zima 2009/2010 meldunki
to ja moze zapytam tu o cos, co jest dosyc mocno zwiazane z panujaca nam milosciwie temperatura:
czy ktos na sali rozumie o co chodzi w tych cholernych fakturach za prad ❓
wlasnie zaplacilismy (mocno przycisnieci przez panow z bialo-pomaranczowego auta) dwie zimowe faktury
grudniowa byla dwa razy wyzsza od styczniowej (styczen jeszcze trwa ale to szczegolik)
z ludzi, ktorych pytamy nikt nie jest w stanie wyjasnic zasad logicznie... a juz najgorzej to zapytac u zrodla w energetyce. wie sie mniej niz przed pytaniem.
czuje w moczu ze jestem regularnie robiona w jelenia tylko nie wiem w ktorym miejscu 😤
dlaczego to nie moze byc normalna faktura? i nie w przod???
dempsey, oni tam mają jakieś prognozy i według tego naliczają stawkę miesięczną- a potem w miarę zużycia- dodają bądź odejmują. Ja też ciągle mam wrazenie, że coś nie gra z naszymi rachunkami 😤 Ostatnio mieliśmy jakieś wyrównanie- jedyne 800zł 🤔 Próbowałam wyjasnić, ale to jakaś walka z wiatrakami. Jak w ogóle udowodnić zużycie..? Samemu co jakiś czas/co ile wtedy?/sprawdzać stan licznika i potem sobie mnożyć przez te jednostki? Próbowałam to jakoś ugryźć, ale się poddałam.
wlasnie o to mi chodzi zen..
czyli nie jestem jedyna.
ciekawe jakim prawem to tak wyglada!
cholerni monopolisci. a moze mozna sie gdzies przeniesc?? np
vatenfall ma (przynajmniej pozornie) normalne faktury a nie jakies kosmiczne wynalazki
eh sorry za oftop
nie moge napisac ile jest w wolominie bo mam do -20 termometr hahaha i dawno zamarzl
Dobra, to ja napiszę: u mnie za oknem -16.7
Dla mnie w ogóle to jakaś czarna magia z tymi rachunkami- prognozy mam uśrednione na 147zł co miesiąc ( 🤔wirek: ). Ale ok, to jestem w stanie jakoś sobie przyswoić, często piorę, często zmywarka chodzi, prawie non stop kolor komputery. Ale to też, żeby aż tyle ciągnęło..? I jak dostaje później to wyrównanie- to mnie krew zalewa, bo już co miesiąc mam wrażenie, że mnie oszukują- a tu jeszcze taki kopniak 😤
[quote author=Złota link=topic=10280.msg459463#msg459463 date=1264543182]
u nas teraz -30
[/quote]
to u nas marudzą jak ledwo do -20 dochodzi
ciekawe co by było jakby było -30 😀
vatenfall ma (przynajmniej pozornie) normalne faktury a nie jakies kosmiczne wynalazki
Nie wiem jak to jest do konca jeśli chodzi o indywidualnych odbiorców, ale taka zmiana za wiele nie da. Przecież to ten sam prąd, te same linie przesyłowe (zresztą stare i w fatalnej kondycji, przez co prad "ucieka" zanim do nas dotrze).
Jakoś niedawno była konferencja energetyczna w Warszawie - przedstawiciele firm energetycznych wyliczali oszczędnosci wynikające z przeniesienia do nich. Wychodziło im 600-700 zł na fakturach liczonych w dziesiątkach tysięcy złotych. Czyli nic 😵
Inna rzecz, że prąd od stycznia miał drożeć, ale w koncu nei wiem czy zdrożał 👀
jkobus, o kurcze, strasznie mi przykro z powodu kota.
wiem, że to nie był wasz pupilek, ale ja jako nadwrażliwa kociara, zawsze przeżywam takie- nawet nie swoje historie.
no fakt, ale cóż mogliście zrobić 🙁
armara dla zasady 😤 😤
tak samo jak dla zasady zerwalam umowe z tpsa (wykorzystujac ten jeden dzien gdy mozna bylo skorzystac z okazji zerwania umowy w zw. ze zmiana w regulaminie). tez dla zasady bo nienawidze bezczelnych monopolistow zachlannych
ale masz racje , ze wysokosc rachunkow moze byc podobna. natomiast zwraca uwage wyrazna wzmianka ze nie ma systemu doplat. pewnie wiedza czym takich jak ja zwabic hehe
(uj zaraz moderacja mnie ochrzani
a wiec informuje ze w Wolominie wciaz zimno!)
tylko -11,za to sypie gęstu śnieg żeby mi za dobrze nie było...oczywiście na wsi na piaskarki czy inne takie nie ma raczej co liczyć,nienawidzę zimy...mogłabym spać aż do wiosny.
generalnie uważam,że powinny być 3 pory roku - wiosna,lato,jesień i 7-10 dni białego sniegu i lekkiego mrozu na święta Bożego Narodzenia.
