SIODŁA

Tak z ciekawosci - przymierzam sie do sprzedazy swojego wszechstronnego Albiona model K2, 17cali rozm 34 - czy ewentualnie ktos bylby zainteresowany? 😉

do ogłoszeń z tym 🙂
e][quote author=zoyabea link=topic=31.msg420443#msg420443 date=1262123334]

Tak z ciekawosci - przymierzam sie do sprzedazy swojego wszechstronnego Albiona model K2, 17cali rozm 34 - czy ewentualnie ktos bylby zainteresowany? 😉

do ogłoszeń z tym 🙂
[/quote]

Tak myslalam...ale jeszcze nie sprzedaje - tylko "sie przymierzam" (wiem slaba wymówka :cool🙂 zmykam zatem ztad  🏇
Witam 🙂
Mam prośbę. Czy mogłaby któraś z was doradzić mi jakieś dobre siodło ujeżdżeniowe tak do 3000 tys. ? Zależy mi na głębokim, dość miękkim siedzisku. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Możecie podać link do takiej tabelki w której był zestawiony rozmiar siodła Prestige z wagą i długością ud jeźdźca? 🙇
ushia   It's a kind o'magic
11 stycznia 2010 19:33
Ambrozja - wintec Isabel Werth Co prawda u nas sa ok 4000, ale ja zamowisz w dojczlandii to spokojnie zmiescisz sie w 3000.
Poczytaj sobie watek o siodlach ujezdzenowych

fin - google sie zepsulo? 😉 Czy nie o to chodzilo?
http://www.equishop.pl/porady,5,nie-wiesz-jakie-siodlo-wybrac?mod=tabelki#tab1
Severus   Sink your teeth into my FLESH
18 stycznia 2010 08:59
Pewnie już było w wątku, ale niestety nie mam czasu go przejrzeć  🙁  Jak mogę się dowiedzieć, jaki rozstaw łęku będzie odpowiedni dla konia? Czy to się w jakiś sposób mierzy? Proszę o wyrozumiałość, nigdy nie kupowałam siodła  😉
Macie jakieś doświadczenia z siodłem Kieffer Munchen?

Mam zagwozdkę - szukam lekkiego siodła wszechstronnego lub wszechstronnego o profilu skokowym, najlepiej ze średnimi lub dużymi poduszkami... dobrze jakby było wygodne i nie jakoś strasznie drogie 👀
Czy Ktoś coś wie o nowym modelu siodła skokowego "Mirage" firmy Daw-Mag? 🤔
Znajomy ze stajni ma Kieffera Munchen. Nie wiem co rozumiesz przez lekkie siodło, bo w dosłownym tego słowa znaczeniu to lekkie ono na pewno nie jest.
Miałam okazję w nim jeździć i jak dla rekreanta było w porządku. Mam wrażenie, że to jest siodło w takim starszym typie, który akurat mnie bardzo odpowiada. Porównywałam je z Hubertem Daw-Maga i Kieffer ma mniejsze poduszki, więc masz nieco mniejsze podparcie w skoku, akurat w tym fajniejszy był Hubert. Natomiast ogólnie - zdecydowanie fajniejszy Kieffer, mimo, ze jeździłam w zdecydowanie za dużym jak na mnie siodle: lepiej zrównoważony, fajniejszy profil siedziska, wygodniejszy, na koniu też zdecydowanie lepiej leżał, ale to akurat zalezy także od konia.
heh napisze tutaj chociaz tematow "siodlowych" jest kilka
Moze mi pomozecie z siodlem bo ja juz zglupialam 🙁

Usiluje kupic siodlo i ciagle cos nie teges. Do tego co i rusz ktos wstawia linki i info o prawidlowym dopasowaniu (oczywiscie chwala za to!) przez co weryfikuję i szukam od nowa...
Juz wiem ze ma lezec raczej dalej niz blizej bo łopatka, ale odkrylam ameryke z tym ostatnim zebrem zeby nie bylo za dlugie  🤔
w związku z tym wyszło mi ze na moje konisko mimo ze optycznie jest długi potrzebuje krótkie siodlo bo miejsca na owe siodlo jest malo... Do tego jest lekko przerosniety zadem.
Ja mam 170 ok 58kg i celuje  w 17 cali, ale w związku z w/w pewnie coś głebszego co by moje szanowne 4ry litery się zmiescily.

Malo tego moje konisko pokazuje, ze mu niewygodnie, uwiera krzywo lezy. Stety niestety nie tak jak pisala bodaj Hypnotize ze sa konie co nawet siodlo na szyi im nie przeszkadza.

