zima 2009/2010 meldunki

dempsey   fiat voluntas Tua
26 stycznia 2010 22:48
to ja moze zapytam tu o cos, co jest dosyc mocno zwiazane z panujaca nam milosciwie temperatura:

czy ktos na sali rozumie o co chodzi w tych cholernych fakturach za prad ❓

wlasnie zaplacilismy (mocno przycisnieci przez panow z bialo-pomaranczowego auta) dwie zimowe faktury
grudniowa byla dwa razy wyzsza od styczniowej (styczen jeszcze trwa ale to szczegolik)
z ludzi, ktorych pytamy nikt nie jest w stanie wyjasnic zasad logicznie... a juz najgorzej to zapytac u zrodla w energetyce. wie sie mniej niz przed pytaniem.
czuje w moczu ze jestem regularnie robiona w jelenia tylko nie wiem w ktorym miejscu 😤

dlaczego to nie moze byc normalna faktura? i nie w przod???
- 17 Dolny Śląsk
kujka   new better life mode: on
26 stycznia 2010 23:33
Warszawa Praga
-18
dempsey, oni tam mają jakieś prognozy i według tego naliczają stawkę miesięczną- a potem w miarę zużycia- dodają bądź odejmują. Ja też ciągle mam wrazenie, że coś nie gra z naszymi rachunkami 😤 Ostatnio mieliśmy jakieś wyrównanie- jedyne 800zł 🤔 Próbowałam wyjasnić, ale to jakaś walka z wiatrakami. Jak w ogóle udowodnić zużycie..? Samemu co jakiś czas/co ile wtedy?/sprawdzać stan licznika i potem sobie mnożyć przez te jednostki? Próbowałam to jakoś ugryźć, ale się poddałam.
26 stycznia 2010 23:50
wlasnie o to mi chodzi zen..
czyli nie jestem jedyna.
ciekawe jakim prawem to tak wyglada!
cholerni monopolisci. a moze mozna sie gdzies przeniesc?? np vatenfall  ma (przynajmniej pozornie) normalne faktury a nie jakies kosmiczne wynalazki

eh sorry za oftop
nie moge napisac ile jest w wolominie bo mam do -20 termometr hahaha i dawno zamarzl
Dobra, to ja napiszę: u mnie za oknem -16.7

Dla mnie w ogóle to jakaś czarna magia z tymi rachunkami- prognozy mam uśrednione na 147zł co miesiąc ( 🤔wirek: ). Ale ok, to jestem w stanie jakoś sobie przyswoić, często piorę, często zmywarka chodzi, prawie non stop kolor komputery. Ale to też, żeby aż tyle ciągnęło..? I jak dostaje później to wyrównanie- to mnie krew zalewa, bo już co miesiąc mam wrażenie, że mnie oszukują- a tu jeszcze taki kopniak  😤
[quote author=Złota link=topic=10280.msg459463#msg459463 date=1264543182]

u nas teraz -30
[/quote]

to u nas marudzą jak ledwo do -20 dochodzi
ciekawe co by było jakby było -30 😀
vatenfall  ma (przynajmniej pozornie) normalne faktury a nie jakies kosmiczne wynalazki

Nie wiem jak to jest do konca jeśli chodzi o indywidualnych odbiorców, ale taka zmiana za wiele nie da. Przecież to ten sam prąd, te same linie przesyłowe (zresztą stare i w fatalnej kondycji, przez co prad "ucieka" zanim do nas dotrze).
Jakoś niedawno była konferencja energetyczna w Warszawie - przedstawiciele firm energetycznych wyliczali oszczędnosci wynikające z przeniesienia do nich. Wychodziło im 600-700 zł na fakturach liczonych w dziesiątkach tysięcy złotych.  Czyli nic   😵
Inna rzecz, że prąd od stycznia miał drożeć, ale w koncu nei wiem czy zdrożał  👀
cieciorka   kocioł bałkański
27 stycznia 2010 00:10
jkobus, o kurcze, strasznie mi przykro z powodu kota.
wiem, że to nie był wasz pupilek, ale ja jako nadwrażliwa kociara, zawsze przeżywam takie- nawet nie swoje historie.
no fakt, ale cóż mogliście zrobić 🙁
27 stycznia 2010 00:13
armara  dla zasady  😤 😤
tak samo jak dla zasady zerwalam umowe z tpsa (wykorzystujac ten jeden dzien gdy mozna bylo skorzystac z okazji zerwania umowy w zw. ze zmiana w regulaminie). tez dla zasady bo nienawidze bezczelnych monopolistow zachlannych
ale masz racje , ze wysokosc rachunkow moze byc podobna. natomiast zwraca uwage wyrazna wzmianka ze nie ma systemu doplat. pewnie wiedza czym takich jak ja zwabic hehe

(uj zaraz moderacja mnie ochrzani
a wiec informuje ze w Wolominie wciaz zimno!)
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
27 stycznia 2010 06:40
tylko -11,za to sypie gęstu śnieg żeby mi za dobrze nie było...oczywiście na wsi na piaskarki czy inne takie nie ma raczej co liczyć,nienawidzę zimy...mogłabym spać aż do wiosny.
generalnie uważam,że powinny być 3 pory roku - wiosna,lato,jesień i 7-10 dni białego sniegu i lekkiego mrozu na święta Bożego Narodzenia.
U nas 2.

