siodło ujeżdżeniowe

Halo, a dlaczego? podziel się opinią.
stary
ushia   It's a kind o'magic
13 stycznia 2010 16:26
Halo, a dlaczego? podziel się opinią.

Tez sie pytam dlaczego?
Ze za łatwo? I potem w innym siodle moze byc problem?

equi dream - z tych trzech siodel wymienionych przez Ciebie top jest dla mnie masakryczny, aczkolwiek jezeli szukasz siodla-poduchy to moze byc. Jak dla mnie za mocno ogranicza, zapieralam sie w nim udem i heja 😉
Diamanty sa ciutenke twardsze, tez ortopedyczne
IW z nich wszystkich chyba najglebsze, dosc specyficzne siodlo, chociazby ze wzgledu na pokrycie. Kolezanka majaca porownanie z topem twierdzi, ze wygodniejsze. Razem z bush rozpisywalysmy sie o tym siodle troche wczesniej.

Moze grand gilbert passiera? Tez ladnie ustawiajace siodlo, ale nie tak nachalne jak top i diamant
busch   Mad god's blessing.
13 stycznia 2010 16:40
IW bym sobie w takim razie odpuściła, przynajmniej z systemem cair - ale to tylko moja opinia.
. Według opinii trenerki, z którą jeździłam podczas wakacji jestem nieźle usadzona w siodle  😉  - czasem mam wrażenie niepełnej kontroli nad swoim ciałem w kłusie (miałam to w gg, diamancie i teraz także w IW) ale na filmach słabo to widać  😉 . Z mojego punktu widzenia w IW bardzo komfortowo się wysiaduje zarówno kłus, jak i galop. Jest miękko, ale nie przesadnie poduchowato. Można luźno puścić nogę i się grzecznie układa na swoim miejscu  🙂  Nie mam żadnych zastrzeżeń co do tego siodła z powodu trudności w usadzeniu tyłka  😉 .

Diamanty sa ciutenke twardsze, tez ortopedyczne
Twardsze od top? OMG, a ja myślałam, że to diamanty są super ekstra full poduszkowcami. To ja podziękuję za top dressage'a  😁
Jeździłam więcej w Bates IW ale wrażenia z Winteca tylko nieco słabsze. IW jest specyficznym siodłem - pomaga wydobyć urodę kłusa. Jeśli ktoś siedzi mocno i elastycznie (może też kwestia masy i "okrągłości" amazonki  🤔) - będzie zachwycony, że dosiadem może "wyciągnąć" okrągłość, że dzięki siodłu może dodać ekspresji kłusom. To siodło "sprężynuje". Rytm - trochę zależy od jeźdźca. Nigdy bym nie uwierzyła, że to siodło może sprawić komuś kłopoty, gdybym nie zobaczyła w nim (szczuplutkiej) dziewczyny ujeżdżeniowo początkującej (unikającej ćwiczebnego na skokowych treningach). Klęła! i miało się wrażenie, że za chwilę rozstanie się z siodłem  🙂, że spadnie w locie w kłusie pośrednim. Może bardzo źle to nie wyglądało, ale ona też miała takie wrażenie, że siodło zbyt wymagające. Bardziej odpowiadało jej GG (tylko te dwa pasowały na konia), bez "dodatkowych efektów specjalnych".
13 stycznia 2010 16:51
Bush, w topa wpadasz i nie mozesz wyjsc 😉

halo - fajnie, odtad bede chodzic dumna i blada, bo mnie sie dobrze siedzi w izabelce  😁
No chyba, ze uznac, ze po prostu gruba jestem  😂

Ale tak bardziej serio, to z moich dziewczynek probowalo chucherko takie i zadowolona byla bardzo - ale Gabrysia siedzi fajnie
Druga ktora sie wozila miala klopoty, ale z kolei tu powodem byl brak przyzwyczajenia do ujezdzeniowki i "pionowego" dosiadu.
Trzecia probujaca - skoczek to ta, ktora woli IW od topa, wg niej izabelka jest jak fotel. Sama jezdzi w skokowej wenecji.
Czwarta to juz nie katerogia "dziewczynka" - kobieta pol rozmiaru wiecej niz moje gabaryty, rowniez zastrzezen nie zglaszala, aczkolwiek tez bardzo dobrze siedzaca tak ogolnie.

