Jazda na kucach, negatywne skutki zbyt dużego obciążenia.

Averis   Czarny charakter
06 lutego 2010 10:40
branka, te argumenty nie trafiają do mnie i nigdy trafiać nie będą. Na upartego wszystko można tak wytłumaczyć.
edit: poza tym znała opinie fachowców ze swojego regionu, więc nie mówmy tu o jej niskim poziomie świadomości. I o jakim zbiegu okoliczności tu mówimy? Siodło samo wskoczyło na źrebaka i zainteresowana uznała, ze mu w nim do twarzy?
Kaprioleczka, mogą słuchać mnie- w ten sposób opanuję świat.

- Muuuuszczku, a co bedziemy robic dzisiaj w nocy?
- To co kazdej nocy Pinky! Zdobywac swiat!  😎

😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂
darolga   L'amore è cieco
06 lutego 2010 10:50
To jak już leci jedna sprawa, to może załatwimy jeszcze drugą?

http://www.photoblog.pl/blackghost92/52690728/hyh-b-w.html
http://www.photoblog.pl/blackghost92/51850657/but-this-time.html

Emerytowany, wiekowy Adnet, trzeszczkowy, kulawy, zwyrodnieniowy, wielokrotnie kontuzjowany.
Startował pod P.Morsztynem, potem J.Mierzwińskim. Pamiętają go chyba wszyscy Wrocławscy koniarze.
Sprzedany na emeryturę jednej nastolatce, skąd trafił do drugiej i wiódł godny żywot. Niestety ponownie sprzedany owej Paulinie (blackghost), która to na tym biednym wałachu (ogromne, waleczne serce...) skacze wagony po 130.

Gówniara pyskata, bezczelna i wulgarna. Jeździ sama, rodzice trzymają koniki koło domu. Nie słuchają niczyich rad.  
Tutaj jej ojciec na koniu, czyli jakbyście nie wiedzieli, że trzylatki trzeba jeździć na pelhamie":
http://www.photoblog.pl/blackghost92/52722950/tattini-i-fami.html

I tak dalej... w archiwum więcej zdjęć...
No cóż, pozostaje czekać ...
Jak sie pojawi na forum moze coś wiecej powie.
Z jednej strony widze jak niektóre osoby pałaja złością. I mówią, że nawet gdyby ona i rodzice zrozumieli błąd kara sie należy- a czy czasem kara nie jest tego aby błąd zrozumieć?
Że niby muszą odpowiedzieć za cierpienie zwierzecia. Ale jesli faktycznie poprawia byt konia to co niby TOZ bedzie mógł zrobić?

Kaprioleczka dobrze że i konie wyrastąją z głupot  🙄

edit. zdjecie faceta i koment " ła ! super ! ale pięknie zganaszowany ! "  🤔
06 lutego 2010 10:57
camy, nie bardzo wiem w czym widzisz problem. Jest przestępstwo (bo znęcanie się nad zwierzętami JEST przestępstwem) jest kara. Będzie skrucha- tym lepiej dla konia. Nie będzie- TOZ znowu zajrzy.
A czy kara jest po to, by zrozumieć błąd. Widze, że wyznajesz utopijną zasadę, że ludzie czynią źle tylko dlatego, że nie znają dobra. Pokaż mi gwałciciela, który robi to, co robi, bo nie wie, że tak nie można 😎
boze, skacze tak "wypieta" ze az sie prosi o klapsa  🤬 😎
szkoda, ze w kasku, selekcja naturalna zalatwilaby sprawe sama.

calego swiata nie wyleczymy. Czasami mnie zastanawia czy to niewiedza, glupota, wszystko razem? bo ze FACET moze nie sluchac rad, to jestem w stanie zrozumiec; taka natura facetow by robic wszystko po swojemu i wiedziec wszystko najlepiej (choc zdarzaja sie na szczescie wyjatki). Ale zeby dziewczyna? tak konia krzywdzic?
w glowie mi sie to wszystko nie miesci, jak moja trzeszczkowa kobyla raz na jakis czas przejdzie 3przeszkodowy korytarz treningowo po 2-3 razy (wszystkie przeszkodki po 60 cm lub mniej) to jeszcze kilka dni sprawdzam, czy nie kuleje. Jak mozna tak nie dbac o konia i tak sie nie przejmowac niczym?
mam nadzieje, ze ktorys kon jej w koncu wymierzy sprawiedliwosc  🙄

