Kącik Rekreanta II (rok 2009)

Pogoda jest do chrzanu. Musiałam odwołać zawody, bo mój tata powiedział, że nie będzie w taką pogodę ciągnął konia w przyczepie - i w sumie go świetnie rozumiem, miałabym straszne wyrzuty sumienia jakby coś się po drodze wydarzyło. Poza tym do stajni nie docieram - dałam wreszcie koniowi spokój tak jak planowałam dać od początku grudnia, dopóki się nie przeprowadzę, bo na benzynę idą miliony. No i trudno, siedzi w boksie i grzeje tyłek, myślę że nie narzeka. Okres bez-dzionkowy czas zacząć.
wątek zamknięty
Tulipan ty po prostu fantastycznie jeździsz konie, bo ciężko mi wybrać spośród Twoich ulubieńca, chyba minimalnie prowadzi Lino 😉
wątek zamknięty
busch   Mad god's blessing.
19 grudnia 2009 00:46
Tulipan - pierwszy raz się spotkałam ze sportowym użytkowaniem konia z syndromem woblera? Nie przeszkadza wam ta choroba w pracy? Nie ma zaburzeń koordynacji, napadowych skurczy mięśni, czy innych 'atrakcji'? Dotąd myślałam, że woblery nadają się tylko do koszenia trawy bo do jazdy są zbyt niebezpieczne dla siebie i jeźdźca - a tutaj Weltano radzi sobie doskonale z pracą w ustawieniu, wysokim stopniu zebrania i startami w zawodach. Pomagasz mu jakoś, że tak dobrze sobie daje radę z własnym ciałem - w sensie leczenia (jest jakieś w ogóle poza operacją?)?
I co z tym uczulenie na słońce? Nie dostaje wysypki od jeżdżenia na dworze, w słońcu? Chronisz go jakoś derkami jakimiś w letnim sezonie? zapomniałam nazwy tego materiału, z którego produkuje się takie mocno obcisłe stroje dla koni na egzemę - ale chyba takie coś dla Weltano też by się sprawdziło? Wychodzi na pastwiska/padoki luzem?
Ile on ma lat? Bo ma takie siwe punkty na łbie - to siwizna ze starości czy biedny się poobijał gdzieś?  😉

Oba rumaki pod Tobą robią piorunująco dobre wrażenie. Który z nich to Lino? Jakoś nie bardzo sie orientuję w temacie  😉
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
19 grudnia 2009 00:55
Lino to gniady półślązak
wątek zamknięty
busch   Mad god's blessing.
19 grudnia 2009 01:07
http://www.kjabsolut.pl/cms/?__page_id=109
Ten gniady półślązak?  🙂
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
19 grudnia 2009 11:46
Wróciłam, przeżyłam!!!  💃
Było superowo. Glucikowi absolutnie nie robiło żadnej różnicy to, co działo się na rozprężalni. Był mega spokojny, odpowiadający . Ja się troszkę zestresowałam, wobec czego, łapałam się kolanami i trochę było w tym wszystkim chaosu. w pierwzym przejeździe nei wyglądało to powalająco, bo wjechałam na parku i było "jechać, nie pomylić przeszkód, wcelować", wszystko się udało, tylko w średnim stylu i jedna zrzuteczka się przytrafiła. Drugi przejazd natomiast był już super. Spokojnie, bez szaleństw, trochę nawet myślałam między przeszkodami, także na czysto.
Nie dostałam wstążeczki , bo konkurs był z trafieniem w normę czasu, a my jadąc spokojnym, równym galopem byliśmy 10 sekund za wcześnie =(

Ale ogólnie jestem MEGA zadowolona.