equi - nie ma rady, trzeba osobiscie tylek usadzic 😉
deborah   koń by się uśmiał...
13 stycznia 2010 17:11
pochwale sie moim nabytkiem 🙂
niezmiennie jestem w tym modelu zakochana 🙂
zdarzył się cud i mam ;]
deborah czy to Euroriding Jade? nówka?
13 stycznia 2010 17:21
tak, to Jade. używane ale w stanie idealnym
od Zen 🙂

siodło jest jak nowe..
deborah- bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona :kwiatek: Niech Wam dobrze służy!
Wygląda jak nowe, brakuje tylko metki  😀
Ja uwielbiam siodła Euroriding, mają fajną skórę.
Jak przesiadłam się chwilowo w Prestige'a to wydawało mi się jakieś twarde  🙄
13 stycznia 2010 17:25
jestem pewna że będzie!  :kwiatek:

Fantazja
jeszcze nawet nie jest dobrze wysiedziane. mogłabym z nim spać ... gdyby nie Bartek  🏇
Deb, gratuluje nabytku 🙂

a ja mam zestawienie trzech siodeł pod moim tyłkiem 🙂 mam 175cm wzrostu

Top Dressage 18cali
http://www.photoblog.pl/nirv/54683084
http://www.photoblog.pl/nirv/51141476

Hubertus Jubilee 17 cali
http://www.photoblog.pl/nirv/49868727
http://www.photoblog.pl/nirv/52760493

Wintec IW 17 cali
http://www.photoblog.pl/nirv/47079359
http://www.photoblog.pl/nirv/45085302/my.html

mój nr jeden to TD, tuż za nim Hubertus.

i zestawienie siodeł w których siedziałam - w kolejności od naj, w odczuciu mojego tyłka

Top Dressage - jak dla mnie, póki co jedno z naj siodeł w których miałam okazje siedzieć. Dobrze mi się w nim siedzi, potrafię w nim normalnie usiąść, tybinka jak dla mnie w sam raz, klocek też. Siedzisko bardzo sympatyczne.
Windsor - meeeega siodło, siedziałam w nim raz, siedzisko, klocek idealne, koń też je bardzo polubił, niestety nie udało mi się go kupić. Ponoć bardzo dobrze w nim wyglądałam, dobrze siedziałam.
Hubertus - bardzo fajnie mi się w nim siedziało, idealnie do nogi pasowało, ale było za małe na mnie i za szerokie na konia.
GT całkiem sympatyczne siodło, ale te w którym jeździłam było po małym tuningu.
Isabelka - strasznie grzała w tyłek, za mocno trzymała, klocka nie mogłam dopasować tak, żeby mi pasowało.
Passsier Antares - siedziałam tylko stęp-kłus, ale średnio.
Passier GG - było mi mega beznadziejnie.

siedziałam kieeeedyś z Eurorigdingu Diamancie. Ale za czasów początków moich i nie pamiętam nic. Chciała bym w takowe siodło kiedyś wsiąść.
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
13 stycznia 2010 17:32
musze szybko zamnkąć tą stone bo już pół monitoru zaśliniłam  😍
Deb piekne siodło, jakbym miała kase to kupiłabym dokładnie to lub diamanta. oba siodła są rewelacyjne  😜
13 stycznia 2010 17:36
Solina, mi przydarzyła się mega okazja i byłabym głupia gdybym nie skorzystała. będe je teraz spłacała jakiś czas ale wiem że warto 😉
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
13 stycznia 2010 19:06
deborah, jak za dobrą cene i z możliwościa na raty to chyba głupi by tylko nie wział 😉 a siodło na prawde warte uwagi i pieniędzy.
dziękuje bardzo 🙂 czyli generalnie rozglądać się za głębokimi siedziskami dającymi jednak swobodę ? Mam problem z przymiarkami bo nie za bardzo mam skąd skitrać siodła na próbę, a że koniowate pochłonęło częśc uciłanej kasy (kręgarz,zęby), rozglądam się za używką. Czyli z tych chyba najwięcej głosów ma IW ?
Halo, ushia - pytałam o opinię, bo sama mam pewne wnioski. Przez ostatnie kilka lat jeździłam w IW i je kocham 😍 Ale mam teraz młodziaka, który specyficznie wybija - mocno, a przy tym ma bardzo elastyczny, gumowy i SPRĘŻYNUJĄCY ruch, i mam wrażenie, że sprężynowanie IW, które lubię na innych koniach) + jego sprężynowanie zaczęło sprawiać mi kłopoty z dosiadem. Gdyby koń był bardziej ujechany to pewnie problem by znikł, ale ponieważ jest półsurowy i wielki to problem mam wrażenie jest i nie chcę, żeby się pogłębiał.
O sprzedaży siodła zaważył fakt, że nie mogę tego siodła dopasować do konia, a przy okazji przesiądę się na tym koniu na coś twardszego.
busch   Mad god's blessing.
13 stycznia 2010 21:39
dziękuje bardzo 🙂 czyli generalnie rozglądać się za głębokimi siedziskami dającymi jednak swobodę ? Mam problem z przymiarkami bo nie za bardzo mam skąd skitrać siodła na próbę, a że koniowate pochłonęło częśc uciłanej kasy (kręgarz,zęby), rozglądam się za używką. Czyli z tych chyba najwięcej głosów ma IW ?