Darolga, trzeba by przygotowac dokumentacje; zdjecia z bloga, opis kariery sportowej, powody sprzedazy, odpisy z klinik gdzie byl leczony na wszystko co wymienilas (albo przynajmniej zaswiadczenia dla TOZu ze tam byl; nikt Ci nie da raczej od tak odpisow z klinik) zebrac razem, skierowac do TOZu albo policji dla zwierzat.
Ja wam za bardzo nie pomoge, zza granicy to sobie moge komenty jej co najwyzej popisac.

Czasami az sie prosi zlamac komus noge i kazac nosic 30 kilowe pudla  👿 👿 👿

camy - ja tez sie ciesze, ze wyrastaja  😉
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
06 lutego 2010 11:00
darolga no po prostu nie wierzę własnym oczom  😵 Jak można tak męczyć konia, który powinien sobie w spokoju stać i wcinać trawę?!  🤔 Za mało już się w życiu narobił? Matko Boska Częstochowska, niektórzy mają nieźle nawalone w tych swoich małych łbach  😵
06 lutego 2010 11:01
camy - nooo  🤔 niestety  🤔  tam będą u niej moje komentarze, proszę się nie zdziwić czemu takie miłe - otóż napisałam jej serię adekwatnych, niemiłych słówek, ale tylko odpyskowała, a nie dodawała ich. Pomyślałam zatem, że może po dobroci. Byłam miła, ale i to nie pomogło.

Kaprioleczka - czyli jest szansa. Mam ferie, zaczynam się brać za to wszystko.
06 lutego 2010 11:06
darolga, może osobny wątek na to? Kibicuję Ci z całego serca, ale trochę się boję, by sprawa Pradisa nie zaginęła w gąszczu nowych postów :kwiatek: Inna sprawa, że temat będzie bardziej widoczny.
06 lutego 2010 11:09
Jasne, jasne, nie chciałam tylko tworzyć nowego wątku, żeby nie dostać za to po łbie 😉
http://www.photoblog.pl/darolga/52747499 <- tutaj pyskówka tej dziewczyny do mnie. Moje odpowiedzi też gdzieś  mam, jakby kto chciał.

Ktoś z Wro lub jej okolic lub ktokolwiek chętny, by pomóc? Proszę o kontakt.

I już uciekam  :kwiatek:
A ja mam wrażenie, że wszyscy oczekują, że w jeden dzień ktos sie może zmienić z osoby jeżdżącej na roczniaku w osobę super świadomą , głęboko biorącą sobie do serca każda uwagę, dorosłą i w ogóle... na pewne rzeczy trzeba miesięcy, albo i lat. Dlatego pisałam - na nic nie jest za późno. Ale to nie oznacza, że w jeden dzień można przezyc cudowną przemianę, takie rzeczy się zdarzają tylko w filmach, i mam czasem wrażenie, ze ludzie za dużo ich oglądają, skoro oczekują bóg wie czego w jedną noc 🙄
Zgadzam sie z Averis. Lepiej załozyc nowy wątek bo tu zrobi sie chaos.

