800 to po prostu duze iso i nie spodziewalabym sie raczej zdjec bez szumow na tym poziomie.
wątek zamknięty
Ja robię na iso 200-300 i całkiem bezszumne zdjęcia wychodzą 😉
wątek zamknięty
ok czyli muszę zmniejszyć ISO 😀
Dzięki 😀
wątek zamknięty
Zmniejszysz ISO - automatycznie będziesz musiała wydłużyć czas naświetlania. I tu koło się zamyka.
wątek zamknięty
bardzo to skomplikowane 🙁
kto pisze się na ochotnika do ustawienia mi aparatu 😉 ???
wątek zamknięty
Ale do ustawienia na co? 😉
Musisz ustawiać przed każdą sesją, przed każdym zdjęciem niemal 😉
Im wyższe ISO tym większe szumy. Twój aparat pewnie szumi już przy 400 i tego nie unikniesz. Są programy do redukcji szumu, założę się że Twój aparat ma odgórnie włączone odszumianie ale może sprawdź w ustawieniach. Tylko pamiętaj, że nadmierne odszumianie pozbawia zdjęcie szczegółów i wpływa na wrażenie ostrości.
Tu trochę o programach
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68939
wątek zamknięty
na tych nowych zdjęciach jest też jaśniej- inna pora dnia, lub pogoda. ilość światła też ma wpływ na zrobienie zdjęcia ruchu.
wątek zamknięty
Albo po prostu zainwestować w lepszy sprzęt 😉
http://www.kenrockwell.com/tech/iso-comparisons/2007-11/index.htm#50 tutaj podgląd iso z róznymi body
Tak jak pisze Elbus - kólko się zamyka.Albo iso, albo czas naświetlania,jeszcze mozna kombinować z przysłoną
wątek zamknięty
Karutek, Aparat kupiłam 2 tygodnie temu i myślę że ze 2 lata mi będzie służył zwłaszcza że kupiony do fotek rodzinnych.
wątek zamknięty
Tak naprawdę, jeśli nie ma się większego pojęcia o obecnych na rynku aparatach, to z takiego testu niewiele da się odczytać, polegając jedynie na obrazkach. Nie we wszystkich puszkach np. ustawienie odszumiania na 0 powoduje rzeczywiście całkowite wyłączenie tej funkcji.
Pragnę też przypomnieć o kilku rzeczach. Nie zawsze szum jest niepożądany. Gdy jest "ładny" (odczucia osobiste) może dobrze dopełnić scenę, służąc jako środek wyrazu. Inna sprawa to sposób wyświetlania zdjęcia na różnych monitorach. W druku szum najczęściej nie przeszkadza, na monitorach - różnie. Kiepski monitor z ładnego ziarenka potrafi zrobić okropną sieczkę. Jako ilustrację dam swoje torwarowe zdjęcie. Jeśli to możliwe obejrzyjcie je sobie na kilku monitorach i porównajcie różnice. U mnie szum się dosłownie perli. To drobniutkie, przyjemne ziarenko, które sprawia wrażenie, jakby ktoś sypnął brokatem. Ale na słabym LCD męża wygląda zupełnie inaczej.
No i ostatnia sprawa - jeśli nie zamierzacie drukować Waszych zdjęć, służą jedynie oglądaniu ich na monitorze, to nie przejmujcie się szumem podczas oglądania zdjęcia w skali 1:1. Ważny jest efekt końcowy, czyli w tym wypadku zdjęcie mające 800 x 600 px.
wątek zamknięty
A ja mam pytanie troszkę innego rodzaju
Z jakiej rozdzielczości minimalnej można wywyołac zdjecie powiedzmy w formacie 10x15 ?
Mam zdjecie, na którego wywyołaniu mi zalezy, ale nie wiem czy jest sens jeśli mocno straci na jakosci.
Wymiary pliku to 800x600
wątek zamknięty
72x72
mam nadziej, ze db podałam 😡
wątek zamknięty
Wyślij mi to zdjęcie. Adres mailowy znajdziesz na
www.
wątek zamknięty
abre Dziękuję bardzo za wyjaśnienie o monitorach - bo już myślałam, że ślepnę 🙂 Bo żadnych brzydkich szumów nie widziałam 😕 A ja mam bardzo dobry i bardzo dobrze ustawiony - analogowy monitor 20' 💃
wątek zamknięty
Ja mam pytanie. Dlaczego Nikona D200 wycofano z produkcji, wiecie może? (Tzn. chyba wycofano, no ale na stronie nikona jest w produktach archiwalnych) Ja właśnie z zamiarem jego kupna sprzedałam mojego D50 a tu się okazuje, że nowej d200 nie znajdę (mój tata powiedział, że już mi nie kupi używanego aparatu... )
wątek zamknięty
Niewidzialna, Tak samo wycofano canona 300, 350d. Można tylko kupić używanego.
Weszły po prostu nowe modele, a tamte mało kto kupował prawdopodobnie.
wątek zamknięty
To nie tak, że mało kto kupował. Kolejny aparat zastępuje swojego poprzednika. Tak samo jest z obiektywami. Gdy nowy, ulepszony model wchodzi do produkcji, ten stary zostaje z niej wycofany. Przez jakiś czas jest jeszcze dostępny w sklepach - po prostu do wyczerpania magazynów. Od czasu D200 pojawiły się właściwie trzy nowe puszki: D300, D300s oraz D700 (umiejscowiony na półce pomiędzy D300 a D3, nie mający poprzednika).
---
Jakiś dołek mnie dziś złapał to się zdjęciami podzielę. Ta jesień jakaś taka pokręcona, nietypowa. Cała okolica właściwie codziennie tonie w mgłach. Dobrze, że choć wczoraj pojawiło się słońce, przełamało tę smętną aurę.
wątek zamknięty
Abre, jakie piękne niebo! I taki melancholijny klimat pierwszego zdjęcia 🙂
To ja wstawię portrecik...
wątek zamknięty
sorry za 🚫 ale piekny kon i jaka odmiana 😜
JUZ MNIE NIE MA 🤬
wątek zamknięty
Niestety, nie moja 🙂 Ale też bym ją najchętniej porwała 😁
wątek zamknięty
Bardzo fajny kadr 🙂 A to pomarańczowa kreseczka, to od łódki odbijającej się w wodzie? Bo zaintrygowało mnie, czy one mają jakieś odblaskowe elementy 🙂
wątek zamknięty
In., dla mnie troszkę ciemno, za mało kontrastu. I najważniejsze - za mało dołu, o jakieś 50 px (wybacz jednostkę 😉 ). Horyzont troszkę się przechylił. A poza tym kompozycja trzyma się kupy i zdjęcie ma treść. Fajnie 🙂
wątek zamknięty
fakt, troszke szkoda dołu, ale bardzo mi się podoba jak masz z linkami wypełnia dziurę w liściach 🙂
wątek zamknięty
Z dzisiejszego spaceru po Łódzki cmentarzu 😉
wątek zamknięty
In. też mi przeszkadza zbyt ciemna postać - nawet nie widzę, czy jest zwrócona do mnie twarzą czy plecami
wątek zamknięty