Mirmil
Nie przesadzaj. Nie każdy hoduje i gra po to, żeby osiągnąć jak najwyższe GP.
Jeśli chcesz żeby uwzględniali dziedziczenie maści, to napisz o tym na forum gry i zdobądź odpowiednio duże poparcie.
Tylko że z dwojga rodziców jednakowej maści rodzi się źrebię tej samej maści tylko w przypadku kasztanów! A przecież w grze są strasznie skomplikowane krzyżówki ras. Nikomu nie będzie się chciało robić schematów dziedziczenia dla 15803 kombinacji!
Busch
Spróbuj skrócić dystans najbardziej jak się da i wystawiać ją np. w zawodach 25-30%.
Kapri
Uwaga będzie brutalnie. Howrse wbrew pozorom ma bardzo dużo wspólnego z prawdziwą hodowlą i przemysłem końskim (dlatego tak mi się podoba). Chcesz hodować, sprzedawać, zarabiać, to pomyśl jak to zrobić.
Ja hoduję generalnie araby, bo lubię i po to zarejestrowałam się w grze. Nazywam je tak jak nazywały się prawdziwe konie, blupuję przed rozmnażaniem (choćby pierwszego źrebaka miały mieć w wieku 20 lat) i nikomu nie sprzedaję, bo 1) ludzie zmieniają imiona, 2) jak umrą to mam passy. Doszłam już do takiego GP i ilości skills, że będę hodować tylko na bazie swoich koni, chociaż czołówka ma GP o 60 punktów lepsze. Nowe pokolenie mam raz na kilka tygodni! ale takie było moje założenie.
Poza tym hodowałam huntery, bo są najlepsze dla EC. Ostatnio zaczęłam hodować jednorożce, bo tego wymagało zaliczenie zadania w grze, ale chyba rozwinę hodowlę. Jednorożca jest potwornie ciężko wyhodować, ale jak już się uda to można je sprzedać dość łatwo za passy albo dużą kasę. Konie urodzone jako nie jednorożce (dużo ich niestety) sprzedaję za grosze (500-600e), byle tylko się ich pozbyć.
No i mam jeszcze grupę koni kupionych tylko dla poprawy prestiżu zawodów mojego EC. Nie rozmnażam ich, bo mają słabe GP (dzięki temu udało się je tanio kupić), a zarabiają dla mnie sporo kasy na zawodach.
Rady dla Ciebie. Albo grasz całkiem po swojemu, albo dostosowujesz się do zasad gry i wykorzystujesz je.
- sprzedaj absolutnie
wszystkie konie (źrebaki, ale nie tylko), które mają mniej niż 85-90 skills. Prawdopodobnie nikt ich nie zechce za więcej niż 500-600 e, ale pozbędziesz się niepotrzebnych, słabych koni, w które nie warto inwestować, i zarobisz kilka tysięcy. Nieważne, że mają dobre GP.
- poczekaj z hodowlą, aż będziesz miała zapas kasy. Jak w życiu - stanówki, karmienie, wyźrebienie kosztują.
- jak już musisz hodować (bo to frajda 😎 ), to hoduje raczej takie konie jak ten
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=8021126 Nie ma 100 blupa, ale bardzo blisko.
- ogiery dobiera się tylko z grupy 100 blup i o najwyższym GP. Skills w hodowli nie mają znaczenia, tylko GP i BLUP.
- gdybyś miała kasę, to mogłabyś zainwestować w dobrą klacz, ale do tego trzeba przynajmniej ze 30000.
- nie marnuj czasu i kasy na trenowanie słabych koni, które urodziły się bez skills
- jaki masz plan dnia swoich koni? Quartery są świetne w wyścigach. 2 lekcje dziennie, 3 wyścigi i już masz lekko licząc 100e na konia, minus jakaś 1/3 na wyżywienie.
- blupowanie jest wredne, ale pisaliśmy o nim mnóstwo i to się naprawdę da zrobić. Łatwiej byłoby coś powiedzieć na przykładzie konkretnego konia/rasy.
Doradziłabym coś jeszcze, ale nie wiem jakie masz podejście do gry i co chcesz zrobić.