Kącik Rekreanta II (rok 2009)

Muffinka oby!! Bo nie ręczę za siebie za parę dni  👿

Ja ze zdjęć z cyklu żal.pl mam takie np.  😁 To był pierwszy w życiu skok Dzionka!! Skoczył ze stój, stąd mój książkowy dosiad  😁
wątek zamknięty
Mojemu minęło aczkolwiek do dziś ma jedna odpałkę która mnie wkurza, ale olewam sprawę 😉
wątek zamknięty
A co robi 🙂?
wątek zamknięty
Drze mordę jak jest sam w stajni. Kiedy po jeździe wrzucam go do boksu na trochę bo jest spocony np, to zamiast stać spokojnie i zająć się siankiem lub innymi pysznościami które mu pańcia szykuje to drze się jak opętany i lata po boksie. Wkurza mnie to bo w poprzedniej stajni tego nie robił nawet na początku po przeprowadzce. Teraz jest tak zżyty ze swoimi końskimi kolegami że szok. Ciężko mi też samej wyjechać ze stajni, bo rży 😉 A to typ samotnika terenowego więc to dość dziwne i kolejna rzecz która mnie denerwuje 😉
wątek zamknięty
O kurcze, mój ma to samo! Wiesz co, może nie chodzi o zżycie, tylko o brak poczucia bezpieczeństwa? Bo mój w starej stajni też tak nie robił, a jak miał kontuzję to 2 tyg zostawał sam w stajni i nic- żarł sianko. A dzisiaj wrzuciłam go po jeździe do boksu to nie darł się, ale latał po nim i wyglądał koni. Dziwna sprawa...
wątek zamknięty
Nie wiem czym to jest spowodowane. Ale niestety mój tą przeprowadzkę przeżywał dość długo. Teraz jest ok, poza tym darciem ryja 😉 Ale ja się tym nie przejmuję i olewam. Pomijając wszystko przeprowadzka wyszła nam na dobre. Koń ma super opiekę, czysto w boksie, dobre żarcie. I przede wszystki zadowoloną pańcię. A to też ważne bo jak ja jestem spokojna to i on też.
wątek zamknięty
darolga, switna minigaleria !! 😉

darolga, szafirowa, Dzionka, super !

Hehe... tez mam taka fotke z cyklu zaczynamy skakac. Tylko z tego co widze to Paczunio troche z innej strony podszedl do tematu. A ja na nim niestety "zawislam", bo takiego numeru sie nie spodziewalam po moim dzieciaku.

wątek zamknięty
Właśnie mój też ma teraz bardzo dobrze, czyściutko i troskliwa opieka, dobry gnieciony owies i w ogóle. Ale nie mogę olewać jego zachowań, jak np. depcze po mnie przy czyszczeniu i robi obrót o 180 stopni na wąskim korytarzu rozwalając wszystko wokół i jeszcze si płosząc tego, co przed chwilą rozwalił  😵 No nic, będę cierpliwa, skoro mówisz, że twojemu minęło 🙂

Klami bomba 😀
wątek zamknięty
Muffinka Dzionka te konie to mają takie same zachowania 🤔wirek: Moja dzisiaj przed jazdą jak ją sprowadziłam z padoku to przy czyszczeniu była sama w stajni i tak się darła ,że myślałam ze mi uszy pękną. Do tego wierciła się niemiłosiernie. Także mam nadzieję , że to przejdzie  👀
wątek zamknięty
Dzionka Szafirowa Klami

zdjęcia pierwsza klasa  😀 ja mam gdzieś filmik tego typu, zabrałam się ale już lądowaliśmy każde z wyrazem pomyłki na twarzy  😉

wyobrażacie sobie grudę na stawie pęcinowym?  ja też nie, a odkryłam porządne siedlisko  😵 😵 😵 😵
wątek zamknięty
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
15 grudnia 2009 19:41
milusia
Chyba jednak przyjdzie mi poczekać dłużej niż się spodziewałam ;( , ale duchowego wsparcia nigdy za wiele 😉

disco
Obłędny! 😜 😜
wątek zamknięty
Dzinka a może spróbuj go na dwa uwiązy przywiązać (jak masz możliwość)? Też jak konia kupiałam i przyjechał do nowej stajni, to po mnie chodził. Wiązanie na dwa uwiązy pomogło.
wątek zamknięty
_kate kurcze, ale macie błoto na padokach czy skąd on tą grudę łapie? Może przypilnuj boksu, żeby miał ultra-czysto? Bo na padokach gruda (ee, właśnie odkryłam że słowo gruda ma dwa znaczenia :O) i nie powinien teraz chorować... Biedul jeden. Mój nigdy nie miał grudy, ciekawe od czego to zależy.