Dziękuję wszystkim za kciuki i powodzenia  :kwiatek:
wątek zamknięty
darolga   L'amore è cieco
19 grudnia 2009 12:54

Wspomnieniowo.
wątek zamknięty
Strzyga no to super  😀 jakieś fotki będą? To były Wasze wspólne pierwsze zawody?
wątek zamknięty
19 grudnia 2009 14:15
Fantazja, fotki mam nadzieję będą. Jak dostanę, to wrzucę.
Pierwsze. Ale to tylko tak w prezencie pojechałam. Orfik się realizuje w WKKW pod Leną  👍 🏇
wątek zamknięty
Strzyga no to fajnie, ja mam nadzieję że kiedyś też wybiorę się na nasze pierwsze zawody  🙄
wątek zamknięty
19 grudnia 2009 14:32
Fantazja,  jasne, że się wybierzesz, już bez przesady.  Na prawdę fajnie już wyglądacie z kobyłą, a niższe konkursy przecież po coś są, nie trzeba zaczynać od C =)
wątek zamknięty
Strzyga na razie to mnie L przeraża  😁 całe 100cm to jest wysoookooo, może coś na wiosnę albo latem wykombinujemy, obecnie mamy przerwę przez pogodę, moją pracę i szkołę - nie wyrabiam się już, więc koń ma wolne
wątek zamknięty
19 grudnia 2009 14:49
Fantazja, no co Tyyy, jak dziś poszłyśmy oglądać parkur na tą LL, to nam sięgała do kolan. Orfik to ledwo te przeszkody zauważył.
Inaczej wygląda taki parkurek z boku, inaczej z ziemi, a inaczej z konia, także bez stresu =)
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
19 grudnia 2009 15:15
busch, tak, slązaki są najlepsiejsze!
Strzyga, gratylejszyn!
wątek zamknięty
my dziś mieliśmy udany trening i wkońcu dorobiliśmy się zdjęć (Dada   :kwiatek🙂

sorry za ilość, ale nie często się zjawiamy

wątek zamknięty
śliczne zdjecia!!
kasztan rewelka!

wątek zamknięty
Forta aaa latający kasztan  😜  😜  super to wygląda, chętnie bym Was zobaczyła na żywo
wątek zamknięty
Forta, uwielbiam twojego kasztana!Gdzie takie produkują? Chce takiego  i to już!!!! 💘 😍 💘
Kujka i jak wieści z frontu? Ruszyło cos w kierunku akcji Glutek-ciągutek? 🙂
Libella gratulacje!!! Oby kolejne wspolne lata były jeszcze lepsze 🙂
Daniela strasznie przykre!!! Ale nadal trzymam za Was kciuki. Trzymajcie sie! :przytul:

U nas była dzisiaj wigilia stajenna. Ależ było wspaniale!!!Klimat, ludzie , konie... pierwszy raz przeżyłam tak super wigilie stajenną a troche ich juz było.
W ogóle kocham mojego małego łobuza i moich podopiecznych zwłaszcza za dzisiejszy dzien. 😍
A u was przed czy po wigilii? 🙂
wątek zamknięty
U nas Wigilia jutro, ale mam obawy czy dotrę...
Wytrzymałam dziś w stajni jakieś półtorej godziny, na koniu 30 min.
A temperatura właśnie spada na łeb na szyję - cały czas obserwuję termometr - to moja nowa pasja 😉
wątek zamknięty
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
19 grudnia 2009 16:52
ja dzisiaj ubrałam się tak ciepło , że w zasadzie nie mogłam chodzić więc się toczyłam do stajni, przy czyszczeniu siodłaniu było mi cieplutko , wsiadłam i pojechałam w teren na hmmm może 20 min, wróciłam pokręciłam się jeszcze chwilę po padoku i zwiałam do stajni , rzeczywiście temp. zaczęła spadać.  W  kłusie to jeszcze nawet nie jest tragicznie ale chwila stępem a palce u stóp i u rąk zaczynają marznąć, nawet dziurki w nosie zamarzały  😵 , załamka. Na jutro umówiłam się z kumplem na wypad w teren ciekawe ile wytrzymamy  🤣  . Dobija mnie ten mróz  👿  , nie ma się jak rekreancić , młoda ma już dynamit w nogach i tylko czeka na nawet najmniejszy sygnał do galopu.
wątek zamknięty
Wybrałam się do stajni i zaliczyłam glebę na lodzie za nim zdążyłam przekroczyć granicę posesji  👀. Tyłek boli, katar to czułam jak mi w nosie zamarza, więc Gandii tylko wyczyszczony i ucałowany. Jak jeszcze ostatnio było super, tak w lesie kilka razy ciągnikami przejechali i się zrobił lud. Konisko bose i nie mamy jak sobie pomóc "podrasować" się.  - Czyli wolne do odwołania (cz. czekam na odwilż) ;/
wątek zamknięty
A u nas wczoraj była wigilia stajenna. Kominek i super atmosfera zrobiły swoje przy tych mrozach  😁

wątek zamknięty
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
19 grudnia 2009 17:16
Forta
Wyglądacie rewelacyjnie 😜

