Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

800 to po prostu duze iso i nie spodziewalabym sie raczej zdjec bez szumow na tym poziomie.
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
27 października 2009 20:06
Ja robię na iso 200-300 i całkiem bezszumne zdjęcia wychodzą 😉
wątek zamknięty
ok czyli muszę zmniejszyć ISO 😀
Dzięki 😀
wątek zamknięty
Zmniejszysz ISO - automatycznie będziesz musiała wydłużyć czas naświetlania. I tu koło się zamyka.
wątek zamknięty
bardzo to skomplikowane  🙁
kto pisze się na ochotnika do ustawienia mi aparatu 😉 ???
wątek zamknięty
Ale do ustawienia na co? 😉
Musisz ustawiać przed każdą sesją, przed każdym zdjęciem niemal 😉

Im wyższe ISO tym większe szumy. Twój aparat pewnie szumi już przy 400 i tego nie unikniesz. Są programy do redukcji szumu, założę się że Twój aparat ma odgórnie włączone odszumianie ale może sprawdź w ustawieniach. Tylko pamiętaj, że nadmierne odszumianie pozbawia zdjęcie szczegółów i wpływa na wrażenie ostrości.

Tu trochę o programach http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68939
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
27 października 2009 22:22
na tych nowych zdjęciach jest też jaśniej- inna pora dnia, lub pogoda. ilość światła też ma wpływ na zrobienie zdjęcia ruchu.
wątek zamknięty
Albo po prostu zainwestować w lepszy sprzęt 😉

http://www.kenrockwell.com/tech/iso-comparisons/2007-11/index.htm#50 tutaj podgląd iso z róznymi body

Tak jak pisze Elbus - kólko się zamyka.Albo iso, albo czas naświetlania,jeszcze mozna kombinować z przysłoną
wątek zamknięty
Karutek, Aparat kupiłam 2 tygodnie temu i myślę że ze 2 lata mi będzie służył zwłaszcza że kupiony do fotek rodzinnych.
wątek zamknięty
a co masz za aparat?
wątek zamknięty
canon powershot sx10is
wątek zamknięty
Tak naprawdę, jeśli nie ma się większego pojęcia o obecnych na rynku aparatach, to z takiego testu niewiele da się odczytać, polegając jedynie na obrazkach. Nie we wszystkich puszkach np. ustawienie odszumiania na 0 powoduje rzeczywiście całkowite wyłączenie tej funkcji.

Pragnę też przypomnieć o kilku rzeczach. Nie zawsze szum jest niepożądany. Gdy jest "ładny" (odczucia osobiste) może dobrze dopełnić scenę, służąc jako środek wyrazu. Inna sprawa to sposób wyświetlania zdjęcia na różnych monitorach. W druku szum najczęściej nie przeszkadza, na monitorach - różnie. Kiepski monitor z ładnego ziarenka potrafi zrobić okropną sieczkę. Jako ilustrację dam swoje torwarowe zdjęcie. Jeśli to możliwe obejrzyjcie je sobie na kilku monitorach i porównajcie różnice. U mnie szum się dosłownie perli. To drobniutkie, przyjemne ziarenko, które sprawia wrażenie, jakby ktoś sypnął brokatem. Ale na słabym LCD męża wygląda zupełnie inaczej.
No i ostatnia sprawa - jeśli nie zamierzacie drukować Waszych zdjęć, służą jedynie oglądaniu ich na monitorze, to nie przejmujcie się szumem podczas oglądania zdjęcia w skali 1:1. Ważny jest efekt końcowy, czyli w tym wypadku zdjęcie mające 800 x 600 px.
wątek zamknięty
A ja mam pytanie troszkę innego rodzaju
Z jakiej rozdzielczości minimalnej można wywyołac zdjecie powiedzmy w formacie 10x15 ?
Mam zdjecie, na którego wywyołaniu mi zalezy, ale nie wiem czy jest sens jeśli mocno straci na  jakosci.
Wymiary pliku to 800x600
wątek zamknięty
Ile ma dpi?
wątek zamknięty
72x72
mam nadziej, ze db podałam  😡
wątek zamknięty
Wyślij mi to zdjęcie. Adres mailowy znajdziesz na www.
wątek zamknięty
abre Dziękuję bardzo za wyjaśnienie o monitorach - bo już myślałam, że ślepnę  🙂 Bo żadnych brzydkich szumów nie widziałam  😕 A ja mam bardzo dobry i bardzo dobrze ustawiony - analogowy monitor 20' 💃
wątek zamknięty
Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
28 października 2009 19:47
Ja mam pytanie. Dlaczego Nikona D200 wycofano z produkcji, wiecie może? (Tzn. chyba wycofano, no ale na stronie nikona jest w produktach archiwalnych) Ja właśnie z zamiarem jego kupna sprzedałam mojego D50 a tu się okazuje, że nowej d200 nie znajdę (mój tata powiedział, że już mi nie kupi używanego aparatu... )
wątek zamknięty
28 października 2009 19:51
Niewidzialna, Tak samo wycofano canona 300, 350d. Można tylko kupić używanego.
Weszły po prostu nowe modele, a tamte mało kto kupował prawdopodobnie.
wątek zamknięty
To nie tak, że mało kto kupował. Kolejny aparat zastępuje swojego poprzednika. Tak samo jest z obiektywami. Gdy nowy, ulepszony model wchodzi do produkcji, ten stary zostaje z niej wycofany. Przez jakiś czas jest jeszcze dostępny w sklepach - po prostu do wyczerpania magazynów. Od czasu D200 pojawiły się właściwie trzy nowe puszki: D300, D300s oraz D700 (umiejscowiony na półce pomiędzy D300 a D3, nie mający poprzednika).

---
Jakiś dołek mnie dziś złapał to się zdjęciami podzielę. Ta jesień jakaś taka pokręcona, nietypowa. Cała okolica właściwie codziennie tonie w mgłach. Dobrze, że choć wczoraj pojawiło się słońce, przełamało tę smętną aurę. 
wątek zamknięty
Abre, jakie piękne niebo!  I taki melancholijny klimat pierwszego zdjęcia 🙂

To ja wstawię portrecik...

wątek zamknięty
sorry  za  🚫 ale piekny kon i jaka odmiana  😜
JUZ MNIE NIE MA  🤬
wątek zamknięty
Niestety, nie moja 🙂 Ale też bym ją najchętniej porwała  😁
wątek zamknięty
In.   tęczowy kucyk <3
30 października 2009 22:37
Co powiecie o tym:

?
wątek zamknięty
i like it !
wątek zamknięty
Bardzo fajny kadr 🙂 A to pomarańczowa kreseczka, to od łódki odbijającej się w wodzie? Bo zaintrygowało mnie, czy one mają jakieś odblaskowe elementy 🙂
wątek zamknięty
In., dla mnie troszkę ciemno, za mało kontrastu. I najważniejsze - za mało dołu, o jakieś 50 px (wybacz jednostkę 😉 ). Horyzont troszkę się przechylił. A poza tym kompozycja trzyma się kupy i zdjęcie ma treść. Fajnie 🙂
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
31 października 2009 10:24
fakt, troszke szkoda dołu, ale bardzo mi się podoba jak masz z linkami wypełnia dziurę w liściach 🙂
wątek zamknięty
31 października 2009 13:41
Z dzisiejszego spaceru po Łódzki cmentarzu 😉
wątek zamknięty
In. też mi przeszkadza zbyt ciemna postać - nawet nie widzę, czy jest zwrócona do mnie twarzą czy plecami
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.