aniaa nie ma gdzie na dwa uwiązy przywiązać 🙁( chociaż może pokombinuję i jednak tak zrobię jak znajdę miejsce, bo mnie wkurza strasznie. Najgorsze są te półobroty, robi to bardzo gwałtownie i zmiata ludzi i rzeczy po drodze. W starej stajni robił tak krótko, potem dostał naukę, że jak mnie po drodze zgarnia, to na porządnych klapach w brzuch wraca na poprzednie miejsce i przestał na dłuugo, a teraz znów. Gad jeden  😤 A co u Elfa? Słuch mi po was zaginął po Rakowcu, opowiadaj co tam i jak tam! Startujecie coś? Jak idzie współpraca?
wątek zamknięty
na padoku jest błoto. Zresztą przy tym deszczu trudno żeby nie było.  👿

teraz już trzeci dzień siedzi w boksie. Ja przyjeżdzam o różnych porach, trzy- cztery razy dziennie i czasami znajdę jedną kupę w boksie. A tak to słoma i czyściutko- nie mogę mieć zastrzeżeń. Teraz jestem wściekła na siebie, bo gdybym sprawdziła staw to nie byłoby całej historii, a on już trzeci dzień cierpi w boksie, ja smaruję pęcinę i dziwię się, że poprawa jest znikoma.
Jakby nie patrzeć- moja wina  😡
wątek zamknięty
Przestań, żadna twoja wina. I podziwiam, że tak często do niego latach, normalnie pańcia na medal!! Dobrze, że Dzionek tego nie czyta 😉 Ale możesz mi wyjaśnić o co chodzi z tym gniazdem w stawie pęcinowym? Bo chyba nie kumam, to gruda nie jest zazwyczaj właśnie tam?  😡
wątek zamknięty
większość koni ma grudę na pęcinie, czyli jak patrzysz z tyłu na nogę to od piętki do stawu pęcinowego. A Złoty ma gniazdo i wylęgarnię centralnie na stawie- od wewnętrznej strony. Obmacywałam mu dziś nogę, miał lekko nabrany staw, opuchlizna nie zeszła po stępowaniu, więc macam, macam a tu taka niespodzianka.
Ja zawsze macałam pęcinę- stawu nie sprawdzałam  😡

Ja mam do niego blisko. On stoi dwa kilometry od mojej pracy, więc w ciągu 10minut jestem u niego  😉 a mam zamiar wyjechać w sobotę i on po prostu musi do tego czasu wyzdrowieć...
wątek zamknięty
Dzionka, gruda jest zazwyczaj na pecinie a nie na stawie pecinowym. Wyzej sie raczej zadko zdarza, bo tam skora jest jednak mnie delikatna itp.
wątek zamknięty
Aha, już kumam! Danke
wątek zamknięty
Dzionka U nas w porządku wszystko, Elf wpadł w jakiś szał pracy i ostatnio baaaardzo dobrze nam się współpracuje (tfu tfu :lol🙂. Nawet lotne zaczęliśmy, ale na razie dosyć widowiskowo to wygląda 😁 Kombinowanie cały czas dobrze mu idzie 😀 W styczniu pewnie się na jakieś zawody wybierzemy.
Ale oczywiście, żeby nie było za nudno to w poniedziałek mróz w pupkę konka ugryzł i wesoło próbował się mnie pozbyć 🏇. Bardzo nieszczęśliwy był, jak mu się nie udało 😁. 
Co jakiś czas sobie coś podskakujemy, koniowi się podoba, mnie trochę mniej (oj skoczka to ze mnie nie będzie :hihi🙂

A Dzionkowi powiedz, że dopóki się nie uspokoi to koniec z marchewkami 😉

wątek zamknięty
disko prze-pięk-ny jest Twój zwierz! 😜

Dzionka nie martw się, będzie good. Ja też dziś miałam kiepską jazdę- Agr tylko jeden dzień chodził w karuzeli, a zachowywał się jakby tydzień nie wychodził z boksu
wątek zamknięty
Kurcze, ale ładny ten twój Elfik... taki kompaktowy, a nie tramwaj jak mój... Fajnie, że robota wre i widać postępy. Taa, marchewek nie będzie... Dzisiaj oczywiście miałam wyrzuty sumienia, że mu przylałam jak świrował przy stołku do wsiadania i napchałam go po jeździe podwójną porcją marchewek  😁 No ale jutro będę twarda. Ciekawe co wymyśli tym razem... Btw masz jeszcze moją ładowarkę 😀?

