie możliwe maści, bo przecież można połączyć palomino z karym, czy palomino ze srokaczem i kilkanaście innych miksów :/
Równie dobrze można się czepić, że konie nie mają odmian.
wątek zamknięty
Ale Nam nie chodzi o nowe masci czy krzyzowki obecnych! Chodzi o to, zeby w ramach istniejacych masci dziedziczenie bylo okreslone w jakis sensowny sposob, a nie wylacznie losowe. Chyba nie myslisz, ze z polaczenia dwoch czarnych koni wyjdzie ci bialy? Troche realizmu nie zaszkodzi, wrecz przeciwnie uatrakcyjni gre! Na prawde to nic trudnego jest zeby zrobic przynajmniej to, zeby potomstwo mialo identyczna masc w przypadku gdy jego rodzice sa tej samej masci. Albo zostajac juz przy losowym wyborze, zeby wybieralo masc od rodzicow i dziadkow, a wiec z 4 mozliwosci a nie z calego spektrum dla danej rasy.
wątek zamknięty
Mirmil
Nie przesadzaj. Nie każdy hoduje i gra po to, żeby osiągnąć jak najwyższe GP.
Jeśli chcesz żeby uwzględniali dziedziczenie maści, to napisz o tym na forum gry i zdobądź odpowiednio duże poparcie.
Tylko że z dwojga rodziców jednakowej maści rodzi się źrebię tej samej maści tylko w przypadku kasztanów! A przecież w grze są strasznie skomplikowane krzyżówki ras. Nikomu nie będzie się chciało robić schematów dziedziczenia dla 15803 kombinacji!

Busch
Spróbuj skrócić dystans najbardziej jak się da i wystawiać ją np. w zawodach 25-30%.

Kapri
Uwaga będzie brutalnie. Howrse wbrew pozorom ma bardzo dużo wspólnego z prawdziwą hodowlą i przemysłem końskim (dlatego tak mi się podoba). Chcesz hodować, sprzedawać, zarabiać, to pomyśl jak to zrobić.
Ja hoduję generalnie araby, bo lubię i po to zarejestrowałam się w grze. Nazywam je tak jak nazywały się prawdziwe konie, blupuję przed rozmnażaniem (choćby pierwszego źrebaka miały mieć w wieku 20 lat) i nikomu nie sprzedaję, bo 1) ludzie zmieniają imiona, 2) jak umrą to mam passy. Doszłam już do takiego GP i ilości skills, że będę hodować tylko na bazie swoich koni, chociaż czołówka ma GP o 60 punktów lepsze. Nowe pokolenie mam raz na kilka tygodni! ale takie było moje założenie.
Poza tym hodowałam huntery, bo są najlepsze dla EC. Ostatnio zaczęłam hodować jednorożce, bo tego wymagało zaliczenie zadania w grze, ale chyba rozwinę hodowlę. Jednorożca jest potwornie ciężko wyhodować, ale jak już się uda to można je sprzedać dość łatwo za passy albo dużą kasę. Konie urodzone jako nie jednorożce (dużo ich niestety) sprzedaję za grosze (500-600e), byle tylko się ich pozbyć.
No i mam jeszcze grupę koni kupionych tylko dla poprawy prestiżu zawodów mojego EC. Nie rozmnażam ich, bo mają słabe GP (dzięki temu udało się je tanio kupić), a zarabiają dla mnie sporo kasy na zawodach.
Rady dla Ciebie. Albo grasz całkiem po swojemu, albo dostosowujesz się do zasad gry i wykorzystujesz je.
- sprzedaj absolutnie wszystkie konie (źrebaki, ale nie tylko), które mają mniej niż 85-90 skills. Prawdopodobnie nikt ich nie zechce za więcej niż 500-600 e, ale pozbędziesz się niepotrzebnych, słabych koni, w które nie warto inwestować, i zarobisz kilka tysięcy. Nieważne, że mają dobre GP.
- poczekaj z hodowlą, aż będziesz miała zapas kasy. Jak w życiu - stanówki, karmienie, wyźrebienie kosztują.
- jak już musisz hodować (bo to frajda  😎 ), to hoduje raczej takie konie jak ten http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=8021126 Nie ma 100 blupa, ale bardzo blisko.
- ogiery dobiera się tylko z grupy 100 blup i o najwyższym GP. Skills w hodowli nie mają znaczenia, tylko GP i BLUP.
- gdybyś miała kasę, to mogłabyś zainwestować w dobrą klacz, ale do tego trzeba przynajmniej ze 30000.
- nie marnuj czasu i kasy na trenowanie słabych koni, które urodziły się bez skills
- jaki masz plan dnia swoich koni? Quartery są świetne w wyścigach. 2 lekcje dziennie, 3 wyścigi i już masz lekko licząc 100e na konia, minus jakaś 1/3 na wyżywienie.
- blupowanie jest wredne, ale pisaliśmy o nim mnóstwo i to się naprawdę da zrobić. Łatwiej byłoby coś powiedzieć na przykładzie konkretnego konia/rasy.
Doradziłabym coś jeszcze, ale nie wiem jakie masz podejście do gry i co chcesz zrobić.
wątek zamknięty
Deidre, podalem dwa najprostsze sposoby, ktore mozna wprowadzic bez wielkiej filozofii. I nie trzeba tutaj wymyslac "15803 kombinacji".
wątek zamknięty
Albo dziedziczenie, które ma sens, czyli od pary gniadych koni będzie można uzyskać np. kasztanowatego źrebaka, albo szkoda zachodu. Jak już uwzględniać genetykę to całą, więc także np. mieszanki Appaloosa spotted blanket ze Strawberry roan, czyli mamy mnóstwo kombinacji.
Zresztą co się będę rozpisywać. Ja jestem przeciwna Twojemu pomysłowi i tyle.
wątek zamknięty
busch   Mad god's blessing.
16 lutego 2010 12:03
- gdybyś miała kasę, to mogłabyś zainwestować w dobrą klacz, ale do tego trzeba przynajmniej ze 30000.

