Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

ja mam ten 70-300 VR i nie narzekam🙂 dobrze mi się spisuje🙂
Abre, Hera, dzięki  :kwiatek:
Jutro wypróbuję w sklepie 18-200 i 70-300 różnica w cenie juz nie tak wielka, bo i tak prawie 2 tys.
Tylko 18-200 opisują jak prawie profesjonalny, dla fotoreporterów  🤔 i droższy jest.
18-200 to spacerowy obiektyw, tzw. megazoom co oznacza, że ma bardzo dużą rozpiętość ogniskowych. Jak na megazoom jest całkiem niezły optycznie ale z opinią, że to semi pro spotkałam się po raz pierwszy. Weź pod uwagę to, że obiektywy zmiennoogniskowe często mają słabszą ostrość na tzw. długim końcu (czyli w okolicach ostatnich 50 mm).
Teraz sobie możesz porównać jak spisuje się 18-200 na 200 mm i 70-300 na 200 mm.
trzynastka   In love with the ordinary
06 stycznia 2010 22:36
Abre wiem, że w canonach nie siedzisz ale zastanawiam się nad Canonem 450D i 500D. Ten drugi różni się znacznie ceną, ma opcje kręcenia filmów i 3 mln pikseli więcej. Warto do niego dołożyć prawie 700 zł ?
ninevet, nie mam pojęcia. Jeśli matryca jest ta sama to te 3 mln pikseli są po prostu... jakby to powiedzieć... mocniej upchane? To może powodować, choć nie musi, większe szumy przy wyższych ISO. Filmy jak filmy - chcesz się w to bawić to kup ten z możliwością nagrywania. Nowszy model może mieć nieco inne oprogramowanie a co za tym idzie jakieś poprawki (np. lepiej sobie radzi z wyostrzaniem jpg w puszce itp. - nie wiem czy tak jest, strzelam).
A ceną się różnią pewnie głównie dlatego, że 500D to następca 450D. Czyli z powodu marketingu 😉
In.   tęczowy kucyk <3
06 stycznia 2010 23:07
Nie zabijcie mnie śmiechem, proszę ; )
Jeżeli mam dwa obiektywy, gdzie mogę ustawić tylko przysłonę i ostrość, nie mogę zoomować to znaczy, że one są stałoogniskowe?
tak 🙂
In.   tęczowy kucyk <3
06 stycznia 2010 23:42
Dzięki :kwiatek:
Czyli przy zmiennoogniskowych jest jeszcze trzecie pokrętło do zoomowania, tak?
In. a jaki masz aparat i co napisane na obiektywach ??
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 00:04
Zenit 12xp i ttl : P
Helios 44mm, 2/58 i narysowany trapez z ramionami
Helios 44m-4, 2/58 i narysowane coś jak --o-[-]--
Meyer - Optik Gorlitz 5598932 Orestor 2.8/135 Made in G.D.R

: P
Hmm no to nie wiem jak jest w zenitach, bo ja mam trochę nowszy aparat i tez mam tylko dwa pokretla :P

ps w moim staaaarym canonie(tak wiem ze zaczęłam canonowo 😉 ) nie było zooma... A w ogóle były takie z zoomami abre?
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 01:09
Tym bliżej aparatu pokrętłem się ustawia przysłonę, a tym dalej od body ostrość w tych obiektywach, a jak to wygląda w nowych? Bo niedługo będę kupować... Jak to tam jest? Gdzie się co ustawia?

Czy ktoś się orientuje, czy ta lampa będzie pasowała do Zenita 12xp albo do ttl? http://allegro.pl/item873634145_zenit_et_w_futerale_lampa_cullmann_jak_nowy.html

Do czego służą pierścienie pośrednie? Niby wiem, czytałam w necie i książce, ale nadal jest to dla mnie niejasne..
canon 450 i 500 http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=596&add1=755 moim zdaniem warto dołożyc. 500 jest bliższy 50d, ma lepszy prcesor

obiektywy zmiennoogniskowe często mają słabszą ostrość na tzw. długim końcu (czyli w okolicach ostatnich 50 mm).
Teraz sobie możesz porównać jak spisuje się 18-200 na 200 mm i 70-300 na 200 mm.