Dumam nad typem siodla - chce ujezdzeniowe z racji planowanych treningow, ale jezdze w tereny i organizuje rajdy towarzyskie. Wiec zupelnie ujezdzeniowka nie wiem czy da rade w lesie.
Znowu wszechstronne - czy na treningu wsiąde w nie gleboko i pewnie?

Myslałam nad modelami VSD np Wintec czy euroriding. Od wczoraj analizuje Throwgoody. I juz sama nic nie wiem  😵
Aha kasowo chciałabym sie zmiescic w tysiącu.

Pomoze ktos? Any ideas?  :kwiatek:
Epikea, ujeżdżeniówka da radę w lesie, kwestia przyzwyczajenia 🙂
Epikea Wintec to dobry pomysł. System wymiennych łęków to naprawdę zbawienie 🙂 Możesz sobie zmieniać w zależności jak konisko będzie się rozbudowywać. Najlepiej weź przed kupnem na testy. I zobacz jak Ty i zwierze się czujecie 🙂
Nooo za tysiąc, to używka, z uj to ma sens tylko IW i trzeba trafić do tysiąca złotych, wszechstronne widzę też same za 1500 ostatnio.
Właśnie dyskutuję z mamą na temat zakupu siodła...

Jeżdżę aktualnie w 16,5" i jest ok. Chcę kupić skokową 17'' Stubbena. 18'' są za duże, czuję się w nich jak żyd w pustym sklepie i zawsze coś mi nie pasuje.
W Euroridingach, Daw-magach, Prestigach i Kiefferach siedziałam w 17'' i było ok. Jedyny Stubben w jakim siedziałam to była 18'' i poza rozmiarem to było to dla mnie siodło marzenie.

No i wychodzi stąd takie pytanie
Mając 170 cm wzrostu, ważąc 57 kg powinnam szukać siodła skokowego 17'' czy 17,5''? Dodam że urosnę już raczej niewiele, co najwyżej mogę utyć...  😁
raczej 17 ale to zależy od firmy, np. Prestige w ogóle nie ma połówek więc nawet nie ma możliwosci kupna 17,5. Tyle ze zwróć uwagę na długość tybinki, żeby Ci kolano się mieściło 🙂
Znajomy ze stajni ma Kieffera Munchen. Nie wiem co rozumiesz przez lekkie siodło, bo w dosłownym tego słowa znaczeniu to lekkie ono na pewno nie jest.

Mam na myśli dosłownie lekkie - takie które nie waży dużo 😀

Dzięki za odpowiedź :kwiatek:
A ja juz sie zakrecilam totalnie. Chce kupic ujezdzeniowke. Z racji tego, ze glownie jestesmy skoczkami to nie mam za wiele kasy na siodlo, ktore nie bedzie za czesto uzywane. Oznacza to, ze musze kupic uzywane. I tu pojawia sie mega problem, bo nie wiem jakiego rozstawu leku mam szukac. :/
Mam skokowke Daw Maga z wypisanym S 17 M (ktora moglaby byc szersza, ale co chce zmienic siodlo to "bach", nie moge). Z tego co sie dowiedzialam to M oznacza lek 29, ale.... Cos mi tu nie pasuje. Na oko to siodlo jest raczej szerokie a 29 to przeciez waskie byc powinno.....  ?? ?? I jestem w kropce.

I znajac zycie pewnie skonczy sie tak, ze ujezdzeniowke kupie dopiero zmieniajac skokowke, bo nowa z wyzszej polki to przyjada mi dopasowac, a przy okazji dopasowac jakas uzywke DR.
Mam dwa pytania:

1) Czy ktoś z was ma tel. do sklepu, z którego ktoś dojeżdża do klienta z siodłami Daw-Maga? Co to za sklep w ogóle, bo nie mogę znaleźć :/

2) Jaką skokówkę polecacie (wiem, już sto razy było to pytanie) - ma być trzymająca, raczej głębsza niż płaska, nie jakaś wybitnie skokowa, żeby dało się wygodnie jeździć po płaskim i w tereny. Skoki tak do 1,10, więc bez szału. Cena dp 3,000zł.
Miałam prestige silver stara i latałam po nim strasznie w skoku - siodło nie dla mnie.
Rozważam Daw Maga któregoś, ale nie wiem którego. Help!
Co do Daw Maga to GP i Millenium odpada z tego co piszesz. To typowe plasciutkie CC.
Dzionka,  ja jeżdżę w Koofie i jeśli szukasz siodła, które Ci troszkę pomoże myślę, że Koof byłby ok
Klami no właśnie nie wiem czy nie zrobić kroku w stronę wszechstronności i nie kupić Huberta w jakiejś fajnej wersji exclusive... Kiedyś w nim jeździłam i miałam baardzo pozytywne wrażenia.