Ta klacz nie jest dobra?

http://www.howrse.com/elevage/chevaux/cheval?id=9144824

Kupiłam ją za trochę ponad 600 equusów na aukcji.

btw. Natchnęłaś mnie do sprzedania prawie całej swojej stawki, żeby się pozbyć średniaków - możesz czuć się dumna  😀

I jeszcze pytanko jedno: Chciałabym się pobawić w wyhodowanie idealnego konia do cross country (dlatego kupiłam sobie taką śliczną arabską klacz- ma dressage i staminę na fajnym poziomie  🙂 ) ale zastanawiam się, czy jest to w ogóle możliwe przy zachowaniu czystości rasy. Nie umiem znaleźć żadnego arabskiego reproduktora, który miałby więcej niż 3 gwiazdki w skokach. Powinnam wybrać inną rasę?
wątek zamknięty
Przeniosło mnie do moich koni ale poradziłam sobie. Haha, ale masz nick  😂 Sorki.
Klacz jest dobra, tylko nie trenuj jej skoków i staminy! Na razie wytrenuj jej speed i dressage, żeby brała udział w zawodach skokowych (można ją wtedy zapisywać też do wyścigów). Dobrze byłoby, gdyby trochę wygrała. Dopiero potem skończ trening skokowy i startuj na poważnie w crossie. Im bardziej wytrenowany koń, tym trudniej wygrać. Koń jest całkiem całkiem, więc na razie nie trenuj jej do końca żeby się nie zmarnowała.

Liczbą gwiazdek się nie przejmuj, araby są świetne w crossie (w grze).

Natchnęłaś mnie do sprzedania prawie całej swojej stawki, żeby się pozbyć średniaków - możesz czuć się dumna
Aż spuchłam 😉 🙂
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
16 lutego 2010 12:11
A ja stwierdziłam, że pozbywam się WSZYSTKICH ogierów i zostawiam same klacze. O.
http://www.howrse.com/joueur/fiche/commerce?id=26567349

Troche tego jest 😁
wątek zamknięty
😵 Jestem pod wrażeniem.
wątek zamknięty
16 lutego 2010 12:19
Mirmil, Jeżeli chcesz żeby dziedziczenie maści było musi ono dotyczyć wszystkich koni, wszystkich ras. Jeśli będę chciała skrzyżować paint horse'a z arabem no to musi wyjść sensowna maść 😉

edit:
Ja też zostawiałam same klacze, a ogiery sprzedawałam. Tylko ogierków ciężej się pozbyć 😉
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
16 lutego 2010 12:21
deidre, To jeszcze nic 😂
Mam drugie tyle hanoverów i mustangów 😉
wątek zamknięty

Nie zauwazylam tego brutalnie  😎 poki co jak na Volte jest calkiem sympatycznie 😉
Ogiery zawsze dobieram z blupem 100 i z wysokim GP. Generalnie juz teraz (poza pojedynczymi wyjatkami) nie kryje w ogole klaczy ktore nie maja 100BLUPa (chyba, ze maja tak swietne GP, ze nie moge sie doczekac, ale i to przewaznie jak juz sa na plusie). Poza tym swietna wg mnie klacz da sie kupic za mniej, np ta kupilam za 500E i 1 pass ktory akurat mialam:
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=8518385
a ta za 2 000.
30 000, szczegolnie jak na Canadiana to troszke przesada 😉 musialby byc naprawde superhiper i miec milion BM items.
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=9341588

nie mam planu dnia dla koni. te blupowane blupuje wg tego:
http://www.howrse.com/centre/forum/sujet?id=343040&sujet=354
a te ktore juz maja 100% blupa wysylam na takie zawody, ktore najczesciej udaje im sie wygrywac + 2 jazdy + 3 swoje ogiery wystawiam na stanowki. Mimo ze wszystkie maja 100BLUP i wysokie GP wystawiam je po 200-300e na stanowki, bo wtedy czasami sie ktos nimi zainteresuje (ale rzadko).

konie moge sprzedac, tylko po 1) planowalam wlasnie je teraz przetrzymac az nie zalicze breeders ranking (bo duza liczba koni pomaga, nie zalicze tego z 20 konmi czy ile mi tam zostanie) i po 2) nikt ich nie chce kupowac. Wiekszosc koni ktore mam mialam na aukcjach po kilka razy, za 500 e - i nie poszly. Nawet konie ze skillsami i wysokim GP czesto nie chca pojsc, np. 14* ogierka z IS i wysokim GP probowalam za 1500 opchnac, powininen pojsc, bo po tyle chodza ogierki 14* canadianow, ale nikt go nie chce kupic.
wątek zamknięty
16 lutego 2010 12:25
Ostatnio nic sensownego w UFO nie lata, kurde od wczoraj non stop mi się pojawiają tylko te 'passowe' worki :/
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.