na czwartek zapowiadaja deszcz ze sniegiem  😅 😅 😅 niestety, na to, ze zamieni sie w czysty snieg raczej nie ma szans, ale nadzieje miec nalezy  😉

teraz tenze deszcz ze sniegiem zapowiadaja na piatek  🙄 cos czuje, ze nawet tego nie bedzie.
ale u nas nareszcie!  😅 -1. Jesli teraz cos spadnie to przynajmniej zamarznie  😅

jkobus, przykro mi z powodu kotka. Sliczny byl!!!
jkobus,wiem, że to nie był wasz pupilek

Pupilek, nie pupilek, aleśmy się wczoraj pobeczeli jak dzieci na pogrzebie. Ładne miejsce mu znalazłem, na polance w naszym Lasku Centralnym, między dwiema dorodnymi brzozami... Mam nadzieję, że na wiosnę przyplącze się do nas jakiś kolejny. Myszy przez całą noc głośno bankietowały! A jak wieczorem wychodziłem po raz ostatni do koni, to się za drzwiami prawie potknąłem o zająca... Nie do pomyślenia, póki był z nami nasz dzielny, przedsiębiorczy Murkis.

A żeby nie było do końca  🚫 : pocieplało! Wygląda na to, że nic nie mamy zamarznięte wewnątrz chatki, nawet woda w kociej misce całą noc przestała. Przy końputerze ciągle zimno, ale o wiele znośniej niż jeszcze wczoraj. W nocy popadał śnieżek. Nie za dużo. W sam raz, żeby koniom grzbiety jak cukrem pudrem posypać.
Mi w przedpokoju w misce psa woda lekko podmarzła.Uroczo 😫
armara  dla zasady  😤 😤

Rozumiem w sumie, też się wkurzam, ale nie mam sił z nimi walczyć. Człowiek się nalata, naczyta, naszuka a potem i tak d...  😵
Z chęcią Ci pokibicuję  🏇

A w Warszawie pada śnieg, będzie ciekawie...
Moon   #kulistyzajebisty
27 stycznia 2010 12:58
generalnie uważam,że powinny być 3 pory roku - wiosna,lato,jesień i 7-10 dni białego sniegu i lekkiego mrozu na święta Bożego Narodzenia.
Amen!

W Sopocie ciągle sypie od rana, jakieś -7, -8 jest, w dodatku deko pizga :/ nie wystawiam dziś nosa zza drzwi, ble.
Niecałe 10 kresek, śniegu po pachy i momentami wieje (a wtedy robi się baaaaaaardzo niemiło... :/)

vill_18, a gdzie mieszkasz, tzn w domu czy mieszkaniu (na którym piętrze)?
Gillian   four letter word
27 stycznia 2010 17:21
sialalalala śnieguś śnieguteeeek i -10.
Zaczynam się coraz poważniej zastanawiać, jak ja się wykopię z parkingu rano 😀
zimno, wieje i do tego ślisko strasznie
Nienawidzę zimy w mieście  😵
z dnia na dzień jest mi coraz zimniej...
jest ktoś kto nie traci każdego poranka głosu i nie jest zasmarkany?  😕
Na najniższym piętrze domu, na równi z ziemią.W dzień staram się nie wychodzić z pokoju bo jest tak zimno 🤔
Gillian   four letter word
27 stycznia 2010 18:05
honey, ja 🙂
właśnie zdałam sobie sprawę, że to pierwsza zima kiedy nie choruję, ba! nie mam nawet katarku 😀
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
27 stycznia 2010 19:02
Hmmmmm syyyyyypie od godziny 12, starego dniesgu juz praktycznie nie widac, zadymka noo.. bardzo duza delikatnie mowiac. Na termometrze -10...

MAKABRA!

Jak bedzie przez noc sypac tak jak sypie teraz (a ma sypac jeszcze mocniej) to nie ma bata, nigdzie jutro nie jade... Nawet nie bede miala jak dojechac.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
27 stycznia 2010 19:05
U nas śnieg zaczyna padać :/
Głogów  - 12  i  straszna zawierucha  😵 śnieg sypie i sypie ,wiatr mało głowy nie urwie  😲

Ja chce wiosnę  👿
W Poznaniu PIĘKNIE! Śnieży dość mocno, coraz mocniej chyba. Wieje, owszem. Ale zaspy malownicze, śnieg bialutki. Jest niesamowicie jasno!

No i widziałam dwie odśnieżarki-piaskarki, wszystko między 22:30 a 23, jedną na Roosevelta, czyli w centrum, drugą u mnie, na Łazarzu, na bocznej ulicy.

Bardzo śmiesznie wygląda wykres temperatury 😉
meteorogram Meteo.pl - będzie rosła w ciągu nocy 😉
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
27 stycznia 2010 22:56
W Łodzi nadal przy -17 trzyma i o zgrozo zawieja i sniezyca jest :/
Masakra :/
28 stycznia 2010 07:26
odmarzła mi jedna z trzech zamarznietych rur w domu  😅 😅 😅
mam ciepłą i zimną bieżącą wodę w kuchni
jeszcze tylko dwie rury..

sypie śnieg. suchy i lekki.
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
28 stycznia 2010 07:52
U mnie rewelacyjnie 🙂 W nocy napadało ok 5-10cm śniegu i jest -3  😅
W Poznaniu też rewelacja, co prawda trochę wieje, a dojazd do pracy zajął mi pół godz więcej, bo średnia prędkość jazdy to 40-50km/h a po mieście 20, ale jest cudnie 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się