Kącik Rekreanta II (rok 2009)
Pogoda jest do chrzanu. Musiałam odwołać zawody, bo mój tata powiedział, że nie będzie w taką pogodę ciągnął konia w przyczepie - i w sumie go świetnie rozumiem, miałabym straszne wyrzuty sumienia jakby coś się po drodze wydarzyło. Poza tym do stajni nie docieram - dałam wreszcie koniowi spokój tak jak planowałam dać od początku grudnia, dopóki się nie przeprowadzę, bo na benzynę idą miliony. No i trudno, siedzi w boksie i grzeje tyłek, myślę że nie narzeka. Okres bez-dzionkowy czas zacząć.
wątek zamknięty
Tulipan ty po prostu fantastycznie jeździsz konie, bo ciężko mi wybrać spośród Twoich ulubieńca, chyba minimalnie prowadzi Lino 😉
wątek zamknięty
Tulipan - pierwszy raz się spotkałam ze sportowym użytkowaniem konia z syndromem woblera? Nie przeszkadza wam ta choroba w pracy? Nie ma zaburzeń koordynacji, napadowych skurczy mięśni, czy innych 'atrakcji'? Dotąd myślałam, że woblery nadają się tylko do koszenia trawy bo do jazdy są zbyt niebezpieczne dla siebie i jeźdźca - a tutaj Weltano radzi sobie doskonale z pracą w ustawieniu, wysokim stopniu zebrania i startami w zawodach. Pomagasz mu jakoś, że tak dobrze sobie daje radę z własnym ciałem - w sensie leczenia (jest jakieś w ogóle poza operacją?)?
I co z tym uczulenie na słońce? Nie dostaje wysypki od jeżdżenia na dworze, w słońcu? Chronisz go jakoś derkami jakimiś w letnim sezonie? zapomniałam nazwy tego materiału, z którego produkuje się takie mocno obcisłe stroje dla koni na egzemę - ale chyba takie coś dla Weltano też by się sprawdziło? Wychodzi na pastwiska/padoki luzem?
Ile on ma lat? Bo ma takie siwe punkty na łbie - to siwizna ze starości czy biedny się poobijał gdzieś? 😉
Oba rumaki pod Tobą robią piorunująco dobre wrażenie. Który z nich to Lino? Jakoś nie bardzo sie orientuję w temacie 😉
wątek zamknięty
Lino to gniady półślązak
wątek zamknięty
Wróciłam, przeżyłam!!! 💃
Było superowo. Glucikowi absolutnie nie robiło żadnej różnicy to, co działo się na rozprężalni. Był mega spokojny, odpowiadający . Ja się troszkę zestresowałam, wobec czego, łapałam się kolanami i trochę było w tym wszystkim chaosu. w pierwzym przejeździe nei wyglądało to powalająco, bo wjechałam na parku i było "jechać, nie pomylić przeszkód, wcelować", wszystko się udało, tylko w średnim stylu i jedna zrzuteczka się przytrafiła. Drugi przejazd natomiast był już super. Spokojnie, bez szaleństw, trochę nawet myślałam między przeszkodami, także na czysto.
Nie dostałam wstążeczki , bo konkurs był z trafieniem w normę czasu, a my jadąc spokojnym, równym galopem byliśmy 10 sekund za wcześnie =(
Ale ogólnie jestem MEGA zadowolona.
Dziękuję wszystkim za kciuki i powodzenia :kwiatek:
wątek zamknięty