Forta mój chodzi na 7 godzin dziennie na padok, dzisiaj też go na jazdę wzięłam z padoku - i co? i gó...no chciałoby się rzec  😁
wątek zamknięty
Hehe, uwierz, że Elf też potrafi być tramwajem i to takim dwuwagonowym 😉 A Twoja ładowarka leży sobie w szafie i tęskni  😁

Ja tam czekam na koniec Waszego kryzysu (oby jak najszybciej, przecież nie może trwać wiecznie 😉) i nowe foty. 😀

A tak w sumie wpadłam teraz na pomysł,może jakiś korytarz mu ustaw, bo chyba lubi? Rozerwie się trochę chłopak i może mu przejdzie?
wątek zamknięty
darolga   L'amore è cieco
15 grudnia 2009 21:10
Dzionka - przejdzie mu, przejdzie 🙂 ja też to przerabiałam, spokojnie 🙂
a co do naszych skoków - noo, teraz to już nam fajnie idą! Patataj patataj bez zapierd..., po skoku jeszcze trochę nitro, ale jest już lepiej. W skoku fajny, nie leci, czeka, nie bierze wskazówki i przeszkody na raz, nie robi stop, oddaje całe serce i zachowuje się jak profesor. Jak to mówią, konik aż gwizda, tylko jeździec piz...da. Jak ten babsztyl na górze się ogarnie, to będzie suuuuuper. A na razie jest dobrze - nie z winy konia. Pod trenejrem zato śmiga aż miło. Także jesteśmy na dobrej drodze 🙂 Oksery mamy już za sobą - te skacze zdecydowanie najlepiej! I dżampujemy już z galopu - także postępy idą 🙂 Ale wiadomo, wysokościowo szału nie ma, na razie takie pierdki. Musi się nauczyć samokontroli, zachowania w parkurze i w ogóle. Ale ma Młody dwie super zalety - pierwsza: serce, ogromne serce do skoków. Druga - uważność i podzielność uwagi, jest czujny, patrzy co gdzie się dzieje, myśli, stara się. I zrobił się naprawdę kooochaaanyyyy <3

Szafirowa - a pewnie, pewnie, już miło wspominamy! 🙂  oooo, foto ze skoku Crossa doooobre ;D

Klami - heh, foty się przydadzą do późniejszego porównywania i wspomnień 😉 łoooo, ale Pączunio wysadził!

aniaaa - ciaaaaaacho  😍 😍 😍 bardzo bardzo ciaaaaacho  😍

wątek zamknięty
darolga, tu jeszcze zrobil to delikatnie, ale tak generalnie wygladaly jego poczatki.
Branie na raz przeszkody i wskazowki to byla norma. Niezadko tez fruwalismy nad stojakami. Dlaczego?? Nie wiem.
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
15 grudnia 2009 21:19
kot, czy na starej volcie miałas może inny nick?

halo, gratulacje, niecierpiliwie czekam na zdjęcia!

Dzionka, szkoda już się nastawiłam! ale nie martw się, dzionkowi minie i wasze dobre czasy wrócą. jedno jest pewne- londyn jest wasz  :kwiatek:
ps. wysłałabyś mi moje zdjecie na dzionku?
wątek zamknięty
cieciorka pewnie, że Londyn nasz  😁 Zaraz ci wyślę.
wątek zamknięty
darolga   L'amore è cieco
15 grudnia 2009 21:21
Klami - toć z ambicji! I jeszcze będziecie fruwać nad stojakami, oj będziecie 🙂 ja Ci to mówię!
wątek zamknięty
Phi, a ja nie byłam u konia 3 dni. No wczoraj wpadłam - dać marchewkę. Dziś nie dojechałam, bo auto mnie wkurzyło. Jutro jadę 💃
I będę jeździć na naszej gigantycznej (hihihih) hali ponieważ zapowiadają -10 stopni.
super.

darloga jak zwykle super zdjęcia
wątek zamknięty
Muffinka, wymiękłaś z autobusem? 😉 Jak ogarniesz samochód to obiecałam sesję 🙂
wątek zamknięty
Auto już działa 😉
A nie byłam u konia 3 dni nie z powodu samochodu, auto działało i działa, tylko wczoraj miało kłopoty z oddechem 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.