Przymierzanie siodeł nic nie kosztuje. Jak to już było kilka razy powiedziane ilość głosów się nie liczy, gdyż Ty i Twój koń możecie mieć zupełnie przeciwne zdanie od całej reszty. Chociażby Sebastian Szeląg (już gdzieś niezbyt pochlebnie się o nim rozpisałam, ale ostatecznie siodła do przymiarki przywiózł): 0 602 367 618. Handluje używkami, cen nie ma zbyt konkurencyjnych ale możesz na własnym tyłku przetestować IW.
Kostrzewa też dojeżdża, ale chyba raczej w okolice Warszawy? Numer do Kostrzewy: 022 730 30 03. Sprzedaje głównie nowe siodła, ale zawsze możesz trochę tych testerów powrzucać na konia i sprawdzić, jak działają.
A i tak, jesli kupujesz siodło używane, to zawsze musisz je przymierzyć i na nim pojeździć. Najlepiej spisać tak umowę, byś miała okres próbny, w czasie możesz po prostu zwrócić siodło do sprzedawcy. Masz wtedy furtkę, w razie jakby siodło nie leżało.
napisałam już d dwóch "siodeł" na allegro czy mogę oddać jak nie będzie pasować, kostrzewa na śląsk nie przyjedzie, a ten pierwszy ? Spróbuje zadzwonić. W kwestii testowania to na razie zastanawiam się co mam testować. Spokojnie, siodła bez przymiarki w ciemno nie chce 🙂
equi.dream Kostrzewa na śląsk nie przyjedzie, ale siodła do testów wysyła wszędzie. A Equishop? Oni mają jakieś używane?
A duża jest różnica w trzymaniu nogi w takich siodłach jak euroriding który kupiła Deborah, a właśnie top dressage np??

Jeśli gdzieś już była to przepraszam, ale nie wiem czy ktos by pytał o taką głupote jak ja...  😡 :kwiatek:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
14 stycznia 2010 08:10
W Top Dressage'u nie jeździłam, ale dla mnie np Euroriding Jade zalicza się do narzędzi tortur - nijak mi się tam noga nie może ułożyć tak, żeby mi nic nie przeszkadzało. Moim zdaniem to siodło zdecydowanie dla długo i chudo nogich 😉
no wlasnie jaka jest róznica w "działaniu" takich poduszek jak ma top dressage, GG itd a tych na tybince-zewnętrznych, w USA podobno lepiej sie sprzedaja siodla z tymi na zewnatrz poduchami
14 stycznia 2010 10:38
equi.dream - jak slask, to Nawarra - na allegro bodajze jako eurosiodla funkcjonuje

ushia dziękuje sprawdze, a w equishopie nie mają używek niestety. Co do wysyłki to to jednak spore koszta jak ma wysłać kilka siodeł. Orientuje się ktoś jak to wychodzi ?
W equishopie trzeba się dowiadywać - sama od nich kupiłam dwie używki. Odbierają siodła w rozliczeniu i jakoś potem muszą je sprzedać 😉
a używki mają tylko prestiga ? Bo nówki tylko. Jak z cenami używek u nich ?
Z cenami jest jak się trafi - trudno stwierdzić, czy będzie drogo czy nie - ale zazwyczaj ceny są dość normalne, nie zawyżone w stosunku do obowiązujących na rynku. Siodła innych marek niż prestige to już się kilka razy spotkałam, że mocno okazyjne były. Mają takie używki jak odbiorą od ludzi - wszystkich marek, trzeba dzwonić i pytać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się