U nas 2.
na czwartek zapowiadaja deszcz ze sniegiem 😅 😅 😅 niestety, na to, ze zamieni sie w czysty snieg raczej nie ma szans, ale nadzieje miec nalezy 😉
teraz tenze deszcz ze sniegiem zapowiadaja na piatek 🙄 cos czuje, ze nawet tego nie bedzie.
ale u nas nareszcie! 😅 -1. Jesli teraz cos spadnie to przynajmniej zamarznie 😅
jkobus, przykro mi z powodu kotka. Sliczny byl!!!
jkobus,wiem, że to nie był wasz pupilek
Pupilek, nie pupilek, aleśmy się wczoraj pobeczeli jak dzieci na pogrzebie. Ładne miejsce mu znalazłem, na polance w naszym Lasku Centralnym, między dwiema dorodnymi brzozami... Mam nadzieję, że na wiosnę przyplącze się do nas jakiś kolejny. Myszy przez całą noc głośno bankietowały! A jak wieczorem wychodziłem po raz ostatni do koni, to się za drzwiami prawie potknąłem o zająca... Nie do pomyślenia, póki był z nami nasz dzielny, przedsiębiorczy Murkis.
A żeby nie było do końca 🚫 : pocieplało! Wygląda na to, że nic nie mamy zamarznięte wewnątrz chatki, nawet woda w kociej misce całą noc przestała. Przy końputerze ciągle zimno, ale o wiele znośniej niż jeszcze wczoraj. W nocy popadał śnieżek. Nie za dużo. W sam raz, żeby koniom grzbiety jak cukrem pudrem posypać.
Mi w przedpokoju w misce psa woda lekko podmarzła.Uroczo 😫
armara dla zasady 😤 😤
Rozumiem w sumie, też się wkurzam, ale nie mam sił z nimi walczyć. Człowiek się nalata, naczyta, naszuka a potem i tak d... 😵
Z chęcią Ci pokibicuję 🏇
A w Warszawie pada śnieg, będzie ciekawie...
generalnie uważam,że powinny być 3 pory roku - wiosna,lato,jesień i 7-10 dni białego sniegu i lekkiego mrozu na święta Bożego Narodzenia.
Amen!
W Sopocie ciągle sypie od rana, jakieś -7, -8 jest, w dodatku deko pizga :/ nie wystawiam dziś nosa zza drzwi, ble.
Niecałe 10 kresek, śniegu po pachy i momentami wieje (a wtedy robi się baaaaaaardzo niemiło... :/)
vill_18, a gdzie mieszkasz, tzn w domu czy mieszkaniu (na którym piętrze)?
sialalalala śnieguś śnieguteeeek i -10.
Zaczynam się coraz poważniej zastanawiać, jak ja się wykopię z parkingu rano 😀
zimno, wieje i do tego ślisko strasznie
Nienawidzę zimy w mieście 😵
z dnia na dzień jest mi coraz zimniej...
jest ktoś kto nie traci każdego poranka głosu i nie jest zasmarkany? 😕
Na najniższym piętrze domu, na równi z ziemią.W dzień staram się nie wychodzić z pokoju bo jest tak zimno 🤔
honey, ja 🙂
właśnie zdałam sobie sprawę, że to pierwsza zima kiedy nie choruję, ba! nie mam nawet katarku 😀
Hmmmmm syyyyyypie od godziny 12, starego dniesgu juz praktycznie nie widac, zadymka noo.. bardzo duza delikatnie mowiac. Na termometrze -10...
MAKABRA!
Jak bedzie przez noc sypac tak jak sypie teraz (a ma sypac jeszcze mocniej) to nie ma bata, nigdzie jutro nie jade... Nawet nie bede miala jak dojechac.
U nas śnieg zaczyna padać :/
Głogów - 12 i straszna zawierucha 😵 śnieg sypie i sypie ,wiatr mało głowy nie urwie 😲
Ja chce wiosnę 👿
W Poznaniu PIĘKNIE! Śnieży dość mocno, coraz mocniej chyba. Wieje, owszem. Ale zaspy malownicze, śnieg bialutki. Jest niesamowicie jasno!
No i widziałam dwie odśnieżarki-piaskarki, wszystko między 22:30 a 23, jedną na Roosevelta, czyli w centrum, drugą u mnie, na Łazarzu, na bocznej ulicy.
Bardzo śmiesznie wygląda wykres temperatury 😉
meteorogram Meteo.pl - będzie rosła w ciągu nocy 😉
W Łodzi nadal przy -17 trzyma i o zgrozo zawieja i sniezyca jest :/
Masakra :/
odmarzła mi jedna z trzech zamarznietych rur w domu 😅 😅 😅
mam ciepłą i zimną bieżącą wodę w kuchni
jeszcze tylko dwie rury..
sypie śnieg. suchy i lekki.
U mnie rewelacyjnie 🙂 W nocy napadało ok 5-10cm śniegu i jest -3 😅
W Poznaniu też rewelacja, co prawda trochę wieje, a dojazd do pracy zajął mi pół godz więcej, bo średnia prędkość jazdy to 40-50km/h a po mieście 20, ale jest cudnie 😀