Abre, zajarzyłam i przy wyborze powinnam sobie zostawić taki "mały zapas" , bo na krańcowych długich ogniskowych są problemy z ostrzeniem. Czyli 70-300 bedzie dobrze ostrzył do 250mm. Dziękuję ci  :kwiatek:
In. w nowych modelach obiektywem ustawiasz ostrość i zoom, a przysłona i czas to w body aparatu
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 10:02
łeeee, to się będę musiała przestawić...

dzięki! :kwiatek:
Azbuka, na 300 mm też zły nie jest, ale widać różnicę między 250 a 300.

In., troszkę nie rozumiem o co pytasz.
Zrozumiałam, że w tej chwili masz Zenita, do niego manualne stałki (manualne czyli takie, w których musisz ręcznie ustawiać ostrość). Owszem, te szkiełka mają dwa pierścienie.
W Zenitach jest nieco inaczej niż we współczesnych lustrzankach - najpierw ustawia się ostrość a dopiero później przysłonę i czas - jeśli przymkniesz w Zenicie najpierw przysłonę, to ograniczysz od razu ilość światła wpadającego do body - będzie Ci trudno ustawić ostrość z powodu ciemnego wizjera.

Aparaty mocniej zautomatyzowane mają możliwość ustawiania przysłony z poziomu body (pokrętło niedaleko spustu) - w ich przypadku przysłona przymyka się dopiero w momencie wyzwalania migawki, więc nie masz zakłóconego podglądu w wizjerze (aby podejrzeć, czy przysłona jest ok, masz specjalny przycisk podglądu głębi ostrości).

Współcześnie wiele obiektywów produkuje się bez pierścienia przysłon. Mają pierścień ostrości i np. właśnie zoom. Ale nie wszystkie - np. Nikkor 50 mm f/1.8 ma pierścień przysłon (w jego przypadku należy zablokować ten pierścień, aby móc korzystać ze sterowania przysłoną z body).

Pierścienie pośrednie to pierścienie do makro. Powodują odsunięcie się soczewek obiektywu od materiału światłoczułego w body, a tym samym umożliwiają robienie zdjęć z mniejszej odległości. Każdy obiektyw ma swoją minimalną odległość ostrzenia. Oznacza to, że nie dasz rady podjeść z aparatem bliżej niż na odległość podaną przez producenta i zrobić ostre zdjęcie. Np. wspomnianą przeze mnie wyżej 50-tką nie zrobisz zdjęcia z mniejszej odległości niż 45 cm. Ale jeśli założysz pierścienie pośrednie będziesz mogła zbliżyć się do obiektu fotografowanego np. na 20 cm albo 10 cm. A im bliżej, tym obiekt w kadrze będzie większy. Minusem pierścieni jest to, że zabierają sporo światła. Ile - to zależy od pierścieni.

Lampa wydaje się być właściwa ale przyznam szczerze, że Zenitem zdjęć z lampą nie robiłam. Jeśli chodzi o zakup lampy, to trzeba pamiętać o pewnej rzeczy. One mają ograniczoną ilość błyśnięć. Im dłużej i mocniej eksploatowane, tym gorszą mają kondycję. Warto więc kupować od kogoś, o kim wiemy, że nie korzystał z niej bardzo dużo.

Oznaczenia na Twoich szkiełkach czytasz mniej więcej tak: obiektyw Helios, długość ogniskowej 44 mm, światłosiła f/2 czyli że największy otwór przysłony to f/2, średnica 58 mm - jeśli będziesz chciała kupić jakiś filtr na obiektyw to właśnie o tej średnicy.
Pozostałe analogicznie.
Tu troszkę o Heliosach http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/56404-oznaczenia-na-obiektywie-helios.htm

mery, czy Ty mnie pytasz, kiedy zoom wynaleziono?
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 10:10
Właśnie o to pytałam : ) Rany, dzięki wielkie, w końcu zrozumiałam  🙇
Dzięki!!  🙇 :kwiatek:
mery, czy Ty mnie pytasz, kiedy zoom wynaleziono? 

tak 😀 wlasnie In. mnie natchnela 😉
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 10:25
Ej, bo teraz na mnie będzie ; )
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_zmiennoogniskowy 😉
Ale nie ma informacji o tym, co to był za obiektyw. Jak się obudzę do końca to spróbuję poszukać.
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 10:50
Angielska wikipedia zawsze jest lepiej wyposażona ; )

Early forms of zoom lenses were used in optical telescopes to provide continuous variation of the magnification of the image, and this was first reported in the proceedings of the Royal Society in 1834. Early patents for telephoto lenses also included movable lens elements which could be adjusted to change the overall focal length of the lens. Lenses such as these are now called varifocal lenses, in that as the focal length is changed, the position of the focal plane also moves, requiring refocusing of the lens after each change.