Wspomnieniowo.
wątek zamknięty
Strzyga no to super 😀 jakieś fotki będą? To były Wasze wspólne pierwsze zawody?
wątek zamknięty
Fantazja, fotki mam nadzieję będą. Jak dostanę, to wrzucę.
Pierwsze. Ale to tylko tak w prezencie pojechałam. Orfik się realizuje w WKKW pod Leną 👍 🏇
wątek zamknięty
Strzyga no to fajnie, ja mam nadzieję że kiedyś też wybiorę się na nasze pierwsze zawody 🙄
wątek zamknięty
Fantazja, jasne, że się wybierzesz, już bez przesady. Na prawdę fajnie już wyglądacie z kobyłą, a niższe konkursy przecież po coś są, nie trzeba zaczynać od C =)
wątek zamknięty
Strzyga na razie to mnie L przeraża 😁 całe 100cm to jest wysoookooo, może coś na wiosnę albo latem wykombinujemy, obecnie mamy przerwę przez pogodę, moją pracę i szkołę - nie wyrabiam się już, więc koń ma wolne
wątek zamknięty
Fantazja, no co Tyyy, jak dziś poszłyśmy oglądać parkur na tą LL, to nam sięgała do kolan. Orfik to ledwo te przeszkody zauważył.
Inaczej wygląda taki parkurek z boku, inaczej z ziemi, a inaczej z konia, także bez stresu =)
wątek zamknięty
busch, tak, slązaki są najlepsiejsze!
Strzyga, gratylejszyn!
wątek zamknięty
śliczne zdjecia!!
kasztan rewelka!
wątek zamknięty
Forta aaa latający kasztan 😜 😜 super to wygląda, chętnie bym Was zobaczyła na żywo
wątek zamknięty
Forta, uwielbiam twojego kasztana!Gdzie takie produkują? Chce takiego i to już!!!! 💘 😍 💘
Kujka i jak wieści z frontu? Ruszyło cos w kierunku akcji Glutek-ciągutek? 🙂
Libella gratulacje!!! Oby kolejne wspolne lata były jeszcze lepsze 🙂
Daniela strasznie przykre!!! Ale nadal trzymam za Was kciuki. Trzymajcie sie! :przytul:
U nas była dzisiaj wigilia stajenna. Ależ było wspaniale!!!Klimat, ludzie , konie... pierwszy raz przeżyłam tak super wigilie stajenną a troche ich juz było.
W ogóle kocham mojego małego łobuza i moich podopiecznych zwłaszcza za dzisiejszy dzien. 😍
A u was przed czy po wigilii? 🙂
wątek zamknięty
U nas Wigilia jutro, ale mam obawy czy dotrę...
Wytrzymałam dziś w stajni jakieś półtorej godziny, na koniu 30 min.
A temperatura właśnie spada na łeb na szyję - cały czas obserwuję termometr - to moja nowa pasja 😉
wątek zamknięty
ja dzisiaj ubrałam się tak ciepło , że w zasadzie nie mogłam chodzić więc się toczyłam do stajni, przy czyszczeniu siodłaniu było mi cieplutko , wsiadłam i pojechałam w teren na hmmm może 20 min, wróciłam pokręciłam się jeszcze chwilę po padoku i zwiałam do stajni , rzeczywiście temp. zaczęła spadać. W kłusie to jeszcze nawet nie jest tragicznie ale chwila stępem a palce u stóp i u rąk zaczynają marznąć, nawet dziurki w nosie zamarzały 😵 , załamka. Na jutro umówiłam się z kumplem na wypad w teren ciekawe ile wytrzymamy 🤣 . Dobija mnie ten mróz 👿 , nie ma się jak rekreancić , młoda ma już dynamit w nogach i tylko czeka na nawet najmniejszy sygnał do galopu.
wątek zamknięty
Wybrałam się do stajni i zaliczyłam glebę na lodzie za nim zdążyłam przekroczyć granicę posesji 👀. Tyłek boli, katar to czułam jak mi w nosie zamarza, więc Gandii tylko wyczyszczony i ucałowany. Jak jeszcze ostatnio było super, tak w lesie kilka razy ciągnikami przejechali i się zrobił lud. Konisko bose i nie mamy jak sobie pomóc "podrasować" się. - Czyli wolne do odwołania (cz. czekam na odwilż) ;/
wątek zamknięty
A u nas wczoraj była wigilia stajenna. Kominek i super atmosfera zrobiły swoje przy tych mrozach 😁
wątek zamknięty
Forta
Wyglądacie rewelacyjnie 😜
Tulipan
Twoje konie są zjawiskowe po prostu 😜
Ale ruda jest moim absolutnym numerem jeden 😍
wątek zamknięty
Forta, bardzo mi sie podobacie jako para 🙂 na Waszych zdjeciach wszystko co robicie wyglada na takie proste i przyjemne... dawaj wiecej!
ja dzis zamarzlam. bylam z Gilem w lesie a ten z uporem maniaka stracal na mnie snieg z kazdej galezi jaka mial w swoim zasiegu.. jazda byla beznadziejna, ale to nic. czekam juz tylko na poniedzialek.
wątek zamknięty
A ja dziś spędziłam dwie godziny w terenie nad Zegrze. 🙂 Nawet nie było tak tragicznie, chociaż musiałam robić przerwy na rozprostowanie palców. 🙂 W lesie jest pięknie - cisza, spokój, śnieg. Idylla.
wątek zamknięty
Tulipan- jak Wy fajnie wyglądacie 🙇
Też myślałam, że Wobler to pastwiskowy wyrok, a tu takie zdziwko 🤔
Mróz jak cholera, śniegu po kostki- taką zimę uwielbiam!
Nie zmarzłam ani trochę (wystarczył gruby polar).
Jak zaczęło się ściemniać pod koniec jazdy, zrobiło się tak nastrojowo- przyjemnie się obcowało z koniem.
Jutro teren 😀
wątek zamknięty
Kurcze a ja nie marzne w te mrozy Co smieszniejsze wcale nie odczuwam ze jest tyle na minusie.Dzisiaj zrobilam takie oczy 😲 jak mi maz powiedzial ze jest -15.ja bylam pewna, ze maks -5.
No i pocieszcie sie zmarzluchy, bo teraz siedzicie w ciepelku, a ja po 19 znowu zakladam na siebie warstwy ubran i ide do koni 😉 Trzeba nakarmic futrzaki 🙂
wątek zamknięty
Strzyga, gratulacje i czekamy na fotki 🙂
Dzionka, długą przerwę planujesz? ktos będzie się Dzionkiem opiekował przez ten czas?
Forta, Agros wygląda kwitnąco 🙂 tylko na ostatniej fotce przez kozieniec wygląda jakby właśnie się potykał 😉
ja dziś z twardym postanowieniem pojechałam do stajni. Szogun zaczyna rozruch po przerwie. wygląda strasznie 😉 na śniegu ślisko, ciężko konia rozluźnić i aktywować zad kiedy cały się usztywnia. znowu zaczynamy od początku 🙁
a brzuch po ziemi niemalże ciągniemy. zero zadu zero mięśni. zdecydowanie jest co odpracowywać.

strój na eskimosa 😉

tęsknię do dni kiedy wyglądał tak :

wątek zamknięty
deborah, czy po urlopie czy nie wyglądacie nadal szałowo!!
nie zimno ci w tych termooficerkach? bo dla mnie to one sa tylko ładne, zwłaszcza w paluchy zimno.
wątek zamknięty
deborah
Jakby Szogun nie wyglądał, jestem jego wielką fanką 😜 😜 😜
Piękny jest nawet z "brzuchem do samej ziemi" (ja tam nic nie widzę), a ten komplecik w kratkę 😍
Pokaż więcej zdjęć 😀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.