Brak słów do takich gówniar  😤

http://www.photoblog.pl/blackghost92/35584202/dajesz-mi-powietrze.html
co ją te uszy konia tak przyciągają w locie...
06 lutego 2010 11:13
branka, ja jestem za stara, by oczekiwać czegokolwiek po tego typu osobach 😉 Z resztą sama zainteresowana pisze tak, jakby od dziś była Nowym Lepszym Człowiekiem-stad takie reakcje. Nie wierzę, bo po prostu wiem co będzie, gdy ta jej fala entuzjazmu opadnie.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
06 lutego 2010 12:48
Yyy nie powiedzialam ze ktos wycofa Toz. Tylko ze ona tym co robi teraz takim zachowaniem mysli ze moze sie uda, zamydli oczy i bedzie ok.
zobaczcie po pierwsze.
1) Kurna nie odpisze nie pokaze sie juz, nic to nie zmieni nie polepszy.
2) odpisze ze nie obchodzi mnie to i dalej swoje, gromadza sie dowody przeciwko mie.
3) co mi szkodzi sprobowac, przeprosic i jak biedna dziewczynka obiecac poprawe, a moze mi ktos uwierzy, zmydle oczy i bedzie po sprawie.
Nie mowie ze ktos to ma wycofac absolutnie nie, chodzi tylko o jej proste myslenie, mydli wam oczy smiesznymi pytaniami na ktore wy odpowiadacie, myslicie ze ona nie wie? Czemu wczesniej nie pytala, klamala zmienila tozsamosc podszywala sie pod kolezanke, kasowala zdjecie, opisy. Bala sie wiedziala ze jest winna a wy dalej znajdywaliscie jej opisy i zdjecia, wiec wiadopmo ewidentnie ze po ptakach, tym bardziej ze ktos kilka postow wczesniej napisal ze gdy by przeprosila i powiedziala ze nie wie bylo by ok. no i skorzystala z tego mowilam ze bezsensu mowic na forum, ona ma tu wskazowki od ludzi na swoja samoobrone.

W zyciu nie skonczy z tym, tyle jezdzila i co nic nie byloo a ktos jej nakazuje, mydli oczy bo nie widzi lepszego wyjscia. 🙇 🤔wirek:
też mi się nie chce wierzyć, że z dnia na dzień zmieniła się w "świętoszka" i chce tyyyle się nauczyć z forum... :/

Jesli chodzi o Reining - no wiecie, wszystko do wszystkiego mozna zajezdzic w kazdym wieku. Problem polega na tym, czy to jest zdrowe i dobre. O wescie natomiast musialaby sie wypowiedziec np. Karolas ktora sie na tym zna, albo ktos inny z watku Westernowego, moze kogos tu zaprosimy? 😉

Tak, 3 letnie AQH oraz APH(te dwie rasy zdecydowanie dominują w reiningu, zdarzają się też pewnie Appaloosy) chodzą reining. Najbardziej prestiżowe zawody w USA to właśnie Futurity dla koni 3 letnich. Takie konie rozpoczynają swoją pracę pod siodłem w wieku 2 lat. I grudniu następnego roku startują na futurity.
Wspomniany Hollywood Dun It czy Topsail Whiz, owszem zakończyły karierę stosunkowo wcześnie za sprawą wygranych zawodów-po co pokazywać konia, który wygrał wszystko co miał do wygrania? Później taki konik rozpoczyna krycie, jeśli potomstwo również osiąga sukcesy to nasienie takiego konia drożeje i w ten sposób kręci się biznes.
Ale inne konie które rozpoczęły pracę pod siodłem w wieku 2 lat startują z powodzeniem w klasach dla starszych koni(np. World Reining Masters organizowane z ramienia FEI gdzie zawodnicy startuja na koniach 6 letnich i starszych). Mój 16 letni koń z powodzeniem startuje reining, a nie sądzę, żeby prace rozpoczynał później niż w wieku 2,5 roku. Fakt, faktem to zdecydowanie inna rasa niż oo. AQH to całkowite przeciwieństwo araba, zarówno jeśli chodzi o psychike jak i rozwój🙂
No a trening takiego 2 latka szykowanego do futurity napewno też się różni od treningu konia przygotowywanego na późniejsze zawody bądz do rekreacji.
Mówię tu o wysokim sporcie czyli właśnie start na Futurity w Oklahomie. Takimi prawami rządzi się ten sport.
zwyciezca z 2007
http://vimeo.com/7856202 oraz z 2009
a no widzicie, zawsze sie warto nauczyc czegos nowego.
Ale wazna rzecz zostala tu podkreslona. AQH to NIE oo. Araby sa rasa pozno dojrzewajaca i duzo delikatniejsza niz AQH.
No właśnie miałam tłumaczyc ale widze ze Olga pomogła🙂 Dziekuje 💘