The first true zoom lens, which retained near-sharp focus while the effective focal length of the lens assembly was changed, was patented in 1902 by Clile C. Allen (U.S. Patent 696,788). The first industrial production was the Bell and Howell Cooke "Varo" 40–120 mm lens for 35mm movie cameras introduced in 1932. The most impressive early TV Zoom lens was the VAROTAL III from Rank Taylor Hobson from UK built in 1953. The Kilfitt 36–82 mm/2.8 Zoomar introduced in 1959 was the first varifocal lens in regular production for still 35mm photography. The first modern film zoom lens was designed around 1950 by Roger Cuvillier, a French engineer working for SOM-Berthiot. It had an optical compensation zoom system. In 1956, Pierre Angenieux introduced the mechanical compensation system, enabling precise focus while zooming, in his 10x lens released in 1958. Angenieux received a 1964 technical award from the academy of motion pictures for the design of that 12-120 zoom lens.

Since then advances in optical design, particularly the use of computers for optical ray tracing, has made the design and construction of zoom lenses much easier, and they are now used widely in professional and amateur photography.

(Przejżałam tylko, że jest napisane a doczytałam do połowy - wiecie załzawione oczy przez katar i ledwo widzę - i nie wiem, co jest od mniej więcej połowy, skopiowałam całą historię)

edit: udało się doczytać. w ogóle na ang wiki te fajniej przedstawili (jak większość haseł) http://en.wikipedia.org/wiki/Zoom_lens
trzynastka   In love with the ordinary
07 stycznia 2010 17:49
Abre ostatni już raz, obiecuje.  :kwiatek:
Przeczytasz te dwie specyfikacje i powiesz czy różnica w cenie jest usprawiedliwiona czy nie?

Canon 450 D

Canon 500 D
I co ja mam z tych specyfikacji wyczytać? Wyczytałam tyle co Ty - aparaty różnią się wg. tych danych ISO, ilością klatek na sekundę (praktycznie niezauważalna różnica), filmami oraz liczbą megapikseli.

Tu masz testy na optycznych. Podlinkowane bezpośrednio do szumów. Ja niestety nie obejrzę sobie obrazków i nie porównam - musiałabym chyba czekać miesiąc na załadowanie. Ale Ty możesz sobie przestudiować.
http://www.optyczne.pl/76.7-Test_aparatu-Canon_EOS_450D_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
[[a]]http://www.optyczne.pl/102.7-Test_aparatu-Canon_EOS_500D_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.html[[a]]
i procesorem
Dziewczyny na ekranie mojego kompatkowego aparatu pokazała się kreska pikseli.. Skąd, jak, dlaczego?
To mogło się stać od mrozu?

Aparat leżał z miesiąc nieużywany a potem dwa razy miałam go w stajni.
nika77, tylko co w tym procesorze zmienili to sobie można gdybać. Jeśli producent nie podał, że nowy procesor został wprowadzony, ponieważ: a...; b...; c...; to tak naprawdę ta informacja niewiele nam mówi.

Burza, to mogą być martwe piksele albo uszkodzenie mechaniczne.
no mnie to mówi , ze jest nowszy, lepszy i przeniesiony z 50 d i 5 d, wiec będę oczekiwała lepszej jakości zdjęć, szybszej gotowości, dłuższej serii, a że producent kierując aparat do Kowalskiego nie rozpisuje sie o technikaliach amatorskiej lustrzanki mnie aż tak nie dziwi, bo Kowalski sie podnieca mln pikseli i Live View i filmami HD. Swoją drogą w testach zwraca się na to uwagę że procesor i matryca są inne niż w 450
Ma ktoś fuji s6500? Zastanawiam się czy warto kupić 😉 Fotografuję głównie przyrodę.
Przyroda w sensie kwiatki, orły, żuczki, antylopy, wodospady, mgła, chmury, domowy pies? 😉
To obszerne pojęcie i ogromna różnica przy wyborze aparatu.
(wiem, czepiam się, taki nastrój mam dzisiaj)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się