Lwinka powiesz coś więcej? Chodzi ci o Kieffera? Pierwszy raz słyszę tę nazwę... Może jakaś fotka poglądowa?
Dzionka, tak wyglada ten Kieffer.
Wszechstronne powiadasz? To moze Venezie Prestigowska. Wiem, ze sporo osob sobie chwali.
Do Prestige'a mam chwilowo uraz - jakoś mi łydka w moim leciała do przodu, a w Venezii podobno leci jeszcze bardziej. Ten Kieffer fajny, ale pewnie ciężko będzie mi znaleźć używanego i z odpowiednim łękiem w najbliższym czasie...
jak już ktoś wyżej wspomniał najlepiej sprowadzić z Nimców. Ja za swoje kilkumiesięczne siodło w stanie idealnym 2 lata temu zapłaciłam 2700 zł. Siodełko jest niezwykle wygodne i w sytuacjach awaryjnych trzyma za kolanko 😉
Dzionka, Galopada miala albo nadal ma Koofa, skakała w nim, możesz się jej spytać jak się jeździ🙂 ja jeździłam we koofopodobnym siodle, strasznie zakleszczało i źle się z tym czułam, ale skoro mówisz, że siodło ma być trzymające to koof myślę, że ten punkt spełnia.🙂 Ja się dobrze czuję w siodłach nietrzymających albo umiarkowanie trzymających.
Podobnym, trzymającym, ale bardziej "wszechstronnym" jest inn at, całkiem wygodne, tylko tu o ile dobrze pamiętam, oprocz trzymania, nie podobała mi się dlugość tybinki - mam do tego za krótkie nogi po prostu.

http://allegro.pl/item888028511_siodlo_skokowe_kieffer_17_okazja.html

Łatwo powiedzieć "sprowadzić z Nimców" 😉 Ja nie gawarisz po niemiecku, po angielsku średnio na jeża, więc zazwyczaj havno by z tego wychodziło. 😁.
vissenna   Turecki niewolnik
22 stycznia 2010 09:43
Siedziałam 3 razy w różnych wersjach Koffa (AL, FL).
Jak dla mnie ustawiające i irytujące tylne bloczki. Aczkolwiek jeśli planujesz naukę skoków czy w ogóle dużo skakać polecam, bo siodełko NA PEWNO pomoże.
Dzionka
Ja do dzisiaj czekam na pana z daw Maga, taka maja fajna obsługe...  🤔wirek:
Dla mnie Huberty sa wygodne ale przeraźliwie cieżkie i dlatego nigdy sie nie zdecydowalam. Myslałam o Daw-Magu GP, znajomi maja, chwalą sobie... ja osobiscie nie jeździłam.
Tak jak Pisałam na PV polecam Ci KenTaura Olipica , dla mnie siodlo idealne.
Moon   #kulistyzajebisty
22 stycznia 2010 10:00
Dzionka, a jakiś wszechstronny passier?
Jeździłam kiedyś w takowym, był trochę głębszy, trzymał czasem aż za mocno jak dla mnie ale dzięki temu raz czy dwa mnie uratował przed lotem przez szyję ;-)
A tempi się chyba zwał, ale głowy nie dam...
http://www.cwal.com.pl/sklep/
ten sklep ma daw maga i dojezdzaja
swojego czasu w Bialce z nimi długo rozmawiałam, wydawali się kompetentni 🙂

dzieki dziewczyny za rady 🙂
wiem ze Winteci sa wymienne dlatego o nich mysle na 1szym mc
dlatego ogladalam Daslo z wymiennymi łękami
teraz Throwgoody

oglądajac niewymienne np Euroriding - celuje raczej w cos szerszego zeby w razie W dołozyc np podkladke
Bo tak wydumalam ze z dwojga złego lepiej za szerokie niz za waskie

Konisko mam juz niezle rozbudowane, ale i tak napewno jeszcze się poszerzy 🙂

Jakbys ktos mial jeszcze jakies sugestie to piszcie  :kwiatek:

edit:
Burza tak wiem, ze sie da terenowac w ujezdz, bo terenuję od czasu do czasu 😉 tyle ze u nas duzo stromych gorek zjazdow, podjazdów
i dumam czy tak na dluzszą metę sie sprawdzi
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: :kwiatek:
Wertuję dalej allegro, ale nie ma NICZEGO co by mnie interesowało  🤔 Chyba się zejdzie z tymi poszukiwaniami...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się