Tulipan

Twoje konie są zjawiskowe po prostu  😜
Ale ruda jest moim absolutnym numerem jeden 😍
wątek zamknięty
kujka   new better life mode: on
19 grudnia 2009 17:18
Forta, bardzo mi sie podobacie jako para 🙂 na Waszych zdjeciach wszystko co robicie wyglada na takie proste i przyjemne... dawaj wiecej!

ja dzis zamarzlam. bylam z Gilem w lesie a ten z uporem maniaka stracal na mnie snieg z kazdej galezi jaka mial w swoim zasiegu.. jazda byla beznadziejna, ale to nic. czekam juz tylko na poniedzialek.
wątek zamknięty
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
19 grudnia 2009 17:18
A ja dziś spędziłam dwie godziny w terenie nad Zegrze. 🙂 Nawet nie było tak tragicznie, chociaż musiałam robić przerwy na rozprostowanie palców. 🙂 W lesie jest pięknie - cisza, spokój, śnieg. Idylla.
wątek zamknięty
Tulipan- jak Wy fajnie wyglądacie  🙇
Też myślałam, że Wobler to pastwiskowy wyrok, a tu takie zdziwko  🤔
Mróz jak cholera, śniegu po kostki- taką zimę uwielbiam!
Nie zmarzłam ani trochę (wystarczył gruby polar).
Jak zaczęło się ściemniać pod koniec jazdy, zrobiło się tak nastrojowo- przyjemnie się obcowało z koniem.
Jutro teren  😀
wątek zamknięty
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
19 grudnia 2009 17:34
Kurcze a ja nie marzne w te mrozy Co smieszniejsze wcale nie odczuwam ze jest tyle na minusie.Dzisiaj zrobilam takie oczy  😲 jak mi maz powiedzial ze jest -15.ja bylam pewna, ze maks -5.
No i pocieszcie sie zmarzluchy, bo teraz siedzicie w ciepelku, a ja po 19 znowu zakladam na siebie warstwy ubran i ide do koni 😉 Trzeba nakarmic futrzaki 🙂
wątek zamknięty
deborah   koń by się uśmiał...
19 grudnia 2009 17:48
Strzyga,  gratulacje i czekamy na fotki 🙂
Dzionka, długą przerwę planujesz? ktos będzie się Dzionkiem opiekował przez ten czas?

Forta, Agros wygląda kwitnąco 🙂 tylko na ostatniej fotce przez kozieniec wygląda jakby właśnie się potykał 😉

ja dziś z twardym postanowieniem pojechałam do stajni. Szogun zaczyna rozruch po przerwie. wygląda strasznie 😉 na śniegu ślisko, ciężko konia rozluźnić i aktywować zad kiedy cały się usztywnia. znowu zaczynamy od początku 🙁
a brzuch po ziemi niemalże ciągniemy. zero zadu zero mięśni. zdecydowanie jest co odpracowywać.

strój na eskimosa 😉

tęsknię do dni kiedy wyglądał tak :

wątek zamknięty
deborah, czy po urlopie czy nie wyglądacie nadal szałowo!!
nie zimno ci w tych termooficerkach? bo dla mnie to one sa tylko ładne, zwłaszcza w paluchy zimno.
wątek zamknięty
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
19 grudnia 2009 17:55
deborah
Jakby Szogun nie wyglądał, jestem jego wielką fanką 😜 😜 😜
Piękny jest nawet z "brzuchem do samej ziemi" (ja tam nic nie widzę), a ten komplecik w kratkę 😍
Pokaż więcej zdjęć 😀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.