A ja Wam wcale oczu nie mydlę tylko mówie to co mysle... I uwierzcie ze jezeli sie rozumie i wstydzi sie swojego bledu to od razu chce sie zrobic krok w dobrym kierunku... 😡

Pozdrawiam!
Graba.   je ne sais pas
06 lutego 2010 15:11
Pradisismylife, tylko tak wlaściwie, dlaczego akurat teraz zrozumiałaś swój błąd, skoro już wcześniej inni Ci mówili, że postepujesz źle?
Pradisismylife odpowiedz na pytanie które zadano Ci tu wiele razy. Dlaczego gdy wczesniej ktoś chciał pomóc i mówił, że robisz źle to nie reagowałaś?
darolga az nie wierze ze to Adnet 😲 Boze jak szkoda konia...
06 lutego 2010 15:31
Oh tak- jeszcze więcej ciumasków, serduszek i słodziutkich wykrzykniczków. I ponawiam pytanie- czemu dopiero TERAZ strumień światłości rozjaśnił twój umysł.
Bo wcześniej nikt mi tego nie wytłumaczył na spokojnie jak tu niektore osoby...  😡
06 lutego 2010 15:45
Widzę, że jesteś równie delikatna jak kręgosłup Twojego źrebaka 😎 Może jakiś dyplomik?
edit: Ja na przykład nie rozumiem jednego. Na Adriannę była nagonka jak stąd do Barcelony- a przecież ona pytała ZANIM cokolwiek z tym koniem robiła głupiego (no, może poza kupnem).  Czyli jednak da się nie mieć pojęcia i mimo wszystko pytać? Tutaj dziewczyna dręczyła swojego konia, ale wystarczyły jej 3-4 łzawe posty o reinkarnacji systemu wartości i już jest ogólna zgoda, miłość i chęć pomocy.A tekst 'nie robiłam nicego, bo na mnie ksycałyście', to jest na poziomie nawet nie przedszkolnym, a prenatalnym.

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
06 lutego 2010 15:50
Może po prostu wszyscy się wyżyli na Adriannie 🙄
Czyli uwagi zwracane przez osoby doświadczone z okolic Twojej stajni od razu leciały, że tak się brzydko wyrażę, "z mordą" do Ciebie?
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
06 lutego 2010 15:51
To wygląda też na takie tłumaczenie na odczepne. "Bo mi nikt nie wytłumaczył na spokojnie". Jakby mi na spokojnie ktoś tłumaczył, to bym zrozumiała, ale jakby ktoś zrobił mi wojnę i pacnął w łeb, to bym się od razu opamiętała. Do tej pory, raz na mnie się o coś krzyknie, to od razu się staram poprawić, a nie czekam, aż ktoś na spokojnie mi wszystko wytłumaczy. A oprócz tłumaczenia jest internet - tu jest wszystko.
Pradisismylife Czy mogłabyś opisać, jakimi drogami chodziły Twoje myśli, gdy stwierdziłaś, że uszczęśliwisz "Twoje życie" wsiadając na źrebaka? Jak to Ci wówczas przyszło do głowy? Co o tym myślisz teraz?
Bo w błędach może być tylko jeden sens - że wyciągnie się naukę, przekaże innym i że inni nie będą powtarzać takiego błędu. Może unikną koszmaru.

Przepraszam, że siebie cytuję, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi.

Wolałabym sobie nie wyobrażać, jak wygląda trening 2latków AQH. Niestety - wyobrażam sobie 🙁
Tak! Dyplomik nalezy sie dla Was... a ze Dyplomiku nie mam jak dać ti serdecznie dziekuje... 😉 zmykam :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
06 lutego 2010 15:53
Pradisismylife, sprytnie 😎 Miłej jazdy
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się